Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Chris Borren: "Doel is om 1-op-1 haantjes en hennen op te gaan fokken"

Opfok haantjes nieuwe tak op veelzijdig Lankerenhof

Tholen - Haantjes zijn in de loop van de tijd van ons menu verdwenen. Chris en Marjanne Borren van biologisch pluimveebedrijf De Lankerenhof willen hier graag verandering in brengen met het concept 'Haantje de Coq'. "Je kunt er een heerlijk gerecht mee maken. Het vlees van het haantje is steviger en heeft meer kleur dan het vlees van een gewoon slachtkuiken", vertelt Chris. "En wij maken hiermee weer een stap richting het sluiten van de kringloop op ons bedrijf."

Om de kringloop nog verder te sluiten houden ze sinds vorig jaar de broertjes van de hennen op het bedrijf. "We fokken deze zelf op en zetten ze apart als ze vijf weken oud zijn. Daarna krijgen ze hetzelfde voer als onze biologische vleeskuikens, waardoor ze toch iets meer vlees op de botten krijgen. De haantjes worden op dezelfde leeftijd geslacht als de biologische slachtkuikens", zo licht Chris toe.



Voor Haantje de Coq nemen Chris en Marjanne samen met wild- en gevogeltespecialist Pieter van Meel in Amsterdam en Herman Kemper deel aan een project om de broertjes van de leghennen een ander doel te geven. "De eerste haantjes zijn vorig jaar in Amsterdam geslacht en Kemper raakte vervolgens ook geïnteresseerd. Zij hebben onlangs de laatste groep van 700 haantjes geslacht."
 
Het experiment lijkt nu al geslaagd. "Na twee rondes weten we dat het technisch allemaal mogelijk is. Daarom willen we in het vervolg met een grotere groep haantjes aan de slag gaan. Ons doel is om 1-op-1 haantjes en hennen op te gaan fokken, maar of daar voldoende afzet voor is moet de praktijk nog uitwijzen."
 

Opfok- en leghennenbedrijf

Het echtpaar heeft bewust voor de combinatie van een opfok- en leghennenbedrijf gekozen. "Hierdoor hebben we het hele proces veel meer in eigen hand. Zo hebben we bijvoorbeeld een stuk minder van doen met de broederij." De kuikens op De Lankerenhof krijgen vanaf dag 1 voer in het strooisel tot hun beschikking. En het natuurlijke gedrag wordt gestimuleerd door onder meer de grote lichtinval in de stallen. "Elke opfokronde is weer anders, maar wij hebben bijvoorbeeld nog nooit last gehad van pikkerij."
 

Oudere hanen tussen de hennen.

Chris geeft aan dat de kippen op De Lankerenhof dankzij de combinatie van opfok- en legbedrijf geen stress meer hebben van de verhuizing. "De geleidelijke overgang van het opfok- naar het leggedeelte biedt dus grote voordelen. Dit alles zorgt ervoor dat de hennen gemakkelijker opstarten in de legstal."
 
Voor meer informatie:
 
Chris en Marjanne Borren
De Lankerenhof
Lankerenseweg 18
3781 NB Voorthuizen
0342 473337
info@lankerenhof.nl
www.lankerenhof.nl