Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Regeneratieve gemeenschapsboerderijen

Lenteland biedt nieuw bedrijfsmodel binnen de agrarische sector en pleit voor meer boeren in Nederland

De problemen in de landbouw stapelen zich op. Prijzen van landbouwgrond rijzen de pan uit en tegelijkertijd vinden boeren die hun ziel en zaligheid in hun bedrijf stopten maar lastig opvolging. En dan zit Nederland ook nog in een biodiversiteitscrisis en staat de voedselzekerheid onder druk. Het Lenteland model biedt een oplossing door landbouwgrond weer gemeenschappelijk bezit te maken.

Prijzen landbouwgrond rijzen de pan uit en boeren vinden nauwelijks opvolging
De prijzen voor landbouwgrond in Nederland rijzen de pan uit en staan niet in verhouding tot de opbrengst van die grond. Daardoor kunnen nieuwe boeren die de transitie in de landbouw willen vormgeven met een regeneratieve of biologische boerderij niet aan grond komen. Tegelijkertijd is er voor veel van de huidige bedrijfshoofden van boerenbedrijven geen opvolging. Het CBS becijferde dat 57% van de boerenbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder geen opvolging heeft, terwijl veel jongeren dus juist staan te springen om een boerenbedrijf te starten, maar hier niet de middelen voor hebben.

Regeneratieve boerderijen zorgen voor meer biodiversiteit

Biodiversiteitscrisis, voedselzekerheid en gemeenschapszin
De Nederlandse biodiversiteit is in 50 jaar met ruim 75% afgenomen. Dit feit, de onrust in de wereld en het veranderende klimaat maken dat de Nederlandse voedselzekerheid onder druk staat. De vraag is of er in de toekomst nog genoeg gezond eten beschikbaar is. Daar bovenop komt nog dat Nederlanders zich steeds minder verbonden voelen met de natuur op de plek waar ze vandaan komen.

De tuinderij van Lenteland boerderij Erve Kiekebos

Oplossing – Lenteland model
Lenteland komt met een oplossing en geeft boeren die op een natuur-inclusieve manier willen boeren toegang tot grond en een boerderij. Voor elke Lenteland boerderij wordt een coöperatie opgericht. Die coöperatie wordt eigenaar van de grond en de gebouwen en bestuurd door Stichting Lenteland en de boeren die er gaan wonen en werken. De coöperatie geeft certificaten uit aan burgers, op die manier zijn steeds meer mensen mede-eigenaar. De stichting garandeert dat de grond voor altijd regeneratief beheerd wordt.

Velddiners bij de gemeenschapsboerderijen van Lenteland

Gemeenschapsboerderijen die genoeg voedsel produceren én zorgen voor bodemleven en biodiversiteit
Het Lenteland model laat zien dat het mogelijk is om én genoeg voedsel te produceren en voor meer biodiversiteit en leven in de bodem te zorgen. De plekken zijn gemeenschapsboerderijen. Jaap Fris van Lenteland boerderij Erve Kiekebos: "Onze boerderij is een fijne plek waar mensen en natuur elkaar ontmoeten. Buurgenoten genieten van onze groenten, lokale ondernemers gebruiken onze oogst en kinderen leren waar ons voedsel vandaan komt. Je kunt zelfs mede-eigenaar worden."

Uitdaging: nieuwe percelen regio's Utrecht en Brabant
Uitdaging is om aan nieuwe percelen te komen. Op dit moment kijkt de stichting uit naar grond in de regio's Utrecht en Brabant. Eline Veninga, verantwoordelijk voor het vinden van nieuwe plekken en de opstart van Lenteland boerderijen: "Het vinden van geschikte percelen is onze grootste uitdaging. We zoeken op dit moment bijvoorbeeld in de regio Utrechtse Heuvelrug en de Brabantse wal. We nodigen degene die een tip heeft dan ook van harte uit om contact met ons op te nemen via [email protected]."

Over Lenteland
Lenteland richt zich op regeneratieve landbouw, dat is landbouw die de natuur beter maakt in plaats van slechter, die laat zien dat het produceren van gezond voedsel met veel voedingsstoffen hand in hand kan gaan met het herstellen van de biodiversiteit en het opbouwen van bodemleven. Er zijn inmiddels vier Lenteland boerderijen: Erve Kiekebos, 't Gagel, Strackxhoeve en 't Sierveld. Initiatiefnemer is Wouter Veer die eerder impact investeringsfonds Ifund, circulaire economie hub Blue City en Pay for People oprichtte.

Voor meer informatie:
Lenteland
[email protected]
www.lente.land

Publicatiedatum: