Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Vlees


Max van der Salm: "Sprake van een optimale vierkantsverwaarding"
Nieuw bij Udea: Simmentaler Beef Steak Burger & Biefstuk gehaktballen
Tholen – Méér dan een gewone hamburger. De Simmentaler Beef Steak Burger en Biefstuk Gehaktballen zijn gemaakt van rundvlees met een duurzaamheidspaspoort waar je u tegen zegt. Het rundvlees is afkomstig van dubbeldoelkoeien, koeien die zowel melk als vlees geven en daardoor in hun levensduur optimaal benut..... 0 reacties


"Men vond de ambiance heel mooi"
Fotoreportage: Proeverij v/d Natuur 'op het juiste spoor'
Tholen - Het Spoorwegmuseum vormde gisterenavond een prachtig decor voor de jaarlijkse Proeverij v/d Natuur. Circa 50 leveranciers hadden zich verzameld op het stationsplein van het museum. Zij lieten de klanten van Natudis en Kroon Biologische Verswaren genieten van de zeer uiteenlopende producten en..... 0 reacties


Rick Huis in ’t Veld: "Terug waar het vandaan komt”
Deventer Stadsboeren halen voedsel uit de anonimiteit
Tholen – Voedsel uit de anonimiteit halen. Met die gedachte hebben de Deventer Stadsboeren hun krachten gebundeld in een eigen verkooppunt in foodhal Fooddock. Het viertal bioboeren wil de verbinding tussen boer en burger weer in ere herstellen door bezoekers aan de foodhal mee te nemen op een culinaire..... 0 reacties

Jeroen Neimeijer (VBV) benadrukt onderscheidend vermogen bio-varkensvlees:
“De hele keten is aan zet, dat begint al bij de voerfabriek”
Tholen – Afgelopen woensdag vond de vierde editie van de jaarlijkse ketenpartnerslunch van de Vereniging van Biologische Varkenshouders (VBV) plaats. Daar bespreekt het bestuur samen met alle gidspartners en ketenpartijen verschillende thema’s die actueel zijn binnen de Nederlandse biologische varkenssector...... 0 reacties


De boer op voor een stukje varkensvlees
Vleesverkoopautomaat biedt speklapje ‘on the go’
Tholen – Op het erf van biologische varkenshouderij Kruisselbrink in het Achterhoekse Westendorp is het sinds kort mogelijk om ambachtelijk vervaardigde vleesproducten van varkens uit eigen stal af te halen in een heuse vleesverkoopautomaat. Tegen betaling kunnen klanten daar een vijftiental diepgevroren..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief

Vierde partnerlunch Vereniging Biologische Varkenshouders: 8 november
Eind 1999 werd de Vereniging Biologische Varkenshouders – VBV – opgericht. Ruim 50 biologische varkenshouders zijn lid. De VBV behartigt de belangen van haar leden op het gebied van kennis, onderzoek, overheidsbeleid en markt. Men zit aan tafel bij onderhandelingen in de keten.De VBV is aangesloten bij..... 0 reacties

"Publiekelijke Naming & shaming heeft succes"
Plofkipcampagne Wakker Dier wint prijs voor effectieve reclame
De campagne 'Hoe de plofkip uitsterft in de supermarkt' heeft een gouden Effie Award gewonnen voor de meest effectieve reclame. "Met het frame plofkip stijgt het maatschappelijk debat tot grote hoogte. En het publiekelijke naming & shaming van individuele supermarkten heeft succes. Door de massale..... 0 reacties


Yarrah bezoekt varkenshouderij tijdens Beter Leven-week 2017
Yarrah haalt haar ingrediënten zelf bij boeren en veehouders die de wereld graag wat beter maken. Vertrouwen is goed, maar controle moet. Daarom bezoekt Arthur Hartman, de kwaliteitsmanager van Yarrah, de leveranciers persoonlijk. In de week van 23 tot en met 29 oktober, toevallig tevens de Beter Leven..... 0 reacties

Slachterij Firma Tuithof gedecertificeerd
In maart 2017 heeft Skal Biocontrole de kleinschalige slachterij Firma Tuithof uit Kamerik gedecertificeerd. Reden voor de decertificatie is dat het bedrijf onvoldoende inzicht kan geven in de interne productstromen. Biologische producten moeten 100% aantoonbaar biologisch zijn. De slachterij kon niet..... 0 reacties


