Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Vlees


Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2017
Tholen - Met meer dan 100 Nederlandse exposanten was ons land ook dit jaar weer sterk vertegenwoordigd op de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari). Het aantal Hollandse standhouders was zelfs nog hoger dan in 2015, het jaar waarin Nederland Partnerland was. Volgend jaar is er hopelijk ruimte voor nog meer..... 0 reacties


Uitspraak RvS over zes weken
Biologische varkensboer uit Zeeland in de clinch met gemeente
Biologische varkenshouder Peer Jurgens heeft gisteren de gemeente Landerd voor de Raad van State gesleept. De Zeeuw wil op zijn bedrijf vier zorgappartementen verhuren om de inkomstenstroom op gang te houden. De gemeente vindt dat de bewoners beschermd moeten worden tegen geuroverlast en het initiatief van..... 0 reacties


Albert Heijn breidt assortiment biologische kip uit
Sinds kort is er in 275 winkels meer keuze in het schap van Albert Heijn met scharrel- en biologische kip. Naast het basisassortiment worden nieuwe 'gemaksproducten' geïntroduceerd zoals gemarineerde scharrelkipfilet, scharrelkip-ovenschotels, schnitzels en burgers.Albert Heijn verkoopt het meeste scharrel-..... 2 reacties


Jan Overesch, Overesch Ecologische Landbouw:
"Werken in harmonie met natuur maakt werk plezierig"
Biologisch boeren is hard werken. Als dat dan wordt bekroond, voelt dat als een welverdiende overwinning. Boer Jan Overesch uit Raalte won dit jaar de Groene Twinkeling, een prijs voor het verbeteren van de biodiversiteit in het Overijsselse landschap. Hij heeft een biologisch gemengd bedrijf en vertelt aan..... 0 reacties

Beste Biojournaal-lezers,
In verband met het bezoek aan de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari) publiceren we op donderdag 16 en vrijdag 17 februari geen nieuwe editie van Biojournaal. Vanaf maandag 20 februari verschijnt Biojournaal wel weer. In deze nieuwsbrief zal een uitgebreide fotoreportage van de Nederlanders op de BIOFACH te vinden zijn. Lenneke Pors-Schot en Vincent Verboom zijn namens Biojournaal aanwezig op de beurs.

Met vriendelijke groet,

Het team van Biojournaal

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Aftrap ‘It’s the food, my friend!’, dinsdagavond 21 februari in de Rode Hoed
Naar een houdbaar wereldvoedselsysteem: de rol van geld
Volgende week vindt de aftrap plaats van een nieuwe debatserie in de Rode Hoed. Bert van Ruitenbeek vertelt over deze nieuwe serie, die het hoofdthema “De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord” draagt “We geven ruimte aan inspirerende denkers en doeners die het grotere plaatje zien en..... 0 reacties


Wytze Nauta geeft workshop op BioFach
Zorgen over GMO technieken bij dieren
De Stichting Biologische Veeverbetering / Bio-KI maakt zich zorgen om de komst van nieuwe technieken waarmee ook landbouwhuisdieren gemakkelijk genetisch gemanipuleerd kunnen worden. Bio-KI heeft samen met het Europese netwerk Eco-AB aan de bel getrokken bij IFOAM dat de GMO nu ook de dieren gaat bedreigen...... 0 reacties


Duitsland: bio wordt mainstream
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


Meer areaal, bedrijven en jongere ondernemers in EU
Bio bezig aan verjongingskuur
Tholen – Het areaal biolandbouw van de EU-lidstaten is het laatste decennium flink toegenomen. Werd in 2002 nog 5 miljoen hectare verbouwd, in 2015 was dat aantal al ruim verdubbeld tot een totaalareaal van 11,1 miljoen hectare. Dat blijkt uit overzichtscijfers van Eurostat die worden aangehaald in het..... 0 reacties


"Kweekvlees heeft nog een lange weg te gaan"
In 2013 werd eerder al een 'kweekvleesburger' gepresenteerd in samenwerking met Maastricht University. April dit jaar vindt een grootschalig onderzoek plaats, waarin wordt getest of het ook lukt om kweekvlees in tanks van 25.000 liter te produceren. Toch stuit dit op het nodige verzet. Eerder schreef..... 0 reacties


Gedeputeerde NH Jaap Bond op bezoek bij Ekovar
"Idee kwam op tweede plek, maar plan kwam als enige van de grond"
Jaap Bond, gedeputeerde Landbouw van de provincie Noord-Holland, is op bezoekgeweest bij de familie Wennekers, die onlangs met hun biologische varkenshouderij Ekovar in Schagen de Ekoland Innovatieprijs 2017 hebben gewonnen. Volgens het jury-rapport omdat de varkenshouderij de bedrijfsvoering combineert met..... 0 reacties

“Groothandelsbedrijven kunnen tegen scherpere tarieven zakendoen”
Faillissement Commandeur Eko Vlees definitief uitgesproken
Tholen – Commandeur Eko Vlees verkeerde financieel al langer in zwaar weer, maar dat het bedrijf haar deuren zou sluiten, had niemand zien aankomen. Vlak na de kerst werd bekend dat het bedrijf haar activiteiten zou staken. Op 31 januari is het faillissement definitief uitgesproken bij vonnis van de..... 0 reacties

Duitsland: biologische levensmiddelen varen succesvolle koers
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


1 februari 2017:
'Het beste idee van varkensland'
Morgen, op woensdag 1 februari 2017, organiseren Varkensartsen Twente/Salland en VKON de bijeenkomst: 'Het beste idee van varkensland!' Deze bijeenkomst wordt ondersteund door de Provincie Overijssel. De ontwikkelingen binnen de sector staan niet stil. De organisatie merkt dan ook dat er steeds meer behoefte..... 0 reacties




Premie moet aantal bio-zeugen vergroten
Tholen – Het grote tekort aan biologisch varkensvlees zou een stimulans moeten zijn voor meer boeren om een biologische varkenshouderij te beginnen. Dat blijkt echter lastig om de boeren te overtuigen. Een bezoek aan de Deense varkenshouder Nicolaj Pedersen toont de intensieve aanpak van biologische..... 0 reacties


11 oktober
Winterse kookwedstrijd met kalfsvlees in de hoofdrol
Vleeskalverenboerderij Eco Fields organiseert op 11 oktober een kookwedstrijd in Wekerom, Gelderland. Acht chefs gaan de strijd met elkaar aan om het lekkerste wintergerecht te bereiden met het kalfsvlees van het bedrijf. In juni dit jaar hield Eco Fields al eerder een kookwedstrijd, toentertijd met als doel..... 0 reacties


Supermarkt met breed bio-aanbod
SuperBrugsen in studentenwijk verkoopt meer biologisch
Tholen – Net buiten het centrum van Aarhus, in een studentenwijk, ligt een filiaal van supermarktketen SuperBrugsen dat in het oog springt. Het zijn niet de gevel of het pand waar de winkel gevestigd is die de aandacht trekken. Sterker nog: de winkel gaat vrijwel naadloos op in het straatbeeld. In de..... 0 reacties


Vraag biologisch vlees groter dan het aanbod
De vraag naar biologisch vlees is groter dan het aanbod. Allard Bakker, manager van De Groene Weg, stelde tegen vakblad VleesPlus dat deze markt normaliter jaarlijks met 5 à 10 procent groeit. Het laatste jaar valt die groei significant hoger uit. Om tegemoet te komen aan de vraag, stelt Vion de..... 0 reacties


Coop voortrekker in Deense bio-opmars
Tholen - Vroeg in de jaren ’80 was de Deense supermarktorganisatie Coop een van de eerste supermarkten in het land die biologische producten in het assortiment op nam. Nu, zo'n 25 jaar later, is biologisch niet meer weg te denken uit de Deense supermarkten. "Het begon in 1981 met peen en aardappelen,"..... 0 reacties


Sfeerimpressie BioPlein en Vakbeurs Foodspecialiteiten '16
Biologische sector breed vertegenwoordigd onder detaillisten
Tholen – De 13e editie van AGF Detail en de gelijktijdig georganiseerde Vakbeurs Foodspecialiteiten trok veel bekijks op de eerste dag van de expositie. Op de vakbeurs, dat vooral in het teken stond van kaas, dranken en delicatessen, gaven tientallen bedrijven met een volledig of gedeeltelijk assortiment..... 0 reacties


Groei in melkveebedrijf door stierkalveren en FarmFunding
Sinds enkele weken is het zorgteam van Natuurzuiver Jersey Vlees aangevuld met koe nummer 5: Kim. "Net als de andere dames is Kim een gewezen melkkoe van Remeker en wij hebben haar overgenomen om de stierkalveren bij een pleegmoederkoe te laten drinken. Kim is opgehaald samen met 3 Jersey stierkalveren die..... 0 reacties


