In grote wereldsteden is streetfood al jaren ongekend populair. Van New York tot Shanghai en van Londen tot Berlijn eten arbeiders, studenten en zakenlui dagelijks uit het aanbod van eetstalletjes en food trucks. En al is de food truck ook in Nederland gearriveerd, in het Amsterdamse straatbeeld is hij - op de eeuwige hotdogkar na - nergens te bekennen. Een groot aantal culinaire ondernemers staat echter te popelen om Amsterdammers van goed en gezond streetfood te voorzien. Tot nu toe wordt deze ontwikkeling geremd door gemeentelijke regelgeving. Om te laten zien dat het ook anders kan, brengt The Food Line-Up op dinsdag 16 oktober – Wereldvoedseldag – vanaf 12:30 uur enkele food trucks naar de Amsterdamse Dam.
Naast de bekende hotdogkraam, haringkar en oliebollenwagen kent Amsterdam weinig variëteit binnen het streetfood aanbod. "Een gemiste kans", zegt Lotte Wouters, oprichter van The Food Line-Up. "In steden waar streetfood al meer voet aan de grond heeft, zie je wat voor positieve uitwerking dat heeft. Food trucks zorgen voor een culinaire en culturele verrijking van de stad en brengen goed en gezond eten naar de mensen toe. Streetfood zou een belangrijk tegenwicht kunnen bieden aan al het makkelijk verkrijgbare fastfood in onze hoofdstad. Maar het Amsterdamse vergunningenbeleid biedt deze nieuwe vorm van straathandel weinig kansen."
Idealiter zouden food trucks een paar keer per week op verschillende centrale plekken willen staan om daar hun waar te verkopen. Maar in Amsterdam bestaat een dergelijke vergunning (nog) niet. In de stadsdelen Centrum en Zuid worden slechts zes ventvergunningen toegekend, de zogenaamde bijzondere staanplaatsen, die wekelijks rouleren tussen onder andere Dam, Spui en Vondelpark. Maar wie daar op wil wachten wordt al snel gedemotiveerd. De wachttijd voor deze vergunning varieert namelijk tussen de 14 en 50 jaar. Twee andere mogelijke vergunningen, de staanplaats en (standaard) ventvergunning, worden überhaupt niet uitgeven voor de stadsdelen Centrum en Zuid en zijn door hun andere beperkingen nog minder geschikt voor de food trucks. Om food trucks in Amsterdam een toekomst te geven, moet de gemeente de regelgeving aanpassen en met de food trucks in gesprek.
Om te demonstreren hoe Amsterdam er met food trucks uit komt te zien, verzorgt The Food Line-up op dinsdag 16 oktober – Wereldvoedseldag – vanaf 12:30 uur een gezonde, lekkere en gratis lunch op de Dam. "Alle stadsbewoners, toeristen, maar zeker ook gemeenteraadsleden, journalisten en ondernemers zijn dan welkom om de toegevoegde waarde van streetfood te ervaren."
Kijk voor meer informatie op www.thefoodlineup.nl of www.facebook.com/thefoodlineup.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
- Fotoreportage: Jubileumjaar De Groene Passage feestelijk afgetrapt met Zomermarkt
- De Speld steekt de draak met biologisch
- Honderden bezoekers voor BioVelddag
- Skal constateerde in 2021 geen enkele non-conformiteit bij 67% van de gecertificeerde bedrijven
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
- In memoriam: Frans baron van Verschuer
- "We zeiden tegen elkaar: als we dit doen, dan gaan we voor 100% biologisch"
- John Arink gaat discussie aan met Henk Bleker bij Humberto op RTL4
- Ronald van Marlen spreekt Rabobank-aandeelhouders aan op verantwoordelijkheid voor 'landbouwpuinhoop'
- Patty Brard weggestuurd van bio-boerderij op Ibiza
16 oktober gratis food truck lunch op de Dam
Gemeentelijk beleid houdt gezonde food trucks tegen
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-06-28 Nieuwe samenwerking GEPU en Rungis
- 2022-06-24 UMC Utrecht gaat voor gezonder voedingsaanbod
- 2022-06-21 Australische pubs overwegen om sla als bijgerecht optioneel te maken om verspilling tegen te gaan
- 2022-06-17 Eerste biologische bedrijfsrestaurant in Hamburg geopend
- 2022-06-17 Zwitserse samenwerking brengt biologische voeding in crèche, school en kantine
- 2022-06-10 Exki breidt cateringservice uit naar Antwerpen
- 2022-06-07 "Wij kennen alle boeren waar we inkopen"
- 2022-06-02 Ruim vijf miljoen maaltijden gered van verspilling in 2021
- 2022-06-02 CO2-Impact Tool moet assortiment in bedrijfsrestaurants verduurzamen
- 2022-06-01 Een Tweede Michelinster voor De Nieuwe Winkel
- 2022-05-24 Telers en chefs ontmoeten elkaar op de Rungis Food Fair
- 2022-05-23 Royal Spelt opent eigen bitterballen- en krokettenfabriek
- 2022-05-20 De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
- 2022-05-18 Aantal foodtruckondernemingen sinds 2017 verdubbeld
- 2022-05-17 Marktplaats voor horeca met overschotten en imperfecte producten
- 2022-05-17 Woonzorgcentrum en biopluktuin starten samenwerking
- 2022-05-16 Anne&Max zet hotelketen voor insecten op
- 2022-05-13 Bij SLA eten kinderen tot en met 10 jaar gratis
- 2022-05-11 "We kunnen nu eindelijk ons pand in zijn volledigheid benutten"
- 2022-05-10 Anne&Max opent 25e vestiging