Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Vlees

29 september:
Symposium en open dag biologische varkenshouderij familie Boerrigter
Biologische varkenshouders en potentiële omschakelaars kunnen vrijdag 29 september hun kennis verrijken over zeugenvoeding én over de afzetmarkt en –mogelijkheden van biologisch varkensvlees. Reudink, specialist in het aanbieden van complete voeroplossingen voor de biologische sector, organiseert die dag..... 0 reacties


Voor niet-diervriendelijk vlees
Arjen Lubach komt met 'slechter leven'-keurmerk
Dat presentator Arjen Lubach zijn maatschappijkritische houding niet onder stoelen of banken schuift, bewees hij wel met de satirische ontvangst van de Amerikaanse president Donald Trump. Zijn videoboodschap werd internationaal bejubeld. Ook in eigen land zet Lubach de verhoudingen op scherp. In het..... 0 reacties


"Veestapel moet fors inkrimpen voor klimaatdoel"
In 2030 eten we volgens het Menu van Morgen groenten, peulvruchten, noten en af en toe vlees of vis. We eten met de seizoenen mee. Al ons vlees heeft een Beter Leven Keurmerk en onze vis is duurzaam gevangen. We betalen volgens het True Price-systeem: een systeem waarbij de milieuschade wordt doorberekend in..... 1 reacties


Regionale smaak centraal in vleesschap
Accent op biologisch vlees bij AH's in het westen
Albert Heijn gaat het vleesschap nog meer toespitsen op regionale voorkeuren. Winkels in het oosten van Nederland krijgen bijvoorbeeld een groter assortiment varkensvlees en in het westen van het land komt het accent op rundvlees en biologisch vlees te liggen. Vanaf aanstaande maandag wordt niet alleen de..... 0 reacties

Nieuw onderzoek naar mobiel slachthuis in Vlaanderen
Een nieuw project wil onderzoeken hoe haalbaar het is om in Vlaanderen een mobiel slachthuis in gebruik te nemen. BioForum Vlaanderen coördineert het project. Op 1 september ging de Operationele Groep 'Mobiele slachteenheid' van start. Het project wil de haalbaarheid van een mobiele slachteenheid onderzoeken..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Blockchain technologie tijdens Organic December
De reis van varken naar spek op je smartphone
Tijdens Organic September, een groot bio-offensief in het Verenigd Koninkrijk, heeft Soil Association de handen ineengeslagen met startup techbedrijf Provenance, om de supply chain van diverse producten van boerderij tot winkelschap, in kaart te brengen. Vanaf 6 september kunnen bezoekers van de zogeheten As..... 0 reacties

8 november: partnerlunch Biologische Varkenshouders
Op 8 november organiseert de Vereniging voor Biologische Varkenshouders (VBV) haar jaarlijkse partnerlunch. De leden van de vereniging gaan dan in gesprek met een aantal andere partijen uit de keten om hun inzichten te verbreden. Het initiatief vindt voor de vierde maal plaats. De centrale vraag op deze dag..... 0 reacties


Bizar voorval in Canada
Politie vindt dode hond en kilo's marihuana in biowinkel
Wat hebben het karkas van een dode hond en 25 pond marihuana met elkaar van doen? Ogenschijnlijk weinig, toch? Canadese politieagenten denken daar nu anders over. In Maple Ridge (Canada) klaagden omwonenden van een bio-dierenvoedingswinkel over hevige stankoverlast. De dienders die vervolgens een inval deden..... 0 reacties


Droom aan diggelen
Gesteggel om vergunning bio-varkenshouderij
"Een groeimarkt, jaarlijks kent deze sector ruim 20% groei", klinkt het optimistisch. Toch is er volgens ondernemer Kuiphuis is er veel onbegrip over de biologische varkenshouderij. "Door mijn werk heb ik de laatste jaren steeds meer waardering gekregen voor de biologische manier van varkens houden en hoe de..... 1 reacties


Markt voor bio-varkensvlees nog altijd bescheiden
Het beeld van een varken wild wroetend in de modder is vooral idyllisch. Op gangbare bedrijven sowieso een uitzondering, om de eenvoudige reden dat deze bedrijfsvoering door dure landbouwgrond voor veel bedrijven niet rendabel is. Bovendien: een varken met meer bewegingsruimte verbrandt meer calorieën, en..... 0 reacties


Arctic Blue vermarkt Omega-3 voedingssupplementen van reststromen
"De volkorenversie onder de visolie"
Tholen – "Verse vis heeft altijd de voorkeur", zegt Ludo van de Wiel van Arctic Blue. Een opmerkelijke uitspraak voor iemand die actief is binnen de markt voor (biologische) visolie. "Ik wil met dit product de rol van verse vis absoluut niet overnemen, het versproduct bevat immers mineralen en eiwitten die..... 0 reacties


Henk van Oers: "Nog veel meer variaties mogelijk"
Bio-tapas van Nederlandse bodem
Tholen - St. Hendrick presenteerde eerder dit jaar een nieuwe lijn droge worsten. Henk van Oers geeft aan dat er ook in de zomermaanden veel vraag naar deze producten is. "De mensen komen nu terug van vakantie in Zuid-Europa, alwaar ze hebben genoten van allerlei salamisoorten, chorizo's en droge worsten...... 0 reacties

Levering niet aangewend voor vervoedering
Overschrijding Aflatoxine B1 in biologisch veevoer
Uit de reguliere monitoring kwam bij een deelnemer van SecureFeed een overschrijding van het gehalte Aflatoxine B1 in een levering biologisch melkveevoer in beeld. Die analyse overschreed alleen de bovenwettelijke afkeurgrens die SecureFeed hanteert voor melkveevoer. De heranalyse overschreed ook de..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Hamburgercateraar breekt lans voor bio tijdens festival
"Willen het stigma dat biologisch duurder moet zijn doorbreken"
Tholen – De commandotrucks en authentieke oldtimers van Stacks, de grootste mobiele cateraar van Nederland, vormen een opvallende blikvanger op menig festival. Zo ook op Welcome to the Future, waar het bedrijf eind juli het gouden EKO-certificaat Horeca in ontvangst mocht nemen. Een kroon op het werk voor..... 0 reacties




Juridische stappen vleesveehouders uit onvrede fosfaatregeling
"In fosfaatregeling geen onderscheid tussen bio en niet-bio"
Tholen – "Vleesveehouders hebben niet bijgedragen aan de overschrijding van het mestplafond. Toch moeten zij aan strenge regels voldoen, waardoor zij hun bedrijf niet op een normale manier kunnen uitvoeren, laat staan uitbreiden", sprak Franca Damen, advocaat agrarisch recht bij Kneppelhout & Korthals..... 0 reacties


"AH biologisch mager rundergehakt positieve uitzondering"
Consumentenbond: mager gehakt is zo mager nog niet
Veel supermarkten verkopen 'mager' of 'extra mager' gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De Consumentenbond pleit voor aanpassing van de regels, zodat de term 'mager' alleen nog gebruikt mag worden voor gehakt met maximaal 10% vet.Naar aanleiding van het..... 0 reacties


Noorwegen kan export biologische zalm naar EU hervatten
Er lijkt een oplossing in zicht voor Noorse bio-zalm nu IJsland zijn verzoek voor aanpassing van de EU-regels heeft laten varen. Door deze nieuwe ontwikkeling kan Noorwegen de export van biologische zalm naar EU-landen hervatten.De Noorse minister van Landbouw en Visserij, Per Sandberg, noemt dit zeer goed..... 0 reacties


Voor niet-melkproducerende bedrijven
Van Dam gaat fosfaatreductieplan aanpassen
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken gaat de Regeling fosfaatreductieplan 2017 voor niet-melkproducerende bedrijven aanpassen. Ook gaat hij de definitie van grondgebondenheid gelijk trekken met de definitie bij de fosfaatrechten van 2018 en worden quarantainestallen uitgezonderd van de..... 0 reacties


Verkoop diervriendelijkere kip neemt toe
Omzet biologische kip in supermarkten +17% in 2016
Vorig jaar is het aandeel van de supermarktomzet van kip met een welzijnskeurmerk met 20 procent gestegen ten opzichte van 2015. Wakker Dier concludeert dit uit haar analyse van cijfers van IRI Nederland. Consumenten blijken bereid te betalen voor dierenwelzijn: zes jaar geleden ging van elke 100 euro die..... 0 reacties

Afzet biologisch voer Reudink 20% gestegen in 2016
De omzet van veevoerbedrijf ForFarmers is in 2016 met 6,0% gedaald tot 2,11 miljard euro. De omzetdaling is vooral het gevolg van de lagere grondstoffenprijzen en negatieve wisselkoerseffecten door de waardedaling van het pond. Het volume steeg met 2,5% tot 9,3 miljoen ton, door groei in Nederland,..... 0 reacties


AgruniekRijnvallei ziet omzet biologisch voer verdubbelen
Tholen – Coöperatie AgruniekRijnvallei (AR) heeft een goed resultaat behaald over 2016. Het biologische voer maakt voor het vierde opeenvolgende jaar een flinke omzetstijging door. In vijf jaar tijd is haar marktaandeel daarmee bijna verdubbeld. "De markt binnen het biologische segment groeit hard: er komen..... 0 reacties

Frankrijk: biologische markt groeide 20% in 2016
Volgens Agence Bio is de markt van biologische voeding in Frankrijk met 20 procent toegenomen, waardoor het in 2016 7 miljard euro bereikte. Terwijl in 2003 de helft van de bevolking nog nooit biologisch voedsel gegeten had, eet nu zeven op de tien mensen minstens één keer per maand biologische producten...... 0 reacties


Green Deals ondertekend voor natuurinclusieve varkenshouderij
Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft afgelopen donderdag samen met de Provincie Noord-Brabant, gemeenten, maatschappelijke organisaties en twee boerenbedrijven twee Green Deals ondertekend die ervoor moeten zorgen dat het makkelijker wordt voor boerenbedrijven om meer in balans met natuur,..... 0 reacties


Vierjarig onderzoek naar nieuwe generatie vleesvervangers
Industriële productie plantaardige biefstuk mogelijk
De weg vrijmaken voor een nieuwe generatie vleesvervangers. Dat is de ambitie van de vierjarige publiek-private samenwerking (PPS) Plant Meat Matters die dit voorjaar van start gaat. De PPS - met partners uit de hele keten - is het eerste initiatief wereldwijd dat onderzoek doet naar zowel uiterlijk,..... 0 reacties


"Reguliere veehouderij niet per definitie verkeerd, maar bio gewoon beter"
Gerard Top runt samen met zijn vrouw Margriet bioboerderij 'Het Goede Leven' in Zwartebroek. Na eerder scharrelvarkens te hebben gehouden stapte het bedrijf tien jaar geleden stapte over op biologisch. "De reguliere veehouderij is in mijn ogen niet per definitie verkeerd, maar bio is gewoon beter",..... 0 reacties

Onderzoek naar emissie van fijnstof en ammoniak op omgeving
De biologische pluimveehouderij is tot dusver vrijgesteld van verplichte wettelijke maatregelen voor emissiereductie van ammoniak en fijnstof. Deze vrijstelling heeft enerzijds te maken met de kleinschaligheid waardoor de totale emissie van bedrijven lager is en anderzijds investeringen in emissiereductie..... 0 reacties


Opwaartse trend biologische veehouderij kent geen grenzen
Tholen – De biologische veehouderij in de Europese Unie maakte in de periode 2000-2015 een imposante groei door. Pluimvee is wat betreft aantallen (10,8 miljoen dieren) de onbetwiste nummer één. Schapen (4,5 miljoen) en rundvee (3,7 miljoen) completeren de top drie. Onderaan de pikorde bevinden zich de..... 0 reacties


Jerseyvleesbestellen.nl winnaar Slow Food Utrecht Stimuleringsprijs
Bij het fokken van Jersey melkkoeien worden stierkalfjes meestal zo snel mogelijk geslacht. Jacob en Linda Beeker van Jerseyvleesbestellen.nl hebben hier een andere visie op. Zij laten Jerseystiertjes grazen op landgoederen en zo natuurlijk mogelijk groot worden. Jerseyvleesbestellen.nl staat op het punt een..... 0 reacties


Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2017
Tholen - Met meer dan 100 Nederlandse exposanten was ons land ook dit jaar weer sterk vertegenwoordigd op de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari). Het aantal Hollandse standhouders was zelfs nog hoger dan in 2015, het jaar waarin Nederland Partnerland was. Volgend jaar is er hopelijk ruimte voor nog meer..... 0 reacties