Deense bio-groei kent keerzijde
Tholen – De voortrekkersrol van Denemarken in de biologische sector is onbetwist. Hoewel in recente cijfers gesuggereerd werd dat het Zweedse bio-aandeel even groot is als dat van Denemarken, blijkt dat er geen rekening gehouden is met de groei van de Deense sector in de afgelopen maanden. Alleen dit..... 0 reacties


Lenneke met zwangerschapsverlof
Dag Lenneke, hallo Vincent
In de afgelopen zes jaar wist Lenneke 'haar' Biojournaal op de kaart te zetten en groeide ze zelf uit tot het gezicht van onze nieuwsbrief. Vorig jaar moesten we haar al drie weken missen op kantoor. Na haar bruiloft reisde Lenneke met haar Leroy af naar Zuid-Afrika voor een heerlijke vakantie. Nu, ongeveer..... 3 reacties


Fotoreportage toont bio-aanbod op Gastvrij Rotterdam
Tholen - Biologische koffie, brood, pesto, bier, crackers en limonade. Dit is slechts een kleine greep uit het biologische aanbod op de vierde editie van Gastvrij Rotterdam, de vakbeurs voor horecaprofessionals die van 19 tot en met 21 september gehouden werd in Ahoy Rotterdam. Biojournaal maakte deze..... 0 reacties

Vion gaat verder investeren in De Groene Weg
Vion en aandeelhouder NCB Ontwikkeling onderzoeken financieringsmogelijkheden voor de realisatie van verdere groei. Beide partijen willen daarbij gebruikmaken van de huidige marktontwikkelingen. In de markt is behoefte aan meer moderne slachtcapaciteit. Zo kondigde Vion in mei aan een nieuwe runderslachterij..... 0 reacties


Varkenshoederij geopend in Mechelen
Vrijdag 16 september is in Mechelen een varkenshoederij geopend. Een pas 21-jarige boer runt het bedrijf, hij heeft het van zijn vader overgenomen en heeft besloten om een andere weg in te slaan. Hij is van plan om naar biologisch om te schakelen. De naam hoederij komt volgens L1NWS door de werkwijze: de..... 0 reacties


"Automatisch weeg- en selectiesysteem creëert uniforme groepen voor juiste voersamenstelling"
Ekovar Wennekers opent nieuw dijkstallencomplex
Ekovar Wennekers uit Schagen heeft op vrijdag 9 september een uniek dijkstallencomplex geopend. "Familie Wennekers is al vanaf het begin leverancier van De Groene Weg en wij zijn dan ook bijzonder trots op de continue innovatiedrang die deze ondernemers laten zien", aldus Jan Leeijen, accountmanager De..... 0 reacties


Proeven van bio-vleeswaren tijdens Proef Lokaal Festival Bommelerwaard
Henk van Oers presenteert op 15, 16 en 17 september (namens St.Hendrick) biologische vleeswaren tijdens de derde editie van Proef Lokaal Festival Bommelerwaard. Tijdens dit festival presenteren stuk voor stuk gepassioneerde boeren, telers en chef koks uit de Bommelerwaard zich en vertellen ze met liefde over..... 0 reacties


"Maar liefst 46 nieuwe leden voor onze coöperatie"
Bio-producten Veld en Beek zelfs 's nachts verkrijgbaar
Tholen – Het Gelderse Doorwerth stond op 11 september voor even in het teken van ambachtelijk bereide biologische voeding. Door middel van proeverijen en rondleidingen konden de honderden bezoekers op de open dag van Biologische Boerderij Veld en Beek ervaren wat deze 'boerderijsupermarkt' zoal te bieden..... 1 reacties


TTIP- en landbouwcoalitie: "Geen gelijk speelveld bij vrijhandelsverdragen"
De TTIP en landbouwcoalitie heeft minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking opgeroepen op de 'resetknop' te drukken voor wat betreft de handelsverdragen met de Verenigde Staten en Canada, TTIP en CETA.De landbouwcoalitie bestaat uit Nederlandse Vakbond..... 0 reacties


