Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Brood en banket


Tjebbe van Meeteren nieuw als sales directeur
Farm Brothers klaar voor verdere groei
Het team van Farm Brothers is uitgebreid. Tjebbe van Meeteren (1985) is als de derde 'Brother' in de rol als sales directeur bij het biologische koekjesmerk Farm Brothers aan de slag gegaan, naast de twee oprichters: Herman Insinger en Teyler Padberg. Farm Brothers heeft als missie de wereld te voorzien in..... 0 reacties

Bauckhof en Herbaria ontkennen opname producten in schappen dm
Onlangs werd in Biojournaal bericht dat de concurrentiestrijd tussen de Duitse ketens dm en Rossmann verder gaat. dm zou haar bio-aanbod met zes nieuwe merken uitbreiden. Twee van deze merken, Bauckhof en Herbaria, ontkennen echter dat hun producten in de schappen van dm komen te liggen. Herberia ontkent..... 0 reacties


Minister Schouten bezoekt boerderij ’t Paradijs
Op 10 juli bracht landbouwminister Carola Schouten een bezoek aan de biologische multifunctionele boerderij ’t Paradijs van IJsbrand en Caroline Snoeij. De minister werkt aan een nieuwe landbouwvisie die de kwakkelende Nederlandse landbouw van nieuwe impulsen moet voorzien. Kwaliteit, maatschappelijke..... 1 reacties


"Wij bakken alles 100% biologisch op ambachtelijke wijze"
Eko Bakkerij Bolhuis zoekt met spoed bakker voor langere tijd
Tholen – Eko Bakkerij Bolhuis bakt al 25 jaar de broden biologisch, duurzaam en bruin. De hele familie Bolhuis heeft het bakkersbloed door de aderen stromen. Al vier generaties lang bakt de familie ambachtelijke broden, koekjes en andere lekkernijen. Berend Bolhuis runt samen met zijn vrouw, zus en zwager de..... 0 reacties

Juni 2018: 56 nieuwe bedrijven met bio-certificering
In juni 2018 heeft Skal Biocontrole 56 nieuwe gecertificeerden mogen verwelkomen. Dit zijn de nieuw gecertificeerde biologische bedrijven: Geitenhouderij T.A.J. van Dillen uit HeusdenMelkveebedrijf De Jong V.O.F. uit OosterhesselenGroothandel Ultra International B.V. uit SpijkenisseHet teeltareaal i.o. van..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


"Ik bak zelfs mijn eigen brood"
Bauke Mollema eet alleen nog biologisch
Bauke Mollema is tijdens de Tour de France kopman voor de ploeg Trek-Segaredo.De Groninger geeft in een interview met het DVHN aan dat hij in de voorbereiding op de Ronde van Frankrijk veel bewuster met voeding bezig is geweest. "Ik eet alleen nog maar biologisch en ook veel meer vezels. Ik bak zelfs mijn..... 0 reacties

Flietermolen zoekt bio-bakkers na ingebruikname nieuwe molenstenen
De capaciteit van de Flietermolen in het Belgische Tollembeek is flink toegenomen. Dit nadat twee nieuwe molenstenen in gebruik zijn genomen. Hiermee is de capaciteit met 1 ton per dag verhoogd. Via crowdfunding is hier geld voor ingezameld. Julian Still geeft aan dat de molen door de extra capaciteit wel..... 0 reacties


Introductie van Rineke Dijkinga samen met Bakkerij Verbeek
Nieuw: Naakte Haver Brood
Al jaren liep Rineke Dijkinga met het idee van een 'roggebrood'. Maar dan gemaakt van de hele haverkorrel in plaats van rogge. Een vers brood, met de bite van roggebrood en de gunstige eigenschappen van haver. Ze maakte deze wel regelmatig thuis in haar eigen oven, maar daar heeft de rest van Nederland..... 0 reacties


"Het is een smaakbom, waar je niks op hoeft te smeren"
Gerard Hardeman wint eerste Nationale Zuurdesemproeverij
Met zijn zelf ontwikkelde 'Gul Gevuld Roggebrood' wint biologisch bakker Gerard Hardeman in de categorie experimenteel brood. Gerard: "Ik hou van dingen uitproberen, ik ben altijd aan het spelen met ingrediënten en recepten. Al bij de eerste keer dat dit uit de oven kwam, wist ik: dit is een uniek brood. Het..... 0 reacties


VS: Arnold, Brownberry en Oroweat brood introduceren nieuwe biologische lijn
De Amerikaanse broodmerken Arnold, Brownberry en Oroweat hebben aangekondigd dat ze een biologische broodlijn gaan introduceren in de VS. Volgens een enquête van de Organic Trade Association uit 2017 is biologisch brood de zesde grootste biologische categorie en daarom biedt het biologische brood van deze..... 0 reacties


CEO Wessanen: "Natudis niet verkocht omdat we er niet meer in geloofden"
Fotoreportage BioBorrel - Verdwijnt 'biologisch'?
Tholen - De zesde editie van de BioBorrel is gisteren door zo'n 80 mensen bezocht. "We willen met deze borrel meer communicatie tussen bedrijven uit alle lagen van de bio-branche bewerkstelligen. Steeds weer zijn we positief verrast over de opkomst. We hebben in de afgelopen anderhalf jaar een netwerk van..... 1 reacties

Huisgemaakte biologische producten
Frank hoopt dat zijn biologische stoet als warme broodjes over de toonbank gaan
Frank Ensink begint zijn broodjeszaak De Stoettrommel, waarbij opvalt dat hij 100 procent biologisch en duurzaam werkt. Hij gaat belegde broodjes, gezonde salades, zuivel en vers geperste sappen verkopen en alle producten zijn huisgemaakt en geheel biologisch. Frank haalt zijn producten vers weg bij..... 0 reacties




Gemaakt van NatureFlex
Primeur bij Ekoplaza: composteerbare broodzak met venster
Voor de broden van het merk 'voor Dag & Dauw' zijn nieuwe broodzakken ontwikkeld. Hiermee is Ekoplaza de eerste Nederlandse supermarktketen die met OK HOME compost vensterzakken gaat werken. Dit is momenteel het meest milieuvriendelijke alternatief op de markt. De broodzakken stromen over een periode van..... 0 reacties


Rustiek, bruchetta en Spaanse kruiden
Nieuw bij Natudis: Ranson Bierbroodmixen
De Bierbrodenmixen van Ranson zijn vanaf nu exclusief verkrijgbaar bij Natudis. Natudis noemt de mixen een topper voor de feestdagen. Er zijn drie varianten bierbroodmixen: rustiek, bruchetta en Spaanse kruiden. Bierbroodmix is een complete en smaakvolle mix waar alleen nog maar bier aan toegevoegd hoeft te..... 0 reacties


Wethouder Het Bildt krijgt eerste Fairtrade Suikerbrood van Eko Bakkerij Bolhuis
Voor de provincie Fryslân was er op donderdag 2 november een primeur. De provinciale werkgroep Fair Fryslân, die zich inzet voor bewustwording van eerlijke handel in Fryslân, had op die dag een Inspiratiemiddag georganiseerd. Tijdens de drukbezochte bijeenkomst in het MFC Ons Huis in St. Annaparochie kreeg..... 0 reacties

Belgische mededingingsautoriteit legt term 'ambachtelijk' aan banden
De Belgische mededingingsautoriteit heeft richtlijnen uitgevaardigd voor het gebruik van de terminologie 'artisanaal', 'ambachtelijk' en afgeleiden in productbenamingen. De richtlijnen bepalen bijvoorbeeld dat de productie op kleine schaal moet gebeuren en dat geen ingrediënten met additieven gebruikt mogen..... 0 reacties


Twee Great Taste Awards voor bio-kaasbiscuits Buiteman
De biologische kaasbiscuits van Buiteman zijn bij de prestigieuze Great Taste Awards in het Verenigd Koninkrijk in de prijzen gevallen. De Goudse kaasbiscuits en geitenkaas biscuits zijn door de jury geprezen om hun smaak en crunchy bite. Het bijbehorende logo mag daarom voortaan op de verpakkingen prijken...... 0 reacties


Fotoreportage congres Biodynamisch en de 'vrije' markteconomie
Marianne Thieme: "Laat je horen als biologisch-dynamische boer!"
Tholen - Marianne Thieme wil dat de BD-beweging meer op de voorgrond gaat treden. Ze roept de biologisch-dynamische boeren op om naar Den Haag te gaan en te pleiten voor meer financiële middelen. "Laat je horen als jonge biologisch-dynamische boer! BD kan het verschil gaan maken en het is tijd om in actie te..... 0 reacties


Fotoreportage bio-aanbod op Vakbeurs Foodspecialiteiten
Tholen - Meer dan 200 bedrijven die zich bezighouden met de verkoop van foodspecialiteiten presenteerden zich de afgelopen 2 dagen (26 en 27 september) in het Expo Center in Houten. Op de Vakbeurs Foodspecialiteiten 2017 waren ook veel biologische producten te vinden. Biojournaal maakte een uitgebreide..... 0 reacties


Voormalige natuurvoedingswinkelier begint banketservice
Tholen – Als natuurvoedingswinkelier begon Margot Verstegen in 2013 al met de verkoop van zelfgemaakte koeken, cakes en taarten. Inmiddels heeft ze De Groene Winkel in Utrecht vaarwel gezegd om zich in haar nieuwe rol als vrije ondernemer volledig te kunnen richten op haar banketservice. "Ik kreeg in de..... 0 reacties


Afbakbroodjes en baguettes nieuw merk Slooow in het schap
Pandriks Bake Off en haar zusterbedrijf Bio Breadness uit Duitsland presenteren het nieuwe consumentenmerk Slooow. Slooow voert onder dit merk steenoven gebakken biologische broodproducten. De producten worden verpakt in een zuurstofarme verpakking met een houdbaarheid van maximaal 60 dagen en kunnen in elke..... 0 reacties


Kennismaken met (nieuwe) duurzame producten
Puur! hotspots ontvangen Foodiebox
60 Puur! hotspots ontvingen vorige week de Puur! Foodiebox, vol met pure producten. Met dit nieuwe initiatief wil Puur! uit eten de aangesloten hotspots bedanken en kennis laten maken met (nieuwe) duurzame producten voor de horeca.Puur! Foodiebox voor de horecaAlle producten in de box zijn biologisch en/of..... 0 reacties


Mobiele houtoven: geen ambacht, maar kleinkunst
Jorrit van Engen had op zijn achtste al zijn roeping geworden: hij zou bakker worden. Zo gezegd zo gedaan. Hij kwam terecht bij biologische bakkerij Driekant in Zutphen. Daar ontdekte hij zijn ware passie: de markt op gaan met een mobiele houtoven. Zijn voorkeur voor biologisch nam hij daarin mee. Een..... 0 reacties

Oogst bio-granen bijna afgerond
Momenteel is ruim 90% van de bio-granen geoogst. Over de opbrengsten per hectare ontvangt Agrifirm wisselende geluiden als gevolg van droogte en percelen met veel onkruid. Het nog te oogsten areaal van 10% bestaat uit EKO tarwe, EKO haver en gerst in omschakeling. Over het algemeen heeft Agrifirm tot nu toe..... 0 reacties

Eerste Utrechtse Buurderij opent op 26 augustus
"Willen dat de feeling met herkomst van voeding weer terugkomt"
Tholen – In binnen- en buitenland heeft Boeren & Buren zijn bestaansrecht al bewezen. Het concept, dat in 2011 van start ging, kent al vele honderden 'Buurderijen' en telt meer dan een miljoen leden. Op 26 augustus opent de eerste Buurderij in Utrecht."Duurzaamheid is een hot item. De achterliggende..... 0 reacties


Brood bakken in een handomdraai
Nieuw: gluten- en suikervrije bakmixen van Nutridia
De bakmixen van Nutridia zijn van Belgische makelij, 100% biologisch, suiker- en glutenvrij. In korte tijd bereid je pannenkoeken, cakejes en broden met deze bakmixen. Brood bakken kan zowel in de oven als in de broodbakmachine. Wel dien je voor gebruik de overige ingrediënten nog handmatig toe te voegen...... 0 reacties


"Meer dan 20 zoete en hartige lekkernijen"
De Picknick-Kar is klaar voor markten en evenementen
Tholen - Maalderij De Gouden Engel in Koedijk heeft vanaf september 2017 een Foodcar: De Picknick-Kar. "Met het meel van de molen worden zoete en hartige lekkernijen gemaakt, die we verkopen op markten en evenementen", vertelt Karlijn Kraan. Ze richten zich op allerlei verschillende evenementen. "De focus..... 0 reacties


11 soorten puur (glutenvrij) bio-brood
TerraSana presenteert kleurrijke vernieuwde broodlijn
Het is een feit: de broodlijn van TerraSana zit in een nieuw, zeer kleurrijk jasje. De lijn bestaat nu uit elf unieke soorten brood, waaronder het steeds populairder wordende kiembrood, glutenvrij rijstbrood (nieuw) en traditioneel roggebrood. Vernieuwd: kiembrood in 6 soortenKiembrood, ook wel Essener brood..... 0 reacties


"Goed voorbeeld doet goed volgen"
Historische relatie Korenmolen en biobakkerij in ere hersteld
Sinds vorige week heeft Korenmolen de Twee Gebroeders uit Wijk en Aalburg het EKO-certificaat in bezit. Bakkerij Hardeman kan nu zijn biologische brood bakken met biologisch meel dat op een steenworp afstand wordt gemalen. Samen met Be Lojaal (biologische groente en fruit) zijn de dorpsgenoten een..... 0 reacties

Omzet bio-brood in servicesupers stijgt ruim een kwart in 2016
Uit cijfers van onderzoeksbureau IRI blijkt dat de verkoop van brood in de servicesupermarkten stijgt, voornamelijk als gevolg van prijsstijgingen en de toegenomen verkoop van speciaalbroden, waar ook biologisch brood onder wordt geschaard. De omzet van biobrood groeide in 2016 met maar liefst 26,5%,..... 0 reacties


Roosmarijn Saat: "Qua opzet onze leukste markt ooit"
Iets te warm voor 'Festivalmarkt' De Groene Passage
Tholen - Afgelopen zondag 18 juni stonden op het plein voor De Groene Passage in Rotterdam weer ruim 50 kramen. Hierin presenteerden diverse leveranciers allerlei producten die onder meer in de schappen van natuurvoedingswinkel Gimsel te vinden zijn. Speciaal voor het 20-jarige jubileum was het plein extra..... 0 reacties


Gebrek aan vertrouwen veroorzaakt krimp Brits bio-areaal
De Soil Association (SA) maakt zich zorgen over het gebrek aan vertrouwen in de biologische markt waardoor boeren terughoudend zijn om over te schakelen naar de biologische land- en tuinbouw. Liz Bowles, van de SA, laat weten het zorgwekkend te vinden dat het bio-areaal voortdurend krimpt, wat volgens haar..... 0 reacties


Samenwerking biologische Stadsbakkerij Broodt en Genneper Hoeve
Biologisch zuurdesembrood uit Eindhoven: Het Hoevebroodt
Eindhovens bier, kaas en andere lekkernijen kennen we al. Maar nu komt er ook een echt Eindhovens brood. Biologische Stadsbakkerij Broodt en de Genneper Hoeve slaan de handen ineen. Het speltgraan van Landgoed Gennep wordt gemalen in de Hermus molen in Made en gebakken bij Stadsbakkerij Broodt. Zo ontstaat..... 0 reacties


"Willen naar 100 leden in 2020"
Fotoreportage BioNederland-vergadering op Zonnehoeve
Tholen - De algemene ledenvergadering van BioNederland vond dit keer plaats op BD-boerderij Zonnehoeve. Zo'n 70 producenten en handelaren woonden gisteren (12 juni) de vergadering in Zeewolde bij. Na de naamsverandering (voorheen VBP - Vereniging Biologische Producenten) vorig jaar zijn er 15 leden bij..... 0 reacties


De bodem een jas aantrekken
Behalve naar ronkende tractoren en high-tech machines gaat tijdens de Biologische Velddag ook dit jaar weer veel aandacht uit naar de bodem (woensdag 21 juni). Op de proefboerderij Prof. Broekemahoeve liggen meerjarige proefvelden (BASIS) met meer en minder grondbewerking. In de variant niet kerende..... 0 reacties


Spelthype over hoogtepunt heen volgens molenaar Hans Titulaer
"Jammer dat Skal niet meer in staat is om mee te denken"
Tholen – De Witte Molen in Nijmegen verwerkt sinds 1980 op ambachtelijke wijze biologische granen. Enkel biologisch en de helft van de productie gebeurt op basis van windkracht. Daarmee is De Witte Molen waarschijnlijk de enige op windkracht aangedreven molen in Nederland die alléén biologische granen..... 3 reacties

Basisprijs bio-graanpool Agrifirm bedraagt 338,78 euro per ton baktarwe
Agrifirm betaalt leveranciers in de biologische graanpool 319,50 euro per ton voor EKO & Demeter haver. Dat is 49,20 euro per ton meer dan vorig jaar. Er was meer vraag en minder aanbod dan normaal door de slechte weersomstandigheden van afgelopen zomer in Noord- en Oost-Europa. Daarnaast lijkt de hype..... 0 reacties


Schots bio-areaal daalt voor achtste jaar op rij
Het biologisch areaal in Schotland is met 4% gedaald naar ongeveer 121.000 hectare. dat blijkt uit cijfers van de Schotse regering. Daarmee is 2,2% van de landbouwgrond in gebruik door biologische bedrijven. Het is het achtste jaar op rij dat het areaal een krimp laat zien.De dalingen waren te zien in..... 0 reacties


"Kunnen altijd tussendoor een speciale order draaien"
Bio-granen op windkracht
Tholen – In De Witte Molen in Nijmegen verwerken ze al sinds 1980 op ambachtelijke wijze enkel biologisch geteelde granen. "Van de ongeveer 200 ton die we jaarlijks verwerken, gaat ongeveer de helft op windkracht. Wij zijn naar mijn weten de enige op windkracht aangedreven molen in Nederland die 100%..... 0 reacties


"We betrekken onze klanten graag bij het bakproces"
Zeeuwse biobakker zet haar deuren wagenwijd open
Tholen – Klanten van In de Bakkerij in Goes zien precies wat er achter de schermen gebeurd. De bakkerij is overduidelijk geïnspireerd door de Franse boulangerie. Niet vreemd als je bedenkt dat eigenaresse Renée Looman in Frankrijk de kneepjes van het vak geleerd heeft. Het is de beleving waar klanten..... 0 reacties


Buiteman introduceert biscuits met gerijpte Goudse kaas&bieslook
Buiteman heeft haar lijn hartige biscuits uitgebreid met een nieuwe variant: gerijpte Goudse kaas met bieslook. De zachte en aromatische smaak van dit populaire kruid combineert goed met de pittige smaak van de Goudse kaas. De biscuits hebben een crunchy bite, welke goed tot zijn recht komt als de biscuits..... 0 reacties


Biologische sector Schotland groeit sterk
De Schotse bio-voedingssector is booming en presteerde met een groei van 11,7 procent in de retailafzet het afgelopen jaar beter dan die in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Volgens een onlangs verschenen marktrapport van de Soil Association groeit de Britse bio-sector al voor het vijfde jaar op rij en..... 0 reacties

Bakkerij Hardeman ontvangt EKO-keurmerk voor winkels
Biologische winkel Hardeman in Wijk en Aalburg is gecertificeerd voor het EKO-keurmerk winkels. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moet een winkel voor minimaal 90% biologisch inkopen en ook op andere terreinen een vooruitstrevend duurzaamheidsbeleid voeren.Bij Hardeman is behalve biologisch brood..... 0 reacties


Jos Pelgröm, Man@Machine:
"Geen molen verwerkt grondstoffen zo zuiver als de Treffler molen"
Tholen – De Treffler molen presenteert een maalsysteem waarbij graan wordt gesneden in plaats van verwringend gemalen. De molen is daardoor energiezuiniger en produceert minder lawaai. Tijdens het snijden stijgt de temperatuur nauwelijks, waardoor de kwaliteit van de verwerkte grondstoffen beter behouden..... 0 reacties


Tritordeum: graan met 40% minder gluten-eiwitten dan tarwe
De Commandeursmolen te Mechelen gaat het, door natuurlijke kruising verkregen, nieuwe graan Tritordeum malen tot 'Spaans Meel'. Dit in Spanje ontwikkelde graan is een kruising tussen durum en wilde gerst: twee oude graansoorten. Dit Spaans meel heeft fair-pricing, traceerbare herkomst en..... 0 reacties


Roosmarijn Saat: "Verkoop paasproducten opvallend hard gegaan"
Paaseitjes zoeken bij Gimsel
Tholen - Bij natuurvoedingswinkel Gimsel in De Groene Passage is de paasverkoop naar tevredenheid verlopen. "We hebben eigenlijk niet zo veel meer staan, het is allemaal heel hard gegaan. Deze week is het eigenlijk al de hele week erg druk geweest. Daaraan merken we dat het echt leeft. Dit valt op. Mooi..... 0 reacties

