Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Friese Bioboeren bestuderen Avalon onderzoek

Wytze Brandsma nieuwe voorzitter FBBF

Op een extra ledenbijeenkomst van de Feriening Biologyske Boeren Fryslan is biologische dynamische melkveehouder Wytze Brandsma uit Bolsward gekozen tot voorzitter waarmee het bestuur weer voltallig is. Op de avond werd verder het scenario-onderzoek 'Bio-Kansen, Welke consequenties heeft grootschalige omschakeling naar biologische landbouw in het Noorden’ door Martien Lankester van Bureau Avalon gepresenteerd. 

Foto rechts: Wytze Brandsma

Onderzoek bio-kansen
Onderzoeker Dr. Darko Znaor, van Avalon, deed dit werk al eerder als promotieonderzoek in Kroatië en later met een soortgelijk onderzoek in andere landen in Oost Europa en Belgie/Wallonie. Nu is ook zo’n studie gedaan voor Noord-Nederland in opdracht van de drie Noordelijke provincies. Belangrijkste conclusies zijn dat grootschalige omschakeling in deze regio leidt tot:

  • Bij een boeren-meerprijs van 8-15% voor bio-producten is een gelijke economische meerwaarde van de hele landbouwsector wanneer de milieuschade wordt doorberekend.
  • Een kleine uitbreiding van de werkgelegenheid is mogelijk (+2%) In Noord Nederland is veel rundveehouderij is. Bij meer akkerbouw en groenteteelt zou extra werkgelegenheid mogelijk zijn. (+3%?)
  • Forse verkleining van negatieve milieueffecten geeft besparing op maatschappelijke kosten.                                                         
  • Ammoniak blijft een aandachtspunt want dat blijft nog steeds een vervuiler. (50% van de totale milieukosten). Nader onderzoek naar voorkoming van stikstofverlies in de mest tijdens stalperiode en in weideseizoen blijft nodig.    
  • Doordat er geen kunstmest en een veel lagere input aan krachtvoer is het mineralenverlies per hectare laag en relatief gezien geen significante bron van schade.  
  • Bio-landbouw heeft nog andere verschillende ’verborgen’ voordelen die niet goed in geld uit te drukken zijn.            

Voortrekkersrol
Een voorbeeld van die andere voordelen? Bijvoorbeeld: Hoe bereken je de waarde van grotere biodiversiteit? Voordelen van laag antibioticagebruik en voorkoming van antibioticaresistentie kunnen nog niet economisch in beeld gebracht worden. 

Het Gezondheidsvoordeel van biologisch voedsel is zeer summier wetenschappelijke onderzocht. Buiten beschouwing staan dan nog zaken als: Geen gentech, arbeidsomstandigheden in bio-landbouw,  smaakbeleving en dierenwelzijn.

Wanneer in de toekomst ook andere effecten kunnen worden doorberekend als extra kosten voor de gangbare landbouw dan kan de noodzakelijke meerprijs voor de bio- consument kleiner worden.                                                                   

Het berekenen van de werkelijke kosten (True Cost Accounting) zal zo’n scenario snel dichterbij brengen.

Gericht beleid is nodig, zowel landelijk als provinciaal om de werkelijke kosten inzichtelijk te maken.

Fryslân / Noord Nederland kan een voortrekkersrol spelen in het toenemend aantal regio’s/landen dat wereldwijd streeft naar een 100% biologisch scenario.

Voor meer info: www.avalon.nl/news   

Publicatiedatum: