Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Brood en banket


Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2017
Tholen - Met meer dan 100 Nederlandse exposanten was ons land ook dit jaar weer sterk vertegenwoordigd op de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari). Het aantal Hollandse standhouders was zelfs nog hoger dan in 2015, het jaar waarin Nederland Partnerland was. Volgend jaar is er hopelijk ruimte voor nog meer..... 0 reacties


Abbot Kinney's tevreden over BIOFACH-debuut
"Ik denk dat we er volgend jaar weer gaan staan"
Tholen - Onder de 115 Nederlandse standhouders op de BIOFACH 2017 bevonden zich diverse debutanten. De meesten van hen gaven aan dat ze ter verkenning in het verleden zelf al een rondgang over de beurs gemaakt hebben Harold Elisen, commercieel directeur van De Kroes (producent van onder andere toast,..... 0 reacties

Beste Biojournaal-lezers,
In verband met het bezoek aan de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari) publiceren we op donderdag 16 en vrijdag 17 februari geen nieuwe editie van Biojournaal. Vanaf maandag 20 februari verschijnt Biojournaal wel weer. In deze nieuwsbrief zal een uitgebreide fotoreportage van de Nederlanders op de BIOFACH te vinden zijn. Lenneke Pors-Schot en Vincent Verboom zijn namens Biojournaal aanwezig op de beurs.

Met vriendelijke groet,

Het team van Biojournaal


Aftrap ‘It’s the food, my friend!’, dinsdagavond 21 februari in de Rode Hoed
Naar een houdbaar wereldvoedselsysteem: de rol van geld
Volgende week vindt de aftrap plaats van een nieuwe debatserie in de Rode Hoed. Bert van Ruitenbeek vertelt over deze nieuwe serie, die het hoofdthema “De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord” draagt “We geven ruimte aan inspirerende denkers en doeners die het grotere plaatje zien en..... 0 reacties


Nieuw: ambachtelijk beschuit van Your Organic Nature
Met het nieuwe beschuit van Your Organic Nature voegt Udea twee ambachtelijke beschuitvarianten aan het assortiment toe: spelt beschuit en meergranen beschuit.Your Organic Nature beschuit wordt op ambachtelijke wijze in een Nederlandse bakkerij gebakken. Deze bakkerij combineert de kennis van de inmiddels..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


EU investeert 10 mln euro in Britse en Deense bio-sector
De Europese Commissie heeft besloten om voor de komende drie jaar € 10,4 mln subsidie te verlenen aan twee Europese associaties voor biologische teelt. Dat zijn de 'Organic Trade Board (OTB)', een Britse associatie die verantwoordelijk is voor 70% van de biologische sector van het land en 'Organic Denmark',..... 4 reacties

Duitsland: biologische levensmiddelen varen succesvolle koers
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


TerraSana start nieuwe serie receptenacties voor bio-winkels
In 2017 startte TerraSana opnieuw met een serie receptenacties. Iedere maand geeft het bio-merk een recept uit, bedacht door diverse foodbloggers. De recepten draaien om vernieuwing en nieuwe producten van TerraSana, evenementen en speciale dagen, biologisch en lekker eten. Natuurvoedingswinkels door heel..... 0 reacties


Bakkerij de Knollentuin voortgezet door nieuwe eigenaren
In de Knollentuin wordt sinds 1974 ambachtelijk en biologisch brood gebakken. Het graan wordt op authentieke molenstenen gemalen. De naam Knollentuin is afkomstig van het 'in je knollentuin zijn' wat betekent dat je het naar je zin hebt op de plek waar je bent. Anke en Bas Loeffen en Jeroen Sluijters nemen..... 0 reacties


Aantal bio-bedrijven Oostenrijk stijgt
De biologische landbouw in Oostenrijk blijft groeien. Volgens het Oostenrijkse Ministerie van Landbouw zal het aantal bio-berdrijven dit jaar stijgen tot boven de 22.000. In het najaar van 2016 besloten 1.753 bedrijven om te schakelen naar een biologische werkwijze. Daarmee hoop Oostenrijk zich meer te..... 0 reacties


Australië: Vraag naar biologisch graan neemt toe
De biologische veeteelt neemt al jaren toe in Australië, en daarmee ook de vraag naar biologische granen. De vraag naar biologische granen neemt jaarlijks met meer dan 17% toe, maar de biologische graanoogst is nog maar 2% van de totale graanoogst. Het tekort aan graan voor de biologische sector wordt daarom..... 0 reacties


Biologisch bananenmeel op Nederlandse markt
Bananenmeel is heel populair om bijvoorbeeld pannenkoeken of brood mee te bakken of als onderdeel van een(power)ontbijt. "We zijn daarom heel blij dat we als allereerste in Nederland biologisch bananenmeel kunnen aanbieden," vertelt Sandra de Jong van De Nieuwe Band. "Het is heerlijk door yoghurt, pap of..... 0 reacties


Italiaanse biologische voedselmarkt stijgt met 20% in 2016
Volgens de Italiaanse Association of Organic Processors and Wholesalers (Assobio) kent de Italiaanse biologische voedselmarkt in 2016 een groei van 20%. Assobio heeft een steekproef gedaan van 18 bedrijven om een schatting te maken van de totale omzet. Vorig jaar mat Assobio een omzet van €594 mln, een..... 0 reacties



Volgende nieuwsbrief maandag 30 mei
Beste lezers,

Morgen zult u de Biojournaal-nieuwsbrief voor een keertje missen. We vertrekken namelijk vanmiddag met ons hele team naar Parijs om daar ons 20-jarig jubileum te vieren. Maandag 30 mei zijn we weer terug met al het biologische nieuws. Alvast een goed weekend toegewenst!

Pieter Boekhout


'Transitional organic'-certificering
Amerikaans label voor omschakelaars
Amerikaanse boeren die willen omschakelen naar biologisch staan voor de enorme uitdaging van 3 jaar aan de strenge eisen voldoen voordat een oogst gecertificeerd biologisch is. Ze krijgen te maken met een leerproces en hoge kosten zonder extra winst voor hun oogst. Daardoor maakt, ondanks de grote vraag naar..... 0 reacties


Consumenten ontmoeten leveranciers
Fotoreportage Lentemarkt de Groene Passage
Tholen - Traditioneel viert de Groene Passage met de Lentemarkt de start van het nieuwe seizoen. Op het plein voor de Groene Passage aan de Mariniersweg in Rotterdam presenteerden afgelopen zaterdag 21 mei zo'n 50 leveranciers hun producten. Ze kregen op de markt de kans om met de consumenten in gesprek te..... 0 reacties


Amerikaanse bio-omzet naar recordhoogte: 43,3 miljard dollar
Er is in 2015 in Amerika voor 43,3 miljard dollar aan biologische producten verkocht. Hiermee is de omzet volgens de Organic Trade Association (OTA) naar een recordhoogte gestegen. Er werd met 4,2 miljard dollar een groei gerealiseerd van 11 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit terwijl de..... 0 reacties


Tientallen leveranciers bundelen duurzame levensmiddelen
Eerste streekproducten van uniqlekker.nl thuisbezorgd
Vanaf deze week is het voor het eerst mogelijk om in de gehele Randstad, Achterhoek, Twente en Salland streekproducten uit alle provincies van Nederland thuisbezorgd te krijgen. Een gezin uit Haarlem was er als de kippen bij, en ontvangt de duurzame levensmiddelen en streekproducten van 30 samenwerkende..... 0 reacties


Aanstaande zaterdag Biologische Lentemarkt van de Groene Passage
Heb je ook al zo'n zin in Hollandse aardbeien, knapperige groene asperges en romige graskazen? Op de Lentemarkt viert de Groene Passage in Rotterdam de start van een nieuw seizoen vol heerlijke producten. Dit doen ze op het plein voor de Groene Passage met ruim 50 kramen, live muziek, hapjes, drankjes en..... 0 reacties


Schoolkinderen geven productpresentaties bij Ekoplaza Bilthoven
Dinsdagavond 16 mei was het weer zover, voor het derde jaar op rij kwamen twee groepen 6 van de Julianaschool naar Ekoplaza Bilthoven (aan de Julianalaan 35).Winkelier Jan Peter Oosterloo doet verslag: "Na een les over gezond eten door Gitta van Eick van 'kind en voeding' op school hadden alle kinderen een..... 0 reacties


Recall Handmade Butter Brazilnut & Date Cookies
Banketbakkerij van Strien roept uit voorzorg producten met de naam Handmade Butter Brazilnut & Date Cookies terug. De achterzijde van de verpakking is foutief bedrukt waardoor het allergeen paranoot niet vermeld staat in de declaratie. Dit kan problemen opleveren voor mensen met een..... 0 reacties


Jaarverslag 2015 - groei in complexiteit bio-sector
Aantal Skal-geregistreerde bedrijven met +6,4% toegenomen
Internationaal ketenonderzoek en toezicht op de import maken eens steeds belangrijker deel uit van het werk van Skal Biocontrole. Dat schrijft Rob Dortland, voorzitter van stichting Skal Biocontrole in het jaarverslag 2015.De Nederlandse biologische sector is inmiddels doorgegroeid naar bijna 3.800..... 0 reacties

Uitgebreid bio-assortiment bij Zam Zam XL
Vanaf 10 mei ook in Leiden: Lekker Brood
Vanaf 10 mei is er een uitgebreid biologisch brood- en banketassortiment verkrijgbaar bij Zam Zam XL aan de Raamsteeg te Leiden. Dit assortiment wordt dagelijks geleverd vanuit de ambachtelijke bakkerij van Lekker Brood te Den Haag.Lekker Brood bakt sinds 2012 in Den Haag, dagelijks biologische brood- en..... 0 reacties


Nieuwe bio-hal geopend bij Rungis in Parijs
Vandaag (maandag 9 mei) opent de Franse president François Hollande bij de groothandelsmarkt Rungis in Parijs de grootste biologische markt in Europa. Om 6:45 uur knipte de president het lint door waarmee hij 5600 vierkante meter tellende hal opende. In de hal worden allerlei versproducten verkocht,..... 0 reacties

Stadsbakkerij Broodt vreest 'tweede Broodt'
Biologische Stadsbakkerij Broodt in Eindhoven is bezorgd dat er verwarring kan ontstaan over de naam Broodt nu grondstoffenleverancier Bakels Senior met een product met de naam Broodt komt. Dit meldt Bakkerswereld. Dido van Klinken van de Stadsbakkerij is met Bakels in overleg om tot een oplossing te komen...... 0 reacties


Maalderij De Gouden Engel doet mee
Broodbakwedstrijd AKG 40 jaar
In het kader van het 40-jarig bestaan van het Algemeen Korenmolenaars Gilde (AKG) wordt er landelijk een broodbakwedstrijd georganiseerd: 'Wie bakt het lekkerste volkorenbrood'. Maalderij De Gouden Engel in Koedijk doet ook mee.Kom tijdens de Molendagen 14 en 15 mei naar de molen. De molen is deze dagen..... 0 reacties


"Let's Bake The World a Better Place"
Hutten bakt De Guijt-producten in eigen bio-bakkerij
Tholen - In het najaar van 2015 opende cateraar Hutten zijn eigen biologische bakkerij. In deze bakkerij bakken ze producten voor het huislabel De Guijt. Nu het cateringbedrijf in Veghel de beschikking heeft over de bio-bakkerij, is de cirkel rond, zo geeft Eric Habraken aan, manager Hutten Food Service en..... 0 reacties


"Je kunt het eenvoudig zelf thuis afbakken"
Paleo broodmix voor een voedzaam graanloos bio-brood
Tholen - Vechtenaer presenteerde tijdens de Open Dag van Udea een nieuw product: biologische paleo broodmixen. Met deze graanloze paleo broodmix zet je in een handomdraai een voedzaam brood op tafel. De mix bestaat uit zaden, noten en pitten. Je hoeft alleen zelf nog eieren, olijfolie en zout toe te voegen..... 0 reacties


Erik Does: "Veel mensen langer bleven dan gepland"
Fotoreportage Open Dag Udea - Tientallen kramen op 'leveranciersmarkt'
Tholen - Zondag 24 april opende biologische groothandel Udea haar deuren en gunde haar klanten een kijkje achter de schermen. Bezoekers kregen een uitgebreide rondleiding op beide locaties van Udea. En in het DKW-magazijn presenteerden tientallen leveranciers in marktkraampjes hun producten. Zij grepen hun..... 0 reacties


Samenwerking tussen Gulpener en Carl Siegert
Puurzaam 1891 Bol: brood met bierbostel
In de zestiende eeuw gebruikten bakkers bierbostel in hun desem. Daardoor blijft het brood langer mals en is het ook vezelrijker. Dat bracht Frank van Eerd van De Bisschopsmolen op het idee om het verbond tussen brouwer en bakker in ere te herstellen. Dit sprak Jan Paul Rutten van de Gulpener bierbrouwerij..... 0 reacties


