Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Brood en banket

Marktaandeel 5,5% - groeit 6 keer sneller dan totale voedselmarkt
Amerikaanse bio-sector 6,4% gegroeid in 2017
Amerikaanse consumenten vulden in 2017 meer van hun boodschappenwagentjes met biologisch. Dit blijkt uit de Organic Industry Survey van de Organic Trade Association die vrijdag 18 mei gepubliceerd is. De bio-omzet in de VS bedroeg in 2017 in totaal 49,4 miljard dollar, goed voor een nieuw record. Het..... 0 reacties


Biologische rawfood crackers ontstaan uit zoektocht naar oplossing allergie
Tholen - Simone van der Heide is het gezicht achter de biologische crackers van Biobites. Zo’n vijf en een half jaar geleden heeft Simone het bedrijf opgericht vanuit haar passie voor gezonde voeding. Deze passie is ontstaan doordat Simone last had van allergieën, in voeding ging zij opzoek naar een..... 0 reacties


Driekant en EKO-keurmerk in RTL7-programma Greenproject
Biologische bakkerij, lunchroom en opleidingscentrum Driekant in Zutphen was onlangs te zien in het RTL7-programma Greenproject. De bakkerij met winkel en lunchcafé is EKO-gecertificeerd en dat was dan ook het onderwerp van het item. Ellen Oomen gaf in het item namens Stichting EKO-keurmerk meer uitleg over..... 0 reacties


"Belangrijk om onszelf te onderscheiden van concurrentie"
Broeders Gezondheidswinkel viert EKO-certificering
Tholen - Broeders Gezondheidswinkel in Oosterhout heeft onlangs het EKO-certificaat ontvangen. Dit betekent dat minimaal 90% van het aanbod in de winkel biologisch is en dat de winkel ook op andere terreinen stappen zet op het gebied van duurzaamheid. Om de certificering te vieren, was het vorige week de..... 0 reacties


Onderzoekers verrast over uitkomst
"Geur van versgebakken brood stimuleert niet tot aankoop"
Mensen die brood ruiken, kiezen niet vaker voor brood. Die onverwachte conclusie trekken Wageningse voedingsonderzoekers na geurproeven. Het is hèt voorbeeld als het gaat om geurmarketing: de geur van versgebakken brood. Het zou mensen stimuleren tot aankoop. Uit onderzoek van Monique Vingerhoeds van..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief

'De Twee Gebroeders' vertellen over bio-meel tijdens landelijke molendag
De molen De Twee Gebroeders in Wijk en Aalburg opende haar deuren tijdens de landelijke Molendag (zaterdag 12 mei). Sven Verbeek en Johan van Rijswijk hebben bezoekers rondleidingen door de molen gegeven waar alleen biologisch meel gemalen wordt. "Het meel wat wij hier malen, is bestemd voor de..... 0 reacties

Minder deelnemers voor duurzame taartenbakwedstrijd
Er zijn zes appeltaarten ingeleverd voor de duurzame taartenbakwedstrijd die gehouden werd tijdens de tweede Huis&Tuinevent op 't Weitje (Ermelo). De appeltaart van Marie Veerman kwam als winnaar uit de bus. Bas Sengers van de lokale Natuurwinkel was medeorganisator. Hij geeft aan dat er vorig jaar maar..... 0 reacties


Le Bonbon Franc nu Skal-gecertificeerd
Le Bonbon Franc staat voor 'Het (H)eerlijke Snoepje' en ontwikkelt sinds 2014 glutenvrije bakmixen voor mensen die bewust en actief met hun gezondheid bezig zijn. "Want uit eigen ervaring weten wij dat ook in een verantwoord voedingspatroon ruimte over kan blijven voor iets lekkers. Maar dan wel een lekker,..... 0 reacties


Eerste bio-baktarwe sinds jaren in Friesland verbouwd
Veel bakkers kunnen niet meer uit de voeten met baktarwe met wisselende bakkwaliteiten uit Nederland. Behalve biologische bakker Cor van Bakkerij van Esch uit Tolbert, hij kijkt bij Pyt Sipma naar de nieuw ingezaaide baktarwe. De eerste in Friesland sinds vele jaren. Toen foodtruck ondernemers Herman en..... 0 reacties

Opent deuren tijdens Nationale Molendag
Renkumse Molen Skal-gecertificeerd
De Renkumse Molen is sinds kort gecertificeerd om biologisch te kunnen malen. Het graan is afkomstig van bio-boerderij Veld & Beek in Doorwerth en het meel wordt geleverd aan de Seelse Bakker in Doorwerth die er niet alleen brood van bakt, maar ook ontbijtkoek en roggebrood. Op zaterdag 12 mei is het..... 0 reacties


"Het totaalsysteem moet weer kloppen"
Vogel- en bijenoase bij boerderij Eyckenstein
De stieren van Jacob Beeker lopen door de bloemenweides van de Biltse landgoederen Vollenhoven, Houdringen en Eyckenstein. Jacob Beeker: "Ik vind dat dieren recht hebben op een goed leven, onze stieren, maar ook de vogels en de bijen. Het totaalsysteem moet weer kloppen, daar dragen wij met onze boerderij..... 0 reacties


"Accent van zorg en bedrijfscatering verschoven naar horeca"
Klanten op excursie met jubilerend BD-Totaal
Tholen - BD-Totaal bestaat 25 jaar. Het bedrijf is in 1993 begonnen met de missie 'biologische producten voor iedereen'. Ter ere van het 25-jarig jubileum werd afgelopen dinsdag 17 april een excursiedag voor klanten georganiseerd. "Het was een heel geslaagde met een zeer gemêleerd gezelschap bestaande uit..... 0 reacties

Natuurwinkel biedt gratis biologische basisingrediënten
Bakwedstrijd: biologische appeltaart
In Ermelo wordt op 12 mei tijdens een Huis & Tuin Event een appeltaartbakwedstrijd gehouden. Het gaat hierbij om een biologische appeltaart. Inwoners kunnen zich inschrijven bij de Natuurwinkel Ermelo en gratis basisingrediënten ophalen.Lees hier het hele artikel.Bron: Het Kontakt Harderwijk 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief

Pré Pain heeft uitbreidingsplannen
Pré Pain, de Skal-gecertificeerde producent van afbakbroodjes, wil het bedrijf gaan uitbreiden met twee extra productielijnen. Dit meldt Tubantia. De uitbreidingsplannen voorzien ook in de bouw van een vrieshuis, magazijnen, technische ruimte en ondersteunende functies. Pré Pain is gevestigd aan de..... 0 reacties




Spelthype over hoogtepunt heen volgens molenaar Hans Titulaer
"Jammer dat Skal niet meer in staat is om mee te denken"
Tholen – De Witte Molen in Nijmegen verwerkt sinds 1980 op ambachtelijke wijze biologische granen. Enkel biologisch en de helft van de productie gebeurt op basis van windkracht. Daarmee is De Witte Molen waarschijnlijk de enige op windkracht aangedreven molen in Nederland die alléén biologische granen..... 3 reacties

Basisprijs bio-graanpool Agrifirm bedraagt 338,78 euro per ton baktarwe
Agrifirm betaalt leveranciers in de biologische graanpool 319,50 euro per ton voor EKO & Demeter haver. Dat is 49,20 euro per ton meer dan vorig jaar. Er was meer vraag en minder aanbod dan normaal door de slechte weersomstandigheden van afgelopen zomer in Noord- en Oost-Europa. Daarnaast lijkt de hype..... 0 reacties


Schots bio-areaal daalt voor achtste jaar op rij
Het biologisch areaal in Schotland is met 4% gedaald naar ongeveer 121.000 hectare. dat blijkt uit cijfers van de Schotse regering. Daarmee is 2,2% van de landbouwgrond in gebruik door biologische bedrijven. Het is het achtste jaar op rij dat het areaal een krimp laat zien.De dalingen waren te zien in..... 0 reacties


"Kunnen altijd tussendoor een speciale order draaien"
Bio-granen op windkracht
Tholen – In De Witte Molen in Nijmegen verwerken ze al sinds 1980 op ambachtelijke wijze enkel biologisch geteelde granen. "Van de ongeveer 200 ton die we jaarlijks verwerken, gaat ongeveer de helft op windkracht. Wij zijn naar mijn weten de enige op windkracht aangedreven molen in Nederland die 100%..... 0 reacties


"We betrekken onze klanten graag bij het bakproces"
Zeeuwse biobakker zet haar deuren wagenwijd open
Tholen – Klanten van In de Bakkerij in Goes zien precies wat er achter de schermen gebeurd. De bakkerij is overduidelijk geïnspireerd door de Franse boulangerie. Niet vreemd als je bedenkt dat eigenaresse Renée Looman in Frankrijk de kneepjes van het vak geleerd heeft. Het is de beleving waar klanten..... 0 reacties


Buiteman introduceert biscuits met gerijpte Goudse kaas&bieslook
Buiteman heeft haar lijn hartige biscuits uitgebreid met een nieuwe variant: gerijpte Goudse kaas met bieslook. De zachte en aromatische smaak van dit populaire kruid combineert goed met de pittige smaak van de Goudse kaas. De biscuits hebben een crunchy bite, welke goed tot zijn recht komt als de biscuits..... 0 reacties


Biologische sector Schotland groeit sterk
De Schotse bio-voedingssector is booming en presteerde met een groei van 11,7 procent in de retailafzet het afgelopen jaar beter dan die in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Volgens een onlangs verschenen marktrapport van de Soil Association groeit de Britse bio-sector al voor het vijfde jaar op rij en..... 0 reacties

Bakkerij Hardeman ontvangt EKO-keurmerk voor winkels
Biologische winkel Hardeman in Wijk en Aalburg is gecertificeerd voor het EKO-keurmerk winkels. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moet een winkel voor minimaal 90% biologisch inkopen en ook op andere terreinen een vooruitstrevend duurzaamheidsbeleid voeren.Bij Hardeman is behalve biologisch brood..... 0 reacties


Jos Pelgröm, Man@Machine:
"Geen molen verwerkt grondstoffen zo zuiver als de Treffler molen"
Tholen – De Treffler molen presenteert een maalsysteem waarbij graan wordt gesneden in plaats van verwringend gemalen. De molen is daardoor energiezuiniger en produceert minder lawaai. Tijdens het snijden stijgt de temperatuur nauwelijks, waardoor de kwaliteit van de verwerkte grondstoffen beter behouden..... 0 reacties


Tritordeum: graan met 40% minder gluten-eiwitten dan tarwe
De Commandeursmolen te Mechelen gaat het, door natuurlijke kruising verkregen, nieuwe graan Tritordeum malen tot 'Spaans Meel'. Dit in Spanje ontwikkelde graan is een kruising tussen durum en wilde gerst: twee oude graansoorten. Dit Spaans meel heeft fair-pricing, traceerbare herkomst en..... 0 reacties


Roosmarijn Saat: "Verkoop paasproducten opvallend hard gegaan"
Paaseitjes zoeken bij Gimsel
Tholen - Bij natuurvoedingswinkel Gimsel in De Groene Passage is de paasverkoop naar tevredenheid verlopen. "We hebben eigenlijk niet zo veel meer staan, het is allemaal heel hard gegaan. Deze week is het eigenlijk al de hele week erg druk geweest. Daaraan merken we dat het echt leeft. Dit valt op. Mooi..... 0 reacties

Cakebakkerij van der Spoel bakt nu ook biologisch
"Bio-certificaat hoeft geen grote drempel te zijn"
Cakebakkerij van der Spoel uit Stellendam ontving onlangs een biologisch certificaat. In de aanloop naar Pasen heeft het familiebedrijf van Ron van der Spoel het extra druk. Gedecoreerde Paasartikelen en een speciale Paascaketulband zijn haast niet aan te slepen, zoveel vraag is er naar.Ambitie"Bakken..... 0 reacties


VOORbeeld-verkiezing:
Nominatie voor bio-baktarwe uit de Groningse Graanrepubliek
Het is steeds moeilijker om biologische baktarwe uit Nederland te krijgen. De meeste Nederlandse biologische boeren kiezen voor gewassen die met meer gemak meer geld opleveren, zoals tarwe voor veevoer of grasklaver. Daardoor komt de meeste tarwe die gebruikt wordt om brood van te bakken, steeds vaker uit de..... 0 reacties


Winkelier Bas Sengers: "Klantenaantallen fors hoger dan normaal"
Geslaagd Lentefeest bij Natuurwinkel
Tholen - De afgelopen dagen stonden bij Natuurwinkel in het teken van het Lentefeest. De klanten konden op vrijdag en zaterdag (en in bepaalde winkels ook op zondag) volop genieten van proeverijen en profiteren van verschillende mooie aanbiedingen. Zo ook bij Natuurwinkel Emiclaer in Amersfoort. Winkelier..... 0 reacties

Duitsers besteden 10% meer aan biovoeding in 2016
In 2016 hebben Duitse huishoudens 9,9 procent meer besteed aan biologische voeding dan in het jaar ervoor. De totaalomzet was goed voor 9,48 miljard euro, volgens BÖLW, de Duitse federatie voor de biologische voedingsmiddelenindustrie. De markt voor bio- cosmetica zit ook in de lift. Uit onderzoek van GfK,..... 0 reacties


Desembroden met een moderne kijk op de toekomst
Beaudé, uit te spreken als Boo-déé, dankt haar naam aan een bezoek aan Parijs en staat voor 'mooi desembrood' en tevens voor 'een mooie dag'. Het begon anno 2011 in Nederland, toen 'de desemcultuur' voor deze broden werd ontwikkeld. Deze desemcultuur wordt inmiddels al zes jaar dagelijks gevoed en gebruikt..... 0 reacties


Stadsbakkerij Broodt bakt culinair brood voor restaurant De Lindehof
Restaurant De Lindehof in Nuenen is met twee Michelin-sterren inmiddels een vaste waarde in culinair Nederland. Het restaurant onder leiding van chef-kok Soenil Bahadoer staat bekend om gerechten die een harmonieuze compositie vormen van smaak, geur, kleur en vorm. Uiteraard vervult de smaak daarbij de..... 0 reacties


Biologisch brood: wel de lusten, niet de lasten
Kunstmest bij gangbare tarweteelt goed voor 40% CO2-uitstoot
Het debat over duurzame voedselpatronen wordt dezer dagen al te makkelijk verengd tot een debat over de klimaatimpact van vlees. Nu blijkt ook ons dagelijks brood een stevige impact op het klimaat te hebben. Volgens nieuw Brits onderzoek wordt voor elk brood van 800 gram ongeveer een halve kilo CO2..... 0 reacties


"Bakken in kokosolie ingewikkelder, maar ook meer uitdagend"
Nieuw: haverkoeken van Billy's Farm
Tholen - Haver is de basis van de nieuwste koekjes van Billy's Farm. Bijzonder is dat Bill's Natuurbakkerij de koekjes in kokosolie bakt. En als zoetstof heeft de in Drachten gevestigde bakker gekozen voor kokosbloesemsiroop. De haverkoeken zijn er in twee smaakcombinaties, namelijk: Mulberry-Hennep en..... 0 reacties


Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2017
Tholen - Met meer dan 100 Nederlandse exposanten was ons land ook dit jaar weer sterk vertegenwoordigd op de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari). Het aantal Hollandse standhouders was zelfs nog hoger dan in 2015, het jaar waarin Nederland Partnerland was. Volgend jaar is er hopelijk ruimte voor nog meer..... 0 reacties


Abbot Kinney's tevreden over BIOFACH-debuut
"Ik denk dat we er volgend jaar weer gaan staan"
Tholen - Onder de 115 Nederlandse standhouders op de BIOFACH 2017 bevonden zich diverse debutanten. De meesten van hen gaven aan dat ze ter verkenning in het verleden zelf al een rondgang over de beurs gemaakt hebben Harold Elisen, commercieel directeur van De Kroes (producent van onder andere toast,..... 0 reacties

Beste Biojournaal-lezers,
In verband met het bezoek aan de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari) publiceren we op donderdag 16 en vrijdag 17 februari geen nieuwe editie van Biojournaal. Vanaf maandag 20 februari verschijnt Biojournaal wel weer. In deze nieuwsbrief zal een uitgebreide fotoreportage van de Nederlanders op de BIOFACH te vinden zijn. Lenneke Pors-Schot en Vincent Verboom zijn namens Biojournaal aanwezig op de beurs.

Met vriendelijke groet,

Het team van Biojournaal


Aftrap ‘It’s the food, my friend!’, dinsdagavond 21 februari in de Rode Hoed
Naar een houdbaar wereldvoedselsysteem: de rol van geld
Volgende week vindt de aftrap plaats van een nieuwe debatserie in de Rode Hoed. Bert van Ruitenbeek vertelt over deze nieuwe serie, die het hoofdthema “De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord” draagt “We geven ruimte aan inspirerende denkers en doeners die het grotere plaatje zien en..... 0 reacties


Nieuw: ambachtelijk beschuit van Your Organic Nature
Met het nieuwe beschuit van Your Organic Nature voegt Udea twee ambachtelijke beschuitvarianten aan het assortiment toe: spelt beschuit en meergranen beschuit.Your Organic Nature beschuit wordt op ambachtelijke wijze in een Nederlandse bakkerij gebakken. Deze bakkerij combineert de kennis van de inmiddels..... 0 reacties


EU investeert 10 mln euro in Britse en Deense bio-sector
De Europese Commissie heeft besloten om voor de komende drie jaar € 10,4 mln subsidie te verlenen aan twee Europese associaties voor biologische teelt. Dat zijn de 'Organic Trade Board (OTB)', een Britse associatie die verantwoordelijk is voor 70% van de biologische sector van het land en 'Organic Denmark',..... 4 reacties

Duitsland: biologische levensmiddelen varen succesvolle koers
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


TerraSana start nieuwe serie receptenacties voor bio-winkels
In 2017 startte TerraSana opnieuw met een serie receptenacties. Iedere maand geeft het bio-merk een recept uit, bedacht door diverse foodbloggers. De recepten draaien om vernieuwing en nieuwe producten van TerraSana, evenementen en speciale dagen, biologisch en lekker eten. Natuurvoedingswinkels door heel..... 0 reacties


Bakkerij de Knollentuin voortgezet door nieuwe eigenaren
In de Knollentuin wordt sinds 1974 ambachtelijk en biologisch brood gebakken. Het graan wordt op authentieke molenstenen gemalen. De naam Knollentuin is afkomstig van het 'in je knollentuin zijn' wat betekent dat je het naar je zin hebt op de plek waar je bent. Anke en Bas Loeffen en Jeroen Sluijters nemen..... 0 reacties


Aantal bio-bedrijven Oostenrijk stijgt
De biologische landbouw in Oostenrijk blijft groeien. Volgens het Oostenrijkse Ministerie van Landbouw zal het aantal bio-berdrijven dit jaar stijgen tot boven de 22.000. In het najaar van 2016 besloten 1.753 bedrijven om te schakelen naar een biologische werkwijze. Daarmee hoop Oostenrijk zich meer te..... 0 reacties


Australië: Vraag naar biologisch graan neemt toe
De biologische veeteelt neemt al jaren toe in Australië, en daarmee ook de vraag naar biologische granen. De vraag naar biologische granen neemt jaarlijks met meer dan 17% toe, maar de biologische graanoogst is nog maar 2% van de totale graanoogst. Het tekort aan graan voor de biologische sector wordt daarom..... 0 reacties


Biologisch bananenmeel op Nederlandse markt
Bananenmeel is heel populair om bijvoorbeeld pannenkoeken of brood mee te bakken of als onderdeel van een(power)ontbijt. "We zijn daarom heel blij dat we als allereerste in Nederland biologisch bananenmeel kunnen aanbieden," vertelt Sandra de Jong van De Nieuwe Band. "Het is heerlijk door yoghurt, pap of..... 0 reacties


Italiaanse biologische voedselmarkt stijgt met 20% in 2016
Volgens de Italiaanse Association of Organic Processors and Wholesalers (Assobio) kent de Italiaanse biologische voedselmarkt in 2016 een groei van 20%. Assobio heeft een steekproef gedaan van 18 bedrijven om een schatting te maken van de totale omzet. Vorig jaar mat Assobio een omzet van €594 mln, een..... 0 reacties


Bio-beurs 2017 voor akkerbouw en groenteteelt
Phytophthora resistente rassen, strokenteelt en omschakelen
Tijdens de Bio-beurs in Zwolle is er volop aandacht voor de ontwikkelingen in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. In verschillende workshops wordt ingegaan op actuele thema's als phytophtera resistentie, strokenteelt en natuurlijk omschakelen. De workshops zijn verdeeld over 18 en 19 januari.Workshops..... 0 reacties


Elke zaterdagochtend biologische boerenmarkt
Boeren & Buren: nieuw Nederlands concept in De Rijp
In Buurderij De Rijp is er vanaf zaterdag 17 december elke week een biologische boerenmarkt met kwaliteitsproducten van boerderijen en ambachtelijke producenten uit de buurt. Groente, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, banket, maaltijden en nog veel meer. En bijna allemaal biologisch geproduceerd. Tussen..... 0 reacties


Britse bio-verkoop bereikt 2,2 mld euro
De verwachting is dat aan het eind van 2016, de Engelse verkoop van biologische producten 2,2 miljard euro zal bereiken. Dit meldt de Soil Association. Volgens data van Nielsen nam de biologische verkoop in supermarkten, in de 52 weken tot aan 1 oktober 2016, met 6 procent toe vergeleken met een afname van..... 0 reacties