Supermarkten realiseerden 18,5% groei
Biologische omzet +11,5% naar 1,3 miljard euro in 2015
De supermarkten realiseerden 18,5% groei in 2015 in hun omzet in biologisch. De omzetstijging van de totale levensmiddelen bedroeg ruim 3%. Daarmee groeit biologisch veel harder dan de reguliere markt. In de eerste helft van 2016 zet deze groei bij de supermarkten zich door. De speciaalzaken wisten hun omzet..... 0 reacties


Steeds meer moslims gaan voor vegetarisch of biologisch Offerfeest
Bij het islamitische Offerfeest is het gangbaar dat een dier geofferd wordt. Toch gaan er stemmen op van moslims binnen de gemeenschap, die stellen dat het feest - dat op 11 september van start is gegaan - ook vegetarisch en desgewenst met biologische producten gevierd kan worden. Mand met bio-groentenZo..... 0 reacties


Vion Consumer Monitor:
Consument bereid meer te betalen voor biologisch vlees
Consumenten geven steeds meer de voorkeur aan het kopen van een stukje vlees waarbij in het proces meer aandacht is besteed aan dierenwelzijn. Het maakt hierbij niet uit waar de consument het vlees koopt, bij een full service supermarkt of de discounter, bij een landelijke of een regionale formule. Het..... 0 reacties


Woensdag 5 oktober op De Zonnehoeve
Programma BD/Demeter-jaarcongres: Naar een toekomstbestendige LandbouwCULTUUR
Hoe ontwikkel je een levende en toekomstbestendige landbouw en voedselcultuur en wat is de rol en functie van het keurmerk Demeter om die ontwikkeling te faciliteren en meerwaarde te creëren voor de hele voedselketen van boer tot consument? Deze thematiek staat centraal in het Jaarcongres van de BD..... 0 reacties

Biohuis: "Nog geen nieuwe excretieforfaits per 1 januari"
Zoals eerder door Biohuis gemeld werd, hield het ministerie van EZ in augustus een consultatie over de concept regeling voor nieuwe hogere biologische excretieforfaits per 1-1-2017. Vanuit Biohuis is de werkgroep excretieforfaits geraadpleegd en is een reactie gestuurd. Kortgezegd vindt het Biohuis dat het..... 0 reacties


Tips voor goed voer voor biologische schapen en vleesvee
Als biologisch schapen- of vleesveehouder kan je vaak de krachtvoergift minimaliseren door het toepassen van een optimaal beweidingsplan al dan niet aangevuld met ander ruwvoer. Het Engelse 'Institute of Organic Training en Advice' heeft deze technische brochure gepubliseerd. Hierin komen onder andere het..... 0 reacties


Gewonnen bio-kalf van wielrenner nog gewoon bij zijn moeder
Eerder werd in Biojournaal bericht dat wielrenner Wout van Aert op 28 augustus een biologisch kalf had gewonnen nadat hij de 91ste editie van Schaal Sels op zijn naam had geschreven. Toen gaf hij aan dat hij nog niet wist in welke vorm hij zijn prijs, een kalf van het ras Black Angus van..... 0 reacties

Bijeenkomst 'Mobiel slachten': 7 september
Bionext en INNOHOW nodigen biologische veehouders en verwerkers met interesse in mobiel slachten uit voor een bijeenkomst op 7 september aanstaande van 13:30–16:30 uur in hotel 't Speulderbos, Speulderbosweg 54 te Garderen. Inloop vanaf 13:15 uur.Aanmelden kan tot uiterlijk 4 september, door dit formulier in..... 0 reacties


"Ik zou het toch het liefst versneden krijgen"
Wielrenner wint biologisch kalfje
Wielrenner Wout van Aert heeft 28 augustus een biologisch kalf gewonnen nadat hij de 91ste editie van Schaal Sels op zijn naam heeft geschreven. De wereldkampioen veldrijden heeft alleen nog geen idee wat hij met de prijs gaat doen. Het kalf van het ras Black Angus is gefokt op het bio-landbouwbedrijf De..... 1 reacties

Zaterdag 27 augustus:
Vers Vlees Dag op de Eemlandhoeve
Op zaterdag 27 augustus is het Vers Vlees Dag op de Eemlandhoeve! Een bijzondere dag, waarop men zowel terecht kan voor vers, biologisch vlees van de eigen Blonde d'Aquitaine koe als voor het bijzondere biologische geitenvlees van boer Henk Huijgen.Tussen 10:00-16:00 uur zijn bezoekers van harte welkom op..... 0 reacties


