Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Vlees


Nieuw Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022
Het aantal stalbranden moet terug
Het aantal stalbranden moet terug. Daarom komen Dierenbescherming, Het Verbond van Verzekeraars, Brandweer Nederland, LTO Nederland en Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) in nauwe samenwerking met het Rijk, met een nieuw Actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022. De afgelopen jaren ging de..... 0 reacties


Mobiel slachten: minder stress, beter vlees
'Dieren op de boerderij zelf slachten veroorzaakt minder stress, en dat komt ook de kwaliteit van het vlees ten goede.' De Vlaamse overheid financiert een onderzoek naar de haalbaarheid van mobiele slachthuizen. Sectororganisatie BioForum Vlaanderen leidt dat onderzoek.HaalbaarheidDe Vlaamse overheid..... 0 reacties

Proefproject mobiel slachten: kleinschalige varkensbedrijven gezocht
Het vervoer van de stal naar de slachterij is de meest stressvolle tijd voor een dier. Die stress zouden we kunnen voorkomen door de dieren in de vertrouwde omgeving van hun verblijf te slachten. Het ontbreken van stress voorafgaand aan het slachten levert bovendien een betere vleessmaak op.In 2010/2011 zijn..... 0 reacties

Hitteprotocol varkenshouderij op 16 en 17 juli in werking
Vandaag en morgen (16 en 17 juli) worden temperaturen van 27 graden of meer voorspeld door het KNMI. Dat betekent dat het hitteprotocol op deze dagen in werking is, zo meldt de Producentenorganisatie Varkenshouderij. Bij het plannen en uitvoeren van veetransporten wordt dan rekening gehouden met warme..... 0 reacties

Nelie van Os:
"Eerste koe naar de slachterij vond ik wel moeilijk"
Nico en Nelie van Os maakten in 2008 de overstap van biologisch melkvee- naar een biologisch vleesveebedrijf. Er loopt inmiddels een familiekudde Limousins op het bedrijf. Ze besloten over te stappen naar vlees omdat ze schaalvergroting in de melkveehouderij niet vonden passen bij de locatie van de..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Nieuwe uitstraling biologisch vlees
"We willen de aandacht meer op ons biologisch assortiment vestigen"
Tholen - Slagerijen Kaldenberg is al meer dan 55 jaar gespecialiseerd in het verwerken van kwaliteitsvlees voor horeca, grootverbruik en de institutionele markt. Kaldenberg is vertegenwoordigt in 36 Sligro zelfbedieningsvestigingen door Nederland en is daarmee een gewaardeerde Sligro Vers Partner op het..... 0 reacties


"Hij is vanzelf ontstaan"
Biologische varkenshouder Bas Antonissen wint Modderpoelverkiezing 2018
Biologische varkenshouder Bas Antonissen uit het Brabantse Rucphen wint de Modderpoelverkiezing 2018. Daarmee sleept hij de felbegeerde Modderpoeltrofee in de wacht. De race ging tussen hem en boer Niels van Engelen uit Elshout. De trofee is voor de veertiende keer uitgereikt door Wakker Dier. Foto: Bas..... 0 reacties

Risico op besmetting met Toxoplasma inderdaad hoger bij bio-varkens?
Biologische en andere varkens die over buitenuitloop beschikken, hebben een grotere kans om met de parasiet Toxoplasma gondii besmet te raken dan varkens die binnen in stallen worden gehouden. Toxoplasmose, veroorzaakt door een parasiet, is onder meer schadelijk voor het ongeboren kind. Recentelijk was er..... 0 reacties


"Belangrijk om de bio- en conventionele landbouw niet tegen elkaar uit te spelen"
Duits bio-landbouwareaal +9,7%
De biologische landbouw in Duitsland is ook in 2017 duidelijk gegroeid. Daarmee zet de positieve trend zich voort. Het biologisch landbouwareaal is met 9,7 procent gegroeid. Ook het aantal biologische landbouwbedrijven is toegenomen: met 8,3 procent. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de verschillende..... 0 reacties

De Leidsche Vleeschhouwerij:
"Wij verkopen alleen biologisch vlees op de markt"
Richard en Semra van Rijnswou hadden een winkel en kochten er een marktwagen bij. Ze wilden biologisch vlees gaan verkopen en hebben uiteindelijk besloten om de winkel van de hand te doen en alleen nog te staan op markten met alleen biologisch vlees.Ze halen het vlees van boerderijen uit de omgeving en maken..... 0 reacties


Minister Schouten bezoekt boerderij ’t Paradijs
Op 10 juli bracht landbouwminister Carola Schouten een bezoek aan de biologische multifunctionele boerderij ’t Paradijs van IJsbrand en Caroline Snoeij. De minister werkt aan een nieuwe landbouwvisie die de kwakkelende Nederlandse landbouw van nieuwe impulsen moet voorzien. Kwaliteit, maatschappelijke..... 1 reacties

Aantal bio-landbouwbedrijven het hardst gestegen in Flevoland
Het aantal bio-landbouwbedrijven kwam in 2017 uit op 1.604 stuks, een flinke groei ten opzichte van 2011 (toen 1.400). Uit cijfers van het CBS kan opgemaakt worden dat het aantal bio-landbouwbedrijven in Flevoland het hardst gestegen is. Er kwamen er tussen 2011 en 2017 in totaal 54 bij (gestegen naar 195)...... 0 reacties

"We willen mensen inspireren beter vlees te eten"
Nieuw gecertificeerd: Worstmakers Brandt & Levie
Geert van Wersch, Jiri Brandt en Samuel Levie zijn worstmakers. Ze werken alleen met vlees van varkens waarvan ze zeker weten dat ze een goed leven hebben gehad. Sinds kort zijn ze biologisch gecertificeerd. Wat was voor hen de reden om voor biologisch te kiezen? "Wij geloven dat de consumptie van vlees veel..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief

Juni 2018: 56 nieuwe bedrijven met bio-certificering
In juni 2018 heeft Skal Biocontrole 56 nieuwe gecertificeerden mogen verwelkomen. Dit zijn de nieuw gecertificeerde biologische bedrijven: Geitenhouderij T.A.J. van Dillen uit HeusdenMelkveebedrijf De Jong V.O.F. uit OosterhesselenGroothandel Ultra International B.V. uit SpijkenisseHet teeltareaal i.o. van..... 0 reacties



Lidl maakt vaakst reclames vleesvervangers
Lidl heeft van alle Nederlandse supermarkten het vaakst reclame waarin vleesvervangers voorkomen. Een aantal supermarkten geeft hier juist helemaal niets aan uit.Lidl heeft het vaakst reclames vleesvervangersAdviesbureau Adfact analyseerde reclame-uitingen op televisie, radio, abri’s, (landelijke) dagbladen,..... 0 reacties

44% Belgen eet minder vlees dan vorig jaar
Zo'n 44 procent van de Belgen heeft aangegeven minder vlees en vis te eten dan het jaar ervoor. Zo blijkt uit cijfers van EVA vzw en IVOX. Dierenwelzijn is de belangrijkste reden voor deze ontwikkeling. Daarna volgen milieu en gezondheid als belangrijke reden.Lees hier het hele artikel.Bron: Vilt 0 reacties

Bio-Planet in top drie winkels die het best aan verwachtingen consument voldoen
Door hun kennis en verstand van de Belgische markt, hebben de huismerken de consument aan zich gebonden. De grote winnaar van dit jaar is Colruyt Group. Dankzij klassieke verkooppunten, online bestelsystemen en de sterke positionering van hun bio-aanbod, bezet de groep de eerste 3 treden van het podium...... 0 reacties

Ethicus Stijn Bruers:
"Intensief gekweekte kip op zowat alle vlakken duurzamer dan een biologisch"
In een interview met Landbouwleven licht rationeel ethicus Stijn Bruers zijn standpunt over biologische landbouw nader toe. Hij verwacht niet dat dieren gelukkiger zijn in de bio-veeteelt, omdat ze mogelijk meer leed ervaren vanwege het feit dat ze doorgaans langer leven. "Als een bio-veehouder..... 2 reacties

Pluimveehouders gezocht voor project 'Aanpak vogelmijt bij pluimvee'
Wageningen Livestock Research, het Poultry Expertise Centre (PEC) en Bionext zijn op zoek naar 30 pluimveehouders, die mee willen doen aan het project 'Aanpak vogelmijt bij pluimvee'. In het project wordt op pluimveebedrijven IPM (Integrated Pest Management) toegepast voor de bestrijding van vogelmijt,..... 0 reacties


Organic Arable Report, Soil Association:
"Biologisch veevoeder is schaars"
In het Verenigd Koninkrijk neemt het tekort aan gewassen die in veevoeder worden gebruikt toe. Dit blijkt uit het Organic Arable Report dat de Soil Association heeft gepubliceerd. In andere landen, vooral de Verenigde Staten, is de teelt van deze gewassen echter enorm uitgebreid. In 2015 importeerde het VK..... 0 reacties


"Het totaalsysteem moet weer kloppen"
Vogel- en bijenoase bij boerderij Eyckenstein
De stieren van Jacob Beeker lopen door de bloemenweides van de Biltse landgoederen Vollenhoven, Houdringen en Eyckenstein. Jacob Beeker: "Ik vind dat dieren recht hebben op een goed leven, onze stieren, maar ook de vogels en de bijen. Het totaalsysteem moet weer kloppen, daar dragen wij met onze boerderij..... 0 reacties


"Accent van zorg en bedrijfscatering verschoven naar horeca"
Klanten op excursie met jubilerend BD-Totaal
Tholen - BD-Totaal bestaat 25 jaar. Het bedrijf is in 1993 begonnen met de missie 'biologische producten voor iedereen'. Ter ere van het 25-jarig jubileum werd afgelopen dinsdag 17 april een excursiedag voor klanten georganiseerd. "Het was een heel geslaagde met een zeer gemêleerd gezelschap bestaande uit..... 0 reacties

Grasteelt financieel interessant volgens John Reimert:
"Jaarlijks scheelt dat enkele honderden kilo's voer per zeug"
Steeds meer pluimvee- en varkenshouders telen zelf voer voor de eigen veestapel. Dit doet ook biologische varkenshouder John Reimert in Heino. Hij vervangt bij de dragende zeugen een deel van het mengvoer door gras. Het bijvoeren met gras bevordert volgens John het welzijn van de dragende zeugen, omdat ze..... 0 reacties

Veel slagers hebben geen opvolger
"Foodondernemers zijn adviseur van de consument"
Veel slagers hebben geen opvolger. Daardoor lijken de komende tien jaar 500 slagerijen te gaan stoppen. Volgens branchevereniging Koninklijke Nederlandse Slagers zijn (stoppende) boeren de doelgroep om in het nieuwe slagersvak te stappen. Astrid van Hest van Ondernemersacademie Food geeft aan dat de..... 0 reacties


"Gelukkig sprong hij op een gunstige plek"
Koe prefereert slootje springen boven koeiendans
Tholen - De 'Koe in de weidag' bij de Eemlandhoeve in Bunschoten kreeg afgelopen zaterdag een bijzondere wending. Eén van de koeien wist met een plons door een sloot en na een aanvaring met het schrikdraad de rest van de kudde te bereiken. "De koeien mochten voor het eerst weer naar buiten en de betreffende..... 0 reacties

De Samenwerking sluit 2017 af met nettoresultaat van 590.000 euro
"Grote stappen gezet in voeder voor bio-segment"
Tijdens de algemene ledenvergadering 13 april jongstleden hebben de leden van coöperatie De Samenwerking ingestemd met de bestemming van het financiële resultaat over 2017 van 590.000 euro. De leden kunnen rekenen op een nabetaling van 2 euro per ton afgenomen mengvoer. De rest wordt toegevoegd aan de..... 0 reacties


BioNoord: nieuw en toch vertrouwd
"Intensieve samenwerking essentieel in Noord-Nederland"
Tholen - BioNoord is een nieuw initiatief in de biologische sector. De groothandel zelf is nieuw, maar de zeven initiatiefnemers hebben jarenlange ervaring binnen de bio-branche. Ze werkten voorheen namelijk allemaal bij De Zaai-Ster. "Na de overname heeft De Zaai-Ster haar regionale karakter verloren. Daar..... 0 reacties

Coen Bosch kiest bewust voor lange smalle hokken
"Vraag biologische biggen groter dan aanbod"
Biologische varkenshouder Coen Bosch ging tijdens de workshopavonden in Dalfsen in op huisvesting. Zijn voorkeur voor lange smalle hokken kwam een aantal keren terug in zijn inleiding. Woensdag 18 april aanstaande houdt Pig Business in Nederweert-Eind een soortgelijke avond. Coen schuwde niet..... 0 reacties

"Eerste keer dat je iets biologisch eet, spuug je het waarschijnlijk uit"
Parfumeur Jeroen Oude Sogtoen geeft in een uitgebreid interview in Tubantia aan dat hij de toename van interesse in biologische voeding als een positieve tendens ziet. "Het begint met nieuwsgierigheid. Mensen zijn bezig hun smaak te ontwikkelen. Neem de ontwikkeling rond biologisch voedsel. Minder vlees..... 0 reacties


CE Delft: "Consument betaalt veel te weinig voor vlees"
Bij het produceren van vlees ontstaat schade aan het milieu, het klimaat, diergezondheid en de biodiversiteit. Daarnaast betaalt de overheid mee aan het bestrijden van dierziektes en krijgt de sector subsidies. Als al die kosten in de verkoopprijzen zouden worden doorberekend, dan wordt varkensvlees 53%..... 0 reacties

Bio-voeding voor kweekvissen in Zeeland
Op vrijdag 6 april is het bedrijf Kingfish Zeeland officieel geopend. Het Zeeuwse bedrijf kweekt Kingfish, een vis die van origine in Australische wateren zwemt en die tot nu toe beperkt verkrijgbaar was in Europa. De kwekerij in Kats is honderd procent duurzaam. Er wordt biologische voeding gebruikt en er..... 0 reacties


Louis Bolk Instituut ontwikkelt nieuwe concepten
"Agroforestry interessant voor boer, milieu en biodiversiteit"
Boomteelt integreren in de landbouw lijkt een interessante optie voor zowel de boer als het milieu en de biodiversiteit. Er blijken tal van mogelijkheden voor agroforestry in Nederland, zoals fruitbomen in kippenuitlopen en voederhagen in weilanden voor koeien en geiten. Ook zijn er inmiddels enkele..... 0 reacties

Ierland: Biologische vleessector vraagt om meer overheidssteun
De inspanningen om de markt voor Iers biologisch rund en lam te verbeteren, moeten verdubbeld worden. Dit zei de voorzitter van de nieuwe Organic Sector Strategy Group (ICSA), Fergal Byrne tijdens de openingsplechtigheid van de nieuwe groep. Hij vraagt om een extra focus op het vinden van nieuwe markten..... 0 reacties

Bioland Zuid-Tirol en Bio*Beef verenigen zich
Het biologische kwaliteitsvleesmerk Bio*Beef uit Zuid-Tirol en de Bioland-vereniging Zuid-Tirol hebben zich verenigd. Daarmee is een belangrijke stap gezet op het gebied van regionale vleesverkoop en productie volgens de hoogste bio-criteria. Tijdens de ledenvergadering van 6 april 2018 besloten de..... 0 reacties


André Westervelt, specialist biologische varkenshouderij (Reudink):
"Varkens voeren op maat leidt tot beter resultaat"
Veel gezonde kwaliteitsbiggen, werkgemak in de stal en een hoge voerwinst zijn veelgehoorde wensen onder biologische varkenshouders. Door varkens op maat te voeren, zijn 25,0 gespeende biggen/zeug/jaar of meer haalbaar. André Westervelt, specialist biologische varkenshouderij bij Reudink, legt uit hoe hij..... 0 reacties

Maart 2018: 64 nieuwe bio-bedrijven
In maart 2018 heeft Skal Biocontrole 64 nieuwe gecertificeerden mogen verwelkomen. Ieder bedrijf, dat biologische producten wil produceren, verwerken, verpakken, importeren, verhandelen of opslaan, moet hiervoor door Skal gecertificeerd zijn. Eigenlijk iedereen in de keten dus behalve de winkels die..... 0 reacties


Recall bio-kipfilet wegens foutieve etikettering
Vleeswarenbedrijf De Keyser haalt Carrefour Kipfilet BIO 100 gram uit het schap. De reden: de aanwezigheid van MELK is aangetoond in Carrefour Kipfilet BIO 100 gram. Het allergeen melk is niet aangegeven op het etiket.Het bedrijf Vleeswaren De Keyser heeft in overleg met het FAVV besloten om dit product uit..... 0 reacties


Rli adviseert productieruimte veehouderij te verkleinen
"Klimaatopgave vraagt nieuw voedselbeleid"
De klimaatopgave leidt op lange termijn onvermijdelijk tot minder productieruimte voor de veehouderij en tot verandering van ons menu. Het kabinet zou met nieuw voedselbeleid op deze omslag moeten anticiperen om de negatieve gevolgen ervan zo klein mogelijk te maken en de kansen - die er ook zijn - zo veel..... 0 reacties

Gaat Slagerij de Ridder stoppen?
Het pand van Slagerij de Ridder in Zaandam staat te koop. De eigenaar kan vanwege zijn gezondheid niet veel langer doorwerken. Dit meldt Vlees+. De slagerij werd in 1916 opgericht en volgens de eigen website is de slagerij de enige in de Zaanstreek die uitsluitend scharrel- en biologisch vlees verkoopt..... 0 reacties


Biologische varianten scoren goed in test Questionmark
"Veel rookworsten nog te zout"
Questionmark heeft 28 varkensrookworsten uit de supermarkt onderzocht op de aanwezigheid van zout, verzadigd vet en een duurzaamheidskeurmerk. Met deze wijzer helpt Questionmark de consument bij het maken van een bewuste keuze. Wist je dat 100 gram rookworst gemiddeld al een derde van de dagelijkse..... 0 reacties


Jan Overesch trots op vernieuwde boerderijwinkel
"Biologisch hier weer logisch na metamorfose"
Tholen - De boerderijwinkel van Oversch Ecologische Landbouw is compleet vernieuwd. Dinsdag 27 maart is de winkel in Raalte officieel heropend. Jan Overesch geeft aan dat het hoog tijd was voor een metamorfose: "We zijn in het najaar van 2015 met de winkel begonnen en gaandeweg zijn er steeds meer dingen aan..... 0 reacties

Winkelen en ’boeren’ bij de White Ranch
Zaterdag houdt de biologische zorgboerderij in Heemskerk open huis in het kader van Kom in de Kas. Ze verwachten zo'n 1000 bezoekers. In het winkeltje verkopen zij verse melk, geitenkwark, geitenkaas, eieren en is er biologisch ijs te koop. Maar ook rund- en geitenvlees (bokken) uit eigen stal."Onze dieren..... 0 reacties

Worden zeldzame koeien gered door nieuwe regeling?
Als het aan Minister Carola Schouten ligt, ontsnappen Vleesveehouders en boeren met zeldzame runderrassen mogelijk aan de mestregels. Zij werkt aan een vrijstelling fosfaatrechten vleesvee voor zoogkoeien, die nog wel door Brussel moet worden goedgekeurd. Volgens biologisch melkveehouder Jeroen Konijn werkt..... 1 reacties


NVWA-rapport doet geen recht aan hoge niveau van de sector
Pluimveesector blijft verbeteren
Vandaag verscheen het NVWA-rapport Integrale Risico Analyse (IRA) Pluimveevleesketen. Dit rapport doet geen recht aan het hoge niveau van de sector en al haar inspanningen steeds beter te worden. Het niveau van naleving van regels van de meeste bedrijven in de pluimveevleessector is goed en de initiatieven,..... 0 reacties


Eerste ALV Coöperatie Bio-KI
"Op naar meer biologische stieren"
De coöperatie Bio KI heeft 22 maart jongstleden haar eerste Algemene Ledenvergadering gehouden in Amersfoort. Tijdens deze ALV kon het bestuur al 36 leden officieel toelaten tot de coöperatie. "Het is de bedoeling dat dit aantal dit jaar gaat stijgen naar 100, zodat de biologische fokkerij ook echt in..... 0 reacties


Ophokplicht deels ingetrokken
Vanaf aanstaande vrijdag 30 maart wordt - als de vogelgriepsituatie in Nederland niet wijzigt - de afscherm- en ophokplicht in 6 van de 20 regio's in Nederland ingetrokken. Dat heeft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dinsdag 27 maart aan de pluimveesector meegedeeld. Voor de overige..... 0 reacties

BioForum Vlaanderen over 'fraudeverzinsel':
"De controle in bio is wel degelijk heel performant"
Een week nadat er gewag werd gemaakt van fraude met biologisch vlees, is duidelijk hoe de berichtgeving over deze zogenaamde fraude is ontstaan. BioForum Vlaanderen herbevestigt de degelijkheid van de controlesystemen in bio in dit bericht op de eigen website: Fraude met biovlees? Zelfs geen vermoeden!Een..... 0 reacties

Certisys over de bio-feiten in vleesfraude:
"Nooit vastgesteld dat Veviba niet-bio-vlees als bio commercialiseerde"
Certisys, een Belgisch inspectie-en certificatieorgaan gespecialiseerd in biologische producten, wenst in dit persbericht bepaalde elementen met betrekking tot de bio--activiteiten van Veviba te verduidelijken:In 2016 heeft Certisys verscheidene keren, met verschillende experts uit de vleessector, waaronder..... 0 reacties

Biologische vleesveehouder Jan Huijgen:
"Boeren zitten in de overlevingsmodus"
Kan de Nederlandse landbouw zonder chemische middelen? Dagblad Trouw schreef hier een uitgebreid artikel over, waarin ook bio-boer Jan Huijgen aan het woord komt. Voor hem is het niet gebruiken van chemische middelen de dagelijkse praktijk. "Wie gezond is, heeft geen medicijnen nodig. Blijkbaar vinden we dat..... 0 reacties

Aantal Nederlandse biologische varkensbedrijven groeit met bijna een kwart
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal biologische varkensbedrijven in Nederland afgelopen jaar met bijna 23 procent is gegroeid. Het totaal aantal biologische gehouden varkens in Nederland is ook vooruitgegaan met 24 procent.In 2016 telde Nederland 125 bedrijven met biologische varkens. In 2017..... 0 reacties

Vleesschandalen drijft Belgen in armen van bio-boer
Door het vleesschandaal bij het Waalse Veviba gaan meer consumenten hun vlees kopen bij de lokale bioboer. Dit merkt bio-boer Jos: "Het vertrouwen in de grote vleesproducenten is zoek. In plaats van de supermarkten kiezen consumenten voor de korte keten waar ze naar eigen zeggen zeker zijn van een goed..... 0 reacties

Speciale brok voor opfokken bio-bokjes
Omdat er steeds meer vraag is naar het opfokken van bokjes, heeft Agrifirm recent een nieuwe brok gelanceerd: Bio Boklammerenbrok. Hét krachtvoer voor boklammeren tot 35 kilogram."De Bio Boklammerenbrok past perfect bij grasrijke rantsoenen", vertelt Johan Jansen, adviseur Geiten Biologisch. "De brok is..... 0 reacties


"Doe-het-zelf-kip moet bewustzijn bijbrengen"
Fok je eigen kip van ei tot slacht
De boeren Jan van den Broek uit Hilvarenbeek en Corné Ansems uit Hoogeloon delen tijdens het festival Fier drie van zulke doe-het-zelf-kip-kisten uit. Een kist met alle benodigdheden om thuis je eigen kippenvlees te produceren, inclusief broedmachine en slachtmateriaal. "Als je in de supermarkt kijkt, zie je..... 0 reacties

Geeft Masterclass in Kamerik op 20-21 april
Joel Salatin: "Een goedkoop voedselbeleid zorgt nooit voor een goed voedselbeleid"
Joel Salatin, meest invloedrijke boer van Amerika, komt 20 april naar Nederland voor een tweedaagse masterclass. Netwerk Platteland sprak met deze visionair in natuurlijk boeren en vroeg hem onder andere naar zijn kijk op innovatie in de landbouw. Omdat hij een spraakmakende spreker is over de toekomst van..... 0 reacties


Biologische wetgeving in Verenigde Staten verder uitgehold
Het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten heeft begin deze maand een voorstel om Amerikaanse biologische kippen het recht op buitenruimte te geven definitief ingetrokken. Hiermee blijft het in de VS mogelijk om kippen biologisch te houden zonder dat ze ooit buiten komen. In de Europese biologische..... 1 reacties

Blog Bavo van den Idsert over vlees en klimaat
"Biologisch kan gidsfunctie vervullen in transitie veehouderij"
Bavo van den Idsert, directeur van Bionext, geeft in de onderstaande blog zijn kijk op het onderwerp Vlees en Klimaat. Het vlees is zwakDe meeste mensen weten wel dat het verstandig is minder vlees te eten. Maar in de praktijk blijkt dit lastig. De geest is gewillig, het vlees is zwak. Niet alleen de..... 0 reacties


"Bio-assortiment verder ontwikkeld tot robuust en volledig voerprogramma"
Afzet bio-voeders bij ABZ Diervoeding: +13% in 2017
ABZ Diervoeding heeft een recordomzet gerealiseerd in 2017 van ruim 200 miljoen euro. Deze mijlpaal werd behaald door een groei in de afzet van diervoeders van zeven procent. Een goede beheersing van de kosten en jaarrond een gunstige inkooppositie hebben bijgedragen aan een resultaat na belasting van ruim 2..... 0 reacties

Agrifirm Group sluit 2017 af met hoger nettoresultaat bij lagere afzet
De Agrifirm Group heeft het jaar 2017 afgesloten met een nettoresultaat van 38,4 miljoen euro. Daarvan wordt 25 miljoen euro uitgekeerd aan de leden. "Een uitstekend resultaat dat we hebben gerealiseerd in sterk veranderende markten. We zien dat de nieuwe strategie 'Better Together' de eerste vruchten..... 0 reacties

Ophokplicht blijft van kracht
Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Kamperveen
In Kamperveen (gemeente Kampen) is bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 29.000 vleeseenden. Het naastgelegen..... 0 reacties

Bionext ziet prominente rol voor provincies in stimuleren bio-landbouw
"Volop ruimte in de markt voor nieuwe biologische boeren"
In 2017 groeide de biologische sector met 7%. De verwachting vooraf lag iets lager (6%). In totaal nam het aantal biologische bedrijven geregistreerd bij Skal Biocontrole met 420 toe. De groei zat met name bij handel en verwerking. Met de groeiende vraag naar biologische producten is er volop ruimte voor..... 0 reacties

Nu ook stalboekjes over kalkoenen en konijnen
De serie stalboekjes is uitgebreid met een boekje over kalkoenen en een editie over konijnen. Er waren al boekjes over melkvee, varkens, pluimvee en vleeskalveren. In deze stalboekjes is onder andere informatie en tips te vinden over het gebruik van kruiden en andere natuurlijke producten.KalkoenenHet..... 0 reacties

O.a. hooibalenconcert bij De Beekhoeve
AH Buitendag: maandag 2 april
Dagelijks belanden verse producten zoals groenten, vlees, kaas en brood vanuit de supermarkt op onze borden. Maar waar komen al deze producten eigenlijk vandaan en hoe worden ze geteeld of gemaakt? Tijdens AH Buitendag op maandag 2 april (Tweede Paasdag) kan heel Nederland dit zelf ontdekken, gewoon in de..... 0 reacties

Vleesfraude: Bio-Planet roept biologische rundsstaart terug
Naar aanleiding van de inbreuken, die werden vastgesteld bij vleesleverancier VEVIBA en in overleg met het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen), heeft Bio-Planet donderdag 8 maart besloten om de biologische rundsstaart en alle andere producten van deze leverancier meteen uit de..... 0 reacties


"De vrije markteconomie maakt alles kapot"
Klimaatontwrichting in de Rode Hoed
De eerste avond van de nieuwe serie It's the food,my friend had als titel 'inspelen op klimaatverandering', een term die volgens een van de hoofdinleiders, groene innovator Maurtis Groen veel te vrijblijvend klonk. "Verandering kun je nog als positief interpreteren. Laten we spreken van klimaatontwrichting,..... 0 reacties


"Goed verhaal achter vleesvervangers belangrijk"
Ook vegetariërs naar de biologische slager
Tholen - De deelnemers aan De Week Zonder Vlees kunnen deze week ook gewoon bij biologische slagerij Haverkort terecht. Sinds het najaar liggen ook vegetarische producten op basis van soja en tofu in de toonbank. "Hier krijgen we positieve reacties op. De klanten zien het als een goede ontwikkeling en vinden..... 0 reacties


AgruniekRijnvallei Voer wint Innovatie Award
Tijdens de openingsdag van LIV (Landbouwdagen Intensieve Veehouderij) in Venray reikte een vakjury de Innovatie Award LIV Venray 2018 uit aan AgruniekRijnvallei Voer voor hun 'Zuiver Voer'. Ontvanger Theo Mijnen nam de prijs vol trots in ontvangst: "Ik ben heel blij voor iedereen uit het bedrijf die hieraan..... 0 reacties


Minder worminfecties als kippen uitloop optimaal gebruiken
In de uitloop komen leghennen in contact met de eitjes van parasieten, maar hoe meer en hoe verspreider de kippen de uitloop gebruiken, hoe minder de kans op worminfecties. Dat blijkt uit eerder onderzoek op meer dan 100 biologische bedrijven in acht Europese landen. Het nieuwe Europese onderzoeksproject..... 0 reacties

Vegetarische vleeskoeienhouder stort zich op bio-groenten
Een vegetariër die een bedrijf met biologische vleeskoeien runt. Het klinkt onwaarschijnlijk, toch heeft de Britse Jay Wilde dit een aantal jaar volgehouden. Jay, al 25 jaar vegetariër, erfde de melkveeboerderij in 2011 van zijn vader en het voelde als een verplichting om deze draaiende te houden voor de..... 0 reacties

Albert Heijn helpt Belgen minder vlees te eten
België mag dan het land zijn waar de vleesconsumptie het snelst vermindert, toch gaat Albert Heijn de Vlamingen nog een extra handje helpen van hun 'vleesverslaving' af te komen. "Twee procent van de Belgen is echt vegetarisch en een grote groep wil bewust minder vlees eten, maar mensen lopen vaak steeds..... 0 reacties

"Mooi dat nu zoveel boeren de handen ineen slaan"
Bio Goat Meat en de Bokkenbunker gezamenlijk verder
Coöperatie Bio Goat Meat en Lydia van Maurik, oprichtster van de Bokkenbunker, gaan gezamenlijk verder. Het merk Bokkenbunker wordt overgedragen aan de coöperatie. Lydia zal zich namens Bio Goat Meat blijven inzetten voor de bekendheid van geitenvlees in Nederland. Als het vlees van bokken uit de biologische..... 0 reacties

Te romantisch beeld van biologisch vlees eten volgens Rutger Breman
"Volproppen met vlees één van de gruwelijkste misdaden in de geschiedenis"
Duizenden Nederlanders gaan vanaf vandaag tijdens de Nationale Week Zonder Vlees de uitdaging aan om 'het stukje vlees' te laten staan. De organisatie is van mening dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en erg belastend voor het milieu. De NOS gaat in dit artikel in op de vraag waarom deze..... 0 reacties

George Lockwood:
“Amerikaanse biologische regelgeving rond zeevruchten moet komen”
In iedere willekeurige Amerikaanse supermarkt zijn door het ministerie van Landbouw (USDA) biologisch gecertificeerde producten te vinden - van avocado’s tot ketchup en hondenvoeding. Hierop is echter één uitzondering, want op dit moment is deze certificering niet beschikbaar voor zeevruchten. George..... 0 reacties

"Ik wil dieren houden zoals dieren bedoeld zijn"
Dierenbescherming brengt Beter Leven Keurmerk onder de aandacht
De Dierenbescherming twittert: Boer Kees Scheepens boert uit volle overtuiging biologisch. Zijn Aberdeen Angus runderen grazen in natuurgebieden en de kalfjes blijven 9 tot 10 maanden bij de moeder. 0 reacties


Marktwerking ook bepalend voor biologische landbouw
Tijdens de Agridagen in Ravels, België werd de bio-markt bekeken. De groeicijfers zijn ontegensprekelijk. Omschakelaars doen dit vaak vanuit een combinatie van economische en ideologische motieven. Globaal is er een positieve evolutie in de biologische landbouw: consumptie, verwerking en handel groeien. Maar..... 0 reacties


Duurzame eiwitbron
Door Expeditie Robinson iedereen aan de insecten
Tholen - Eind 2012 hebben de twee Franse mannen Bastien en Clément het plan opgevat om een bedrijf te beginnen in eetbare insecten. Het kijken van Expeditie Robinson bracht ze op dit idee, en zo ontstond Jimini’s. Nu ruim vijf jaar later zijn de producten verkrijgbaar in 29 landen. Evelien Donkers bouwt het..... 0 reacties

Ook bedoeld voor slachten biologisch vlees
Vion start productie in nieuwe runderslachterij in Leeuwarden
Vion heeft in februari de nieuwe runderslachterij in Leeuwarden in gebruik genomen. Na tien maanden bouwen wordt de productie nu stap voor stap opgeschroefd naar een capaciteit van 2.500 runderen per week. Vion heeft bijna 20 miljoen euro geïnvesteerd in de locatie die is gebouwd volgens de laatste..... 0 reacties

Meer aanbod biologisch inzetbare middelen voor veehouders
Sinds 1 maart heeft MS Schippers, de leverancier van bedrijfsbenodigdheden uit Bladel, het pakket biologisch inzetbare middelen aangepast en fors uitgebreid. Zo zijn agressieve middelen vervangen door mildere varianten, die hetzelfde effect opleveren met de juiste toepassing.Inmiddels heeft MS Schippers ruim..... 0 reacties

16 en 17 juni
Aanmelden voor Lekker naar de BioBoer kan nu
Dit jaar vindt het Lekker naar de BioBoer-weekend plaats op 16 en 17 juni. Tijdens de open dagen bij biologische boeren en tuinders kunt u consumenten op een leuke en leerzame manier kennis laten maken met de biologische landbouw. Organisator Bionext hoopt dat bedrijven die eerder mee hebben gedaan ook dit..... 0 reacties