Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Vlees

De bezoeker kiest zelf hoe bio zijn hapjes zijn
Focus op bio tijdens Kip Festival
Voor de tweede keer wordt het Kip Festival in het Rembrandtpark georganiseerd. Nieuw dit jaar: de focus op bio vlees. Nadat de Amsterdammers niet blij waren met het Festival vorig jaar, is er nagedacht over ecologisch en verantwoord vlees. Dit jaar kan de bezoeker ook kiezen voor biokip. 0 reacties

Waardering rundlvees vooral bepaald door smaak, malsheid en kleur
Iers rundvlees in trek
Waardering voor rundvlees wordt vooral bepaald door smaak, malsheid en kleurDe waardering van consumenten voor rundvlees wordt met name bepaald door de smaak, de malsheid en de kleur. Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder meer dan duizend Nederlandse rundvleeseters van 18 jaar en ouder in opdracht van de..... 0 reacties


"Areaal is nog nooit zo groot geweest"
Deens bio-landbouwareaal groeit naar 245.000 hectare
In 2017 is in Denemarken 28.400 hectare aangemeld als oppervlakte waarop in de toekomst biologische landbouw bedreven zal gaan worden. Uit statistieken van het landbouwbureau Landbrugsstyrelsen blijkt dat eind 2017 meer dan 245.000 hectare landbouwgrond in Denemarken biologisch was. Hiermee is het..... 0 reacties


Van Erf tot Erf: Openhartige boerenverhalenbundel opgetekend door consumenten
"Ik was bij bio-glastuinder, daar word ik wel weer blij van"
"Een veld spruiten of bonen, dat is pas natuur", zegt boer Quirien de Vette uit Maassluis. Hij is een van de zeventig boeren die één-op-één is geïnterviewd door consumenten. Milieudefensie publiceert de vraaggesprekken vandaag in dit e-book onder de titel 'Van Erf tot Erf'. Het boek is onderdeel van een..... 0 reacties

VK: Aantal biologische varkens bijna verdubbeld in 2017
Het aantal biologische varkens in het Verenigd Koninkrijk is in 2017 bijna verdubbeld, volgens nieuwe cijfers van het Engelse ministerie van Landbouw, Voeding en Stedelijke Ontwikkelingen.Het aantal varkens dat in het VK biologisch wordt gefokt, is gestegen van 31.000 tot bijna 59.000, de grootste..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief

Marktaandeel 5,5% - groeit 6 keer sneller dan totale voedselmarkt
Amerikaanse bio-sector 6,4% gegroeid in 2017
Amerikaanse consumenten vulden in 2017 meer van hun boodschappenwagentjes met biologisch. Dit blijkt uit de Organic Industry Survey van de Organic Trade Association die vrijdag 18 mei gepubliceerd is. De bio-omzet in de VS bedroeg in 2017 in totaal 49,4 miljard dollar, goed voor een nieuw record. Het..... 0 reacties


"Polderhoen heel geschikt voor de bio-werkwijze"
Bart Kok verwacht toename prijsverschil tussen bio en gangbaar
Tholen – Pasen betekende ook dit jaar topdrukte bij Polderhoenhof in Lelystad. "Eigenlijk is het de laatste jaren drukker rond Pasen dan in aanloop naar Kerst", vertelt bio-pluimveehouder Bart Kok. Hij is sinds 2005 officieel werkzaam bij het bedrijf van zijn vader en is zit vanaf 2007 in de maatschap. Voor..... 0 reacties

Besluit over biologische varkensstal ligt bij Raad van State
Komt er wel of geen biologische varkensstal aan de Slappedel 8A in Woudenberg? Dit besluit ligt op dit moment bij de Raad van State. Voor- en tegenstanders hebben inmiddels meerdere beroepsschriften ingediend. Het betreffende bedrijf wil daar, naast de bestaande melkveehouderij, 700 biologische varkens..... 0 reacties


Skal geeft overzicht per provincie
Op de Skal-website is een overzicht te vinden van het aantal gecertificeerde bedrijven per provincie en het biologische areaal per provincie. Uit de eerste afbeelding blijkt dat de meeste Skal-gecertificeerde bedrijven in Gelderland te vinden zijn en de minste in Groningen en Drenthe. In het areaaloverzicht..... 0 reacties


Al ruim 100 aanmeldingen voor Lekker naar de BioBoer
"Bezoekers worden ambassadeurs van het bedrijf"
Tholen - Lekker naar de BioBoer 2018 staat voor zaterdag 16 en zondag 17 juni in de agenda. Bij organisator Bionext zijn al ruim 100 aanmeldingen binnen gekomen. "Boeren zijn nog steeds van harte welkom om zich aan te melden. Ze kunnen zich inschrijven via de pagina 'Voor boeren' op de website. We..... 0 reacties


Biohof nog altijd in onzekerheid door fipronilcrisis
"Principekwestie geworden, vergassen van de kippen is onnodig"
Tholen - In november kon bio-legpluimveehouder Marja de Vries tot haar opluchting vertellen dat het bedrijf Biohof na vier maanden weer vrijgegeven was (klik hier voor dat artikel). Het bedrijf zit momenteel echter weer in de problemen als gevolg van de fipronilcrisis. Wim de Vries: "Sinds Pasen mogen we..... 0 reacties

Fraudeonderzoek gestart bij pluimveevleesverwerkend bedrijf in België
Het Antwerpse parket bevestigt dat er een fraudeonderzoek loopt naar het Belgische bedrijf Smits Pluimveeproducten, een groothandel en uitsnijderij in kippenvlees, gevogelte en wildproducten in Heist-op-den-Berg. Er zijn twee verdachten aangehouden. Uitspraken over eventuele inbreuken op de wetgeving rond de..... 0 reacties


Vion wil 25% meer biologische vleesvarkens slachten in 2020
In het MVO rapport 2017 van Vion vertelt het bedrijf meer over de focus op duurzame vleesproductie. Hierin worden ook de cijfers van het biologische vlees genoemd. Vion geeft aan met de markt mee te willen groeien. De verwachting is dat het aantal leveranciers naar meer dan 90 zal toenemen tegen het eind..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


"Wat moeten we dan met de rest van het varken?"
Deli Harmony gelooft in biologische vleeswaren
'Deli Harmony' staat voor delicatessen geproduceerd in harmonie met natuur en milieu, legt Henk van Oers uit. Hij startte het productiebedrijf voor biologische vleeswaren in 2006. Toen zat hij al 25 jaar 'in het biologische vlees'. In 1981 richtte hij namelijk samen met Peter de Ruijter, zijn docent aan de..... 0 reacties



Vleesfraude: Bio-Planet roept biologische rundsstaart terug
Naar aanleiding van de inbreuken, die werden vastgesteld bij vleesleverancier VEVIBA en in overleg met het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen), heeft Bio-Planet donderdag 8 maart besloten om de biologische rundsstaart en alle andere producten van deze leverancier meteen uit de..... 0 reacties


"De vrije markteconomie maakt alles kapot"
Klimaatontwrichting in de Rode Hoed
De eerste avond van de nieuwe serie It's the food,my friend had als titel 'inspelen op klimaatverandering', een term die volgens een van de hoofdinleiders, groene innovator Maurtis Groen veel te vrijblijvend klonk. "Verandering kun je nog als positief interpreteren. Laten we spreken van klimaatontwrichting,..... 0 reacties


"Goed verhaal achter vleesvervangers belangrijk"
Ook vegetariërs naar de biologische slager
Tholen - De deelnemers aan De Week Zonder Vlees kunnen deze week ook gewoon bij biologische slagerij Haverkort terecht. Sinds het najaar liggen ook vegetarische producten op basis van soja en tofu in de toonbank. "Hier krijgen we positieve reacties op. De klanten zien het als een goede ontwikkeling en vinden..... 0 reacties


AgruniekRijnvallei Voer wint Innovatie Award
Tijdens de openingsdag van LIV (Landbouwdagen Intensieve Veehouderij) in Venray reikte een vakjury de Innovatie Award LIV Venray 2018 uit aan AgruniekRijnvallei Voer voor hun 'Zuiver Voer'. Ontvanger Theo Mijnen nam de prijs vol trots in ontvangst: "Ik ben heel blij voor iedereen uit het bedrijf die hieraan..... 0 reacties


Minder worminfecties als kippen uitloop optimaal gebruiken
In de uitloop komen leghennen in contact met de eitjes van parasieten, maar hoe meer en hoe verspreider de kippen de uitloop gebruiken, hoe minder de kans op worminfecties. Dat blijkt uit eerder onderzoek op meer dan 100 biologische bedrijven in acht Europese landen. Het nieuwe Europese onderzoeksproject..... 0 reacties

Vegetarische vleeskoeienhouder stort zich op bio-groenten
Een vegetariër die een bedrijf met biologische vleeskoeien runt. Het klinkt onwaarschijnlijk, toch heeft de Britse Jay Wilde dit een aantal jaar volgehouden. Jay, al 25 jaar vegetariër, erfde de melkveeboerderij in 2011 van zijn vader en het voelde als een verplichting om deze draaiende te houden voor de..... 0 reacties

Albert Heijn helpt Belgen minder vlees te eten
België mag dan het land zijn waar de vleesconsumptie het snelst vermindert, toch gaat Albert Heijn de Vlamingen nog een extra handje helpen van hun 'vleesverslaving' af te komen. "Twee procent van de Belgen is echt vegetarisch en een grote groep wil bewust minder vlees eten, maar mensen lopen vaak steeds..... 0 reacties

"Mooi dat nu zoveel boeren de handen ineen slaan"
Bio Goat Meat en de Bokkenbunker gezamenlijk verder
Coöperatie Bio Goat Meat en Lydia van Maurik, oprichtster van de Bokkenbunker, gaan gezamenlijk verder. Het merk Bokkenbunker wordt overgedragen aan de coöperatie. Lydia zal zich namens Bio Goat Meat blijven inzetten voor de bekendheid van geitenvlees in Nederland. Als het vlees van bokken uit de biologische..... 0 reacties

Te romantisch beeld van biologisch vlees eten volgens Rutger Breman
"Volproppen met vlees één van de gruwelijkste misdaden in de geschiedenis"
Duizenden Nederlanders gaan vanaf vandaag tijdens de Nationale Week Zonder Vlees de uitdaging aan om 'het stukje vlees' te laten staan. De organisatie is van mening dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en erg belastend voor het milieu. De NOS gaat in dit artikel in op de vraag waarom deze..... 0 reacties

George Lockwood:
“Amerikaanse biologische regelgeving rond zeevruchten moet komen”
In iedere willekeurige Amerikaanse supermarkt zijn door het ministerie van Landbouw (USDA) biologisch gecertificeerde producten te vinden - van avocado’s tot ketchup en hondenvoeding. Hierop is echter één uitzondering, want op dit moment is deze certificering niet beschikbaar voor zeevruchten. George..... 0 reacties

"Ik wil dieren houden zoals dieren bedoeld zijn"
Dierenbescherming brengt Beter Leven Keurmerk onder de aandacht
De Dierenbescherming twittert: Boer Kees Scheepens boert uit volle overtuiging biologisch. Zijn Aberdeen Angus runderen grazen in natuurgebieden en de kalfjes blijven 9 tot 10 maanden bij de moeder. 0 reacties


Marktwerking ook bepalend voor biologische landbouw
Tijdens de Agridagen in Ravels, België werd de bio-markt bekeken. De groeicijfers zijn ontegensprekelijk. Omschakelaars doen dit vaak vanuit een combinatie van economische en ideologische motieven. Globaal is er een positieve evolutie in de biologische landbouw: consumptie, verwerking en handel groeien. Maar..... 0 reacties


Duurzame eiwitbron
Door Expeditie Robinson iedereen aan de insecten
Tholen - Eind 2012 hebben de twee Franse mannen Bastien en Clément het plan opgevat om een bedrijf te beginnen in eetbare insecten. Het kijken van Expeditie Robinson bracht ze op dit idee, en zo ontstond Jimini’s. Nu ruim vijf jaar later zijn de producten verkrijgbaar in 29 landen. Evelien Donkers bouwt het..... 0 reacties

Ook bedoeld voor slachten biologisch vlees
Vion start productie in nieuwe runderslachterij in Leeuwarden
Vion heeft in februari de nieuwe runderslachterij in Leeuwarden in gebruik genomen. Na tien maanden bouwen wordt de productie nu stap voor stap opgeschroefd naar een capaciteit van 2.500 runderen per week. Vion heeft bijna 20 miljoen euro geïnvesteerd in de locatie die is gebouwd volgens de laatste..... 0 reacties

Meer aanbod biologisch inzetbare middelen voor veehouders
Sinds 1 maart heeft MS Schippers, de leverancier van bedrijfsbenodigdheden uit Bladel, het pakket biologisch inzetbare middelen aangepast en fors uitgebreid. Zo zijn agressieve middelen vervangen door mildere varianten, die hetzelfde effect opleveren met de juiste toepassing.Inmiddels heeft MS Schippers ruim..... 0 reacties

16 en 17 juni
Aanmelden voor Lekker naar de BioBoer kan nu
Dit jaar vindt het Lekker naar de BioBoer-weekend plaats op 16 en 17 juni. Tijdens de open dagen bij biologische boeren en tuinders kunt u consumenten op een leuke en leerzame manier kennis laten maken met de biologische landbouw. Organisator Bionext hoopt dat bedrijven die eerder mee hebben gedaan ook dit..... 0 reacties

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Oldekerk
In Oldekerk (provincie Groningen) is op zondag 25 februari 2018 bij een bedrijf met pluimvee vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa..... 0 reacties

Te vroeg voor vlees bio-bokjes in supermarktschap?
Marieke Louwes is woordvoerder van Coöperatie Bio Goat Meat. Het doel van de coöperatie is om Nederland aan het bokkenvlees te krijgen. Ze runt samen met haar man Rien bio-geitenboerderij Pronkjewail tussen Ruinen en Ruinerwold. "De bedoeling is om over vijf jaar alle bio-bokjes in Nederland af te zetten",..... 0 reacties


Lidl Duitsland komt met nieuw dierenwelzijnsetiket voor bio-vlees
Vanaf 1 april is het vers verpakte vlees bij Lidl in Duitsland voorzien van een extra dierenwelzijnsetiket. Aan de hand van dat label kunnen klanten zien op welke wijze de dieren (rund-, varkens- en pluimvee) worden gehouden. De keten onderscheidt 4 dierenwelzijnniveaus.Elk hoger niveau impliceert een..... 0 reacties


Rapport excretieforfaits nu beschikbaar
Na veel werk door Wageningse onderzoekers, varkenshouders, pluimveehouders en Biohuis-bestuurslid Maria Buitenkamp, is het volgende rapport nu beschikbaar: Excretie van biologisch gehouden leghennen, zeugen en vleesvarkens onder praktijkomstandigheden: Bouwstenen voor berekening van de stalbalans.(Auteurs:..... 0 reacties


Vleessector bezig aan verduurzamingsslag
Van gangbaar productievlees naar duurzaam conceptvlees
Het is voor ondernemers in de vleesketen tegenwoordig een uitdaging om een rendabel verdienmodel te realiseren. Dit komt door de dalende vraag naar vlees en de veranderende behoefte van de consument naar duurzaam geproduceerd vlees. Veel ondernemers, van veehouder tot slager, maken daarom de overstap van..... 0 reacties

"Amorele grap" lokt bekentenis uit
Filemon Wesselink verruilt hondenvlees voor bio(dynamisch) vlees
Het begon als een ondoordachte manier om Zuid-Koreanen af te serveren als hondeneters. Filemon Wesselink bericht dagelijks over de Olympische Spelen. De voormalig Try Before You Die-host beweerde dat hij wel een hapje van een échte hotdog wilde nemen. Dierenrechtenorganisaties gingen tegen de "amorele grap"..... 0 reacties


"Deze week hebben we extra bijzonder vlees"
Jersey vlees van Guus
"We leveren altijd bijzonder vlees, maar deze week is het wel extra bijzonder", vertelt Jacob Beeker van Boerderij Eyckenstein. In de wekelijkse informatieve email die Jacob wekelijks naar zijn afnemers stuurt staat de volgende informatie over Guus:Deze week hebben we wel erg bijzonder Jerseyvlees. Vorige..... 0 reacties


Bodemcursus Mulder Agro afgesloten
Professor Corné Pieterse spreekt 98 Friese boeren toe
De Bodemcursus van Mulder Agro in Kollumerzwaag is al negen keer georganiseerd in samenwerking met René Jochems van Groeibalans. Op de afsluitende avondbijeenkomst (woensdagavond 31 januari) waren ook weer oud-cursisten uitgenodigd. Eigenaar Theo Mulder: "Wij hebben in die afgelopen jaren in totaal al 320..... 0 reacties

De Dykhoeve bewust niet biologisch
Varkens rennen de boer tegemoet
Op dinsdag 30 januari werd in het KRO-programma BinnensteBuiten aandacht geschonken aan boerderij Dykhoeve. Bij de Dykhoeve kiezen ze er bewust voor om geen Skal-certificering aan te vragen, wel krijgen de dieren onder meer biologisch voer. De uitleg daarover staat de website uitgelegd. Op de website van..... 0 reacties

"Naast onze camerasystemen nu ook beveiligde poortjes"
Biologische vleesdief actief in Utrecht
Tholen - In Utrecht is de afgelopen tijd biologisch vlees gestolen bij verschillende natuurvoedingswinkels en biologische slagerijen.Bij Ekoplaza aan de Twijnstraat hebben ze zo'n driekwart jaar geleden last gehad van deze biologische vleesdief. "We hebben een automatisch bestelsysteem en daaruit bleek dat..... 0 reacties


Fotoreportage exposanten Bio-beurs 2018
Tholen - Het team van Biojournaal heeft tijdens de Bio-beurs alle standhouders bezocht en maakte een uitgebreide fotoreportage. Klik hier om de fotoreportage met alle exposanten van de Bio-beurs, Pureness en BioMechaTech te bekijken.Koningin Maxima zorgde op de openingsdag (woensdag 17 januari) voor een..... 0 reacties

"Iedereen beseft dat we het samen moeten doen"
Coöperatie Bio Goat Meat investeert in boklamsvlees
Tholen - De Coöperatie Bio Goat Meat is vorige week officieel opgericht. De coöperatie moet er voor zorgen dat boklamsvlees meer voet aan de grond krijgt in Nederland. Bio-geitenhouder Heinie Alting is benoemd tot voorzitter. "De coöperatie heeft als doel om de bokjes die biologisch afgemest worden ook..... 0 reacties

VS: USDA wil biologische regelgeving aanpassen
Gebaseerd op input uit de sector en aanbevelingen van het National Organic Standards Board heeft de Marketing Service van het Amerikaanse ministerie van Landbouw een voorstel gedaan om de wetgeving voor de biologische sector aan te passen. Het ministerie wil met het voorstel de zogenaamde Nationale Lijst van..... 0 reacties


Fotoreportage exposanten Bio-beurs 2018
Tholen - Het team van Biojournaal heeft tijdens de Bio-beurs alle standhouders bezocht en maakte een uitgebreide fotoreportage. Klik hier om de fotoreportage met alle exposanten van de Bio-beurs, Pureness en BioMechaTech te bekijken.Koningin Maxima zorgde op de openingsdag (woensdag 17 januari) voor een..... 0 reacties


Storm voorkomt bezoekersrecord Bio-beurs
"Bezoek Koningin Máxima erkenning voor jarenlange arbeid"
Tholen - Bij Bionext kijken ze met een goed gevoel terug op een bijzondere editie van de Bio-beurs. Directeur Bavo van den Idsert waande zich tijdens de openingsdag in een soort droomwereld, zo geeft hij aan. "De aanwezigheid van Koningin Máxima tilde het hele evenement natuurlijk naar een hoger plan. En..... 0 reacties

Beefcoin lanceert token voor uitbreiding bio-rundvleesproductie
BeefCoin, een samenwerkingsverband tussen een restaurantketen uit Moskou, Meat Desire, en veehouderij Melbard LLC, heeft op 1 januari hun token (BEEF) gelanceerd.De twee bedrijven hebben hun bestaande activiteiten gebruikt om een structuur te creëren van productie en levering van biologisch rundvlees van wei..... 0 reacties

Tijdens de Bio-beurs in Zwolle op 17 januari
Onderzoeksresultaten Core Organic uitgebreid gepresenteerd
Core Organic is een landennetwerk voor afstemming en financiering van onderzoek voor de biologische sector in Europa. Op 17 januari op de Bio-Beurs presenteren onderzoekers vanuit heel Europa resultaten vanuit verschillende onderzoeken. Daarnaast zoeken ze input voor nieuwe onderzoeken. Belangstellenden zijn..... 0 reacties


"Samenstelling beter op elkaar afgestemd"
Nieuwe honden- en kattenvoerverpakkingen Yarrah
Op de Bio-beurs in Zwolle zal Yarrah Organic Petfood de nieuwe verpakkingen van haar biologisch honden- en kattenvoer presenteren.Naast het nieuwe uiterlijk van de droogvoerverpakkingen heeft Yarrah een aantal wijzigingen in het assortiment doorgevoerd. "De samenstelling van het droogvoer voor Puppy, Adult,..... 0 reacties


Meer inzicht in natuurlijke middelengebruik veehouderij met Stalboekjes
De serie Stalboekjes geeft per veehouderijsector tips voor het gebruik van kruiden en andere natuurlijke producten. Voor veehouders is het vaak onduidelijk hoe zij plantaardige producten zinvol kunnen toepassen. Veel boeren hebben behoefte aan praktische informatie over het 'natuurlijk' gezond houden van hun..... 0 reacties


Varkenshouderij grote aanjager
Afzetvolume biologische voeders ABZ Diervoeding +13%
Tholen – ABZ Diervoeding kan terugkijken op een positieve afzetontwikkeling over 2017. De totale afzet mengvoeders en grondstoffen steeg met 7% van 683.000 ton naar 730.000 ton. De afzet van de biologische voeders groeide met 13% zelfs dubbel zo hard als het totale gemiddelde. Grote aanjager is de..... 0 reacties

Coöperatie Bio-KI heeft duidelijk doel voor ogen
"Biologische rundveefokkerij meer in boerenhanden"
Vanuit de Stichting Biologische Veeverbetering is de Coöperatie Biologische Rundveefokkerij Bio-KI opgericht. Het bestuur wordt gevormd door Douwe Zijlstra (voorzitter), Hanneke Hansma, Liesbeth Brands en Wytze Nauta. Het doel van de Coöperatie Bio-KI is om voor haar leden de beste stieren uit de..... 0 reacties


Bio stuwt recordomzet voerdivisie AgruniekRijnvallei
"Impact fipronilcrisis bleek voor ons mee te vallen"
Tholen – Voor het vijfde opeenvolgende jaar kan Coöperatie AgruniekRijnvallei (AR) terugkijken op een gestegen omzetresultaat. Over 2017 is er een recordomzet voer afgezet. In totaal bedraagt de voeromzet ruim 630.000 ton. Alle sectoren hebben bijgedragen aan deze autonome groei. Het concern laat weten dat..... 0 reacties


"Biologische luchtwassers varkensstallen kunnen veel efficiënter"
Al ruim 10 jaar verplicht Vlaanderen de installatie van een emissiearm systeem in alle nieuwe varkens- en pluimveestallen. In haar UGent/ILVO doctoraat over de efficiëntie van ammoniakverwijdering bij de huidige beschikbare biologische luchtwassers, met name in varkensstallen, maakt Caroline Van der Heyden..... 0 reacties


NVWA gaat stalklimaat varkens inspecteren
Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) starten deze maand met inspecties om te controleren of het klimaat in varkensstallen niet schadelijk is voor de dieren. Inspecteurs maken bij deze inspecties voor het eerst gebruik van vijf kenmerken van een goed stalklimaat.De temperatuur en..... 0 reacties


Nieuwe zeugenvoeders, ontwikkeld voor het leven
Veranderende genetica en hogere prestaties zijn van invloed op de nutritionele behoeften van zeugen. Op biologische bedrijven worden zeugen steeds bevleesder en ook de opfok vindt op het eigen bedrijf plaats. Dit vraagt om ander voer en een aangepaste voertoepassing. Reudink heeft daarom het..... 0 reacties


"Zelfs verstokte vegetariërs zijn gezwicht voor de wilde gans"
Vollegrondsgroenteteler verruilt schoffel voor jachtgeweer
Tholen – De wilde ganzenpopulatie barst uit zijn voegen. Ex-vollegrondsgroenteteler Dirk-Jan Polak weet als geen ander welke schade de vogels kunnen aanrichten. Hij hing de schoffel aan de wilgen en nam het jachtgeweer ter hand. Het was daar waar zich de eerste contouren ontwaarde van wat zou uitgroeien tot..... 0 reacties

Veel kritiek uit bio-sector op Amerikaans overheidsbesluit
"Versoepeling USDA-regels funest voor dierenwelzijn"
De USDA kondigde vorige week aan voornemens te zijn de voorschriften met betrekking tot de biologische veehouderij te versoepelen. De regering-Obama had in de oorspronkelijke regelgeving, getiteld Organic Livestock and Poultry Practices (OLPP), opgenomen dat biologisch gehouden dieren een humaan bestaan..... 0 reacties


Experiment wijst uit
Uitloop met wilgen favoriet bij vleeskippen
"De combinatie vleeskippen en korte-omloophout is grotendeels een succesverhaal", zegt ILVO-UGent onderzoekster Lisanne Stadig aan het einde van haar doctoraatsstudie. "De beplanting, in dit geval wilgen, zorgt voor een betere beschutting dan bijvoorbeeld afdakjes, waardoor de kippen hun uitloop beter..... 0 reacties


"Mobiel kippenhok met meereizende eierautomaat"
Kipcaravan publiekswinnaar ZLTO Initiatiefprijs 2017
Donderdagmiddag 14 december heeft ZLTO-directeur en juryvoorzitter Elies Lemkes op het ZLTO Congres in Den Bosch de publiekswinnaar van de ZLTO Initiatiefprijs, bekendgemaakt. Pluimveehouder Peter van Agt uit Oirschot ging er met deze prijs ter waarde van 2500 euro vandoor. Hij bedacht een innovatief mobiel..... 0 reacties


Belastingmaatregel minder onverteerbaar dan men denkt
Investeerders: "Vleestaks binnen vijf tot tien jaar onvermijdelijk"
Een belasting op vlees, met als doel de toenemende vleesconsumptie in te perken, zal binnen vijf tot tien jaar een feit zijn. Die verwachting wordt uitgesproken in een nieuw rapport van investeerdersnetwerk FAIRR (Farm Animal Investment Risk and Return), dat een gezamenlijke portefeuille van ruim vier..... 0 reacties


Bio Goat Meat en Agrifirm slaan handen ineen
Samen met de biologische geitenhouders zet Agrifirm zich in om de houderij van de biologische bokjes in goede banen te leiden. De biologische sector is hier voortvarend mee aan de slag gegaan. Vereniging 'De Groene Geit' heeft in 2016 en 2017 een sectorplan ontwikkeld waarin de verplichting is opgenomen om..... 0 reacties


Terra-Pura schenkt 600 kilo bio-dierenvoeding aan Dierenthuis Almere
Om de samenwerking tussen het Nederlandse Buddy's Bite en het Duitse Terra-Pura biologische diervoeding te vieren bedachten Suzanne Toebast en Michaela Fohmann dat zij 600 kilo honden- en kattenvoer zouden schenken aan een Nederlands goed doel. Middels een actie op de Facebook-pagina van Buddy's Bite, liet..... 1 reacties


Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Biddinghuizen
In Biddinghuizen (gemeente Dronten) is op vrijdag 8 december bij een bedrijf met vleeseenden vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Het gaat vermoedelijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. In totaal gaat het om circa 16.000..... 0 reacties


D66 pleit voor kringlooplandbouw
"Sleutel tot vernieuwing in herdefinitie veevoer"
Vandaag en morgen bespreekt de Tweede Kamer de begroting van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot van D66 pleit voor een overgang naar wat hij noemt de 'kringlooplandbouw', een landbouwvorm die is ontleend aan de principes van een circulaire economie:..... 1 reacties


Verschuiving in eiwitconsumptie
Kwart consumenten verwacht minder vlees te gaan eten
Bijna 25 procent van de Nederlandse consumenten verwacht over vijf jaar minder vlees te eten. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van het ING Economisch Bureau. Dat is vooral vanwege milieuoverwegingen, maar ook vanwege de impact op gezondheid en dierenwelzijn. Ook in de rest van Europa leeft dit..... 0 reacties


Levert bijdrage aan Rijksbrede programma circulaire economie
Jarenlange R&D resulteert in composteerbare, biobased vers-vleesverpakking
Na jarenlange ontwikkeling is het Bio4Pack gelukt om een verpakking voor vers vlees te produceren die voldoet aan zowel de eisen die gesteld worden aan voedselveiligheid als aan de composteerbaarheid van de verpakking. Hiermee is wederom een productcategorie toegevoegd aan de steeds verder groeiende lijst..... 0 reacties

Inschrijving voor Verkiezing Favoriete Bioproduct geopend
Ieder jaar komen mooie, nieuwe producten op de markt die bijdragen aan een eerlijkere, schonere of gezondere wereld. Op de Bio-beurs krijgen deze innovaties een speciaal plekje door middel van een verkiezing voor het 'Favoriete Bioproduct 2018'. Een nieuw product ontwikkeld? Meld het dan aan voor de..... 0 reacties

Actieplan Duurzame Landbouw met Natuur in Utrecht
Landbouw en natuur weer meer met elkaar verbinden. Boeren die nauw samenwerken met groene organisaties. Die zo produceren dat onze leefomgeving er beter van wordt. Zodat er steeds meer soorten planten en dieren te zien zijn in een steeds mooier landschap. En de ondernemers een goede boterham kunnen..... 0 reacties

Coöperatie Bio-KI bij ledenvergadering Friese Bioboeren
"Bio-landbouw verdient fokstieren uit biologische bedrijfssystemen"
Bij de ledenvergadering van de FBBF sprak Wytze Nauta van de Stichting Biologische Veeverbetering over de ontwikkelingen in de gangbare rundveefokkerij en de frictie daarvan met de biologische landbouw. In 2009 promoveerde hij op zijn onderzoek naar mogelijkheden voor biologische melkveefokkerij.Wytze:..... 0 reacties


"Nederland wordt hét centrum voor ontwikkelingen in farm technologies binnen bio-landbouw"
TOFF zit vol (internationale) ambities
Tholen - Van 12 tot en met 14 juni zal voor het eerst The Organic Farmers Fair (TOFF) gehouden worden. De ambities van de organisatie liegen er niet om. "Met deze beurs kunnen we Nederland internationaal op de kaart zetten als hét centrum voor ontwikkelingen in 'farm technologies' binnen de biologische..... 0 reacties


Inzet op verdere verduurzaming biologische voedselproductie
De Groene Weg introdueert EKO-code voor varkensvleesketen
De Groene Weg, dochteronderneming van Vion Food Group die zich exclusief toelegt op biologisch vlees, introduceert per 1 januari 2018 eenEKO-code voor haar varkensvleesketen. Gisteren vond hierover een bijeenkomst plaats met leveranciersvereniging De Groene Weg en ketenpartners. Met de introductie van de..... 0 reacties

"Veelbelovende methode"
Roosteren veldbonen geeft veehouders betere voederwaarde
In Vlaanderen telen biologische veehouders vaak veldbonen in combinatie met triticale. Dit gewas voeren zij als ruwvoer. Droog geoogste veldbonen zijn echter ook interessant als eiwitrijk krachtvoer. In de buurt van Boulonge-sur-Mer is een demonstratie geweest van het toasten van veldbonen met een mobiele..... 0 reacties


Max van der Salm: "Sprake van een optimale vierkantsverwaarding"
Nieuw bij Udea: Simmentaler Beef Steak Burger & Biefstuk gehaktballen
Tholen – Méér dan een gewone hamburger. De Simmentaler Beef Steak Burger en Biefstuk Gehaktballen zijn gemaakt van rundvlees met een duurzaamheidspaspoort waar je u tegen zegt. Het rundvlees is afkomstig van dubbeldoelkoeien, koeien die zowel melk als vlees geven en daardoor binnen hun levensduur optimaal..... 0 reacties


"Men vond de ambiance heel mooi"
Fotoreportage: Proeverij v/d Natuur 'op het juiste spoor'
Tholen - Het Spoorwegmuseum vormde gisterenavond een prachtig decor voor de jaarlijkse Proeverij v/d Natuur. Circa 50 leveranciers hadden zich verzameld op het stationsplein van het museum. Zij lieten de klanten van Natudis en Kroon Biologische Verswaren genieten van de zeer uiteenlopende producten en..... 0 reacties


Rick Huis in ’t Veld: "Terug waar het vandaan komt”
Deventer Stadsboeren halen voedsel uit de anonimiteit
Tholen – Voedsel uit de anonimiteit halen. Met die gedachte hebben de Deventer Stadsboeren hun krachten gebundeld in een eigen verkooppunt in foodhal Fooddock. Het viertal bioboeren wil de verbinding tussen boer en burger weer in ere herstellen door bezoekers aan de foodhal mee te nemen op een culinaire..... 0 reacties

Jeroen Neimeijer (VBV) benadrukt onderscheidend vermogen bio-varkensvlees:
“De hele keten is aan zet, dat begint al bij de voerfabriek”
Tholen – Afgelopen woensdag vond de vierde editie van de jaarlijkse ketenpartnerslunch van de Vereniging van Biologische Varkenshouders (VBV) plaats. Daar bespreekt het bestuur samen met alle gidspartners en ketenpartijen verschillende thema's die actueel zijn binnen de Nederlandse biologische varkenssector...... 0 reacties


De boer op voor een stukje varkensvlees
Vleesverkoopautomaat biedt speklapje ‘on the go’
Tholen – Op het erf van biologische varkenshouderij Kruisselbrink in het Achterhoekse Westendorp is het sinds kort mogelijk om ambachtelijk vervaardigde vleesproducten van varkens uit eigen stal af te halen in een heuse vleesverkoopautomaat. Tegen betaling kunnen klanten daar een vijftiental diepgevroren..... 0 reacties

Vierde partnerlunch Vereniging Biologische Varkenshouders: 8 november
Eind 1999 werd de Vereniging Biologische Varkenshouders – VBV – opgericht. Ruim 50 biologische varkenshouders zijn lid. De VBV behartigt de belangen van haar leden op het gebied van kennis, onderzoek, overheidsbeleid en markt. Men zit aan tafel bij onderhandelingen in de keten.De VBV is aangesloten bij..... 0 reacties