Molen De Vrijheid kleurt paars
Erfgoedstichting De Schiedamse Molens beheert en exploiteert de historische moutmolens van Schiedam. In één van deze windmolens, molen De Vrijheid, is het ambachtelijk maalbedijf van de stichting gevestigd. Dat maalt nog steeds voor traditionele jeneverstokers maar ook voor bakkers, retail en..... 0 reacties


DANVO komt met biologisch quinoabrood
Pseudograan quinoa is een plant die duizenden jaren geleden al op grote hoogte in de Zuid-Amerikaanse Andes werd verbouwd door de Inca's. Inmiddels is quinoa niet meer weg te denken in de hedendaagse Nederlandse keuken. Reden genoeg voor bakkerij DANVO om het quinoabrood te introduceren. In april zal het..... 0 reacties


Bertus Buizer:
"Inhoud associatieovereenkomst Europa – Oekraïne kan beter"
Vandaag gaat Nederland naar de stembus voor het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Het raadgevend referendum doet aardig wat stof opwaaien. Bertus Buizer (Buizer Advies) klom in de pen om in een blog uiteen te zetten waarom hij tegen het verdrag is:Nederland als EU-voorzitter in..... 1 reacties


Melk en brood zijn geen must
De Schijf van Vijf volgens voedingsdeskundige Richard de Leth
Ekoplaza vroeg voedingsdeskundige Richard de Leth om de onlangs gepresenteerde Schijf van Vijf aan te vullen met adviezen voor mensen die een biologische en duurzame leefstijl prefereren. De biologische supermarktketen Ekoplaza ziet het als haar rol om Nederland te faciliteren in een gezonde en duurzame..... 0 reacties


Viert in de zomer 25-jarig bestaan
Naturijn herhaalt spaarkaartenactie met Bakkerij Verbeek
De spaarkaartenactie van Natuurwinkel Naturijn in samenwerking met Bakkerij Verbeek was vorig jaar een groot succes. De klanten van de Natuurwinkel reageerden erg enthousiast. Daarom wordt de spaaractie gedurende de héle maand april herhaald. Klanten die negen broden gekocht hebben, krijgen de tiende naar..... 0 reacties


Duurzame classificaties voor complete assortiment
Koopmans Meel introduceert Natuurkracht
Bewust omgaan met mens, milieu en natuur: dáár gelooft Koopmans Meel in. Samen maken we de wereld van morgen, waarin ook onze kinderen kunnen opgroeien. Daarom introduceert Koopmans Meel Natuurkracht. Met als basis duurzame grondstoffen en een duurzame keten. Het complete assortiment beschikt vanaf nu over..... 0 reacties


"Flinke stap gemaakt met verhuizing"
Fotoreportage: Ekoplaza Stratumsedijk trekt veel meer klanten
Tholen – Eén van de twee Ekoplaza's in Eindhoven verhuisde eind 2014 naar de Stratumsedijk 34. De positieve gevolgen van deze verhuizing zijn volgens Ekoplaza-bedrijfsleider Luuk Bogmans nog altijd goed merkbaar. "We hebben hier meer klanten dan aan de Geldropseweg. De meeste nieuwe klanten komen binnen..... 0 reacties


Nieuwe Schijf van Vijf pleit voor onbewerkte producten en variatie
Vandaag (22 maart) presenteert het Voedingscentrum de nieuwste update van de Schijf van Vijf en start een landelijke campagne. Het voorlichtingsmodel in de vorm van een schijf met 5 vakken geeft volgens het Voedingscentrum de essentie van gezond eten weer. Mensen kunnen hiermee gezonde(re) keuzes maken naar..... 0 reacties


Nieuw: Farm Brothers Cookies
Nieuw: Farm Brothers cookies. Onweerstaanbaar lekkere en voedzame koekjes, gemaakt van de beste biologische ingrediënten die je zelf ook in de keuken hebt staan. Er zijn drie smaken: chocolade en zeezout, gember en citroen en hazelnoot en kaneel. Ouderwets lekker, nieuwerwets verantwoord geproduceerd. Dat is..... 0 reacties


Nu ook ontbijt- en honingkoek van Ekoland
Koek zoals koek bedoeld is, dat is de nieuwe Ekoland ontbijtkoek én honingkoek met wel 28% honing. Nu tijdelijk met forse introductiekorting exclusief verkrijgbaar bij Natudis.Happen is OKÉEkoland biedt de betaalbare bio-basis voor elk keukenkastje. Met een scherp geprijsde ontbijt- en honingkoek maken we..... 0 reacties


Meerderheid Fransen koopt regelmatig biologisch
De consumptie van biologische producten in Frankrijk groeit snel. Vorig jaar kocht 65 procent van de Fransen minimaal één keer per maand een biologisch product. In 2003 kocht slechts 37 procent van de Fransen regelmatig een biologisch product, dat blijkt uit onderzoek van Baromètre Agence BIO/CSA. Ook het..... 0 reacties


Workshop 'Ziel van het Desem' met bio-bakker Hardeman
Kookstudio Heerlijk en Eerlijk organiseert op zaterdag 19 maart de workshop: Ziel van het Desem. Deelnemers leren hierin zelf desembroden bakken. Biologische bakker Gerard Hardeman uit Wijk- en Aalburg zal de ruim 7 uur durende workshop geven. Desembrood is knapperig brood dat (zonder gist) op natuurlijke..... 0 reacties


EKO-keurmerk Horeca Goud 100% voor Driekant Ambachtscentrum
Ambachtscentrum Driekant heeft het EKO-Keurmerk Horeca Goud 100% ontvangen voor de 'to go' locatie Brood & Koffie in de hippe wijk bij het station van Zutphen en het lunchcafé in het centrum van de Hanzestad.Driekant is het eerste restaurant in Gelderland dat het predicaat 100% Goud ontvangt. Het..... 0 reacties


België: Broden Bio-local al in zo'n 40 winkels
Na enkele maanden van testen en proefdraaien is de biologische bakkerij Bio-local in Itegem (Heist-op-den-Berg) nu helemaal operationeel. Het is de eerste biologische bakkerij uit de streek. De broden van Bio-local worden al aan een veertigtal winkels geleverd. Het gaat hierbij vooral om biowinkels en..... 0 reacties

Alle Denen kennen biologisch Ø-logo
Het Deense bio-logo Ø is bij alle Denen bekend, dat blijkt uit een recent onderzoek. Het logo wordt al 25 jaar gevoerd op biologische producten. Controle van het certificaat gebeurd door het Ministerie van Voedsel, Landbouw en Visserij. "De bekendheid van het bio-logo heeft de 100 procent bereikt. Er zijn..... 0 reacties


Twee nieuwe bio-kramen op Hengelose markt
Vanaf vandaag is de Hengelose markt uitgebreid met twee biologische kramen. Zowel bakkerij Driekant uit Zutphen als tuinderij De Nieuwe Weelde uit Drempt zullen vanaf nu elke woensdag van 9:00 tot 17:00 uur te vinden zijn op de markt. Dit meldt het Hengelo's Weekblad. Volgens de krant is de Hengelose..... 0 reacties


Rapport Soil Association
Britse bio-markt groeit met 5 procent
Tholen - De Britse bio-markt bereikt binnenkort een waarde van 2 miljard pond, dat schrijft de Soil Association in haar laatste rapport over de sector. De biologische markt groeide afgelopen jaar met een stevige 4,9 procent, ter vergelijking: de conventionele voedingsmiddelenmarkt kromp met 1 procent...... 0 reacties


"Ik vind dat ik heel vernieuwend bezig ben"
Fotoreportage: Goes (her)ontdekt Bio Drôme
Tholen - Natuurvoedingswinkel Bio Drôme is eind oktober verhuisd naar de Oostwal 2a in Goes. Eigenaar Damario Luitwieler is heel blij met de nieuwe locatie. "We zitten echt op een goede plek nu. Er is hier veel bedrijvigheid." Hij vertelt dat de reacties op de nieuwe winkel lovend zijn: "Wat een mooie..... 0 reacties


Debutanten, nieuwe merken en productintroducties
Fotoreportage: Nederlanders op BIOFACH 2016
Tholen - Op de BIOFACH 2016 (10-13 februari) stonden in totaal meer dan 100 Nederlandse bedrijven. Biojournaal heeft ze allemaal bezocht en een uitgebreide fotoreportage gemaakt. Ook in de gangpaden werden nog wat landgenoten gespot en Biojournaal trof diverse Nederlanders aan in buitenlandse stands...... 0 reacties