Een oude bekende in een nieuw jasje
Wildsaus De Watermolen nu ook eenmalig biologisch
Tholen – Met de start van het wildseizoen kan culinair Nederland zich weer opmaken voor tal van smakelijke herfstlekkernijen. Menigeen begint te watertanden bij de gedachte aan langzaam gaar sudderend vlees. Een pavlovreactie die zijn weerga niet kent. Naar een idee van Herman Haverkort van de gelijknamige..... 0 reacties

Aantal boeren met Beter Leven-keurmerk in vijf jaar tijd verdubbeld
Het aantal boeren dat meedoet aan het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Waar in 2012 nog 805 veehouders produceerden voor Beter Leven, zijn dat er nu 1.651. Zij houden in totaal ruim 31 miljoen dieren, 14 procent meer dan vorig jaar. Ook de omzet in producten..... 0 reacties


"Nog altijd ongezond hoog"
Daling vleesconsumptie gestopt
De daling in vleesverbruik heeft zich in 2016 niet doorgezet. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. In 2016 verbruikte de Nederlander met ruim 76 kilo vrijwel evenveel vlees als in het jaar ervoor. Wakker Dier is bezorgd: "De huidige vleesconsumptie is voor..... 0 reacties

Belgische mededingingsautoriteit legt term 'ambachtelijk' aan banden
De Belgische mededingingsautoriteit heeft richtlijnen uitgevaardigd voor het gebruik van de terminologie 'artisanaal', 'ambachtelijk' en afgeleiden in productbenamingen. De richtlijnen bepalen bijvoorbeeld dat de productie op kleine schaal moet gebeuren en dat geen ingrediënten met additieven gebruikt mogen..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Efteling enige attractiepark met bio in horeca-aanbod
In een onderzoek van Wakker Dier naar het aanbod van dierlijke producten met een keurmerk en vegetarische alternatieven bij pretparken komen Duinrell en de Efteling als beste uit de bus. Wakker Dier onderzocht de horeca van de 10 grootste pretparken in Nederland. Duinrell scoort vooral punten voor producten..... 0 reacties



Duurzame biologische rundveehouderij, mission impossible?
"Biologische veehouders zijn echte kringloopsluiters"
In de huidige maatschappelijke discussie over de klimaatimpact van vlees wordt vooral rundvlees vaak erg negatief beoordeeld. Maar is dat wel terecht? BioForum Vlaanderen wil graag nuance brengen in het debat en kijken naar de manier waarop runderen worden gehouden. Vlees van met gras gevoerde runderen kan..... 0 reacties

Knelpunten houden akkoord over biologische verordening tegen
"Alle betrokken partijen moeten zich schamen"
Tholen - Na 17 onderhandelingssessies is nog altijd geen overeenkomst bereikt over de nieuwe biologische verordening. Dit concludeerden onderhandelaars Martin Haüssling en Eric Andrieu van het Europees Parlement (EP) woensdag 31 mei. Kees van Zelderen, voorzitter van de Copa-Cogeca werkgroep Biologische..... 0 reacties


Wedstrijd loopt tot en met 11 juni
Win een barbecue bij kennisquiz over biovlees
Van 3 tot 11 juni 2017 staat biovlees centraal in de biocampagne van Bio Mijn Natuur. Biologische kippen, varkens en koeien lopen buiten, eten biologisch voer en kunnen lekker zichzelf zijn. Een diervriendelijke aanpak dus. Maar wat weet jij over biovlees? Test je kennis. De winnaar wacht een barbecue van..... 0 reacties


"Biologisch fokken weer terugbrengen op boerenbedrijf"
Verslag eerste bijeenkomst fokgroep dubbeldoelkip Vredelinger
Afgelopen maandag kwamen voor het eerst de nieuwe fokkers van de Vredelingerkip uit het westen (Noord- en Zuid-Holland) bijeen. Zij hebben elk 10 tot 80 legkippen en ook een equivalent haantjes en fokhanen. Per bedrijf hebben zij straks alleen kippen van één van de vijf families Vredelingers waarmee wordt..... 0 reacties


13 juni in Cinema Gouda
Voorvertoning Vliegend Voedsel: documentaire over de wilde gans
Op 13 juni 2017 om vindt in Cinema Gouda de extra voorvertoning van Vliegend Voedsel plaats. Voor deze documentaire filmde Henk Dokter een jaar lang de wilde gans in de Nederlandse natuur. In Vliegend Voedsel belicht hij de gans van verschillende kanten.Klik hier voor de trailer.Dokter raakte ruim anderhalf..... 0 reacties