Fotoreportage: Nederlanders en Belgen op Nordic Organic Food Fair
Tholen - De Nordic Organic Food Fair in het Zweedse Malmö vierde tijdens de laatste editie haar eerste lustrum. De biologische beurs, die volledig op Scandinavië is gericht, trok veel inkopers van retailers en natuurvoedingwinkels uit met name het noordelijk halfrond. Hét moment voor veel bedrijven om zich..... 0 reacties


Eerste indruk Nordic Organic Food Fair
Kleurrijk, divers en een drukte van belang
Tholen - Waar de Zweedse stad Malmö bij aankomst letterlijk in nevelen was gehuld, was daar in het kleurrijke MalmöMässan - waar de vijfde editie van de Nordic Organic Food Fair plaatsvindt - niets meer van te merken. In totaal 375 standhouders, waarvan 33 Nederlandse en 8 Belgische, tonen hun..... 0 reacties


Verkoop biologische producten €5,3 miljard in 2015
De vraag naar voedsel- en drankproducten met een biologisch label neemt toe, met name in de biologische landbouwsector. Verkoop van gecertificeerde biologische producten bereikte de 5,3 miljard euro in 2015, 14 procent hoger dan in 2014. Dit zijn resultaten van de 2015 Certified Organic Survey van de USDA's..... 0 reacties


Oude ambachten en nieuwe technieken
Molen De Gouden Engel verkoopt granen nu ook online
Oude ambachten en nieuwe technieken gaan prima samen. Op Molen De Gouden Engel in Koedijk (Noord-holland) wordt met windkracht gemalen. De molen is in 2008 gebouwd volgens de oude technieken. Daar worden vanaf de start alleen biologische granen als tarwe, spelt, rogge, haver en boekweit gemalen.Vanaf 1..... 0 reacties


Bakkerijbedrijf Pandriks neemt Duitse bio-bakkerij en meelproducent over
Het Nederlandse bakkerijbedrijf Pandriks uit Meppel heeft per 1 november de Duitse biologische bakkerij Gutes Gut Gebacken (GGG) in Fulda en meelproducent Sauer Mühle in Bamberg overgenomen van W-E-G. Met de nieuwe fabriek midden in Duitsland kan Pandriks zijn groeiende groep klanten in Centraal- en..... 0 reacties


TerraSana vernieuwt Mediterrane lijn
Koude Spaanse soepen maken intrede in Nederlandse markt
TerraSana presenteert een vernieuwde Mediterrane lijn. Naast een nieuwe look zijn een aantal toevoegingen gedaan: Spaanse soepen, premium pasta's, Italiaanse piadina's en een aantal Griekse delicatessen. In totaal omvat de lijn nu 46 authentieke producten die het complete Middellandse zeegebied..... 0 reacties


Nederland goed voor 6% Deense bio-export
Tholen – Ondanks de grote markt in Denemarken is het land in staat om biologische producten te exporteren naar omliggende landen. Paul Holmbeck en Henrik Hindborg van branchevereniging Organic Denmark geven een toelichting bij de cijfers. Ook vertellen ze over de activiteiten van de organisatie.Organic..... 0 reacties


Drukbezochte winkeliersbijeenkomst van De Nieuwe Band
"Baktarwe staat onder druk"
Vorige week kwam coöperatieve groothandel De Nieuwe Band met ruim 50 natuurvoedingswinkeliers en molenaar Raoul Schyns samen, om te praten over het maken van meel en over de herkomst van tarwe in de winkel. Raoul is meester-molenaar van de Commandeursmolen in Mechelen, en maalt al zo'n 15 jaar bijna alle..... 0 reacties


TerraSana vernieuwt verpakking en receptuur honing-/hazelnootwafels
TerraSana heeft zijn honing- en hazelnootwafels vernieuwd. Niet alleen qua look, maar ookk qua receptuur. De wafels zitten nu in een vernieuwde verpakking met een doorzichtig venster. Verbeterde receptuurNu veel consumenten zich bewust zijn van de hoeveelheden en soorten suikers die in producten als deze..... 0 reacties