Debutanten, nieuwe merken en productintroducties
Fotoreportage: Recordaantal Nederlanders op BIOFACH 2016
Tholen - Op de BIOFACH 2016 stonden in totaal meer dan 100 Nederlandse bedrijven. Biojournaal heeft ze allemaal bezocht en een uitgebreide fotoreportage gemaakt. Ook in de gangpaden werden nog wat landgenoten gespot en Biojournaal trof diverse Nederlanders aan in buitenlandse stands. In de fotoreportage zie..... 0 reacties

Beste Biojournaal-lezers,
In verband met het bezoek aan de BIOFACH in Neurenberg (10-13 februari) publiceren we op donderdag 11 en vrijdag 12 februari geen nieuwe editie van Biojournaal. Maandag 15 februari verschijnt Biojournaal weer wel. In deze nieuwsbrief zal een uitgebreide fotoreportage van de Nederlanders op de BIOFACH te vinden zijn.

Met vriendelijke groet,

Het team van Biojournaal


Bionext kijkt over grens in vijf rapporten
Exportkansen voor bio naar VK, Canada en VS
Waar liggen de export- en importkansen? Bionext deed in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken onderzoek naar de kansen voor de sector. Er werd onderzoek gedaan naar trends in België, Canada, Denemarken, Engeland en de VS. Per land is onder andere gekeken naar de omzet van biologisch, keurmerken,..... 0 reacties


Bio-bakkerij de Trog wint Factory of The Future-award
Biologische bakkerij De Trog, bekend om zijn kwalitatief ambachtelijk brood, ontving de Factory of the Future Award voor toekomstgerichte productiebedrijven. Volgens FEVIA Vlaanderen, de federatie van de voedingsindustrie, en Flanders' FOOD, het innovatieplatform voor de Vlaamse voedingsindustrie,..... 0 reacties


Fotoreportage Bio-beurs
Tholen - De tweede editie van de Bio-beurs werd 20 en 21 januari gehouden in de IJsselhallen Zwolle. De beurs heeft iets meer dan 9.000 bezoekers heeft getrokken, waarmee het bezoekersaantal van vorig jaar overtroffen is (8.747 in 2015). Biojournaal bracht ook dit keer weer een bezoek aan alle..... 0 reacties


Met alle exposanten en nieuwe producten
Fotoreportage Bio-beurs 2016
Tholen - De tweede editie van de Bio-beurs werd 20 en 21 januari gehouden in de IJsselhallen Zwolle. Biojournaal bezocht ook dit jaar weer alle exposanten en maakte een uitgebreide fotoreportage. Klik hier om de fotoreportage te bekijken.Diverse exposanten presenteerden nieuwe producten op de beurs. Bij..... 0 reacties

Biojournaal op Bio-beurs
Donderdag 21 januari verschijnt vanwege de Bio-beurs geen nieuwe editie van Biojournaal. Vrijdag 22 januari versturen wij weer een nieuwsbrief.
 
De redacteuren bezoeken tijdens de Bio-beurs de stands om een uitgebreide fotoreportage te maken. Deze foto's zijn maandag 25 januari terug te vinden in de nieuwsbrief en op de website.

Biojournaal staat zelf ook op de beurs, in stand D 245. Kom gerust langs om je te laten informeren over Biojournaal en het Handboek Bio. Dit handboek is een naslagwerk voor iedereen in de biologische sector. De nieuwe editie verschijnt volgend jaar. Sta je nog niet in dit handboek? Meld je dan op de beurs aan voor een gratis vermelding.

 


Eko Bakkerij Bolhuis wint het Groene Lintje
Eko Bakker Bolhuis uit Jubbega heeft het Groene Lintje overhandigd gekregen. De vakjury (uitgekozen door GroenLinks) vond het een prestatie om 20 jaar geleden de overstap aan te gaan naar biologisch, terwijl het nog echt een 'geitenwollensokkentijd' was. "Voor de publieksprijs zijn wij tweede geworden en we..... 0 reacties


SAB lanceert broodlijn Vol Smaak; ook voor thuis
Vol Smaak is de nieuwe productformule waarmee bedrijfscateraar SAB Catering eerlijke en ambachtelijke versproducten 'vol smaak' aanbiedt in haar ruim 235 bedrijfsrestaurants. Vol Smaak brengt horecabeleving in het bedrijfsrestaurant: meer afwisseling, verrassing en bereiding op locatie.Broodlijn Vol..... 0 reacties