Tweeluik: Kan biologisch de wereld voeden?
"Dieetverandering nodig, biologisch kan wereldbevolking voeden"
Tholen - De wereldbevolking groeit exponentieel. Volgens schattingen zijn er in het jaar 2100 zo'n 12 miljard mensen op aarde te vinden. Nu is dat nog ver weg, maar ook voor 2050 staat de verwachting al op ongeveer 10 miljard mensen. Dat levert een uitdaging op voor de voedselvoorziening. In het debat..... 0 reacties


Brits onderzoek stimuleert verkoop biologisch rood vlees
Nieuwe data toont aan dat de verkoop van biologisch rood vlees is toegenomen in het Verenigd Koninkrijk. Dit met dank aan onderzoek dat heeft bevestigd dat het biologische vlees tot 50% meer Omega-3 bevat dan de conventionele variant. De resultaten van dit onderzoek over Omega-3 zijn in februari 2016 door..... 0 reacties


René Pals: "Minder bezoekers, minder kramen en rommelig"
Animo voor vrijdagmarkt Vredenburg neemt af
De markt op Vredenburg is de grootste algemene warenmarkt van Utrecht. De markt wordt op woensdag, vrijdag en zaterdag gehouden. Op vrijdag is er bovendien een speciale biologisch 'straat' waar natuurlijke (streek)producten te koop zijn. Stadsblad Utrecht meldt dat de vrijdagmarkt steeds kleiner wordt door..... 0 reacties


Vantland prominent naast de ingang
Fotoreportage: Bio-aanbod op Lowlands
Tholen - Biologische kaasfondue, soep, macaroni en wraps. De bezoekers van Lowlands konden de afgelopen dagen (19-21 augustus) in Biddinghuizen van een breed aanbod aan biologische gerechten genieten. Ook in het drankenaanbod was biologisch vrij goed vertegenwoordigd, variërend van sappen tot wijn...... 0 reacties


Gezondheid veestapel belangrijk bij omschakelen
Kleinere veestapels en gezonde kuddes is het beeld bij biologisch boeren, aldus de Ierse dierenarts en biologische boer Paddy Fenton. Ook zei hij dat boeren die met een biologische rundveehouderij beginnen heel goed op de gezondheid van hun veestapel moeten letten, omdat het biologisch certificaat ervan af..... 0 reacties


Bio-barbecue voor 3000 eerstejaars studenten Erasmus Universiteit Rotterdam
Op dinsdag 16 augustus verzorgde Groene Weg slagerij Theo Pronk op de campus van de Erasmus Universiteit Rotterdam een volledig biologische barbecue voor 3000 eerstejaars studenten. Een nieuw onderdeel van de Eurekaweek, de introductieweek van de Rotterdamse universiteit.Theo Pronk: "We zijn al enkele jaren..... 0 reacties


De Hooge Stoep fokt zelfs ossen op
"Naam van het dier op vleesverpakking toch best confronterend"
De Limousinkoeien van biologische boerderij de Hooge Stoep hebben volop de ruimte. Op het moment van het interview met 'De krant van Midden Drenthe' stonden alle 150 runderen die het biologisch vleesveebedrijf telt buiten in één van de vele weilanden in natuurgebied de Geeserstroom. Boer Jan Klijnjan runt..... 0 reacties


De Tuinlangel in Macharen heeft Mooiste Modderpoel van 2016
Modderbokaal voor Rien en Anita Loeffen
Rien en Anita Loeffen gaan dit jaar aan de haal met de Modderbokaal. Wakker Dier heeft gisteren (17 augustus) op biologische boerderij De Tuinlangel in Macharen de prijs voor de Mooiste Modderpoel van 2016 uitgereikt. "We hebben vandaag de prijs gewonnen voor de Mooiste Modderpoel van Nederland. Vanmorgen om..... 0 reacties


Denen aan biologisch konijnenvlees?
Het Deense bedrijf Landbrug & Fødevarer wil het aanbod biologisch konijnenvlees vergroten. De eerste dertig konijnen zijn gereed voor een 'testslacht' op het Deense eiland Lolland. Het doel van de onderneming is om de prijs van het vlees op een vergelijkbaar niveau te krijgen met biologische kip. "We..... 0 reacties


"Biologisch vlees voor mezelf en restproducten uit bio-industrie voor mijn kat?"
Eva Schram heeft voor OneWorld een uitgebreid artikel geschreven over de duurzaamheidsaspecten van huisdieren en de keuzes die ze zelf maakt bij de verzorging van haar kat Noortje. Ze vertelt onder meer over het biologische huisdierenvoer dat in Nederland verkrijgbaar is: Als ik voor mezelf een biologische..... 1 reacties


Ook Beebox en Willem&Drees scoren uitstekend
Maaltijdbox BeterBio.nl meest diervriendelijk
BeterBio.nl is de meest diervriendelijke maaltijbox wanneer het gaat om dierenwelzijn. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier, die de inhoud van de tien bekendste maaltijdboxservices onderzocht. Het aantal verkochte maaltijdboxen in Nederland stijgt explosief naar zo'n 225 miljoen euro per jaar. De..... 0 reacties

Soil Association:
'Organic September stuwt bio-markt over 2 miljard pond'
De algemene groei van biologische producten in supermarkten is in de 52 weken tot 18 juni met 5% toegenomen. Volgens de data van Nielsen heeft de groei van biologische verkoop in de eerste helft van 2016 doorgezet. Het is nu +5,2% in vergelijking met +3,2% aan het eind van 2015. Hier tegenover staat een..... 0 reacties


Onderschat hittestress niet
Bij een buitentemperatuur van 23°C en een hoge luchtvochtigheid (70%) heeft een koe al last van hittestress. Hittestress heeft invloed op de activiteit, melkproductie en gezondheid van koeien. Tijdens hittestress vreten de koeien minder. Dit kan leiden tot energietekort en pensverzuring, verminderde..... 0 reacties


"Je moet er vooral je eigen weg in vinden"
Nieuwe biologische varkenshouderij in Putten
Jannie Bos runt sinds halverwege juli een biologische varkenshouderij met 180 mestvarkens aan de Nijkerkerstraat 34 in Putten (Gelderland). In het verleden heeft ze al eens een varkenshouderij gerund, samen met haar man Evert. Jannie kreeg weer meer tijd, omdat de kinderen steeds meer hun eigen gang gingen...... 0 reacties


Fotoreportage - Amsterdam Kookt ook biologisch
"Ekoplaza's Ekotuin volgend jaar op meerdere festivals"
Tholen - Amsterdam Kookt toverde de NDSM-werf van 4 tot en met 7 augustus om tot een groot openluchtrestaurant. Bezoekers genoten van livemuziek en er stonden meer dan 80 foodtrucks. In de Ekotuin werd de biologische levensstijl door Ekoplaza en diverse leveranciers in het zonnetje gezet. "We hebben de..... 0 reacties


Halverwege 2016 al 136 meer bio-bedrijven dan eind 2015
Halverwege 2016 zijn er 3919 gecertificeerd biologische bedrijven in Nederland, 136 meer dan eind 2015. De groei zit vooral in het aantal handels- en opslagbedrijven.Gelderland kent met 686 bedrijven de meeste biologische bedrijven, waarvan 327 landbouwbedrijven. Gelderland is daarmee de provincie met de..... 0 reacties

Consultatie open tot 30 augustus
Biohuis werkt aan reactie op voorstel nieuwe biologische excretieforfaits
Het Biohuis is al geruime tijd met het ministerie EZ in gesprek over de door het ministerie gewenste wijzigingen van de biologische excretieforfaits. Deze forfaits zijn de verplichte basis voor het berekenen van een eventueel mestoverschot op een biologisch bedrijf, waarbij de hoeveelheid stikstof uit..... 0 reacties


Brabantse en Friese bio-veehouders gezocht voor vermarkting van stierkalveren
Bionext is op zoek naar biologische veehouders in Noord-Brabant en Friesland die interesse hebben in het biologisch houden van kalveren, en in dat kader op zoek zijn naar mogelijkheden om samen te werken met terreinbeherende organisaties, zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en de provinciale..... 0 reacties


QR-code herleidt vlees van bord naar bio-boer
Nederlandse consumenten kunnen voortaan precies zien waar het stuk biologische vlees op hun bord vandaan komt. Met de nieuwe QR-code van Commandeur Eko Vlees kunnen ze het vlees voor het eerst helemaal traceren tot aan de biologische boer die het geleverd heeft.Daardoor wordt de hele keten van het vlees -..... 0 reacties