Slagerij Meert: enige Vlaamse Biogarantie-slager
"Voor ons staat bio op één"
Slagerij Meert is gevestigd midden in een woonwijk in Lokeren. Luc Meert en zijn vrouw Micheline Van Buynder werken er met verse producten van bioveeboeren uit de regio. Zo verkleinen ze hun ecologische voetafdruk en varen de lokale boeren er wel bij. De twee zijn trots op hun ambacht en maken alle..... 0 reacties


3 tot 11 juni: Vlaamse campagne voor biovlees
"Kies voor minder vlees, maar wel voor biologisch!"
Biovlees wordt geproduceerd volgens heel andere normen dan gangbaar vlees. Dat maakt van biovlees een verantwoorde keuze voor zij die graag een stukje vlees eten. Biologische kippen, varkens en koeien lopen buiten, eten biologisch voer en kunnen lekker zichzelf zijn. De biologische veeteelt houdt uit..... 0 reacties


Slotdebat It's the food, my friend over botsende wereldbeelden
Rabo-topman verslikt zich in saucijzenbroodje
Na vier avonden met vernieuwende denkers en doeners in ons voedselsysteem werden vernieuwers als bio-dynamisch akkerbouwer Lizelore Vos, varkenshouder Annechien ten Have en vegetarische slager Jaap Korteweg tijdens het slotdebat van de 8ste jaargang van It's the food, my friend! in de Rode Hoed in debat..... 0 reacties


Biologische sector Schotland groeit sterk
De Schotse bio-voedingssector is booming en presteerde met een groei van 11,7 procent in de retailafzet het afgelopen jaar beter dan die in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Volgens een onlangs verschenen marktrapport van de Soil Association groeit de Britse bio-sector al voor het vijfde jaar op rij en..... 0 reacties


"Passen de volledige natuurcyclus toe op onze boerderij"
Groei Oerboer mogelijk door succesvolle crowdfundcampagne
Oerboer is een biologische vleesveehouderij waar alle disciplines met betrekking tot het maken van mooie vleesproducten worden uitgevoerd. Zo wordt er zelf voer verbouwd, worden de beesten gefokt en worden er ten slotte hoogwaardige vleesproducten geproduceerd. Door een stijging van de vraag vanuit de..... 0 reacties

"Combineren is behoorlijk schipperen"
Veeteelt duurzamer door combi gangbaar en bio
Door de sterke punten van de gangbare en biologische landbouw te combineren kan de veeteelt in de toekomst worden verduurzaamd. Dat ontdekten wetenschappers van Wageningen University & Research in een recent onderzoek. Op die manier kunnen bestaande veeteeltsystemen worden verbeterd en nieuwe duurzamere..... 0 reacties


Jersey-koeien nemen intrek in nieuwe boerderij
De overdracht van pachtboerderij 'Boerderij Eyckenstein' heeft plaatsgevonden. De financiering werd mogelijk gemaakt door crowdfunding (farm funders), de Rabobank, een private investeerder en het Nationaal Groenfonds. Jacob Beeker en Linda Heemskerk uit Soesterberg houden daar op verantwoorde wijze jersey..... 0 reacties


Engels raaigras levert hoogste DVE-opbrengst
Om het aandeel bestendig eiwit in het rantsoen van biologisch melk- en vleesvee verder te optimaliseren heeft Inagro de mogelijkheden van esparcette, andere grassoorten en klaverrassen onderzocht. Bedoeling van dit project was de eiwitvoorziening voor biologisch melk- en vleesvee te optimaliseren met..... 0 reacties


Risico vogelgriep afgenomen: landelijke maatregelen ingetrokken
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft bijna alle landelijke maatregelen tegen de verspreiding van vogelgriep, zoals de ophok- en afschermplicht, ingetrokken. Het risico op vogelgriepbesmetting door wilde watervogels is volgens de deskundigengroep dierziekten dusdanig afgenomen dat de..... 0 reacties


Chris Borren (De Lankerenhof) betreurt hogere uitval
"Kippen werden onrustig door extreem lange ophokplicht"
Tholen - Na bijna een half jaar mogen de (biologische) kippen weer naar buiten. Gisteren zijn de landelijke maatregelen tegen de verspreiding van de vogelgriep, zoals de ophokplicht, ingetrokken. Ook bij De Lankerenhof in Voorthuizen konden de kippen vanmorgen weer voor het eerst van de buitenlucht genieten...... 0 reacties


Zeeuwse veehouderij introduceert rijkgevulde Black Angus bio-kroket
Tholen – Een kroket met een hoger vleesgehalte én van biologische makelij. Vorig weekend hadden René en Christine de Wilde van Biologische Angusfokkerij Poelzicht de landelijke primeur met hun Black Angus-kroket. "Zeker aan de Zeeuwse kust zien we veel potentie. We zetten de bio-kroket echt in de markt als..... 0 reacties


"Vinden van 100% bio-foodtrucks grote uitdaging"
Foodplein Festival Fier wederom volledig biologisch
Tholen - Biologische boerderij 't Schop vormde tijdens de paasdagen weer het decor van Festival Fier. Bezoekers konden op de boerderij in Hilvarenbeek genieten van 100% biologisch eten en drinken. "Dat zie je zelden op festivals en andere evenementen met foodtrucks. Het vinden van 100% biologische..... 0 reacties

AR viert lustrum met sterke omzetstijging biologisch voer
Op zaterdag 8 april mocht AgruniekRijnvallei een groot aantal leden met hun gezinnen verwelkomen in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Met ruim 1.300 bezoekers werd het vijfjarig bestaan van coöperatie AR gevierd. Ook werd tijdens dit ledenevenement de Algemene Vergadering gehouden.AR boekt goed..... 0 reacties

Focus op biologisch duidelijker met 'Lekker naar de BioBoer'
Naam open dagen bio-boeren gewijzigd
Tholen - De naam van de jaarlijkse open dagen van de biologische boeren is gewijzigd. Het heet vanaf nu Lekker naar de BioBoer in plaats van 'Lekker naar de Boer'. In de Bio-Update Professional van Bionext stond al dat de naam op veler verzoek gewijzigd is en dat het hiermee nog duidelijker is 'dat we samen..... 0 reacties


Presentator vraagt zich af of bio-vlees beter is
"Wat baat een mooi leven als een einde zo gruwelijk is?"
Een slachthuis in het Belgische Tielt ligt zwaar onder vuur door undercoverbeelden van dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Hierin is te zien hoe varkens in het slachthuis worden mishandeld en onverdoofd worden gekeeld. Ook de Belgische presentator Thomas Vanderveken heeft de beelden gekeken en vraagt..... 0 reacties


Herwin Kroneman, varkenshouder in omschakeling:
"In gangbaar boeren zag ik voor ons geen toekomst meer"
Elke maand publiceert Skal Biocontrole een lijst met de nieuwe gecertificeerde bedrijven op de website. Enkele van deze bedrijven stellen zich voor via een kort interview. Dit keer is het de beurt aan Herwin Kroneman, die samen met zijn vader varkenshouder is in Overberg. Hij schakelt zijn bedrijf om naar..... 0 reacties

Magda Scholte:
"Dure aangelegenheid om geitenbokjes te fokken voor het vlees"
Met een heus Geitenbokjesdiner vraagt chefkok Joris Bijdendijk van sterrenrestaurant Rijks aandacht voor het vlees van mannetjesgeiten. Nu wordt dit vlees vaak weggegooid of geëxporteerd. "Zonde, want het is haast luxer dan lamsvlees", aldus de chefkok. Dit meldt RTL Nieuws. In het artikel komt niet alleen..... 0 reacties


"Paar dagen van tevoren alle plannen omgegooid"
Meer dan 2.000 mensen zien koeiendans Hoeve Biesland
Tholen - De belangstelling voor de jaarlijkse koeiendans op Hoeve Biesland was enorm. Linda Duijndam spreekt over een groot succes. "Het was veel drukker dan vorige jaren. We schatten dat er tussen de 2.000 en 3.000 mensen op de koeiendans afgekomen zijn. De laatsten die de auto geparkeerd hebben, moesten..... 0 reacties

Duitsers besteden 10% meer aan biovoeding in 2016
In 2016 hebben Duitse huishoudens 9,9 procent meer besteed aan biologische voeding dan in het jaar ervoor. De totaalomzet was goed voor 9,48 miljard euro, volgens BÖLW, de Duitse federatie voor de biologische voedingsmiddelenindustrie. De markt voor bio- cosmetica zit ook in de lift. Uit onderzoek van GfK,..... 0 reacties


Juridische stappen vleesveehouders uit onvrede fosfaatregeling
"In fosfaatregeling geen onderscheid tussen bio en niet-bio"
Tholen – "Vleesveehouders hebben niet bijgedragen aan de overschrijding van het mestplafond. Toch moeten zij aan strenge regels voldoen, waardoor zij hun bedrijf niet op een normale manier kunnen uitvoeren, laat staan uitbreiden", sprak Franca Damen, advocaat agrarisch recht bij Kneppelhout & Korthals..... 0 reacties


"AH biologisch mager rundergehakt positieve uitzondering"
Consumentenbond: mager gehakt is zo mager nog niet
Veel supermarkten verkopen 'mager' of 'extra mager' gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term 'mager' alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10% vet.Naar aanleiding van het..... 0 reacties


Noorwegen kan export biologische zalm naar EU hervatten
Er lijkt een oplossing in zicht voor Noorse bio-zalm nu IJsland zijn verzoek voor aanpassing van de EU-regels heeft laten varen. Door deze nieuwe ontwikkeling kan Noorwegen de export van biologische zalm naar EU-landen hervatten.De Noorse minister van Landbouw en Visserij, Per Sandberg, noemt dit zeer goed..... 0 reacties


Voor niet-melkproducerende bedrijven
Van Dam gaat fosfaatreductieplan aanpassen
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gaat de Regeling fosfaatreductieplan 2017 voor niet-melkproducerende bedrijven aanpassen. Ook gaat hij de definitie van grondgebondenheid gelijk trekken met de definitie bij de fosfaatrechten van 2018 en worden quarantainestallen uitgezonderd van de..... 0 reacties


Verkoop diervriendelijkere kip neemt toe
Omzet biologische kip in supermarkten +17% in 2016
Vorig jaar is het aandeel van de supermarktomzet van kip met een welzijnskeurmerk met 20 procent gestegen ten opzichte van 2015. Wakker Dier concludeert dit uit haar analyse van cijfers van IRI Nederland. Consumenten blijken bereid te betalen voor dierenwelzijn: zes jaar geleden ging van elke 100 euro die..... 0 reacties

Afzet biologisch voer Reudink 20% gestegen in 2016
De omzet van veevoerbedrijf ForFarmers is in 2016 met 6,0% gedaald tot 2,11 miljard euro. De omzetdaling is vooral het gevolg van de lagere grondstoffenprijzen en negatieve wisselkoerseffecten door de waardedaling van het pond. Het volume steeg met 2,5% tot 9,3 miljoen ton, door groei in Nederland,..... 0 reacties


AgruniekRijnvallei ziet omzet biologisch voer verdubbelen
Tholen – Coöperatie AgruniekRijnvallei (AR) heeft een goed resultaat behaald over 2016. Het biologische voer maakt voor het vierde opeenvolgende jaar een flinke omzetstijging door. In vijf jaar tijd is haar marktaandeel daarmee bijna verdubbeld. "De markt binnen het biologische segment groeit hard: er komen..... 0 reacties

Frankrijk: biologische markt groeide 20% in 2016
Volgens Agence Bio is de markt van biologische voeding in Frankrijk met 20 procent toegenomen, waardoor het in 2016 7 miljard euro bereikte. Terwijl in 2003 de helft van de bevolking nog nooit biologisch voedsel gegeten had, eet nu zeven op de tien mensen minstens één keer per maand biologische producten...... 0 reacties


Green Deals ondertekend voor natuurinclusieve varkenshouderij
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft afgelopen donderdag samen met de Provincie Noord-Brabant, gemeenten, maatschappelijke organisaties en twee boerenbedrijven twee Green Deals ondertekend die ervoor moeten zorgen dat het makkelijker wordt voor boerenbedrijven om meer in balans met natuur,..... 0 reacties


Vierjarig onderzoek naar nieuwe generatie vleesvervangers
Industriële productie plantaardige biefstuk mogelijk
De weg vrijmaken voor een nieuwe generatie vleesvervangers. Dat is de ambitie van de vierjarige publiek-private samenwerking (PPS) Plant Meat Matters die dit voorjaar van start gaat. De PPS - met partners uit de hele keten - is het eerste initiatief wereldwijd dat onderzoek doet naar zowel uiterlijk,..... 0 reacties


"Reguliere veehouderij niet per definitie verkeerd, maar bio gewoon beter"
Gerard Top runt samen met zijn vrouw Margriet bioboerderij 'Het Goede Leven' in Zwartebroek. Na eerder scharrelvarkens te hebben gehouden stapte het bedrijf tien jaar geleden stapte over op biologisch. "De reguliere veehouderij is in mijn ogen niet per definitie verkeerd, maar bio is gewoon beter",..... 0 reacties

Onderzoek naar emissie van fijnstof en ammoniak op omgeving
De biologische pluimveehouderij is tot dusver vrijgesteld van verplichte wettelijke maatregelen voor emissiereductie van ammoniak en fijnstof. Deze vrijstelling heeft enerzijds te maken met de kleinschaligheid waardoor de totale emissie van bedrijven lager is en anderzijds investeringen in emissiereductie..... 0 reacties


Opwaartse trend biologische veehouderij kent geen grenzen
Tholen – De biologische veehouderij in de Europese Unie maakte in de periode 2000-2015 een imposante groei door. Pluimvee is wat betreft aantallen (10,8 miljoen dieren) de onbetwiste nummer één. Schapen (4,5 miljoen) en rundvee (3,7 miljoen) completeren de top drie. Onderaan de pikorde bevinden zich de..... 0 reacties


Jerseyvleesbestellen.nl winnaar Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs
Bij het fokken van Jersey melkkoeien worden stierkalfjes meestal zo snel mogelijk geslacht. Jacob en Linda Beeker van Jerseyvleesbestellen.nl hebben hier een andere visie op. Zij laten Jerseystiertjes grazen op landgoederen en zo natuurlijk mogelijk groot worden. Jerseyvleesbestellen.nl staat op het punt een..... 0 reacties


Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2017
Tholen - Met meer dan 100 Nederlandse exposanten was ons land ook dit jaar weer sterk vertegenwoordigd op de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari). Het aantal Hollandse standhouders was zelfs nog hoger dan in 2015, het jaar waarin Nederland Partnerland was. Volgend jaar is er hopelijk ruimte voor nog meer..... 0 reacties


Uitspraak RvS over zes weken
Biologische varkensboer uit Zeeland in de clinch met gemeente
Biologische varkenshouder Peer Jurgens heeft gisteren de gemeente Landerd voor de Raad van State gesleept. De Zeeuw wil op zijn bedrijf vier zorgappartementen verhuren om de inkomstenstroom op gang te houden. De gemeente vindt dat de bewoners beschermd moeten worden tegen geuroverlast en het initiatief van..... 0 reacties


Albert Heijn breidt assortiment biologische kip uit
Sinds kort is er in 275 winkels meer keuze in het schap van Albert Heijn met scharrel- en biologische kip. Naast het basisassortiment worden nieuwe 'gemaksproducten' geïntroduceerd zoals gemarineerde scharrelkipfilet, scharrelkip-ovenschotels, schnitzels en burgers.Albert Heijn verkoopt het meeste scharrel-..... 2 reacties


Jan Overesch, Overesch Ecologische Landbouw:
"Werken in harmonie met natuur maakt werk plezierig"
Biologisch boeren is hard werken. Als dat dan wordt bekroond, voelt dat als een welverdiende overwinning. Boer Jan Overesch uit Raalte won dit jaar de Groene Twinkeling, een prijs voor het verbeteren van de biodiversiteit in het Overijsselse landschap. Hij heeft een biologisch gemengd bedrijf en vertelt aan..... 0 reacties

Beste Biojournaal-lezers,
In verband met het bezoek aan de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari) publiceren we op donderdag 16 en vrijdag 17 februari geen nieuwe editie van Biojournaal. Vanaf maandag 20 februari verschijnt Biojournaal wel weer. In deze nieuwsbrief zal een uitgebreide fotoreportage van de Nederlanders op de BIOFACH te vinden zijn. Lenneke Pors-Schot en Vincent Verboom zijn namens Biojournaal aanwezig op de beurs.

Met vriendelijke groet,

Het team van Biojournaal


Aftrap ‘It’s the food, my friend!’, dinsdagavond 21 februari in de Rode Hoed
Naar een houdbaar wereldvoedselsysteem: de rol van geld
Volgende week vindt de aftrap plaats van een nieuwe debatserie in de Rode Hoed. Bert van Ruitenbeek vertelt over deze nieuwe serie, die het hoofdthema “De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord” draagt “We geven ruimte aan inspirerende denkers en doeners die het grotere plaatje zien en..... 0 reacties


Wytze Nauta geeft workshop op BioFach
Zorgen over GMO technieken bij dieren
De Stichting Biologische Veeverbetering / Bio-KI maakt zich zorgen om de komst van nieuwe technieken waarmee ook landbouwhuisdieren gemakkelijk genetisch gemanipuleerd kunnen worden. Bio-KI heeft samen met het Europese netwerk Eco-AB aan de bel getrokken bij IFOAM dat de GMO nu ook de dieren gaat bedreigen...... 0 reacties


Duitsland: bio wordt mainstream
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


Meer areaal, bedrijven en jongere ondernemers in EU
Bio bezig aan verjongingskuur
Tholen – Het areaal biolandbouw van de EU-lidstaten is het laatste decennium flink toegenomen. Werd in 2002 nog 5 miljoen hectare verbouwd, in 2015 was dat aantal al ruim verdubbeld tot een totaalareaal van 11,1 miljoen hectare. Dat blijkt uit overzichtscijfers van Eurostat die worden aangehaald in het..... 0 reacties


"Kweekvlees heeft nog een lange weg te gaan"
In 2013 werd eerder al een 'kweekvleesburger' gepresenteerd in samenwerking met Maastricht University. April dit jaar vindt een grootschalig onderzoek plaats, waarin wordt getest of het ook lukt om kweekvlees in tanks van 25.000 liter te produceren. Toch stuit dit op het nodige verzet. Eerder schreef..... 0 reacties


Gedeputeerde NH Jaap Bond op bezoek bij Ekovar
"Idee kwam op tweede plek, maar plan kwam als enige van de grond"
Jaap Bond, gedeputeerde Landbouw van de provincie Noord-Holland, is op bezoekgeweest bij de familie Wennekers, die onlangs met hun biologische varkenshouderij Ekovar in Schagen de Ekoland Innovatieprijs 2017 hebben gewonnen. Volgens het jury-rapport omdat de varkenshouderij de bedrijfsvoering combineert met..... 0 reacties

“Groothandelsbedrijven kunnen tegen scherpere tarieven zakendoen”
Faillissement Commandeur Eko Vlees definitief uitgesproken
Tholen – Commandeur Eko Vlees verkeerde financieel al langer in zwaar weer, maar dat het bedrijf haar deuren zou sluiten, had niemand zien aankomen. Vlak na de kerst werd bekend dat het bedrijf haar activiteiten zou staken. Op 31 januari is het faillissement definitief uitgesproken bij vonnis van de..... 0 reacties

Duitsland: biologische levensmiddelen varen succesvolle koers
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


1 februari 2017:
'Het beste idee van varkensland'
Morgen, op woensdag 1 februari 2017, organiseren Varkensartsen Twente/Salland en VKON de bijeenkomst: 'Het beste idee van varkensland!' Deze bijeenkomst wordt ondersteund door de Provincie Overijssel. De ontwikkelingen binnen de sector staan niet stil. De organisatie merkt dan ook dat er steeds meer behoefte..... 0 reacties


Ons Kipkarretje verkoopt biologische kipsnacks op markten:
"Eerste 100% biologische, glutenvrije en lactosevrije snack in Nederland"
Tholen – Babs en John Harder uit Haarlem hebben een passie voor biologisch én voor koken en delen dat graag met de buitenwereld. Om die reden zijn ze op 1 oktober 2016 begonnen met Ons Kipkarretje: een verkoopwagen waarmee het tweetal wekelijks biologische kipsnacks verkoopt op markten in Haarlem, Amstelveen..... 0 reacties

Edith Finke, DLV Advies:
"Omschakeling naar biologisch kansrijk"
Afgelopen jaar zijn meer gangbare melkveebedrijven overgeschakeld naar biologisch dan voorheen. De markt voor biologische zuivel is groeiende. Edith Finke, adviseur rundvee bij DLV Advies, is gespecialiseerd in de biologische veehouderij. Zij organiseerde twee workshops over omschakelen tijdens de BioBeurs..... 0 reacties


AgruniekRijnvallei ziet omzet biologisch voer verdubbelen
De biologische sector groeit en AgruniekRijnvallei (AR) groeit in deze markt bovengemiddeld mee. Afgelopen vijf jaar heeft AR de productie van biologisch voer verdubbeld. Ook het marktaandeel is twee maal zo groot als vijf jaar geleden en beslaat nu bijna 30% van de biologische voerproductie in Nederland...... 0 reacties


Stichting Bio KI wil coöperatie oprichten
Sybrand Bouma is melkveehouder in Grou (Friesland) en zit in de boeren-initiatiefgroep Bio-KI. Net als voorgaande jaren stondde Stichting Biologisch Veeverbetering (Stichting Bio-KI) in de stand bij de Natuurweide op de beursvloer. Sybrand Bouma: "Ik heb er beide dagen gestaan en veel mensen gesproken. Veel..... 0 reacties


Ekovar Wennekers winnaar Ekoland Innovatieprijs 2017
Het spande erom: ook dit jaar zaten de drie genomineerde bedrijven, voor wat betreft innovatiekracht, zeer dicht bij elkaar. De vakjury beoordeelde de bedrijven op de criteria innovatie, originaliteit, effectiviteit, algemene toepasbaarheid, maatschappelijke acceptatie en duurzaamheid.Alle drie de..... 0 reacties


Areaal 10% toegenomen tot 52.000 ha
Groei bio-landbouw in pluim- en melkveesector
De oppervlakte landbouwgrond voor biologische landbouw is in vijf jaar tijd met bijna 10 procent toegenomen naar ongeveer 52 duizend hectare. Ook het aantal bedrijven met biologische landbouw is van 2011 tot en met 2016 licht gegroeid. Het nam met bijna 2 procent toe naar ruim 14 honderd bedrijven. Van de..... 0 reacties


Pelatelier in Zoutkamp geeft zichzelf bloot met Hollandse garnaal:
"Hoe biologisch is biologisch als de natuur het zelf maakt?"
Tholen – Syb Velink wil met zijn pelatelier in Zoutkamp de Hollandse garnaal op de kaart zetten. De garnalen uit de Noordzee worden vers aangevoerd, handmatig gepeld en vervolgens verwerkt tot allerlei gerechten in het horecagedeelte van het atelier. De garnalen mogen niet het biolabel dragen, maar zijn dat..... 0 reacties


Pluimveehouder houdt moed na preventieve ruiming
De biologische pluimveehouderij van Ben Janssen in Boven-Leeuwen (Gelderland) werd geruimd nadat bij een bedrijf in de buurt vogelgriep werd vastgesteld. De pluimveehouder kreeg voor elke geruimde kip een schadevergoeding, maar de schade door leegstand moet hij zelf bekostigen. Omroep Gelderland bezocht de..... 0 reacties


Danish Crown neemt Duitse bio-runderslachterij Teterower Fleisch over
Het Deense vleesconcern Danish Crown neemt de Duitse runderslachterij Teterower Fleisch over. De onderneming in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern slacht jaarlijks circa 110.000 runderen. De jaarlijkse omzet bedraagt 150 miljoen euro en er zijn 187 mensen in dienst. Zo'n 20% van de runderen die er..... 0 reacties


Biologische mosselen in trek in Zwitserland en Duitsland
Tholen – Krijn Verwijs Yerseke levert onder merknaam Premier en onder private label mosselen aan tal van Europese supermarktketens en (horeca)groothandels. Het bedrijf heeft de audit van Skal goed doorlopen en het keurmerk voor verwateren, verpakken en het verwerken van de Premier Organic mosselen daarmee..... 0 reacties


Groninger slagerij breidt uit naar Noord-Holland
De Groningse slachter Kroon Vlees breidt haar aanwezigheid in Noord-Holland verder uit. Sinds 2014 werd er geïnvesteerd in een nieuw wagenpark om aan de vraag uit deze provincie te voldoen. "Door de vraag naar ons kwaliteitsvlees in Noord-Holland waren wij en één van onze leveranciers aanwezig op de..... 0 reacties


Nieuw: Bandit Biologische blikvoeding op basis van rund
Bandit introduceert hondenvoer uit blik op basis van vetarm biologisch runderspier- en orgaanvlees. Daarbij zijn wortelen en broccoli toegevoegd. Het product is geheel glutenvrij. Het diervoedermerk wil hiermee voorzien in een smaakvolle, makkelijk verteerbare voeding, die prima als tussendoortje volstaat. Het..... 0 reacties