Glutenvrije bio-crackers van Le Pain des Fleurs
Moeder Natuur heeft heel wat in haar mars en dat hebben ze bij Hygiena geweten. De distributeur van biologische, natuur, glutenvrije en dieetproducten laat consumenten daarom graag kennis maken met de krokante bio-crackers van Le Pain des Fleurs: een licht tussendoortje of als maaltijd met een lekkere..... 0 reacties


Man@Machine nieuw op machinemarkt voor bio-landbouw
Man@Machine is nieuw op de markt van machines die passen bij de biologische landbouw. "Al tien jaren kennen we Treffler van de Treffler onkruideg, geïmporteerd door Steketee. Maar Treffler heeft daarnaast veel meer voor de moderne landbouw.Man@Machine verzorgt daarvoor de markt in de Benelux", vertelt Jos..... 0 reacties


Illegale producten worden vernietigd of geweerd
Verenigde Arabische Emiraten controleren streng op bio-keurmerk
Voedsel, geproduceerd of verkocht in de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan beweerd wordt dat ze biologisch zijn, maar niet vanuit de overheid zijn gecertificeerd, zal in beslag worden genomen. Dat meldt Gulf News op de website. De federale 'Emirates Authority for Standards and Metrology' (Esma) keurt de..... 0 reacties


Nieuwe Europese bio-wetgeving onder Nederlands voorzitterschap
Vanaf juli neemt Nederland het voorzitterschap van de Europese Raad over. Minister van Landbouw Martijn van Dam presenteerde op 11 januari zijn speerpunten voor het Europese landbouwbeleid. Hij legt een focus op versimpeling van de regelgeving en nieuwe wetgeving rond biologische landbouw. Door alle plannen..... 0 reacties


"Geeft weer gezonde energie"
Nieuw: Biobite Charger - biologische krachtkoek
Biobite introduceert de Biobite Charger, een biologische krachtkoek. Dit is volgens Susanne de Raaij een uitkomst wanneer je kampt met een 'low battery' tijdens werk, sport of hobby. "Goed kauwen en volop genieten geeft weer gezonde energie: Biobite Charger!" Deze eigenzinnige energiereep bevat langzame..... 0 reacties


Bavo van den Idsert, directeur Bionext:
"Bio-branche moet niet te afhankelijk worden van import"
Tholen – Bionext-directeur Bavo van den Idsert kijkt in dit artikel terug op een druk en bewogen jaar in de natuurvoedingsbranche. De productie blijft achter bij de vraag en de biologische sector moet er volgens hem voor waken om niet te afhankelijk te worden van de import. "Het is geen gezonde situatie dat..... 0 reacties

Beste Biojournaal-lezers,
Het jaar is weer bijna voorbij. Wij gaan er even tussenuit en gaan van onze vakantie genieten. Vanaf maandag 4 januari zullen we weer al het biologische nieuws voor jullie verzamelen. Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2016 toe.

Ook in het nieuwe jaar is de inbreng van onze lezers van harte welkom. We zien nieuwtjes, tips en persberichten met belangstelling tegemoet.


Erik Does (Udea): "Supermarkt is net een mijnenveld"
Ekoplaza sluit jaar af met groei
Tholen – Erik Does, directeur van Udea, vergelijkt de reguliere supermarkt met een mijnenveld. Volgens hem kan de consument bij Ekoplaza onbezorgd winkelen en is het in de supermarkt lastig om echt de goede producten er uit te pikken. Ondanks de toegenomen concurrentie is de omzet van Ekoplaza dit jaar..... 0 reacties


Hogere vergoeding stimuleert omschakeling Ierse boeren
Het Department van Landbouw in Ierland lanceerde dit jaar een nieuw beleid voor de biologische landbouw met hogere vergoedingen voor de boeren. Dat pakte succesvol uit met 870 aanmeldingen in de eerste periode. Het hoogste aantal aanmeldingen ooit, was 380 in 2011. Meer dan 500 van de 870 aanmeldingen van..... 0 reacties


Jan Scheepens, Biologisch Brood:
"Je ziet nu allerlei soorten mensen op de bio-markt"
Iedere woensdag staat Jan Scheepens (66) van Biologisch Brood op de Boerenmarkt in Den-Haag. In een nieuwe serie van De Posthoorn publiceren ze elke week een artikel over één van de ondernemers op de markt. Jan kwam in zijn vorige baan als havenmeester in Willemstad in contact met een bakker, die naar eigen..... 0 reacties


Bakkerij Bolhuis maakt kans op het Groene Lintje
Voor de uitreiking van het Groene Lintje op 15 januari om 18:00 uur in de Koningshof zijn de genomineerden bekend. Voor de publieksprijs kan men stemmen via: groenelintjeheerenveen@groenlinks.nl. De genomineerden voor het Groene Lintje, dat GroenLinks Heerenveen jaarlijks uitreikt aan een persoon of..... 0 reacties


Prijzen blijven gelijk
Franse bakker schakelt om naar 100% biologisch brood
In de Noord-Franse regio rond Pont-à-Marcq zijn in het afgelopen jaar vier bakkers overgeschakeld naar biologisch. Eén van hen is Philippe Gody. Sinds vorige week prijkt het bio-label op de prijskaartjes van drie broden. Vaste klanten zullen het verschil niet merken, de bakker werkt al een jaar met..... 0 reacties


Agrifirm zoekt mee naar nieuwe biologische zomertarwerassen
Om de maximale meerwaarde uit de tarweteelt te halen is de afzet van biologische tarwe voornamelijk gericht op het baktarwesegment. Door baktarwe te leveren is er een mooie premie te behalen. Agrifirm Plant heeft afgelopen twee jaar in samenwerking met het Louis Bolk Instituut, bakkerij Zonnemaire en..... 0 reacties


"Leveranciers toch met 'big smile' in hun kraampje"
Regenachtige Kerstmarkt bij de Groene Passage
Tholen - Vrijdag 10 december vond de kerstmarkt van de Groene Passage in Rotterdam plaats. Vele vaste leveranciers van de natuurvoedingswinkel presenteerden hun producten aan de klanten. Dit deden ze weer met veel enthousiasme, alleen het weer werkte niet mee. "Tijdens en tussen de buien door kwam er nog..... 0 reacties


"Een verwenkoek met karakter"
Biobite LKKR als alternatief voor de kerststol?
Tholen - Biobite LKKR is volgens Susanne de Raaij van Biobite een mooi alternatief voor de calorierijke kerststol die bij veel Nederlanders ook voor de aankomende feestdagen weer op het menu staat. Ze omschrijft Biobite LKKR als 'een verwenkoek met karakter'.Biobite LKKR bevat hazelnoten, amandelen,..... 0 reacties


Lekker Brood bakt smaakvolle bio-Kerstboom
Met de eerste verkoopervaringen van natuurlijk gekleurd biologisch brood hebben de bakkers van Lekker Brood een lekkere kerstboom ontwikkeld. "Het combineren van de verschillende deegbolletjes tot een fraaie kerstboom behoeft enige aandacht en vakmanschap. Klanten van Lekker Brood waarderen deze..... 0 reacties

Hierdoor meteen significant aandeel bio-producten in assortiment
Royal Steensma neemt Decora Food Products over
Royal Steensma neemt met terugwerkende kracht (per 1 januari 2015) Decora bakkerij- en ijsgrondstoffen te Elst over. Door de overname breidt de organisatie haar assortiment verder uit met kwalitatief hoogwaardige producten zoals aanzetsels, Victoria amandelbeslag, biologische (glutenvrije) ontbijtgranen,..... 0 reacties


Haver, meergranen, quinoa en spelt
Nieuw en exclusief bij Natudis: Ribbink's knäckebröd
Ribbink's knäckebröd wordt op ambachtelijke wijze gebakken van hoogwaardige pure ingrediënten. Het bevat naast desem ook gewone gist waardoor het zijn volume krijgt. Het deeg is verrijkt met zaden, pitten en vlokken waardoor het knäckebröd net dat beetje extra krijgt. Door de narijs en het bakproces krijgt..... 0 reacties

Brood, banket en ontbijtgranen +30%, DKW +31%
Biologische omzet sterk gegroeid in eerste helft 2015
In de eerste 36 weken van 2015 is de verkoop van biologische producten in de supermarkten sterk gegroeid. De groei vindt vooral plaats in de droge kruidenierswaren en brood, banket en ontbijtgranen met respectievelijk 31% en 30%. De daling van omzet van vlees in 2014 is weer omgebogen naar groei: de..... 0 reacties