Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Vlees


Pelatelier in Zoutkamp geeft zichzelf bloot met Hollandse garnaal:
"Hoe biologisch is biologisch als de natuur het zelf maakt?"
Tholen – Syb Velink wil met zijn pelatelier in Zoutkamp de Hollandse garnaal op de kaart zetten. De garnalen uit de Noordzee worden vers aangevoerd, handmatig gepeld en vervolgens verwerkt tot allerlei gerechten in het horeca-gedeelte van het atelier. De garnalen mogen niet het bio-label dragen, maar zijn dat..... 0 reacties


Pluimveehouder houdt moed na preventieve ruiming
De biologische pluimveehouderij van Ben Janssen in Boven-Leeuwen (Gelderland) werd geruimd nadat bij een bedrijf in de buurt vogelgriep werd vastgesteld. De pluimveehouder kreeg voor elke geruimde kip een schadevergoeding, maar de schade door leegstand moet hij zelf bekostigen. Omroep Gelderland bezocht de..... 0 reacties


Danish Crown neemt Duitse bio-runderslachterij Teterower Fleisch over
Het Deense vleesconcern Danish Crown neemt de Duitse runderslachterij Teterower Fleisch over. De onderneming in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern slacht jaarlijks circa 110.000 runderen. De jaarlijkse omzet bedraagt 150 miljoen euro en er zijn 187 mensen in dienst. Zo'n 20% van de runderen die er..... 0 reacties


Bio-mosselen in trek in Zwitserland en Duitsland
Tholen – Krijn Verwijs Yerseke levert onder merknaam Premier én onder private label mosselen aan tal van Europese supermarktketens en (horeca)groothandels. Het bedrijf heeft de audit van Skal goed doorlopen en het keurmerk voor verwateren, verpakken en het verwerken van de Premier Organic mosselen daarmee..... 0 reacties


Groninger slagerij breidt uit naar Noord-Holland
De Groningse slachter Kroon Vlees breidt haar aanwezigheid in Noord-Holland verder uit. Sinds 2014 werd er geïnvesteerd in een nieuw wagenpark om aan de vraag uit deze provincie te voldoen. "Door de vraag naar ons kwaliteitsvlees in Noord-Holland waren wij en één van onze leveranciers aanwezig op de..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Nieuw: Bandit Biologische blikvoeding op basis van rund
Bandit introduceert hondenvoer uit blik op basis van vetarm biologisch runderspier- en orgaanvlees. Daarbij zijn wortelen en broccoli toegevoegd. Het product is geheel glutenvrij. Het diervoedermerk wil hiermee voorzien in een smaakvolle, makkelijk verteerbare voeding, die prima als tussendoortje volstaat. Het..... 0 reacties


22 januari
Informatiebijeenkomst voor toekomstige FarmFunders
Onder voorbehoud van financiering hebben Jacob en Linda Beeker overeenstemming bereikt over de overname van een pachtboerderij in Maartensdijk. Bij de boerderij hoort een woning met (vlees-)verwerkingsruimte en voormalige winkel, stallen, een erf en 34 hectare pachtgrond op een schitterende plek midden in..... 2 reacties


Noorse en IJslandse aquacultuur verliest bio-certificaat
Sinds 1 januari 2017 mogen aquacultuurproducten uit Noorwegen en IJsland niet meer als biologisch gecertificeerd verkocht worden. Dat heeft de Vlaamse overheid laten weten.Noorwegen en IJsland behoren niet tot de Europese Unie en moeten dus de huidige Europese biowetgeving incorporeren in hun eigen..... 0 reacties


Ruim 70% Iers bio-lamsvlees niet als biologisch verkocht
Meer dan 70% van het Ierse biologisch geproduceerde lamsvlees wordt verkocht als conventioneel lamsvlees. Boeren hebben wel kosten gemaakt, maar krijgen op deze manier niet hun 10-15% extra via biologische prijzen. De belangrijkste reden hiervoor is dat er maar weinig verkooppunten zijn voor het..... 0 reacties


Voormalig slager maakt gehakt van groenten
Tholen – In een vorig leven was Vlaming Pascal Depuydt slager, nu produceert hij veganistische, biologische gecertificeerde patés, spreads en maaltijden op basis van groenten en fruit. Een groter contrast is haast niet denkbaar. Voorheen had hij zijn eigen bio-boerderijen, kweekte zijn eigen..... 0 reacties