Rassenproef biologische spelt 2015-2016
De afgelopen jaren neemt de belangstelling voor bakspelt fors toe. Voor biologische spelt is de vraag redelijk stabiel gebleven. In 2015-2016 is voor de tweede keer op rij het rassenaanbod van biologische spelt getest. Er is onderzoek gedaan naar het aanbod van rassen voor de biologische teelt. Verschillende..... 0 reacties


Fruitbomen blijven achter in Europees bio-areaal
Tholen - Hoewel het areaal in Europa is gestegen zijn er wel duidelijke verschillen per gewasgroep. De Europese cijfers maken een verdeling in drie categorieën. Daarbij valt op dat de permanente gewassen, waar fruit- en olijfbomen onder vallen, aanzienlijk achterblijft ten opzichte van de andere..... 0 reacties


Europees bio-areaal blijft stijgen
Tholen - Met meer dan 11 miljoen hectare bio-areaal en areaal in omschakeling vorig jaar is de sector goed voor 6,2 procent van het totale Europese landbouwareaal. Sinds 2010 is het biologisch areaal met bijna 2 miljoen hectare gestegen. Eenzelfde trend is zichtbaar in het aantal biologische producenten. Aan..... 0 reacties


EU verplicht elektronisch certificaat op bio-import
De Europese Commissie heeft nieuwe regelgeving gepubliceerd rond de elektronische certificering van biologische importproducten. De nieuwe aanpak werd gisteren gepresenteerd en gaat over zes maanden in werking.De nieuwe regels moeten de traceerbaarheid van producten vergroten en potentiële fraude voorkomen...... 0 reacties

16-20 oktober: Sial Paris
Overzicht Nederlandse bio-standhouders op Sial Paris
Sinds ruim een halve eeuw streeft de internationale voedingsmiddelenvakbeurs SIAL ernaar om het grootste wereldwijde netwerk voor professionals in de voedingsmiddelenbranche te organiseren. Een doelstelling die met verve is bereikt. Het aangekondigde positieve resultaat van de aankomende beurseditie van de..... 0 reacties


"Een taart is niet compleet zonder fruit"
Biologisch vierseizoenenbanket goed voor vijfde plek Gouden Garde-verkiezing
Tholen – De populariteit van Heel Holland Bakt zal weinigen zijn ontgaan. De gedachte aan warme versgebakken taarten houdt menig zoetekauw en doe-het-zelver in de koude herfstmaanden aan de buis gekluisterd. Ook gisteravond was het volop zoetigheid wat de klok sloeg tijdens de jaarlijkse uitreiking..... 0 reacties


Supermarkt met breed bio-aanbod
SuperBrugsen in studentenwijk verkoopt meer biologisch
Tholen – Net buiten het centrum van Aarhus, in een studentenwijk, ligt een filiaal van supermarktketen SuperBrugsen dat in het oog springt. Het zijn niet de gevel of het pand waar de winkel gevestigd is die de aandacht trekken. Sterker nog: de winkel gaat vrijwel naadloos op in het straatbeeld. In de..... 0 reacties


Nieuw: chocolade- en kokoskoekjes gezoet met rijst- en appelsiroop
Het Tiense familiebedrijf Nutridia komt met nieuwe biologische chocolade- en kokoskoekjes. De koekjes zijn vervaardigd zonder toevoeging van biet- of rietsuikers. Ook geraffineerde suikers horen daar niet thuis. De koekjes worden gezoet met stropen van granen en fruit zoals rijst- en appelsiroop en bevatten..... 0 reacties


Fotoreportage: AGF Detail / Vakbeurs Foodspecialiteiten '16
Tholen - De bio-sector was ruim vertegenwoordigd op de laatste editie van de vakbeurzen AGF Detail en de gelijktijdig georganiseerde Vakbeurs Foodspecialiteiten. Op 27 en 28 september maakten tientallen bedrijven met biologische producten in hun portefeuille hun opwachting in Expo Houten. Gisteren lichtte..... 0 reacties


Broodspektakel bij 125-jarig jubileum Bakkerij Carl Siegert
Bakkerij Carl Siegert in Harmelen heeft op maandag 26 september 2016 haar 125 jarig bedrijfsjubileum gevierd met een spetterend Broodspektakel. Tijdens dit speciale evenement stond inspiratie, innovatie en ambacht rond het lekkerste biologische desembrood centraal. Meer dan 500 Horecaprofessionals waren te..... 0 reacties


Coop voortrekker in Deense bio-opmars
Tholen - Vroeg in de jaren ’80 was de Deense supermarktorganisatie Coop een van de eerste supermarkten in het land die biologische producten in het assortiment op nam. Nu, zo'n 25 jaar later, is biologisch niet meer weg te denken uit de Deense supermarkten. "Het begon in 1981 met peen en aardappelen,"..... 0 reacties


Deense bio-groei kent keerzijde
Tholen – De voortrekkersrol van Denemarken in de biologische sector is onbetwist. Hoewel in recente cijfers gesuggereerd werd dat het Zweedse bio-aandeel even groot is als dat van Denemarken, blijkt dat er geen rekening gehouden is met de groei van de Deense sector in de afgelopen maanden. Alleen dit..... 0 reacties


Lenneke met zwangerschapsverlof
Dag Lenneke, hallo Vincent
In de afgelopen zes jaar wist Lenneke 'haar' Biojournaal op de kaart te zetten en groeide ze zelf uit tot het gezicht van onze nieuwsbrief. Vorig jaar moesten we haar al drie weken missen op kantoor. Na haar bruiloft reisde Lenneke met haar Leroy af naar Zuid-Afrika voor een heerlijke vakantie. Nu, ongeveer..... 3 reacties


Fotoreportage toont bio-aanbod op Gastvrij Rotterdam
Tholen - Biologische koffie, brood, pesto, bier, crackers en limonade. Dit is slechts een kleine greep uit het biologische aanbod op de vierde editie van Gastvrij Rotterdam, de vakbeurs voor horecaprofessionals die van 19 tot en met 21 september gehouden werd in Ahoy Rotterdam. Biojournaal maakte deze..... 0 reacties


Le Perron toont ambachtelijke broden op AGF Detail
Le Perron staat voor het eerst op AGF Detail in Houten, dat op 27 en 28 september 2016 plaatsvindt. Sinds de tachtiger jaren staat de 'boulangerie traditionnelle' bekend om haar uitgebreide assortiment biologisch brood en banket. Ambachtelijke en pure producten die elk uur vers uit de oven komen. Dino Lobbes..... 0 reacties


Nieuw: Enjoy biologische (ontbijt)crackers
Met gepaste trots presenteert Mont Blanc Foods een nieuwe lijn biologische (ontbijt)crackers. Leo den Hamer: "De crackers zijn gemaakt in Nederland en worden verpakt onder ons nieuwe merk Enjoy. Het moderne groene logo met een vork en een wijnglas staat voor lekker biologisch genieten."De crackers zullen..... 0 reacties


"Maar liefst 46 nieuwe leden voor onze coöperatie"
Biologische producten Veld en Beek zelfs 's nachts verkrijgbaar
Tholen – Het Gelderse Doorwerth stond op 11 september voor even in het teken van ambachtelijk bereide biologische voeding. Door middel van proeverijen en rondleidingen konden de honderden bezoekers op de open dag van Biologische Boerderij Veld en Beek ervaren wat deze 'boerderijsupermarkt' zoal te bieden..... 1 reacties


Supermarkten realiseerden 18,5% groei
Biologische omzet +11,5% naar 1,3 miljard euro in 2015
De supermarkten realiseerden 18,5% groei in 2015 in hun omzet in biologisch. De omzetstijging van de totale levensmiddelen bedroeg ruim 3%. Daarmee groeit biologisch veel harder dan de reguliere markt. In de eerste helft van 2016 zet deze groei bij de supermarkten zich door. De speciaalzaken wisten hun omzet..... 0 reacties


Kersttrui tegen kerstkledingkeuzestress
Tijdens - wellicht - de laatste hittegolf van 2016 presenteert kledingmerk Appelkruimel&Fris de kersttrui. Deze kersttrui is tot 20 oktober slechts via pre-order te bestellen en dient om kerstkledingkeuzestress te voorkomen. Met de opbrengst van de verkoop organiseert Appelkruimel&Fris een feestelijk..... 0 reacties


Bieslanddagen laten jong en oud het poldergevoel ervaren
Oude koeienstal Hoeve Biesland wordt streekwinkel
Tholen – In de Polder van Biesland waren afgelopen weekend meer dan honderd vrijwilligers op de been voor de Bieslanddagen. Gelegen tussen Den Haag, Rotterdam en Delft, trok het evenement veel bekijks van stedelingen en buurtbewoners. "We mogen spreken van een gezellige drukte", vertelt Linda Duijndam, die..... 0 reacties