Cakebakkerij van der Spoel bakt nu ook biologisch
"Bio-certificaat hoeft geen grote drempel te zijn"
Cakebakkerij van der Spoel uit Stellendam ontving onlangs een biologisch certificaat. In de aanloop naar Pasen heeft het familiebedrijf van Ron van der Spoel het extra druk. Gedecoreerde Paasartikelen en een speciale Paascaketulband zijn haast niet aan te slepen, zoveel vraag is er naar.Ambitie"Bakken..... 0 reacties


VOORbeeld-verkiezing:
Nominatie voor bio-baktarwe uit de Groningse Graanrepubliek
Het is steeds moeilijker om biologische baktarwe uit Nederland te krijgen. De meeste Nederlandse biologische boeren kiezen voor gewassen die met meer gemak meer geld opleveren, zoals tarwe voor veevoer of grasklaver. Daardoor komt de meeste tarwe die gebruikt wordt om brood van te bakken, steeds vaker uit de..... 0 reacties


Winkelier Bas Sengers: "Klantenaantallen fors hoger dan normaal"
Geslaagd Lentefeest bij Natuurwinkel
Tholen - De afgelopen dagen stonden bij Natuurwinkel in het teken van het Lentefeest. De klanten konden op vrijdag en zaterdag (en in bepaalde winkels ook op zondag) volop genieten van proeverijen en profiteren van verschillende mooie aanbiedingen. Zo ook bij Natuurwinkel Emiclaer in Amersfoort. Winkelier..... 0 reacties

Duitsers besteden 10% meer aan biovoeding in 2016
In 2016 hebben Duitse huishoudens 9,9 procent meer besteed aan biologische voeding dan in het jaar ervoor. De totaalomzet was goed voor 9,48 miljard euro, volgens BÖLW, de Duitse federatie voor de biologische voedingsmiddelenindustrie. De markt voor bio- cosmetica zit ook in de lift. Uit onderzoek van GfK,..... 0 reacties


Desembroden met een moderne kijk op de toekomst
Beaudé, uit te spreken als Boo-déé, dankt haar naam aan een bezoek aan Parijs en staat voor 'mooi desembrood' en tevens voor 'een mooie dag'. Het begon anno 2011 in Nederland, toen 'de desemcultuur' voor deze broden werd ontwikkeld. Deze desemcultuur wordt inmiddels al zes jaar dagelijks gevoed en gebruikt..... 0 reacties


Stadsbakkerij Broodt bakt culinair brood voor restaurant De Lindehof
Restaurant De Lindehof in Nuenen is met twee Michelin-sterren inmiddels een vaste waarde in culinair Nederland. Het restaurant onder leiding van chef-kok Soenil Bahadoer staat bekend om gerechten die een harmonieuze compositie vormen van smaak, geur, kleur en vorm. Uiteraard vervult de smaak daarbij de..... 0 reacties


Biologisch brood: wel de lusten, niet de lasten
Kunstmest bij gangbare tarweteelt goed voor 40% CO2-uitstoot
Het debat over duurzame voedselpatronen wordt dezer dagen al te makkelijk verengd tot een debat over de klimaatimpact van vlees. Nu blijkt ook ons dagelijks brood een stevige impact op het klimaat te hebben. Volgens nieuw Brits onderzoek wordt voor elk brood van 800 gram ongeveer een halve kilo CO2..... 0 reacties


"Bakken in kokosolie ingewikkelder, maar ook meer uitdagend"
Nieuw: haverkoeken van Billy's Farm
Tholen - Haver is de basis van de nieuwste koekjes van Billy's Farm. Bijzonder is dat Bill's Natuurbakkerij de koekjes in kokosolie bakt. En als zoetstof heeft de in Drachten gevestigde bakker gekozen voor kokosbloesemsiroop. De haverkoeken zijn er in twee smaakcombinaties, namelijk: Mulberry-Hennep en..... 0 reacties


Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2017
Tholen - Met meer dan 100 Nederlandse exposanten was ons land ook dit jaar weer sterk vertegenwoordigd op de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari). Het aantal Hollandse standhouders was zelfs nog hoger dan in 2015, het jaar waarin Nederland Partnerland was. Volgend jaar is er hopelijk ruimte voor nog meer..... 0 reacties


Abbot Kinney's tevreden over BIOFACH-debuut
"Ik denk dat we er volgend jaar weer gaan staan"
Tholen - Onder de 115 Nederlandse standhouders op de BIOFACH 2017 bevonden zich diverse debutanten. De meesten van hen gaven aan dat ze ter verkenning in het verleden zelf al een rondgang over de beurs gemaakt hebben Harold Elisen, commercieel directeur van De Kroes (producent van onder andere toast,..... 0 reacties