Aanbevelingen EFTA moeten vogelgriep beperken
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA wil een strikte uitvoering van de regels die de verspreiding van het vogelgriepvirus moeten indammen. De ziekte trekt momenteel diepe sporen door Europa, waarbij pluimveebedrijven en wilde vogels geinfecteerd worden. Een duidelijke set regels rond bioveiligheid..... 0 reacties


Gemeente verbiedt uitbreiding melkveehouderij tot bio-varkenshouderij
De gemeente heeft besloten dat een melkveehouderij in Kloosterhaar, Overijssel, niet uit mag breiden tot biologische varkenshouderij. Westeenen B.V. uit Lichtenvoorde diende daarvoor in 2015 en 2016 een verzoek in bij de gemeente Hardenberg, dat meldt Dedemsvaartse Courant.De melkveehouderij heeft een omvang..... 0 reacties


VVD voor verbod 'vegetarisch vlees'
In navolging van de Duitse minister Landbouw die onlangs een verbod op vleesnamen voor vleesvervangers voorstelde, stelt de VVD voor ook in Nederland een verbod te overwegen. De Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders, beide VVD, stelden schriftelijke vragen hierover aan het kabinet. Naast de vraag of de..... 1 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Garnalengroep Shore breidt uit met bio-garnalen
Vorig jaar ontstond garnalengroep Shore uit een fusie van Morubel, Ristic en Telson. Dit jaar sluit de Costa Ricaanse onderneming Rainbow Export Processing zich bij de groep aan. Daarmee krijgt de garnalengigant onder andere toegang tot de biologische Vannamei garnalen van het Costa Ricaanse bedrijf. Ook..... 1 reacties



Biohuis: "Nog geen nieuwe excretieforfaits per 1 januari"
Zoals eerder door Biohuis gemeld werd, hield het ministerie van EZ in augustus een consultatie over de concept regeling voor nieuwe hogere biologische excretieforfaits per 1-1-2017. Vanuit Biohuis is de werkgroep excretieforfaits geraadpleegd en is een reactie gestuurd. Kortgezegd vindt het Biohuis dat het..... 0 reacties


Tips voor goed voer voor biologische schapen en vleesvee
Als biologisch schapen- of vleesveehouder kan je vaak de krachtvoergift minimaliseren door het toepassen van een optimaal beweidingsplan al dan niet aangevuld met ander ruwvoer. Het Engelse 'Institute of Organic Training en Advice' heeft deze technische brochure gepubliseerd. Hierin komen onder andere het..... 0 reacties


Gewonnen bio-kalf van wielrenner nog gewoon bij zijn moeder
Eerder werd in Biojournaal bericht dat wielrenner Wout van Aert op 28 augustus een biologisch kalf had gewonnen nadat hij de 91ste editie van Schaal Sels op zijn naam had geschreven. Toen gaf hij aan dat hij nog niet wist in welke vorm hij zijn prijs, een kalf van het ras Black Angus van..... 0 reacties

Bijeenkomst 'Mobiel slachten': 7 september
Bionext en INNOHOW nodigen biologische veehouders en verwerkers met interesse in mobiel slachten uit voor een bijeenkomst op 7 september aanstaande van 13:30–16:30 uur in hotel 't Speulderbos, Speulderbosweg 54 te Garderen. Inloop vanaf 13:15 uur.Aanmelden kan tot uiterlijk 4 september, door dit formulier in..... 0 reacties


"Ik zou het toch het liefst versneden krijgen"
Wielrenner wint biologisch kalfje
Wielrenner Wout van Aert heeft 28 augustus een biologisch kalf gewonnen nadat hij de 91ste editie van Schaal Sels op zijn naam heeft geschreven. De wereldkampioen veldrijden heeft alleen nog geen idee wat hij met de prijs gaat doen. Het kalf van het ras Black Angus is gefokt op het bio-landbouwbedrijf De..... 1 reacties

Zaterdag 27 augustus:
Vers Vlees Dag op de Eemlandhoeve
Op zaterdag 27 augustus is het Vers Vlees Dag op de Eemlandhoeve! Een bijzondere dag, waarop men zowel terecht kan voor vers, biologisch vlees van de eigen Blonde d'Aquitaine koe als voor het bijzondere biologische geitenvlees van boer Henk Huijgen.Tussen 10:00-16:00 uur zijn bezoekers van harte welkom op..... 0 reacties


Tweeluik: Kan biologisch de wereld voeden?
"Dieetverandering nodig, biologisch kan wereldbevolking voeden"
Tholen - De wereldbevolking groeit exponentieel. Volgens schattingen zijn er in het jaar 2100 zo'n 12 miljard mensen op aarde te vinden. Nu is dat nog ver weg, maar ook voor 2050 staat de verwachting al op ongeveer 10 miljard mensen. Dat levert een uitdaging op voor de voedselvoorziening. In het debat..... 0 reacties


Brits onderzoek stimuleert verkoop biologisch rood vlees
Nieuwe data toont aan dat de verkoop van biologisch rood vlees is toegenomen in het Verenigd Koninkrijk. Dit met dank aan onderzoek dat heeft bevestigd dat het biologische vlees tot 50% meer Omega-3 bevat dan de conventionele variant. De resultaten van dit onderzoek over Omega-3 zijn in februari 2016 door..... 0 reacties


René Pals: "Minder bezoekers, minder kramen en rommelig"
Animo voor vrijdagmarkt Vredenburg neemt af
De markt op Vredenburg is de grootste algemene warenmarkt van Utrecht. De markt wordt op woensdag, vrijdag en zaterdag gehouden. Op vrijdag is er bovendien een speciale biologisch 'straat' waar natuurlijke (streek)producten te koop zijn. Stadsblad Utrecht meldt dat de vrijdagmarkt steeds kleiner wordt door..... 0 reacties


Vantland prominent naast de ingang
Fotoreportage: Bio-aanbod op Lowlands
Tholen - Biologische kaasfondue, soep, macaroni en wraps. De bezoekers van Lowlands konden de afgelopen dagen (19-21 augustus) in Biddinghuizen van een breed aanbod aan biologische gerechten genieten. Ook in het drankenaanbod was biologisch vrij goed vertegenwoordigd, variërend van sappen tot wijn...... 0 reacties


Gezondheid veestapel belangrijk bij omschakelen
Kleinere veestapels en gezonde kuddes is het beeld bij biologisch boeren, aldus de Ierse dierenarts en biologische boer Paddy Fenton. Ook zei hij dat boeren die met een biologische rundveehouderij beginnen heel goed op de gezondheid van hun veestapel moeten letten, omdat het biologisch certificaat ervan af..... 0 reacties


Bio-barbecue voor 3000 eerstejaars studenten Erasmus Universiteit Rotterdam
Op dinsdag 16 augustus verzorgde Groene Weg slagerij Theo Pronk op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam een volledig biologische barbecue voor 3000 eerstejaars studenten. Een nieuw onderdeel van de Eurekaweek, de introductieweek van de Rotterdamse universiteit.Theo Pronk: "We zijn al enkele jaren..... 0 reacties


De Hooge Stoep fokt zelfs ossen op
"Naam van het dier op vleesverpakking toch best confronterend"
De Limousinkoeien van biologische boerderij de Hooge Stoep hebben volop de ruimte. Op het moment van het interview met 'De krant van Midden Drenthe' stonden alle 150 runderen die het biologisch vleesveebedrijf telt buiten in één van de vele weilanden in natuurgebied de Geeserstroom. Boer Jan Klijnjan runt..... 0 reacties


De Tuinlangel in Macharen heeft Mooiste Modderpoel van 2016
Modderbokaal voor Rien en Anita Loeffen
Rien en Anita Loeffen gaan dit jaar aan de haal met de Modderbokaal. Wakker Dier heeft gisteren (17 augustus) op biologische boerderij De Tuinlangel in Macharen de prijs voor de Mooiste Modderpoel van 2016 uitgereikt. "We hebben vandaag de prijs gewonnen voor de Mooiste Modderpoel van Nederland. Vanmorgen om..... 0 reacties


Denen aan biologisch konijnenvlees?
Het Deense bedrijf Landbrug & Fødevarer wil het aanbod biologisch konijnenvlees vergroten. De eerste dertig konijnen zijn gereed voor een 'testslacht' op het Deense eiland Lolland. Het doel van de onderneming is om de prijs van het vlees op een vergelijkbaar niveau te krijgen met biologische kip. "We..... 0 reacties


"Biologisch vlees voor mezelf en restproducten uit bio-industrie voor mijn kat?"
Eva Schram heeft voor OneWorld een uitgebreid artikel geschreven over de duurzaamheidsaspecten van huisdieren en de keuzes die ze zelf maakt bij de verzorging van haar kat Noortje. Ze vertelt onder meer over het biologische huisdierenvoer dat in Nederland verkrijgbaar is: Als ik voor mezelf een biologische..... 1 reacties