Uitspraak RvS over zes weken
Biologische varkensboer uit Zeeland in de clinch met gemeente
Biologische varkenshouder Peer Jurgens heeft gisteren de gemeente Landerd voor de Raad van State gesleept. De Zeeuw wil op zijn bedrijf vier zorgappartementen verhuren om de inkomstenstroom op gang te houden. De gemeente vindt dat de bewoners beschermd moeten worden tegen geuroverlast en het initiatief van..... 0 reacties


Albert Heijn breidt assortiment biologische kip uit
Sinds kort is er in 275 winkels meer keuze in het schap van Albert Heijn met scharrel- en biologische kip. Naast het basisassortiment worden nieuwe 'gemaksproducten' geïntroduceerd zoals gemarineerde scharrelkipfilet, scharrelkip-ovenschotels, schnitzels en burgers.Albert Heijn verkoopt het meeste scharrel-..... 2 reacties


Jan Overesch, Overesch Ecologische Landbouw:
"Werken in harmonie met natuur maakt werk plezierig"
Biologisch boeren is hard werken. Als dat dan wordt bekroond, voelt dat als een welverdiende overwinning. Boer Jan Overesch uit Raalte won dit jaar de Groene Twinkeling, een prijs voor het verbeteren van de biodiversiteit in het Overijsselse landschap. Hij heeft een biologisch gemengd bedrijf en vertelt aan..... 0 reacties

Beste Biojournaal-lezers,
In verband met het bezoek aan de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari) publiceren we op donderdag 16 en vrijdag 17 februari geen nieuwe editie van Biojournaal. Vanaf maandag 20 februari verschijnt Biojournaal wel weer. In deze nieuwsbrief zal een uitgebreide fotoreportage van de Nederlanders op de BIOFACH te vinden zijn. Lenneke Pors-Schot en Vincent Verboom zijn namens Biojournaal aanwezig op de beurs.

Met vriendelijke groet,

Het team van Biojournaal


Aftrap ‘It’s the food, my friend!’, dinsdagavond 21 februari in de Rode Hoed
Naar een houdbaar wereldvoedselsysteem: de rol van geld
Volgende week vindt de aftrap plaats van een nieuwe debatserie in de Rode Hoed. Bert van Ruitenbeek vertelt over deze nieuwe serie, die het hoofdthema “De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord” draagt “We geven ruimte aan inspirerende denkers en doeners die het grotere plaatje zien en..... 0 reacties


Wytze Nauta geeft workshop op BioFach
Zorgen over GMO technieken bij dieren
De Stichting Biologische Veeverbetering / Bio-KI maakt zich zorgen om de komst van nieuwe technieken waarmee ook landbouwhuisdieren gemakkelijk genetisch gemanipuleerd kunnen worden. Bio-KI heeft samen met het Europese netwerk Eco-AB aan de bel getrokken bij IFOAM dat de GMO nu ook de dieren gaat bedreigen...... 0 reacties


Duitsland: bio wordt mainstream
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


Meer areaal, bedrijven en jongere ondernemers in EU
Bio bezig aan verjongingskuur
Tholen – Het areaal biolandbouw van de EU-lidstaten is het laatste decennium flink toegenomen. Werd in 2002 nog 5 miljoen hectare verbouwd, in 2015 was dat aantal al ruim verdubbeld tot een totaalareaal van 11,1 miljoen hectare. Dat blijkt uit overzichtscijfers van Eurostat die worden aangehaald in het..... 0 reacties


"Kweekvlees heeft nog een lange weg te gaan"
In 2013 werd eerder al een 'kweekvleesburger' gepresenteerd in samenwerking met Maastricht University. April dit jaar vindt een grootschalig onderzoek plaats, waarin wordt getest of het ook lukt om kweekvlees in tanks van 25.000 liter te produceren. Toch stuit dit op het nodige verzet. Eerder schreef..... 0 reacties


Gedeputeerde NH Jaap Bond op bezoek bij Ekovar
"Idee kwam op tweede plek, maar plan kwam als enige van de grond"
Jaap Bond, gedeputeerde Landbouw van de provincie Noord-Holland, is op bezoekgeweest bij de familie Wennekers, die onlangs met hun biologische varkenshouderij Ekovar in Schagen de Ekoland Innovatieprijs 2017 hebben gewonnen. Volgens het jury-rapport omdat de varkenshouderij de bedrijfsvoering combineert met..... 0 reacties