Beste Biojournaal-lezers,
In verband met het bezoek aan de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari) publiceren we op donderdag 16 en vrijdag 17 februari geen nieuwe editie van Biojournaal. Vanaf maandag 20 februari verschijnt Biojournaal wel weer. In deze nieuwsbrief zal een uitgebreide fotoreportage van de Nederlanders op de BIOFACH te vinden zijn. Lenneke Pors-Schot en Vincent Verboom zijn namens Biojournaal aanwezig op de beurs.

Met vriendelijke groet,

Het team van Biojournaal


Aftrap ‘It’s the food, my friend!’, dinsdagavond 21 februari in de Rode Hoed
Naar een houdbaar wereldvoedselsysteem: de rol van geld
Volgende week vindt de aftrap plaats van een nieuwe debatserie in de Rode Hoed. Bert van Ruitenbeek vertelt over deze nieuwe serie, die het hoofdthema “De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord” draagt “We geven ruimte aan inspirerende denkers en doeners die het grotere plaatje zien en..... 0 reacties


Nieuw: ambachtelijk beschuit van Your Organic Nature
Met het nieuwe beschuit van Your Organic Nature voegt Udea twee ambachtelijke beschuitvarianten aan het assortiment toe: spelt beschuit en meergranen beschuit.Your Organic Nature beschuit wordt op ambachtelijke wijze in een Nederlandse bakkerij gebakken. Deze bakkerij combineert de kennis van de inmiddels..... 0 reacties


EU investeert 10 mln euro in Britse en Deense bio-sector
De Europese Commissie heeft besloten om voor de komende drie jaar € 10,4 mln subsidie te verlenen aan twee Europese associaties voor biologische teelt. Dat zijn de 'Organic Trade Board (OTB)', een Britse associatie die verantwoordelijk is voor 70% van de biologische sector van het land en 'Organic Denmark',..... 4 reacties

Duitsland: biologische levensmiddelen varen succesvolle koers
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


TerraSana start nieuwe serie receptenacties voor bio-winkels
In 2017 startte TerraSana opnieuw met een serie receptenacties. Iedere maand geeft het bio-merk een recept uit, bedacht door diverse foodbloggers. De recepten draaien om vernieuwing en nieuwe producten van TerraSana, evenementen en speciale dagen, biologisch en lekker eten. Natuurvoedingswinkels door heel..... 0 reacties


Bakkerij de Knollentuin voortgezet door nieuwe eigenaren
In de Knollentuin wordt sinds 1974 ambachtelijk en biologisch brood gebakken. Het graan wordt op authentieke molenstenen gemalen. De naam Knollentuin is afkomstig van het 'in je knollentuin zijn' wat betekent dat je het naar je zin hebt op de plek waar je bent. Anke en Bas Loeffen en Jeroen Sluijters nemen..... 0 reacties


Aantal bio-bedrijven Oostenrijk stijgt
De biologische landbouw in Oostenrijk blijft groeien. Volgens het Oostenrijkse Ministerie van Landbouw zal het aantal bio-berdrijven dit jaar stijgen tot boven de 22.000. In het najaar van 2016 besloten 1.753 bedrijven om te schakelen naar een biologische werkwijze. Daarmee hoop Oostenrijk zich meer te..... 0 reacties


Australië: Vraag naar biologisch graan neemt toe
De biologische veeteelt neemt al jaren toe in Australië, en daarmee ook de vraag naar biologische granen. De vraag naar biologische granen neemt jaarlijks met meer dan 17% toe, maar de biologische graanoogst is nog maar 2% van de totale graanoogst. Het tekort aan graan voor de biologische sector wordt daarom..... 0 reacties


Biologisch bananenmeel op Nederlandse markt
Bananenmeel is heel populair om bijvoorbeeld pannenkoeken of brood mee te bakken of als onderdeel van een(power)ontbijt. "We zijn daarom heel blij dat we als allereerste in Nederland biologisch bananenmeel kunnen aanbieden," vertelt Sandra de Jong van De Nieuwe Band. "Het is heerlijk door yoghurt, pap of..... 0 reacties


