Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Vlees

Nederland tekent voor duurzame, lokale sojateelt
Europese sojaverklaring vermindert afhankelijkheid import
Gisteren ondertekenden 13 EU-lidstaten, waaronder ook Nederland, de Europese 'sojaverklaring', waarin wordt ingezet op duurzame sojateelt en andere eiwithoudende gewassen van lokale teelt. De insteek is om minder afhankelijk te worden van import uit hoofdzakelijk Zuid-Amerikaanse landen. Hiermee willen deze..... 0 reacties


Benaming vegetarische schnitzel mag tóch in Duitsland
Vegetarische schnitzel of vegetarisch gehakt: als het aan Duitse minister van landbouw Christian Schmidt lag, dan zouden deze benamingen verboden worden. Volgens hem zijn vleesaanduidingen voor vleesproducten te verwarrend. Zijn plannen kregen in eigen land uiteindelijk geen navolging. De minister werd..... 0 reacties


Aantal bio-bedrijven vrijgesteld van investeringen Brabantse milieuplannen
Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vanavond ingestemd met de plannen van Gedeputeerde Staten voor een versnelde transitie van de veehouderij. Het nieuwe beleid zal vastlopen in de uitvoering, voorspelt Hans Huijbers, voorzitter van ZLTO. In die mening staat Huijbers niet alleen. "Ook veel Brabantse..... 0 reacties


"Acties lijken tot aanpassingen te leiden"
ZLTO pleit voor vrijstelling bioveehouderij rondom Brabantse verordening
Afgelopen week meldde ZLTO al dat ook biologische veehouders worden geraakt door de nieuwe plannen rond de Verordening Natuurbescherming Noord-Brabant, omdat de uitzonderingsposities voor biologische veehouderij in de oude verordening niet werden gehandhaafd in de nieuwe verordening. Inmiddels heeft de..... 0 reacties


Verwaarden van reststromen maakt kringloop compleet
Oud-Hollandse runderrassen dol op biologische appelpulp
Tholen – Biologisch veehouder Willem van der Linden weet wel raad met de appelpulp van Schulp Vruchtensappen. Zijn koeien zijn er dol op en geven nadien meer melk. Een typisch voorbeeld van een gesloten kringloop. De koeienmest wordt namelijk weer ingezet als meststof op de appelboomgaard van William Pouw,..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Staatssecretaris Van Dam wil eind aan slacht hoogdrachtige dieren
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken wil een einde aan het slachten van hoogdrachtige dieren. De komende tijd wordt een wettelijk verbod uitgewerkt voor runderen, varkens, schapen, geiten en paarden. Met de veehouderij worden daarnaast afspraken gemaakt om te voorkomen dat hoogdrachtige dieren naar..... 0 reacties


Vulkanische grond als voedingsbodem
Tholen – Zowel binnen de gangbare als de biologische sector is men het erover eens: gesteentemeel (ook wel steenmeel) is het stadium van curiositeit ontgroeid. "Uit meerjarige praktijkproeven blijkt dat steenmeel de bodemkwaliteit meetbaar verbetert. We zien met name goede resultaten op arme..... 0 reacties


Weidegang loont
Biologisch opgefokte gelten zijn socialer en spenen meer
Biologisch opgefokte gelten zijn socialer en spenen meer en krijgen zwaardere biggen dan gangbaar opgefokte gelten. Biggen die al in de zoogperiode een stukje weide krijgen als uitloop, hebben na het spenen sneller diarree, maar doen het tot 25 kilogram beter dan biggen zonder weidegang. Dat zijn de..... 0 reacties


"Samen de keten versterken belangrijker dan elkaar te bekritiseren"
BioBorrel geeft veel stof tot nadenken
Tholen - De tweede editie van de BioBorrel heeft veel stof tot nadenken gegeven. Zit de regelgeving en normering de Europese bio-landbouw het behalen van klimaatdoelstellingen en de innoverende kracht binnen de Europese bio-landbouw niet juist in de weg? En uit de discussie over het bestaansrecht voor..... 0 reacties


"Willen beeld krijgen van Europese landbouwontwikkelingen"
Zuid-Koreanen verdiepen zich in bio-vleeswarenketen
Tholen - Een delegatie uit Zuid-Korea heeft onlangs een bezoek gebracht aan Deli Harmony in Hedel. Ook werden ze rondgeleid op de biologische varkenshouderij van Hans Donkers in Uden. "De mannen zijn actief in de New Business TFT-Strategy en financiën/bankenwereld en brachten een bezoek aan allerlei..... 0 reacties


Roosmarijn Saat: "Qua opzet onze leukste markt ooit"
Iets te warm voor 'Festivalmarkt' De Groene Passage
Tholen - Afgelopen zondag 18 juni stonden op het plein voor De Groene Passage in Rotterdam weer ruim 50 kramen. Hierin presenteerden diverse leveranciers allerlei producten die onder meer in de schappen van natuurvoedingswinkel Gimsel te vinden zijn. Speciaal voor het 20-jarige jubileum was het plein extra..... 0 reacties


Gebrek aan vertrouwen veroorzaakt krimp Brits bio-areaal
De Soil Association (SA) maakt zich zorgen over het gebrek aan vertrouwen in de biologische markt waardoor boeren terughoudend zijn om over te schakelen naar de biologische land- en tuinbouw. Liz Bowles, van de SA, laat weten het zorgwekkend te vinden dat het bio-areaal voortdurend krimpt, wat volgens haar..... 0 reacties


"Keuze voor biologisch voor ons een gevoelskwestie"
Hoeve 'de Bonte Bentheimer' tevreden debutant
Tholen - Hoeve 'de Bonte Bentheimer' was één van de debutanten van Lekker naar de Bioboer. De voormalige horecaondernemers Ron Gelderman en Majola van Dijk hebben deze boerderij begin dit jaar gekocht en zijn erg druk met het opknappen. Ron vertelt dat het een geslaagd weekend was. "Met wat wij gewend zijn..... 0 reacties



Beste Biojournaal-lezers,
In verband met het bezoek aan de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari) publiceren we op donderdag 16 en vrijdag 17 februari geen nieuwe editie van Biojournaal. Vanaf maandag 20 februari verschijnt Biojournaal wel weer. In deze nieuwsbrief zal een uitgebreide fotoreportage van de Nederlanders op de BIOFACH te vinden zijn. Lenneke Pors-Schot en Vincent Verboom zijn namens Biojournaal aanwezig op de beurs.

Met vriendelijke groet,

Het team van Biojournaal


Aftrap ‘It’s the food, my friend!’, dinsdagavond 21 februari in de Rode Hoed
Naar een houdbaar wereldvoedselsysteem: de rol van geld
Volgende week vindt de aftrap plaats van een nieuwe debatserie in de Rode Hoed. Bert van Ruitenbeek vertelt over deze nieuwe serie, die het hoofdthema “De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord” draagt “We geven ruimte aan inspirerende denkers en doeners die het grotere plaatje zien en..... 0 reacties


Wytze Nauta geeft workshop op BioFach
Zorgen over GMO technieken bij dieren
De Stichting Biologische Veeverbetering / Bio-KI maakt zich zorgen om de komst van nieuwe technieken waarmee ook landbouwhuisdieren gemakkelijk genetisch gemanipuleerd kunnen worden. Bio-KI heeft samen met het Europese netwerk Eco-AB aan de bel getrokken bij IFOAM dat de GMO nu ook de dieren gaat bedreigen...... 0 reacties


Duitsland: bio wordt mainstream
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


Meer areaal, bedrijven en jongere ondernemers in EU
Bio bezig aan verjongingskuur
Tholen – Het areaal biolandbouw van de EU-lidstaten is het laatste decennium flink toegenomen. Werd in 2002 nog 5 miljoen hectare verbouwd, in 2015 was dat aantal al ruim verdubbeld tot een totaalareaal van 11,1 miljoen hectare. Dat blijkt uit overzichtscijfers van Eurostat die worden aangehaald in het..... 0 reacties


"Kweekvlees heeft nog een lange weg te gaan"
In 2013 werd eerder al een 'kweekvleesburger' gepresenteerd in samenwerking met Maastricht University. April dit jaar vindt een grootschalig onderzoek plaats, waarin wordt getest of het ook lukt om kweekvlees in tanks van 25.000 liter te produceren. Toch stuit dit op het nodige verzet. Eerder schreef..... 0 reacties


Gedeputeerde NH Jaap Bond op bezoek bij Ekovar
"Idee kwam op tweede plek, maar plan kwam als enige van de grond"
Jaap Bond, gedeputeerde Landbouw van de provincie Noord-Holland, is op bezoekgeweest bij de familie Wennekers, die onlangs met hun biologische varkenshouderij Ekovar in Schagen de Ekoland Innovatieprijs 2017 hebben gewonnen. Volgens het jury-rapport omdat de varkenshouderij de bedrijfsvoering combineert met..... 0 reacties

“Groothandelsbedrijven kunnen tegen scherpere tarieven zakendoen”
Faillissement Commandeur Eko Vlees definitief uitgesproken
Tholen – Commandeur Eko Vlees verkeerde financieel al langer in zwaar weer, maar dat het bedrijf haar deuren zou sluiten, had niemand zien aankomen. Vlak na de kerst werd bekend dat het bedrijf haar activiteiten zou staken. Op 31 januari is het faillissement definitief uitgesproken bij vonnis van de..... 0 reacties

Duitsland: biologische levensmiddelen varen succesvolle koers
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


1 februari 2017:
'Het beste idee van varkensland'
Morgen, op woensdag 1 februari 2017, organiseren Varkensartsen Twente/Salland en VKON de bijeenkomst: 'Het beste idee van varkensland!' Deze bijeenkomst wordt ondersteund door de Provincie Overijssel. De ontwikkelingen binnen de sector staan niet stil. De organisatie merkt dan ook dat er steeds meer behoefte..... 0 reacties


Ons Kipkarretje verkoopt biologische kipsnacks op markten:
"Eerste 100% biologische, glutenvrij en lactosevrije snack in Nederland"
Tholen – Babs en John Harder uit Haarlem hebben een passie voor biologisch én voor koken en delen dat graag met de buitenwereld. Om die reden zijn ze op 1 oktober 2016 begonnen met Ons Kipkarretje: een verkoopwagen waarmee het tweetal wekelijks biologische kipsnacks verkoopt op (biologische) markten in..... 0 reacties

Edith Finke, DLV Advies:
"Omschakeling naar biologisch kansrijk"
Afgelopen jaar zijn meer gangbare melkveebedrijven overgeschakeld naar biologisch dan voorheen. De markt voor biologische zuivel is groeiende. Edith Finke, adviseur rundvee bij DLV Advies, is gespecialiseerd in de biologische veehouderij. Zij organiseerde twee workshops over omschakelen tijdens de BioBeurs..... 0 reacties


AgruniekRijnvallei ziet omzet biologisch voer verdubbelen
De biologische sector groeit en AgruniekRijnvallei (AR) groeit in deze markt bovengemiddeld mee. Afgelopen vijf jaar heeft AR de productie van biologisch voer verdubbeld. Ook het marktaandeel is twee maal zo groot als vijf jaar geleden en beslaat nu bijna 30% van de biologische voerproductie in Nederland...... 0 reacties


Stichting Bio KI wil coöperatie oprichten
Sybrand Bouma is melkveehouder in Grou (Friesland) en zit in de boeren-initiatiefgroep Bio-KI. Net als voorgaande jaren stondde Stichting Biologisch Veeverbetering (Stichting Bio-KI) in de stand bij de Natuurweide op de beursvloer. Sybrand Bouma: "Ik heb er beide dagen gestaan en veel mensen gesproken. Veel..... 0 reacties


Ekovar Wennekers winnaar Ekoland Innovatieprijs 2017
Het spande erom: ook dit jaar zaten de drie genomineerde bedrijven, voor wat betreft innovatiekracht, zeer dicht bij elkaar. De vakjury beoordeelde de bedrijven op de criteria innovatie, originaliteit, effectiviteit, algemene toepasbaarheid, maatschappelijke acceptatie en duurzaamheid.Alle drie de..... 0 reacties


Areaal 10% toegenomen tot 52.000 ha
Groei bio-landbouw in pluim- en melkveesector
De oppervlakte landbouwgrond voor biologische landbouw is in vijf jaar tijd met bijna 10 procent toegenomen naar ongeveer 52 duizend hectare. Ook het aantal bedrijven met biologische landbouw is van 2011 tot en met 2016 licht gegroeid. Het nam met bijna 2 procent toe naar ruim 14 honderd bedrijven. Van de..... 0 reacties


Pelatelier in Zoutkamp geeft zichzelf bloot met Hollandse garnaal:
"Hoe biologisch is biologisch als de natuur het zelf maakt?"
Tholen – Syb Velink wil met zijn pelatelier in Zoutkamp de Hollandse garnaal op de kaart zetten. De garnalen uit de Noordzee worden vers aangevoerd, handmatig gepeld en vervolgens verwerkt tot allerlei gerechten in het horecagedeelte van het atelier. De garnalen mogen niet het bio-label dragen, maar zijn dat..... 0 reacties


Pluimveehouder houdt moed na preventieve ruiming
De biologische pluimveehouderij van Ben Janssen in Boven-Leeuwen (Gelderland) werd geruimd nadat bij een bedrijf in de buurt vogelgriep werd vastgesteld. De pluimveehouder kreeg voor elke geruimde kip een schadevergoeding, maar de schade door leegstand moet hij zelf bekostigen. Omroep Gelderland bezocht de..... 0 reacties


Danish Crown neemt Duitse bio-runderslachterij Teterower Fleisch over
Het Deense vleesconcern Danish Crown neemt de Duitse runderslachterij Teterower Fleisch over. De onderneming in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern slacht jaarlijks circa 110.000 runderen. De jaarlijkse omzet bedraagt 150 miljoen euro en er zijn 187 mensen in dienst. Zo'n 20% van de runderen die er..... 0 reacties


Bio-mosselen in trek in Zwitserland en Duitsland
Tholen – Krijn Verwijs Yerseke levert onder merknaam Premier én onder private label mosselen aan tal van Europese supermarktketens en (horeca)groothandels. Het bedrijf heeft de audit van Skal goed doorlopen en het keurmerk voor verwateren, verpakken en het verwerken van de Premier Organic mosselen daarmee..... 0 reacties


Groninger slagerij breidt uit naar Noord-Holland
De Groningse slachter Kroon Vlees breidt haar aanwezigheid in Noord-Holland verder uit. Sinds 2014 werd er geïnvesteerd in een nieuw wagenpark om aan de vraag uit deze provincie te voldoen. "Door de vraag naar ons kwaliteitsvlees in Noord-Holland waren wij en één van onze leveranciers aanwezig op de..... 0 reacties


Nieuw: Bandit Biologische blikvoeding op basis van rund
Bandit introduceert hondenvoer uit blik op basis van vetarm biologisch runderspier- en orgaanvlees. Daarbij zijn wortelen en broccoli toegevoegd. Het product is geheel glutenvrij. Het diervoedermerk wil hiermee voorzien in een smaakvolle, makkelijk verteerbare voeding, die prima als tussendoortje volstaat. Het..... 0 reacties


22 januari
Informatiebijeenkomst voor toekomstige FarmFunders
Onder voorbehoud van financiering hebben Jacob en Linda Beeker overeenstemming bereikt over de overname van een pachtboerderij in Maartensdijk. Bij de boerderij hoort een woning met (vlees-)verwerkingsruimte en voormalige winkel, stallen, een erf en 34 hectare pachtgrond op een schitterende plek midden in..... 2 reacties


Noorse en IJslandse aquacultuur verliest bio-certificaat
Sinds 1 januari 2017 mogen aquacultuurproducten uit Noorwegen en IJsland niet meer als biologisch gecertificeerd verkocht worden. Dat heeft de Vlaamse overheid laten weten.Noorwegen en IJsland behoren niet tot de Europese Unie en moeten dus de huidige Europese biowetgeving incorporeren in hun eigen..... 0 reacties


Ruim 70% Iers bio-lamsvlees niet als biologisch verkocht
Meer dan 70% van het Ierse biologisch geproduceerde lamsvlees wordt verkocht als conventioneel lamsvlees. Boeren hebben wel kosten gemaakt, maar krijgen op deze manier niet hun 10-15% extra via biologische prijzen. De belangrijkste reden hiervoor is dat er maar weinig verkooppunten zijn voor het..... 0 reacties


Voormalig slager maakt gehakt van groenten
Tholen – In een vorig leven was Vlaming Pascal Depuydt slager, nu produceert hij veganistische, biologische gecertificeerde patés, spreads en maaltijden op basis van groenten en fruit. Een groter contrast is haast niet denkbaar. Voorheen had hij zijn eigen bio-boerderijen, kweekte zijn eigen..... 0 reacties


Aanbevelingen EFTA moeten vogelgriep beperken
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA wil een strikte uitvoering van de regels die de verspreiding van het vogelgriepvirus moeten indammen. De ziekte trekt momenteel diepe sporen door Europa, waarbij pluimveebedrijven en wilde vogels geinfecteerd worden. Een duidelijke set regels rond bioveiligheid..... 0 reacties


Gemeente verbiedt uitbreiding melkveehouderij tot bio-varkenshouderij
De gemeente heeft besloten dat een melkveehouderij in Kloosterhaar, Overijssel, niet uit mag breiden tot biologische varkenshouderij. Westeenen B.V. uit Lichtenvoorde diende daarvoor in 2015 en 2016 een verzoek in bij de gemeente Hardenberg, dat meldt Dedemsvaartse Courant.De melkveehouderij heeft een omvang..... 0 reacties


VVD voor verbod 'vegetarisch vlees'
In navolging van de Duitse minister Landbouw die onlangs een verbod op vleesnamen voor vleesvervangers voorstelde, stelt de VVD voor ook in Nederland een verbod te overwegen. De Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders, beide VVD, stelden schriftelijke vragen hierover aan het kabinet. Naast de vraag of de..... 1 reacties


Garnalengroep Shore breidt uit met bio-garnalen
Vorig jaar ontstond garnalengroep Shore uit een fusie van Morubel, Ristic en Telson. Dit jaar sluit de Costa Ricaanse onderneming Rainbow Export Processing zich bij de groep aan. Daarmee krijgt de garnalengigant onder andere toegang tot de biologische Vannamei garnalen van het Costa Ricaanse bedrijf. Ook..... 1 reacties


varkens, geiten en schapen
Gefaseerde omschakeling mogelijk voor Vlaamse veehouders
Het Vlaamse Departement landbouw & Visserij laat weten dat varkens-, geiten- en schapenhouders nu ook gefaseerd kunnen omschakelen naar de biologische productie Dat betekent dat de plantaardige teelten en de dierlijke productie niet gelijktijdig opstarten, dat meldt Bio Forum Vlaanderen.De omschakeling..... 0 reacties


Italiaanse biologische voedselmarkt stijgt met 20% in 2016
Volgens de Italiaanse Association of Organic Processors and Wholesalers (Assobio) kent de Italiaanse biologische voedselmarkt in 2016 een groei van 20%. Assobio heeft een steekproef gedaan van 18 bedrijven om een schatting te maken van de totale omzet. Vorig jaar mat Assobio een omzet van €594 mln, een..... 0 reacties


Dubai: Wereldrecord grootste blik biologische kaviaar
In Dubai hebben Burj Al Arab Jumeirah en AmStur Caviar een nieuw Guinness wereldrecord behaald met de productie van het grootste blik kaviaar ooit. Het monumentale gouden blik was speciaal voor de gelegenheid gemaakt en bevatte 17kg biologische kaviaar. Als onderdeel van het record moest de hele portie..... 0 reacties


Duitse minister wil verbod vegetarisch vlees
De Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt wil een verbod op vegetarische schnitzels en worsten. Schmidt heeft als motto “Wat er op staat moet er ook in zitten”. Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager is verbaasd over dit voorstel. In een blog uitte hij zijn bezwaren:Schmidt lijkt zich niet te..... 2 reacties

Commandeur Eko Vlees staakt activiteiten
Tholen - De Nood-Hollandse slagerij Commandeur Eko Vlees heeft onverwacht de activiteiten gestaakt. Het bedrijf stuurde daags na de Kerst een mail naar haar klanten met de korte mededeling dat het bedrijf de deuren sluit. Commandeur Eko Vlees was onbereikbaar voor commentaar. Albert Roozendaal, sinds het..... 2 reacties


Reudink legt in nieuw logo nadruk op bio
De afgelopen periode heeft Reudink zich gebogen over haar positionering in de markt. Daarbij werd stilgestaan bij de vraag het hoe het bedrijf zich kan blijven onderscheiden en zichtbaarheid kan vergroten. En wat het bedrijf samen met haar klanten wil bereiken.Daarom heeft Reudink een aantal medewerkers,..... 0 reacties


Omschakeling varkens-, schapen- en geitenhouderijen in Vlaanderen
De omschakeling naar biologische productie biedt kansen voor de Vlaamse landbouwers. Analoog met de richtlijnen over omschakeling van melkvee naar de biologische productie werden in Vlaanderen nu richtlijnen uitgeschreven voor de omschakeling van varkens, schapen en geiten.Wanneer een hele productie-eenheid..... 0 reacties


Britse bio-verkoop bereikt 2,2 mld euro
De verwachting is dat aan het eind van 2016, de Engelse verkoop van biologische producten 2,2 miljard euro zal bereiken. Dit meldt de Soil Association. Volgens data van Nielsen nam de biologische verkoop in supermarkten, in de 52 weken tot aan 1 oktober 2016, met 6 procent toe vergeleken met een afname van..... 0 reacties


Kweekvlees: alternatief voor conventioneel én biologisch vlees?
Tholen – "Voor een Quarter Pounder is 3 kilo voeding, 7m² landbouwgrond en 2000 liter water nodig. Kortom, vleesproductie is heel inefficiënt. De wereldbevolking neemt toe en de vleesconsumptie in opkomende economieën als China stijgt hard. En dan hebben we het nog niet gehad over de CO-uitstoot. 20%..... 0 reacties


Biologische Slagerij dingt mee met Hilversumse ondernemersprijs
"We willen onze ambachtelijkheid graag uitdragen"
Tholen – Als één van de eerste biologische slagerijen in Nederland staat Marion van Vught met De Biologische Slagerij aan de wieg van alle ontwikkelingen. Het bedrijf weet zich goed staande te houden tussen de grote retailers die het biologische vlees ook hebben ontdekt. Dat is ook Hilversum en omstreken..... 0 reacties


Grootte bio-areaal en veestapel neemt toe
Vlaamse bio-sector blijft groeien
In de EU28 bedroeg het biologisch areaal in 2014 10,2 miljoen hectare of 5,9 procent van het totale areaal. België heeft een aandeel van 5 procent in het Europees areaal en Vlaanderen vertegenwoordigt op zijn beurt 0,8 procent in het Belgisch bio-areaal. De Europese Unie heeft een aandeel van 38 procent in..... 0 reacties


Biologisch varkensbedrijf Ekovar Wennekers wint Gouden Roerdomp
Biologisch varkensbedrijf Ekovar Wennekers te Schagen heeft de Gouden Roerdomp gewonnen. Dat is een stimuleringsprijs voor kansrijke projecten met een positieve milieu-impact. De prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens het congres Groen Kapitaal georganiseerd door Provincie Noord-Holland.Lida..... 0 reacties


Fotoreportage: Nederlanders en Belgen op Nordic Organic Food Fair
Tholen - De Nordic Organic Food Fair in het Zweedse Malmö vierde tijdens de laatste editie haar eerste lustrum. De biologische beurs, die volledig op Scandinavië is gericht, trok veel inkopers van retailers en natuurvoedingwinkels uit met name het noordelijk halfrond. Hét moment voor veel bedrijven om zich..... 0 reacties


Europese antibioticadag:
‘Biologische veehouders gebruiken minimaal antibiotica’
Op de Europese 'Antibiotic Awareness Day' (18/11) vraagt BioForum om de biologische veetelers die minimaal antibiotica gebruiken naar waarde te schatten. De wetgeving voor biologische veeteelt laat antibiotica slechts toe voor curatief gebruik en slechts een beperkt aantal keer per jaar. Biologische..... 0 reacties


Eerste indruk Nordic Organic Food Fair
Kleurrijk, divers en een drukte van belang
Tholen - Waar de Zweedse stad Malmö bij aankomst letterlijk in nevelen was gehuld, was daar in het kleurrijke MalmöMässan - waar de 5e editie van de Nordic Organic Food Fair plaatsvindt - niets meer van te merken. In totaal 375 standhouders, waarvan 33 Nederlandse en 8 Belgische, tonen hun bio(dynamische)..... 0 reacties


Brexit leidt tot lagere verkoopcijfers Iers biologisch rundvlees
De Brexit heeft een negatieve invloed gehad op de verkoop van Iers biologisch rundvlees. Volgens John Purcell, directeur van Good Herdsmen Ltd, komt dit door de daling van de pond. Na de Brexit is de totale verkoop met 40% afgenomen.Good Herdsmen heeft biologische slachthuizen, waar in totaal 6000 koeien per..... 0 reacties


Wederzijdse erkenning biologische certificaten
Biologisch in China = biologisch in Nieuw-Zeeland
China en Nieuw-Zeeland hebben op 14 november een historisch akkoord gesloten. De landen kwamen overeen elkaars gecertificeerde biologische producten als zodanig te erkennen. Dat betekent dat een Chinees certificaat ook in Nieuw-Zeeland geldig is en andersom. Het is het eerste akkoord dat China sluit met een..... 0 reacties


Nieuw: zilte burger van zeewier uit de Oosterschelde
Vanaf deze week introduceert Udea een nieuwe plantaardige burger: een volledig veganistische ZeewierBurger van Prolaterre. Het zeewier dat Prolaterre gebruikt - het zogenaamde Royal Kumbu zeewier - is afkomstig uit de Oosterschelde. Daardoor krijgt de burger een typische ziltige smaak krijgt. In een..... 1 reacties


Verkoop biologische producten €5,3 miljard in 2015
De vraag naar voedsel- en drankproducten met een biologisch label neemt toe, met name in de biologische landbouwsector. Verkoop van gecertificeerde biologische producten bereikte de 5,3 miljard euro in 2015, 14 procent hoger dan in 2014. Dit zijn resultaten van de 2015 Certified Organic Survey van de USDA's..... 0 reacties


Vogelgriep H5N8 aangetroffen bij wilde vogels
Ophokplicht na vogelgriepuitbraak onder wilde vogels
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft voor heel Nederland een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. Deze maatregel wordt uit voorzorg genomen nadat..... 0 reacties


19 november, Slow Food Utrecht aan Tafel:
Bio-menu tegen voedselverspilling van mannenvlees
Naar schatting verspillen we maar liefst een derde deel van onze voeding. Het weggooien van voeding voordat het in de schappen komt en het verlies na aankoop zijn inmiddels redelijk bekend. Maar ook verspilling van 'mannenvlees' heeft er een handje van. Daarom staat mannenvlees centraal tijdens Slow Food..... 1 reacties


Hoofdpijn voor Engelse biologische pluimveehouders
De Engelse biologische pluimveesector zit in de problemen. Voorheen importeerden zij alle biologische zonnebloemmeel en een groot deel van de tarwe en maïs uit Oekraïne.In 2015 zijn echter verschillende ladingen van Oekraïense zonnebloemmeel ontdekt die verboden gewasbeschermingsmiddelen bevatten. Hierdoor..... 0 reacties

Eerste netwerkdag Onderwijs voor Biologisch
Om de groei in de biologische sector bij te kunnen benen is het belangrijk dat er in de komende tijd meer bedrijven omschakelen. Bionext onderzocht de aandacht voor biologisch in het groen onderwijs. "Ook in het groen onderwijs groeit de belangstelling voor biologisch: dat past in de heroriëntatie op ‘groene..... 0 reacties


Nederland goed voor 6% Deense bio-export
Tholen – Ondanks de grote markt in Denemarken is het land in staat om biologische producten te exporteren naar omliggende landen. Paul Holmbeck en Henrik Hindborg van branchevereniging Organic Denmark geven een toelichting bij de cijfers. Ook vertellen ze over de activiteiten van de organisatie.Organic..... 0 reacties


Gemiddelde Nederlander eet 75 kg vlees
Lichte afname vleesconsumptie onder Nederlanders
Het totale verbruik van vlees en vleeswaren per hoofd van de bevolking in Nederland bedraagt in 2015 ruim 75 kilogram. Dat is bijna een kilogram minder dan het jaar daarvoor. Ongeveer de helft van het verbruik in 2015 - zo'n 36 kilogram - bestaat uit varkensvlees.Pluimveevlees maakt bijna een derde uit van..... 0 reacties


Bio-veehouderijen vooral met runderen en schapen
Tholen - De cijfers over de biologische landbouw in Europa laten ook trends in de veestapel zien. Uit de statistieken blijkt dat in een aantal EU-landen er opvallend veel vee biologisch wordt gehouden. De cijfers focussen op runderen, schapen en varkens. De veestapel bestaat vooral uit de eerste twee;..... 0 reacties


Europees bio-areaal blijft stijgen
Tholen - Met meer dan 11 miljoen hectare bio-areaal en areaal in omschakeling vorig jaar is de sector goed voor 6,2 procent van het totale Europese landbouwareaal. Sinds 2010 is het biologisch areaal met bijna 2 miljoen hectare gestegen. Eenzelfde trend is zichtbaar in het aantal biologische producenten. Aan..... 0 reacties


EU verplicht elektronisch certificaat op bio-import
De Europese Commissie heeft nieuwe regelgeving gepubliceerd rond de elektronische certificering van biologische importproducten. De nieuwe aanpak werd gisteren gepresenteerd en gaat over zes maanden in werking.De nieuwe regels moeten de traceerbaarheid van producten vergroten en potentiële fraude voorkomen...... 0 reacties


Huisdierenvoeding Terra-Pura krijgt Demeter keurmerk
Terra-Pura biologische huisdierenvoeding draagt sinds kort het Demeter keurmerk. "Hiermee is Terra-Pura de eerste Pet Food producent die dit keurmerk mag dragen", vertelt Suzanne Toebast van Buddy's Bite, die Terra-Pura Tiernahrung in Nederland vertegenwoordigt. Terra-Pura was al partner van het Duitse..... 0 reacties


Top 11 meest duurzame keurmerken
Keurmerkenwijzer schept duidelijkheid in wildgroei keurmerken
Duurzame vis, eerlijke chocolade, milieuvriendelijke groenten of diervriendelijk vlees. Voor iedereen die het lastig vindt om te kiezen uit alle duurzaamheidskeurmerken in de supermarkt heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal nu de oplossing. Een ordening in het woud aan keurmerken en logo's laat zien..... 0 reacties


BronchActive Poeder nu ook voor drinkautomaat jongvee
BronchActive vloeibaar is sinds de introductie in oktober 2015 succesvol gebleken. Het middel stimuleert krachtig de drinklust bij kalveren en zorgt voor het behoud van gezonde longen.Opstartproblemen worden met BronchActive tot een minimum beperkt. Sinds deze maand is er een nieuwe variant beschikbaar:..... 0 reacties


Proces nieuwe wetgeving in stroomversnelling
Moe van drie jaar dimdammen over de nieuwe EU wetgeving voor biologische landbouw en voeding lijken Commissie, Raad en Parlement nu bereid om snel zaken te doen. De recente overplaatsing van Onofre naar een andere functie wordt beschouwd als een duidelijk teken dat de Commissie echt tot een akkoord wil..... 0 reacties

16-20 oktober: Sial Paris
Overzicht Nederlandse bio-standhouders op Sial Paris
Sinds ruim een halve eeuw streeft de internationale voedingsmiddelenvakbeurs SIAL ernaar om het grootste wereldwijde netwerk voor professionals in de voedingsmiddelenbranche te organiseren. Een doelstelling die met verve is bereikt. Het aangekondigde positieve resultaat van de aankomende beurseditie van de..... 0 reacties


"Een hond is geen wolf"
Wakker Dier: vers vlees voeren aan honden niet diervriendelijk
Wakker Dier waarschuwt voor de trend om honden te voeren als een wolf, omdat dit funest is voor de dieren in de vee-industrie. Want als alle 1,5 miljoen honden in Nederland grote hoeveelheden vers en rauw vlees gaan eten, moeten er daarvoor speciaal meer landbouwhuisdieren naar de slacht. Bovendien stellen..... 1 reacties