Ook Beebox en Willem&Drees scoren uitstekend
Maaltijdbox BeterBio.nl meest diervriendelijk
BeterBio.nl is de meest diervriendelijke maaltijbox wanneer het gaat om dierenwelzijn. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier, die de inhoud van de tien bekendste maaltijdboxservices onderzocht. Het aantal verkochte maaltijdboxen in Nederland stijgt explosief naar zo'n 225 miljoen euro per jaar. De..... 0 reacties

Soil Association:
'Organic September stuwt bio-markt over 2 miljard pond'
De algemene groei van biologische producten in supermarkten is in de 52 weken tot 18 juni met 5% toegenomen. Volgens de data van Nielsen heeft de groei van biologische verkoop in de eerste helft van 2016 doorgezet. Het is nu +5,2% in vergelijking met +3,2% aan het eind van 2015. Hier tegenover staat een..... 0 reacties


Onderschat hittestress niet
Bij een buitentemperatuur van 23°C en een hoge luchtvochtigheid (70%) heeft een koe al last van hittestress. Hittestress heeft invloed op de activiteit, melkproductie en gezondheid van koeien. Tijdens hittestress vreten de koeien minder. Dit kan leiden tot energietekort en pensverzuring, verminderde..... 0 reacties


"Je moet er vooral je eigen weg in vinden"
Nieuwe biologische varkenshouderij in Putten
Jannie Bos runt sinds halverwege juli een biologische varkenshouderij met 180 mestvarkens aan de Nijkerkerstraat 34 in Putten (Gelderland). In het verleden heeft ze al eens een varkenshouderij gerund, samen met haar man Evert. Jannie kreeg weer meer tijd, omdat de kinderen steeds meer hun eigen gang gingen...... 0 reacties


Fotoreportage - Amsterdam Kookt ook biologisch
"Ekoplaza's Ekotuin volgend jaar op meerdere festivals"
Tholen - Amsterdam Kookt toverde de NDSM-werf van 4 tot en met 7 augustus om tot een groot openluchtrestaurant. Bezoekers genoten van livemuziek en er stonden meer dan 80 foodtrucks. In de Ekotuin werd de biologische levensstijl door Ekoplaza en diverse leveranciers in het zonnetje gezet. "We hebben de..... 0 reacties


Halverwege 2016 al 136 meer bio-bedrijven dan eind 2015
Halverwege 2016 zijn er 3919 gecertificeerd biologische bedrijven in Nederland, 136 meer dan eind 2015. De groei zit vooral in het aantal handels- en opslagbedrijven.Gelderland kent met 686 bedrijven de meeste biologische bedrijven, waarvan 327 landbouwbedrijven. Gelderland is daarmee de provincie met de..... 0 reacties

Consultatie open tot 30 augustus
Biohuis werkt aan reactie op voorstel nieuwe biologische excretieforfaits
Het Biohuis is al geruime tijd met het ministerie EZ in gesprek over de door het ministerie gewenste wijzigingen van de biologische excretieforfaits. Deze forfaits zijn de verplichte basis voor het berekenen van een eventueel mestoverschot op een biologisch bedrijf, waarbij de hoeveelheid stikstof uit..... 0 reacties


Brabantse en Friese bio-veehouders gezocht voor vermarkting van stierkalveren
Bionext is op zoek naar biologische veehouders in Noord-Brabant en Friesland die interesse hebben in het biologisch houden van kalveren, en in dat kader op zoek zijn naar mogelijkheden om samen te werken met terreinbeherende organisaties, zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale..... 0 reacties


QR-code herleidt vlees van bord naar bio-boer
Nederlandse consumenten kunnen voortaan precies zien waar het stuk biologische vlees op hun bord vandaan komt. Met de nieuwe QR-code van Commandeur Eko Vlees kunnen ze het vlees voor het eerst helemaal traceren tot aan de biologische boer die het geleverd heeft.Daardoor wordt de hele keten van het vlees -..... 0 reacties


“Klanten waarderen dat Reudink zich volledig op biologisch richt”
'Home mixing' voor voorlopers in bio-pluimvee
Tholen – Vanwege de fors toegenomen afzet van biologisch mengvoer en de nog te verwachten verdere stijging heeft Reudink vorig jaar een nieuwe menger geïnstalleerd. Een goede zet, zo blijkt nu al. “Dit was een goede investering. Vorig jaar zijn we met 40% gegroeid en ook dit jaar zijn de cijfers..... 0 reacties

Volgende nieuwsbrief: maandag 8 augustus
Beste Biojournaal-lezers,

De Biojournaal-redactie gaat de komende twee weken van vakantie genieten. Op maandag 8 augustus verschijnt weer een nieuwe editie van Biojournaal en zullen we jullie dus weer elke werkdag van al het bio-nieuws voorzien. Persberichten, nieuwtjes en tips zijn ook na de vakantie van harte welkom via info@biojournaal.nl.

Groeten,

De redactie van Biojournaal


Oproep Vee&Logistiek Nederland en Saveetra:
"Neem maatregelen voor waarborging dierenwelzijn tijdens tropische hitte"
Voor dinsdag 19 juli en met name woensdag 20 juli worden tropische hittes verwacht met in sommige delen van het land een temperatuur van meer dan 30 graden Celsius. Daarmee treden de recent gemaakte afspraken tussen de sector en het bedrijfsleven over veetransport tijdens extreme temperaturen in werking...... 0 reacties

Groei zwakt af
Belgische bio-landbouw groeit met 5,5 procent
In 2015 is het aantal biologische landbouwbedrijven in België toegenomen, zij het minder hard dan het jaar ervoor. Het aantal bedrijven, waarvan zo'n driekwart in Wallonië is gevestigd volgens federale overheidsdienst (FOD) Economie, steeg met 5,3 procent tot een totaal van 1.717 landbouwbedrijven in..... 0 reacties

Blog Skal-inspecteur Maaike Cox
"De varkenshouder heeft zich goed voorbereid op omschakeling"
Op de website Ontdekbio.nl is een blog verschenen die geschreven is door Maaike Cox, inspecteur bij Skal Biocontrole. Ze beschrijft hierin het verloop van een inspectiedag met veel variatie. Ze doet onder meer een onaangekondigde inspectie naar weidegang bij een biologische geitenhouder. Ook gaat ze voor een..... 0 reacties

Hydroxy mineralen toegelaten in biologische voeders
Onlangs zijn er nieuwe mineralen bronnen (hydroxy koper en zink, Orffa) toegelaten voor het gebruikt in biologische voeders. Goed nieuws, aangezien vele studies aantonen dat deze mineralen beter beschikbaar zijn voor het dier en minder complexen aan gaan met andere nutriënten uit het voer. Hierdoor is er een..... 0 reacties

Vion gaat biologisch rundvlees verwerken in nieuwbouw Leeuwarden
Vion kiest Leeuwarden als locatie voor een nieuwe slachterij voor runderen, met korte transportafstanden en betere condities als gevolg voor de dieren in het centrum van de veehouderij in Noord-Nederland. De nieuwe slachterij, waarmee een investering van circa 15 miljoen euro is gemoeid, zal initieel werk..... 0 reacties

Extra productielijn voor biologisch voeders bij AgruniekRijnvallei
De afgelopen maanden hebben enkele grote ombouwoperaties plaatsgevonden in de fabrieken van AgruniekRijnvallei (AR). Ook de komende maanden wordt er verbouwd in de fabrieken. De investeringen worden gedaan in het kader van Zuiver Voer – de filosofie waarmee AR voer maakt. De aanpassingen komen de kwaliteit..... 0 reacties

57 nieuwe Skal-gecertificeerden in juni 2016
In juni heeft Skal Biocontrole 57 nieuwe gecertificeerden mogen verwelkomen. Naast het certificaat mogen de ondernemers als zichtbaar teken van de certificering het Europees biologisch keurmerk op hun (biologische) producten plaatsen. Dit keurmerk is voor de consument duidelijk herkenbaar en het kan de..... 0 reacties


"Meer luchtwegklachten in buurt van veehouderijen"
Kabinet wil begrenzing intensieve veehouderij
In de buurt van veehouderijen hebben COPD-patiënten meer complicaties van hun ziekte. Daarnaast zien onderzoekers in het onderzoeksgebied een vermindering van de longfunctie door de uitstoot van ammoniak, en komen longontstekingen vaker voor. Daarentegen is er dichtbij veehouderijen minder astma en allergie...... 0 reacties

O.a. krediet voor omschakjaren
Van Dam: borgstelling overheid helpt kredietverlening bij verduurzamen agrarische bedrijven
Met de nieuwe borgstelling voor MKB-landbouwkredieten (BL), wordt het voor boeren en tuinders gemakkelijker om bedrijfsfinanciering te realiseren. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) staat garant voor bedrijven met een goed bedrijfsplan die een lening willen afsluiten voor een investering. Banken geven..... 0 reacties


Biologisch vlees in vernieuwde Krachtbouillon van Struik
Bij Struik hebben ze een vernieuwd assortiment. Van buiten én van binnen. Ze gebruiken eerlijk vlees, pure groenten en zo min mogelijk toevoegingen. En dit verhaal gaan ze flink ondersteunen op de radio, met advertenties, abri's en via social media. De vernieuwde Krachtbouillon van Struik is langzaam..... 0 reacties

Fungeert vanaf eind september als De Groene Weg-slachterij
Slachterij Groenlo ingericht op duurzaamheidsconcepten van Vion
De slachterij van Vion in Groenlo wordt omgebouwd tot een gespecialiseerde locatie voor verwerking van de duurzaamheidsconcepten van de onderneming. Na een grootscheepse verbouwing, die bijna is afgerond, slacht Vion vanaf eind september 2016 in Groenlo alle varkens van de marktconcepten Good Farming Star en..... 0 reacties


Mogelijk aparte vermelding op kaart Farmers Steakhouse
"Schieten nog tekort in biologisch vlees"
Saskia Huisman is al 17 jaar eigenaar van Farmers Steakhouse aan de Nieuwstraat in Apeldoorn. In een interview met Apeldoorndirect vertelt ze dat ze het er privé wel mee eens is dat het misschien beter is om wat te minderen met vlees. "Zakelijk gezien heb ik uiteraard niets tegen carnivoren. Want van..... 0 reacties


"Ook het fokken van de dieren hoort biologisch en diervriendelijk te zijn"
18.000 euro voor Adopteer een Stier
De stichting Bio-KI heeft met crowdfunding 18.000 euro opgehaald om vijf nieuwe biologische fokstieren in te zetten. In totaal hebben hiervoor 127 burgers en een aantal bedrijven gemiddeld 142 euro gedoneerd met een spreiding van 5 tot 3000 euro. Mede door een uitzending op Vroege Vogels (VARA Radio), een..... 0 reacties


Bionext en INNOHOW peilen interesse in mobiel slachten
Bionext en INNOHOW roepen biologische veehouders en verwerkers met interesse in mobiel slachten op om zich te melden. Mobiel slachten, het direct bij de stal slachten in een mobiele slachterij, heeft voordelen ten aanzien van dierenwelzijn en vleeskwaliteit. Hoewel individuele bedrijven regelmatig interesse..... 0 reacties


Achterblijvende productie, mondiale omzetverdubbeling verwacht
"Nederlandse bio-omzet naar 1,5 miljard euro in 2020"
De markt voor biologisch voedsel is een nichemarkt met veel potentieel om door te groeien. De groei is echter gelimiteerd, doordat de productie vooralsnog achterblijft. Hierdoor bestaat de kans dat vraag en aanbod te ver uit elkaar gaan groeien, waardoor de factor prijs als rem op de groei zal werken. Dit..... 0 reacties

Bas Antonissen verkoopt rechtstreeks aan consument
"Ultrakorte keten in biologische varkenshouderij vraagt veel tijd"
Biologisch varkenshouder Bas Antonissen uit Rucphen werkt met een ultrakorte keten. Daarmee speelt hij in op de veranderde vraag van de consument voor wie de herkomst van producten steeds belangrijker wordt. Producten uit de regio worden steeds populairder, wat kansen biedt voor boeren. Wel benadrukt Bas in..... 0 reacties


Volop rondleidingen bij Deli Harmony
"Er is zeker nog ruimte op de markt voor lekkere biologische vleeswaren"
Tholen – Deli Harmony ziet nog de nodige ruimte op de markt voor lekkere biologische vleeswaren. Niet voor niets is het afgelopen jaar geïnvesteerd in een fikse uitbreiding van de productieruimte. "Er is zeker nog ruimte op de markt. Voor onze varkens- en kipleveranciers is het cruciaal dat zij de afzet..... 0 reacties


Frank Wilthagen:
"Biologische leverworst verkoopt beter bij reguliere supermarkt"
Tholen – De vleesconsumptie in Nederland zit in een dalende trend. Dat vormt een uitdaging voor producenten van vleesproducten, die met nieuwe ideeën moeten komen om de toekomst aan te kunnen. De Zeeuwse onderneming Wilthagen, vooral bekend van de knabbelspek, breidde enkele jaren geleden het assortiment uit..... 0 reacties

"In een horrorscenario beland, we zijn speelbal"
Sector doet appèl op Timmermans: stop herziening bio-wetgeving
Het is ook onder Nederlands voorzitterschap van de Europese Raad niet gelukt om een akkoord te sluiten over nieuwe wetgeving voor biologische productie en controle. De biologische sector vraagt in een open brief aan vice voorzitter Timmermans om het voorstel in te trekken. Het proces loopt vanaf 2013 en..... 0 reacties


"Snijden alles zelf, werken dus op heel ambachtelijke manier"
Biologische marktslagerij wekelijks op 6 locaties
Tholen - Richard en Semra van Rijswou zijn sinds een paar maanden de trotse eigenaren van een volledig Skal-gecertificeerde marktwagen met biologisch vlees. De Leidsche Vleeschhouwerij staat zes dagen per week op diverse markten. "Na vier jaar een Keurslagerij in Voorschoten gerund te hebben wilden we graag..... 1 reacties

't Hoogeveld bezocht door D66-kamerlid Fatma Koser Kaya
D66-kamerlid Fatma Koser Kaya heeft maandag 20 juni een bezoek gebracht aan Drenthe en Groningen. Ze ging onder meer langs bij biologische boerderij 't Hoogeveld bij Paterswolde (in natuurgebied De Onlanden). Thema van de bezoeken was volgens de Groninger Gezinsbode de regelgeving rondom verduurzaming van de..... 0 reacties


De Groene Weg verwacht groei naar 100.000 biologische varkens per jaar
De Groene Weg, de dochteronderneming van Vion Food die zich exclusief toelegt op biologisch vlees, voorziet de komende jaren een sterke groei. Vóór het jaar 2020 slacht het bedrijf jaarlijks meer dan 100.000 biologische varkens. In vergelijking met de huidige omvang is dat een groei van ongeveer 25%.De..... 0 reacties


Succesfactoren voor geslaagde biologische bedrijfsvoering
In het project 'Bio in Beeld' is het afgelopen drie jaar gewerkt aan het ontwikkelen van kerngetallen via systeemgericht onderzoek. Deze cijfers moeten meer inzicht geven in bedrijfselementen die succesvol bijdragen aan een geslaagde biologische bedrijfsvoering.Eind 2015 eindigde het 3-jarig ADLO project..... 0 reacties


"Bemoeienis discounters kan tot prijsdruk leiden"
Zweeds bio-succes dankzij voedselschandalen
Tholen – Zweden probeert Denemarken de loef af te steken en de koppositie als land met de grootste biologische sector over te nemen. Johan Cije van de Zweedse organisatie KRAV betoogt dat het land daar toe in staat is en onderbouwd met de groeicijfers over de Zweedse sector klinkt dat niet als een..... 0 reacties

"Ondernemers zien uitdaging in werken zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen"
Bio-sector Kop van Noord-Holland zit in de lift
De biologische sector in de Kop van Noord-Holland zit in de lift. Dat komt overeen met de landelijke trend, stelt BioValley, het stimuleringsproject binnen GreenPort Noord-Holland Noord. "Een goed voorbeeld is bollenteler John Huiberts in Sint Maartensbrug, maar ook steeds meer melkveehouders en akkerbouwers..... 0 reacties


Boerderij Slagerij Van Lieshout BV 'nieuw' in biologische varkens
Boerderij Slagerij Van Lieshout BV heeft een eigen verwerking van biologische varkens, maar daarlangs worden er ook karkassen verhandeld aan andere slagers en slachthuizen. John van Lieshout: "Ik ben na mijn werkzaamheden voor Biobalie BV zelfstandig als Boerderij Slagerij Van Lieshout BV doorgegaan. We zijn..... 0 reacties

Wopke Veenstra, FNP Fryslân:
"Biologische boeren de dupe van nieuwe fosfaatregels"
FNP Fryslân waarschuwt dat de nieuwe fosfaatregels en de gevolgen daarvan niet ten koste mogen gaan van de biologische en grondgebonden boeren. Dit meldt FNP op de eigen website. "Boeren die hun eigen mest op hun eigen land uitrijden, zouden hiervoor beloond moeten worden", aldus Wopke Veenstra. "Het is niet..... 0 reacties


Zwitserse bio-boer mag vee afschieten
De Zwitserse bio-boer Nils Müller mag van de autoriteiten zijn dieren afmaken zoals hij dat al maanden deed; met een schot tussen de ogen. Zijn methode was in opspraak geraakt door de Zwitserse beroepsvereniging voor vleesverwerkers omdat de boer zijn vee niet naar het slachthuis brengt. daarom wilde de..... 0 reacties


Shakebekers vullen, wormen tellen en uitgebreide rondleidingen
Fotoreportage: Jong en oud ging weer Lekker naar de Boer
Tholen - Biologische wijn proeven bij de koeien, zelf een shakebeker vullen met snoeptomaatjes, een uitgebreide rondleiding en proeverijen. Dit is slechts een greep uit de activiteiten op de diverse biologische boerderijen die het afgelopen weekend (18 en 19 juni) deelnamen aan Lekker naar de Boer. En dan..... 0 reacties


Biologische boerderijen trekken circa 45.000 bezoekers
Bijna 45.000 mensen hebben, ondanks het wisselvallige weer op zaterdag, afgelopen weekend een biologische boerderij bezocht. In heel Nederland deden bijna 140 boeren en tuinders mee, van groente- en fruittelers tot en met varkens- en pluimveehouders. Er waren rondleidingen, boerenmarkten en proeverijen...... 0 reacties

Jan van Beekhuizen, Sectormanager Veehouderij Rabobank:
"Biologisch boeren is een strategische keuze"
Traag herkauwende koeien in een weiland, een varkensfamilie die zich langzaam in de verkoelende modder wentelt, tomaten en komkommers in de volle grond. De biologische boerderij, in het verleden vaak het domein van idealisten, is tegenwoordig een marktgerichte onderneming met oog voor landschap en..... 0 reacties

Foto's gemaakt tijdens Lekker naar de Boer?
Het afgelopen weekend openden meer dan 100 bio-bedrijven de deuren in het kader van Lekker naar de Boer. Biojournaal nodigt jullie uit om leuke foto's in te sturen. Deze nemen we dan mee in de Biojournaal-nieuwsbrief van dinsdag 21 juni. Stuur vóór dinsdag 10:00 uur wat foto's en een kort verslagje (om welk..... 0 reacties


"Voor vleesveetak moesten we jarenlang geld bijleggen"
Ko-Kalf: wél verdienmodel met melk
Tholen - Begin 2016 heeft Ko-Kalf voor een groot deel de overstap gemaakt van biologisch vleesveebedrijf naar biologisch melkveebedrijf. Afgelopen zaterdag 18 juni vond de opening van het nieuwe bio-melkveebedrijf plaats. "We zijn in januari met het melkvee gestart. Deze switch was noodzakelijk om het..... 0 reacties


Groei zit vooral in breder assortiment
"Afzet biologische producten groeit weer met dubbele cijfers"
Tholen – De Nederlandse consument maakt duidelijk gezondere keuzes. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die Rini Emonds van IRI dinsdag 14 juni presenteerde tijdens de VBP vergadering. Naast dat er voor gezondere producten gekozen wordt, groeit ook het marktaandeel van de duurzame producten in de reguliere..... 0 reacties


investering in productie om groeiende vraag bij te benen
Costco financiert boeren voor meer bio-producten in assortiment
Na het stoppen met genetisch gemanipuleerde zalm, gaat Costco boeren helpen om land te kopen voor het verbouwen van biologische producten om aan de enorme consumentenvraag te kunnen voldoen. Tot dusver heeft Costco aan één bedrijf uit San Diego geld uitgeleend om materieel en een stuk land te kunnen kopen...... 0 reacties


VBP wordt Bio Nederland
Jan Groen nieuwe voorzitter VBP
Tholen – Er verandert veel binnen de VBP, zo bleek gisteren tijdens de ledenvergadering van de Vereniging Biologische Producenten. Met een nieuwe naam en een nieuw logo moet de organisatie een nieuw elan krijgen. Ook zwaaiden twee bestuursleden en de voorzitter af. Jan Groen, van Green Organics, nam de..... 0 reacties

Sta jij ook achter biologisch?
Kom aanstaand weekend Lekker naar de Boer
Steeds meer mensen staan achter biologisch. Wil jij ook weten – en zéker weten – hoe biologische producten worden geproduceerd, kom dan in het weekend van 18 en 19 juni Lekker naar de Boer. Tijdens deze open dagen openen biologische boeren en tuinders hun deuren en kun je zelf zien en beleven hoe de..... 0 reacties