Italiaanse biologische voedselmarkt stijgt met 20% in 2016
Volgens de Italiaanse Association of Organic Processors and Wholesalers (Assobio) kent de Italiaanse biologische voedselmarkt in 2016 een groei van 20%. Assobio heeft een steekproef gedaan van 18 bedrijven om een schatting te maken van de totale omzet. Vorig jaar mat Assobio een omzet van €594 mln, een..... 0 reacties


Bio-beurs 2017 voor akkerbouw en groenteteelt
Phytophthora resistente rassen, strokenteelt en omschakelen
Tijdens de Bio-beurs in Zwolle is er volop aandacht voor de ontwikkelingen in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. In verschillende workshops wordt ingegaan op actuele thema's als phytophtera resistentie, strokenteelt en natuurlijk omschakelen. De workshops zijn verdeeld over 18 en 19 januari.Workshops..... 0 reacties


Elke zaterdagochtend biologische boerenmarkt
Boeren & Buren: nieuw Nederlands concept in De Rijp
In Buurderij De Rijp is er vanaf zaterdag 17 december elke week een biologische boerenmarkt met kwaliteitsproducten van boerderijen en ambachtelijke producenten uit de buurt. Groente, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, banket, maaltijden en nog veel meer. En bijna allemaal biologisch geproduceerd. Tussen..... 0 reacties


Britse bio-verkoop bereikt 2,2 mld euro
De verwachting is dat aan het eind van 2016, de Engelse verkoop van biologische producten 2,2 miljard euro zal bereiken. Dit meldt de Soil Association. Volgens data van Nielsen nam de biologische verkoop in supermarkten, in de 52 weken tot aan 1 oktober 2016, met 6 procent toe vergeleken met een afname van..... 0 reacties


Fotoreportage: Nederlanders en Belgen op Nordic Organic Food Fair
Tholen - De Nordic Organic Food Fair in het Zweedse Malmö vierde tijdens de laatste editie haar eerste lustrum. De biologische beurs, die volledig op Scandinavië is gericht, trok veel inkopers van retailers en natuurvoedingwinkels uit met name het noordelijk halfrond. Hét moment voor veel bedrijven om zich..... 0 reacties


Eerste indruk Nordic Organic Food Fair
Kleurrijk, divers en een drukte van belang
Tholen - Waar de Zweedse stad Malmö bij aankomst letterlijk in nevelen was gehuld, was daar in het kleurrijke MalmöMässan - waar de vijfde editie van de Nordic Organic Food Fair plaatsvindt - niets meer van te merken. In totaal 375 standhouders, waarvan 33 Nederlandse en 8 Belgische, tonen hun..... 0 reacties


Verkoop biologische producten €5,3 miljard in 2015
De vraag naar voedsel- en drankproducten met een biologisch label neemt toe, met name in de biologische landbouwsector. Verkoop van gecertificeerde biologische producten bereikte de 5,3 miljard euro in 2015, 14 procent hoger dan in 2014. Dit zijn resultaten van de 2015 Certified Organic Survey van de USDA's..... 0 reacties


Oude ambachten en nieuwe technieken
Molen De Gouden Engel verkoopt granen nu ook online
Oude ambachten en nieuwe technieken gaan prima samen. Op Molen De Gouden Engel in Koedijk (Noord-holland) wordt met windkracht gemalen. De molen is in 2008 gebouwd volgens de oude technieken. Daar worden vanaf de start alleen biologische granen als tarwe, spelt, rogge, haver en boekweit gemalen.Vanaf 1..... 0 reacties


Bakkerijbedrijf Pandriks neemt Duitse bio-bakkerij en meelproducent over
Het Nederlandse bakkerijbedrijf Pandriks uit Meppel heeft per 1 november de Duitse biologische bakkerij Gutes Gut Gebacken (GGG) in Fulda en meelproducent Sauer Mühle in Bamberg overgenomen van W-E-G. Met de nieuwe fabriek midden in Duitsland kan Pandriks zijn groeiende groep klanten in Centraal- en..... 0 reacties


TerraSana vernieuwt Mediterrane lijn
Koude Spaanse soepen maken intrede in Nederlandse markt
TerraSana presenteert een vernieuwde Mediterrane lijn. Naast een nieuwe look zijn een aantal toevoegingen gedaan: Spaanse soepen, premium pasta's, Italiaanse piadina's en een aantal Griekse delicatessen. In totaal omvat de lijn nu 46 authentieke producten die het complete Middellandse zeegebied..... 0 reacties