“Klanten waarderen dat Reudink zich volledig op biologisch richt”
'Home mixing' voor voorlopers in bio-pluimvee
Tholen – Vanwege de fors toegenomen afzet van biologisch mengvoer en de nog te verwachten verdere stijging heeft Reudink vorig jaar een nieuwe menger geïnstalleerd. Een goede zet, zo blijkt nu al. “Dit was een goede investering. Vorig jaar zijn we met 40% gegroeid en ook dit jaar zijn de cijfers..... 0 reacties

Volgende nieuwsbrief: maandag 8 augustus
Beste Biojournaal-lezers,

De Biojournaal-redactie gaat de komende twee weken van vakantie genieten. Op maandag 8 augustus verschijnt weer een nieuwe editie van Biojournaal en zullen we jullie dus weer elke werkdag van al het bio-nieuws voorzien. Persberichten, nieuwtjes en tips zijn ook na de vakantie van harte welkom via info@biojournaal.nl.

Groeten,

De redactie van Biojournaal


Oproep Vee&Logistiek Nederland en Saveetra:
"Neem maatregelen voor waarborging dierenwelzijn tijdens tropische hitte"
Voor dinsdag 19 juli en met name woensdag 20 juli worden tropische hittes verwacht met in sommige delen van het land een temperatuur van meer dan 30 graden Celsius. Daarmee treden de recent gemaakte afspraken tussen de sector en het bedrijfsleven over veetransport tijdens extreme temperaturen in werking...... 0 reacties

Groei zwakt af
Belgische bio-landbouw groeit met 5,5 procent
In 2015 is het aantal biologische landbouwbedrijven in België toegenomen, zij het minder hard dan het jaar ervoor. Het aantal bedrijven, waarvan zo'n driekwart in Wallonië is gevestigd volgens federale overheidsdienst (FOD) Economie, steeg met 5,3 procent tot een totaal van 1.717 landbouwbedrijven in..... 0 reacties

Blog Skal-inspecteur Maaike Cox
"De varkenshouder heeft zich goed voorbereid op omschakeling"
Op de website Ontdekbio.nl is een blog verschenen die geschreven is door Maaike Cox, inspecteur bij Skal Biocontrole. Ze beschrijft hierin het verloop van een inspectiedag met veel variatie. Ze doet onder meer een onaangekondigde inspectie naar weidegang bij een biologische geitenhouder. Ook gaat ze voor een..... 0 reacties

Hydroxy mineralen toegelaten in biologische voeders
Onlangs zijn er nieuwe mineralen bronnen (hydroxy koper en zink, Orffa) toegelaten voor het gebruikt in biologische voeders. Goed nieuws, aangezien vele studies aantonen dat deze mineralen beter beschikbaar zijn voor het dier en minder complexen aan gaan met andere nutriënten uit het voer. Hierdoor is er een..... 0 reacties

Vion gaat biologisch rundvlees verwerken in nieuwbouw Leeuwarden
Vion kiest Leeuwarden als locatie voor een nieuwe slachterij voor runderen, met korte transportafstanden en betere condities als gevolg voor de dieren in het centrum van de veehouderij in Noord-Nederland. De nieuwe slachterij, waarmee een investering van circa 15 miljoen euro is gemoeid, zal initieel werk..... 0 reacties

Extra productielijn voor biologisch voeders bij AgruniekRijnvallei
De afgelopen maanden hebben enkele grote ombouwoperaties plaatsgevonden in de fabrieken van AgruniekRijnvallei (AR). Ook de komende maanden wordt er verbouwd in de fabrieken. De investeringen worden gedaan in het kader van Zuiver Voer – de filosofie waarmee AR voer maakt. De aanpassingen komen de kwaliteit..... 0 reacties

57 nieuwe Skal-gecertificeerden in juni 2016
In juni heeft Skal Biocontrole 57 nieuwe gecertificeerden mogen verwelkomen. Naast het certificaat mogen de ondernemers als zichtbaar teken van de certificering het Europees biologisch keurmerk op hun (biologische) producten plaatsen. Dit keurmerk is voor de consument duidelijk herkenbaar en het kan de..... 0 reacties


"Meer luchtwegklachten in buurt van veehouderijen"
Kabinet wil begrenzing intensieve veehouderij
In de buurt van veehouderijen hebben COPD-patiënten meer complicaties van hun ziekte. Daarnaast zien onderzoekers in het onderzoeksgebied een vermindering van de longfunctie door de uitstoot van ammoniak, en komen longontstekingen vaker voor. Daarentegen is er dichtbij veehouderijen minder astma en allergie...... 0 reacties

O.a. krediet voor omschakjaren
Van Dam: borgstelling overheid helpt kredietverlening bij verduurzamen agrarische bedrijven
Met de nieuwe borgstelling voor MKB-landbouwkredieten (BL), wordt het voor boeren en tuinders gemakkelijker om bedrijfsfinanciering te realiseren. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) staat garant voor bedrijven met een goed bedrijfsplan die een lening willen afsluiten voor een investering. Banken geven..... 0 reacties


Biologisch vlees in vernieuwde Krachtbouillon van Struik
Bij Struik hebben ze een vernieuwd assortiment. Van buiten én van binnen. Ze gebruiken eerlijk vlees, pure groenten en zo min mogelijk toevoegingen. En dit verhaal gaan ze flink ondersteunen op de radio, met advertenties, abri's en via social media. De vernieuwde Krachtbouillon van Struik is langzaam..... 0 reacties

Fungeert vanaf eind september als De Groene Weg-slachterij
Slachterij Groenlo ingericht op duurzaamheidsconcepten van Vion
De slachterij van Vion in Groenlo wordt omgebouwd tot een gespecialiseerde locatie voor verwerking van de duurzaamheidsconcepten van de onderneming. Na een grootscheepse verbouwing, die bijna is afgerond, slacht Vion vanaf eind september 2016 in Groenlo alle varkens van de marktconcepten Good Farming Star en..... 0 reacties


Mogelijk aparte vermelding op kaart Farmers Steakhouse
"Schieten nog tekort in biologisch vlees"
Saskia Huisman is al 17 jaar eigenaar van Farmers Steakhouse aan de Nieuwstraat in Apeldoorn. In een interview met Apeldoorndirect vertelt ze dat ze het er privé wel mee eens is dat het misschien beter is om wat te minderen met vlees. "Zakelijk gezien heb ik uiteraard niets tegen carnivoren. Want van..... 0 reacties


"Ook het fokken van de dieren hoort biologisch en diervriendelijk te zijn"
18.000 euro voor Adopteer een Stier
De stichting Bio-KI heeft met crowdfunding 18.000 euro opgehaald om vijf nieuwe biologische fokstieren in te zetten. In totaal hebben hiervoor 127 burgers en een aantal bedrijven gemiddeld 142 euro gedoneerd met een spreiding van 5 tot 3000 euro. Mede door een uitzending op Vroege Vogels (VARA Radio), een..... 0 reacties


Bionext en INNOHOW peilen interesse in mobiel slachten
Bionext en INNOHOW roepen biologische veehouders en verwerkers met interesse in mobiel slachten op om zich te melden. Mobiel slachten, het direct bij de stal slachten in een mobiele slachterij, heeft voordelen ten aanzien van dierenwelzijn en vleeskwaliteit. Hoewel individuele bedrijven regelmatig interesse..... 0 reacties


Achterblijvende productie, mondiale omzetverdubbeling verwacht
"Nederlandse bio-omzet naar 1,5 miljard euro in 2020"
De markt voor biologisch voedsel is een nichemarkt met veel potentieel om door te groeien. De groei is echter gelimiteerd, doordat de productie vooralsnog achterblijft. Hierdoor bestaat de kans dat vraag en aanbod te ver uit elkaar gaan groeien, waardoor de factor prijs als rem op de groei zal werken. Dit..... 0 reacties

Bas Antonissen verkoopt rechtstreeks aan consument
"Ultrakorte keten in biologische varkenshouderij vraagt veel tijd"
Biologisch varkenshouder Bas Antonissen uit Rucphen werkt met een ultrakorte keten. Daarmee speelt hij in op de veranderde vraag van de consument voor wie de herkomst van producten steeds belangrijker wordt. Producten uit de regio worden steeds populairder, wat kansen biedt voor boeren. Wel benadrukt Bas in..... 0 reacties


Volop rondleidingen bij Deli Harmony
"Er is zeker nog ruimte op de markt voor lekkere biologische vleeswaren"
Tholen – Deli Harmony ziet nog de nodige ruimte op de markt voor lekkere biologische vleeswaren. Niet voor niets is het afgelopen jaar geïnvesteerd in een fikse uitbreiding van de productieruimte. "Er is zeker nog ruimte op de markt. Voor onze varkens- en kipleveranciers is het cruciaal dat zij de afzet..... 0 reacties