“Groothandelsbedrijven kunnen tegen scherpere tarieven zakendoen”
Faillissement Commandeur Eko Vlees definitief uitgesproken
Tholen – Commandeur Eko Vlees verkeerde financieel al langer in zwaar weer, maar dat het bedrijf haar deuren zou sluiten, had niemand zien aankomen. Vlak na de kerst werd bekend dat het bedrijf haar activiteiten zou staken. Op 31 januari is het faillissement definitief uitgesproken bij vonnis van de..... 0 reacties

Duitsland: biologische levensmiddelen varen succesvolle koers
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


1 februari 2017:
'Het beste idee van varkensland'
Morgen, op woensdag 1 februari 2017, organiseren Varkensartsen Twente/Salland en VKON de bijeenkomst: 'Het beste idee van varkensland!' Deze bijeenkomst wordt ondersteund door de Provincie Overijssel. De ontwikkelingen binnen de sector staan niet stil. De organisatie merkt dan ook dat er steeds meer behoefte..... 0 reacties


Ons Kipkarretje verkoopt biologische kipsnacks op markten:
"Eerste 100% biologische, glutenvrij en lactosevrije snack in Nederland"
Tholen – Babs en John Harder uit Haarlem hebben een passie voor biologisch én voor koken en delen dat graag met de buitenwereld. Om die reden zijn ze op 1 oktober 2016 begonnen met Ons Kipkarretje: een verkoopwagen waarmee het tweetal wekelijks biologische kipsnacks verkoopt op (biologische) markten in..... 0 reacties

Edith Finke, DLV Advies:
"Omschakeling naar biologisch kansrijk"
Afgelopen jaar zijn meer gangbare melkveebedrijven overgeschakeld naar biologisch dan voorheen. De markt voor biologische zuivel is groeiende. Edith Finke, adviseur rundvee bij DLV Advies, is gespecialiseerd in de biologische veehouderij. Zij organiseerde twee workshops over omschakelen tijdens de BioBeurs..... 0 reacties


AgruniekRijnvallei ziet omzet biologisch voer verdubbelen
De biologische sector groeit en AgruniekRijnvallei (AR) groeit in deze markt bovengemiddeld mee. Afgelopen vijf jaar heeft AR de productie van biologisch voer verdubbeld. Ook het marktaandeel is twee maal zo groot als vijf jaar geleden en beslaat nu bijna 30% van de biologische voerproductie in Nederland...... 0 reacties


Stichting Bio KI wil coöperatie oprichten
Sybrand Bouma is melkveehouder in Grou (Friesland) en zit in de boeren-initiatiefgroep Bio-KI. Net als voorgaande jaren stondde Stichting Biologisch Veeverbetering (Stichting Bio-KI) in de stand bij de Natuurweide op de beursvloer. Sybrand Bouma: "Ik heb er beide dagen gestaan en veel mensen gesproken. Veel..... 0 reacties


Ekovar Wennekers winnaar Ekoland Innovatieprijs 2017
Het spande erom: ook dit jaar zaten de drie genomineerde bedrijven, voor wat betreft innovatiekracht, zeer dicht bij elkaar. De vakjury beoordeelde de bedrijven op de criteria innovatie, originaliteit, effectiviteit, algemene toepasbaarheid, maatschappelijke acceptatie en duurzaamheid.Alle drie de..... 0 reacties


Areaal 10% toegenomen tot 52.000 ha
Groei bio-landbouw in pluim- en melkveesector
De oppervlakte landbouwgrond voor biologische landbouw is in vijf jaar tijd met bijna 10 procent toegenomen naar ongeveer 52 duizend hectare. Ook het aantal bedrijven met biologische landbouw is van 2011 tot en met 2016 licht gegroeid. Het nam met bijna 2 procent toe naar ruim 14 honderd bedrijven. Van de..... 0 reacties


Pelatelier in Zoutkamp geeft zichzelf bloot met Hollandse garnaal:
"Hoe biologisch is biologisch als de natuur het zelf maakt?"
Tholen – Syb Velink wil met zijn pelatelier in Zoutkamp de Hollandse garnaal op de kaart zetten. De garnalen uit de Noordzee worden vers aangevoerd, handmatig gepeld en vervolgens verwerkt tot allerlei gerechten in het horecagedeelte van het atelier. De garnalen mogen niet het bio-label dragen, maar zijn dat..... 0 reacties


Pluimveehouder houdt moed na preventieve ruiming
De biologische pluimveehouderij van Ben Janssen in Boven-Leeuwen (Gelderland) werd geruimd nadat bij een bedrijf in de buurt vogelgriep werd vastgesteld. De pluimveehouder kreeg voor elke geruimde kip een schadevergoeding, maar de schade door leegstand moet hij zelf bekostigen. Omroep Gelderland bezocht de..... 0 reacties


Danish Crown neemt Duitse bio-runderslachterij Teterower Fleisch over
Het Deense vleesconcern Danish Crown neemt de Duitse runderslachterij Teterower Fleisch over. De onderneming in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern slacht jaarlijks circa 110.000 runderen. De jaarlijkse omzet bedraagt 150 miljoen euro en er zijn 187 mensen in dienst. Zo'n 20% van de runderen die er..... 0 reacties


Bio-mosselen in trek in Zwitserland en Duitsland
Tholen – Krijn Verwijs Yerseke levert onder merknaam Premier én onder private label mosselen aan tal van Europese supermarktketens en (horeca)groothandels. Het bedrijf heeft de audit van Skal goed doorlopen en het keurmerk voor verwateren, verpakken en het verwerken van de Premier Organic mosselen daarmee..... 0 reacties


Groninger slagerij breidt uit naar Noord-Holland
De Groningse slachter Kroon Vlees breidt haar aanwezigheid in Noord-Holland verder uit. Sinds 2014 werd er geïnvesteerd in een nieuw wagenpark om aan de vraag uit deze provincie te voldoen. "Door de vraag naar ons kwaliteitsvlees in Noord-Holland waren wij en één van onze leveranciers aanwezig op de..... 0 reacties


Nieuw: Bandit Biologische blikvoeding op basis van rund
Bandit introduceert hondenvoer uit blik op basis van vetarm biologisch runderspier- en orgaanvlees. Daarbij zijn wortelen en broccoli toegevoegd. Het product is geheel glutenvrij. Het diervoedermerk wil hiermee voorzien in een smaakvolle, makkelijk verteerbare voeding, die prima als tussendoortje volstaat. Het..... 0 reacties


22 januari
Informatiebijeenkomst voor toekomstige FarmFunders
Onder voorbehoud van financiering hebben Jacob en Linda Beeker overeenstemming bereikt over de overname van een pachtboerderij in Maartensdijk. Bij de boerderij hoort een woning met (vlees-)verwerkingsruimte en voormalige winkel, stallen, een erf en 34 hectare pachtgrond op een schitterende plek midden in..... 2 reacties


Noorse en IJslandse aquacultuur verliest bio-certificaat
Sinds 1 januari 2017 mogen aquacultuurproducten uit Noorwegen en IJsland niet meer als biologisch gecertificeerd verkocht worden. Dat heeft de Vlaamse overheid laten weten.Noorwegen en IJsland behoren niet tot de Europese Unie en moeten dus de huidige Europese biowetgeving incorporeren in hun eigen..... 0 reacties


Ruim 70% Iers bio-lamsvlees niet als biologisch verkocht
Meer dan 70% van het Ierse biologisch geproduceerde lamsvlees wordt verkocht als conventioneel lamsvlees. Boeren hebben wel kosten gemaakt, maar krijgen op deze manier niet hun 10-15% extra via biologische prijzen. De belangrijkste reden hiervoor is dat er maar weinig verkooppunten zijn voor het..... 0 reacties


Voormalig slager maakt gehakt van groenten
Tholen – In een vorig leven was Vlaming Pascal Depuydt slager, nu produceert hij veganistische, biologische gecertificeerde patés, spreads en maaltijden op basis van groenten en fruit. Een groter contrast is haast niet denkbaar. Voorheen had hij zijn eigen bio-boerderijen, kweekte zijn eigen..... 0 reacties


Aanbevelingen EFTA moeten vogelgriep beperken
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA wil een strikte uitvoering van de regels die de verspreiding van het vogelgriepvirus moeten indammen. De ziekte trekt momenteel diepe sporen door Europa, waarbij pluimveebedrijven en wilde vogels geinfecteerd worden. Een duidelijke set regels rond bioveiligheid..... 0 reacties


Gemeente verbiedt uitbreiding melkveehouderij tot bio-varkenshouderij
De gemeente heeft besloten dat een melkveehouderij in Kloosterhaar, Overijssel, niet uit mag breiden tot biologische varkenshouderij. Westeenen B.V. uit Lichtenvoorde diende daarvoor in 2015 en 2016 een verzoek in bij de gemeente Hardenberg, dat meldt Dedemsvaartse Courant.De melkveehouderij heeft een omvang..... 0 reacties


VVD voor verbod 'vegetarisch vlees'
In navolging van de Duitse minister Landbouw die onlangs een verbod op vleesnamen voor vleesvervangers voorstelde, stelt de VVD voor ook in Nederland een verbod te overwegen. De Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders, beide VVD, stelden schriftelijke vragen hierover aan het kabinet. Naast de vraag of de..... 1 reacties


Garnalengroep Shore breidt uit met bio-garnalen
Vorig jaar ontstond garnalengroep Shore uit een fusie van Morubel, Ristic en Telson. Dit jaar sluit de Costa Ricaanse onderneming Rainbow Export Processing zich bij de groep aan. Daarmee krijgt de garnalengigant onder andere toegang tot de biologische Vannamei garnalen van het Costa Ricaanse bedrijf. Ook..... 1 reacties


varkens, geiten en schapen
Gefaseerde omschakeling mogelijk voor Vlaamse veehouders
Het Vlaamse Departement landbouw & Visserij laat weten dat varkens-, geiten- en schapenhouders nu ook gefaseerd kunnen omschakelen naar de biologische productie Dat betekent dat de plantaardige teelten en de dierlijke productie niet gelijktijdig opstarten, dat meldt Bio Forum Vlaanderen.De omschakeling..... 0 reacties


Italiaanse biologische voedselmarkt stijgt met 20% in 2016
Volgens de Italiaanse Association of Organic Processors and Wholesalers (Assobio) kent de Italiaanse biologische voedselmarkt in 2016 een groei van 20%. Assobio heeft een steekproef gedaan van 18 bedrijven om een schatting te maken van de totale omzet. Vorig jaar mat Assobio een omzet van €594 mln, een..... 0 reacties


Dubai: Wereldrecord grootste blik biologische kaviaar
In Dubai hebben Burj Al Arab Jumeirah en AmStur Caviar een nieuw Guinness wereldrecord behaald met de productie van het grootste blik kaviaar ooit. Het monumentale gouden blik was speciaal voor de gelegenheid gemaakt en bevatte 17kg biologische kaviaar. Als onderdeel van het record moest de hele portie..... 0 reacties


Duitse minister wil verbod vegetarisch vlees
De Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt wil een verbod op vegetarische schnitzels en worsten. Schmidt heeft als motto “Wat er op staat moet er ook in zitten”. Jaap Korteweg van De Vegetarische Slager is verbaasd over dit voorstel. In een blog uitte hij zijn bezwaren:Schmidt lijkt zich niet te..... 2 reacties

Commandeur Eko Vlees staakt activiteiten
Tholen - De Nood-Hollandse slagerij Commandeur Eko Vlees heeft onverwacht de activiteiten gestaakt. Het bedrijf stuurde daags na de Kerst een mail naar haar klanten met de korte mededeling dat het bedrijf de deuren sluit. Commandeur Eko Vlees was onbereikbaar voor commentaar. Albert Roozendaal, sinds het..... 2 reacties


Reudink legt in nieuw logo nadruk op bio
De afgelopen periode heeft Reudink zich gebogen over haar positionering in de markt. Daarbij werd stilgestaan bij de vraag het hoe het bedrijf zich kan blijven onderscheiden en zichtbaarheid kan vergroten. En wat het bedrijf samen met haar klanten wil bereiken.Daarom heeft Reudink een aantal medewerkers,..... 0 reacties


Omschakeling varkens-, schapen- en geitenhouderijen in Vlaanderen
De omschakeling naar biologische productie biedt kansen voor de Vlaamse landbouwers. Analoog met de richtlijnen over omschakeling van melkvee naar de biologische productie werden in Vlaanderen nu richtlijnen uitgeschreven voor de omschakeling van varkens, schapen en geiten.Wanneer een hele productie-eenheid..... 0 reacties


Britse bio-verkoop bereikt 2,2 mld euro
De verwachting is dat aan het eind van 2016, de Engelse verkoop van biologische producten 2,2 miljard euro zal bereiken. Dit meldt de Soil Association. Volgens data van Nielsen nam de biologische verkoop in supermarkten, in de 52 weken tot aan 1 oktober 2016, met 6 procent toe vergeleken met een afname van..... 0 reacties


Kweekvlees: alternatief voor conventioneel én biologisch vlees?
Tholen – "Voor een Quarter Pounder is 3 kilo voeding, 7m² landbouwgrond en 2000 liter water nodig. Kortom, vleesproductie is heel inefficiënt. De wereldbevolking neemt toe en de vleesconsumptie in opkomende economieën als China stijgt hard. En dan hebben we het nog niet gehad over de CO-uitstoot. 20%..... 0 reacties


Biologische Slagerij dingt mee met Hilversumse ondernemersprijs
"We willen onze ambachtelijkheid graag uitdragen"
Tholen – Als één van de eerste biologische slagerijen in Nederland staat Marion van Vught met De Biologische Slagerij aan de wieg van alle ontwikkelingen. Het bedrijf weet zich goed staande te houden tussen de grote retailers die het biologische vlees ook hebben ontdekt. Dat is ook Hilversum en omstreken..... 0 reacties


Grootte bio-areaal en veestapel neemt toe
Vlaamse bio-sector blijft groeien
In de EU28 bedroeg het biologisch areaal in 2014 10,2 miljoen hectare of 5,9 procent van het totale areaal. België heeft een aandeel van 5 procent in het Europees areaal en Vlaanderen vertegenwoordigt op zijn beurt 0,8 procent in het Belgisch bio-areaal. De Europese Unie heeft een aandeel van 38 procent in..... 0 reacties


Biologisch varkensbedrijf Ekovar Wennekers wint Gouden Roerdomp
Biologisch varkensbedrijf Ekovar Wennekers te Schagen heeft de Gouden Roerdomp gewonnen. Dat is een stimuleringsprijs voor kansrijke projecten met een positieve milieu-impact. De prijs werd afgelopen vrijdag uitgereikt tijdens het congres Groen Kapitaal georganiseerd door Provincie Noord-Holland.Lida..... 0 reacties


Fotoreportage: Nederlanders en Belgen op Nordic Organic Food Fair
Tholen - De Nordic Organic Food Fair in het Zweedse Malmö vierde tijdens de laatste editie haar eerste lustrum. De biologische beurs, die volledig op Scandinavië is gericht, trok veel inkopers van retailers en natuurvoedingwinkels uit met name het noordelijk halfrond. Hét moment voor veel bedrijven om zich..... 0 reacties


Europese antibioticadag:
‘Biologische veehouders gebruiken minimaal antibiotica’
Op de Europese 'Antibiotic Awareness Day' (18/11) vraagt BioForum om de biologische veetelers die minimaal antibiotica gebruiken naar waarde te schatten. De wetgeving voor biologische veeteelt laat antibiotica slechts toe voor curatief gebruik en slechts een beperkt aantal keer per jaar. Biologische..... 0 reacties


Eerste indruk Nordic Organic Food Fair
Kleurrijk, divers en een drukte van belang
Tholen - Waar de Zweedse stad Malmö bij aankomst letterlijk in nevelen was gehuld, was daar in het kleurrijke MalmöMässan - waar de 5e editie van de Nordic Organic Food Fair plaatsvindt - niets meer van te merken. In totaal 375 standhouders, waarvan 33 Nederlandse en 8 Belgische, tonen hun bio(dynamische)..... 0 reacties


Brexit leidt tot lagere verkoopcijfers Iers biologisch rundvlees
De Brexit heeft een negatieve invloed gehad op de verkoop van Iers biologisch rundvlees. Volgens John Purcell, directeur van Good Herdsmen Ltd, komt dit door de daling van de pond. Na de Brexit is de totale verkoop met 40% afgenomen.Good Herdsmen heeft biologische slachthuizen, waar in totaal 6000 koeien per..... 0 reacties