"Op deze manier kwamen gewoon niet verder"

Bionext en Libéma organiseren Biobeurs 2015

Bionext gaat samen met Libéma de Biobeurs 2015 organiseren. Deze beurs vindt plaats op 21 en 22 januari in IJsselhallen Zwolle. Bionext-directeur Bavo van den Idsert hierover: "Wat BioVak doet weet ik niet, maar ik weet wel wat wij doen. We hebben als Biohuis, VBP, Biowinkelvereniging en Bionext de knoop doorgehakt en gezegd dat we het zelf gaan doen en de Biobeurs op gaan zetten. We hebben een aantal jaar een vrij moeizame samenwerking met ICEM gehad en zijn vorig jaar gestart met de beurscommissie om te kijken naar alternatieven." Vanuit dit overleg is dus het plan voor deze Biobeurs ontstaan.

Bavo erkent dat het qua timing een zeer ongelukkig moment is om dit nieuws naar buiten te brengen. Zeker in verband met het recente overlijden van Joop de Looze, medeoprichter van ICEM en onder andere BioVak. "We hebben juist uit respect voor Joop de Looze en de nabestaanden het nieuws over de Biobeurs een week uitgesteld. Deze lijn is al driekwart jaar geleden ingezet. Bavo is duidelijk over de beweegredenen om zelf een beurs op te gaan zetten: "We vinden het een heel belangrijk podium. En we zijn de afgelopen jaren zeer ontevreden geweest over hoe dit uitgevoerd is en hoe de samenwerking met brancheorganisaties was. Iedere keer was het een verrassing hoe of wat. En daar hebben we gewoon geen zin meer in."

Bavo vertelt verder dat er de laatste maanden een welbegrepen samenwerking met ICEM is geweest om 2014 goed af te ronden. "Dat is redelijk gelukt, met wat vijven en zessen. Maar wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar." De directeur van Bionext geeft aan niet te weten of er ruimte is voor twee grote bio-beurzen. "Dat zal de toekomst uitwijzen. De drie belangrijkste stakeholders in Bionext zijn de boeren, de handel en de winkels. Die hebben dit besluit genomen. En daarmee is de binding naar de achterban natuurlijk wel sterk."

Vanuit Bionext zijn volgens Bavo vanmorgen alle mensen geïnformeerd die vanaf het eerste uur bij de organisatie van de BioVak betrokken zijn geweest. "Het afgelopen jaar hebben we met de beurscommissie op deze koers uitgekomen. Daar gaan we ook snel mee verder. In de beurscommissie zitten mensen als Maria van Boxtel, Bert van Ruitenbeek, Leen Janmaat. En we gaan er vanuit dat die verder met ons invulling gaan geven aan de beurs."

Bavo weet niet wat de gevolgen zullen zijn voor ICEM: "Dat weet ik echt niet, maar wat ik de afgelopen jaren met ICEM heb meegemaakt... op deze manier komt de beurs gewoon niet verder. Er zijn allerlei varianten bedacht, maar niets sloeg aan."

De beursorganisatie is van plan om tegen een prijstechnisch aantrekkelijker tarief te gaan werken: "Dat gaan we zeker doen, maar ook deze beurs zal gewoon een positief resultaat moeten hebben. Het is geen liefdadigheidsproject. Verdienste is niet ons eerste doel. Ons doel is om een goede beurs neer te zetten met een normale betaling voor de inspanningen die gedaan worden. En dan ook weten dat er betaald wordt. In wezen gaan we wat er extra binnenkomt investeren in een goed evenement."

Persbericht over Biobeurs

In een persbericht meldt Bionext dat Biobeurs 2015 bestemd is voor iedereen die beroepsmatig betrokken is bij duurzame, biologische voeding en landbouw. De gevestigde namen presenteren successen en innovaties. Daarnaast is er veel aandacht voor de nieuwe generatie ondernemers, komt er een horecathema en zijn er - speciaal voor 'nieuwe geïnteresseerden' zoals boeren in omschakeling, inkopers van retail en horeca en winkelondernemers- activiteiten en seminars. Behalve food is er op de Biobeurs 2015 ruimte voor non-food, zoals gecertificeerde natuurcosmetica en kleding.

Alle schakels in de keten zijn welkom op de Biobeurs 2015. Er is volop gelegenheid voor informele ontmoetingen met collega biologische boeren en tuinders. Uiteraard valt er veel te proeven van de vele tientallen producenten; van klein tot groot. De nieuwste wetenschappelijke inzichten uit onderzoek en praktijkprojecten worden gepresenteerd, net als actuele ontwikkelingen in de wetgeving en de internationale markt voor biologische voeding.

Voor meer informatie: Van.den.idsert@bionext.nl, www.biobeurs2015.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Kijk hier ben ik als kleine bioboer wel blij mee. De groei van de biologische sector in Nederland is voor een groot deel te danken aan de kleintjes.
Als kleine ondernemer had je in het verleden geen reële kans om je zichtbaar te maken op de Biovak of Groene Passie Beurs. Ja, wel als je met een onevenredige hoeveelheid geld over de brug kwam. En dat terwijl het gewone Nederlande volk veel waardering voor het kleinere biologische bedrijf heeft. Zij ontplooien vaak burger-initiatieven die de gehele sector in bloei zet. Onze klanten zijn zeker geïnteresseerd in de biologische landbouw in bredere zin en kunnen en zullen zo`n Biobeurs verrijken.

Jan van Arragon, Zutphen - 2014/02/11 10:55:38.000© BioJournaal.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven