Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Brood en banket


Trend richting gemaksproducten zet door
Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2018
Tholen - Op de BIOFACH 2018 stonden meer dan 100 Nederlandse exposanten. Het team van Biojournaal bezocht hen allemaal en maakte een uitgebreide fotoreportage. Hierin is uiteraard ook ruimte gemaakt voor verschillende Hollandse beursbezoekers. De Nederlanders presenteerden allerlei nieuwe producten,..... 0 reacties

Van 3 t/m 11 maart
Belgische campagne voor biologische graanproducten
BioForum Vlaanderen start met Bio Mijn Natuur (de consumententak) op 3 maart een campagne om biologische graanproducten bij het grote publiek onder de aandacht te brengen. De campagne loopt tot en met 11 maart. Gezicht van de promotieweek wordt Dieter Coppens. Hij laat zien hoe ambachtelijk bio-brood gemaakt..... 0 reacties

Lotus Bakeries boekt recordomzet
Omzetgroei met dubbele cijfers voor Trek en Bear
Belgische 'koekjesproducent' Lotus Bakeries heeft een nieuwe mijlpaal behaald door de omzetgrens van 500 miljoen euro te doorbreken: 524 miljoen euro in 2017 (+3,3 procent ten opzichte van 2016). Deze groei schrijft het concern grotendeels toe aan zijn range biologische snacks, waaronder de merken Trek en..... 0 reacties


"Groeiende interesse in biologisch vanuit horeca"
Oldenheimer: 100% volkomen volkoren zuurdesembrood
Tholen - Bakkerij Carl Siegert heeft de Oldenheimer geïntroduceerd. Dit is een 100% volkoren zuurdesembrood, met toevoeging van lijnzaad, zonnebloempitten en havervlokken. Het biologische brood wordt met de hand gevormd en daarna in de vloeroven gebakken. Er is keuze uit twee varianten: de Oldenheimer..... 0 reacties


Eerste retailer in Frankrijk met bio-stokbrood
Carrefour gaat voor bio-omzet van 5 miljard euro in 2022
Carrefour heeft zich ten doel gesteld om wereldwijd een toonaangevende rol te gaan spelen in de voedseltransitie. Dit staat in het op 23 januari door Alexandre Bompard gepresenteerde transformatieplan 'Carrefour 2022'. Carrefour wil dat alle consumenten toegang hebben tot voedsel van hoge kwaliteit tegen..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Fotoreportage exposanten Bio-beurs 2018
Tholen - Het team van Biojournaal heeft tijdens de Bio-beurs alle standhouders bezocht en maakte een uitgebreide fotoreportage. Klik hier om de fotoreportage met alle exposanten van de Bio-beurs, Pureness en BioMechaTech te bekijken.Koningin Maxima zorgde op de openingsdag (woensdag 17 januari) voor een..... 0 reacties


Fotoreportage exposanten Bio-beurs 2018
Tholen - Het team van Biojournaal heeft tijdens de Bio-beurs alle standhouders bezocht en maakte een uitgebreide fotoreportage. Klik hier om de fotoreportage met alle exposanten van de Bio-beurs, Pureness en BioMechaTech te bekijken.Koningin Maxima zorgde op de openingsdag (woensdag 17 januari) voor een..... 0 reacties


Storm voorkomt bezoekersrecord Bio-beurs
"Bezoek Koningin Máxima erkenning voor jarenlange arbeid"
Tholen - Bij Bionext kijken ze met een goed gevoel terug op een bijzondere editie van de Bio-beurs. Directeur Bavo van den Idsert waande zich tijdens de openingsdag in een soort droomwereld, zo geeft hij aan. "De aanwezigheid van Koningin Máxima tilde het hele evenement natuurlijk naar een hoger plan. En..... 0 reacties


Op basis van biologische ingrediënten
Cannabis Burger bij Burgerbar Ter Marsch & Co
Burgerbar Ter Marsch & Co komt vaak in het nieuws omwille van haar burgers op basis van verrassende ingrediënten. Afgelopen jaar introduceerde de horecaketen de Wiedewietsaus op basis van biologische cannabis. Een ode aan Amsterdam en de Hollandse wietcultuur. Voor komend jaar hebben zij opnieuw een..... 0 reacties


"Liever geen overschot na feestdagen"
Biologische speculaas het hele jaar door
Tholen - Sinterklaas is alweer terug in Spanje, maar de biologische speculaas ligt nog in de winkel. Er wordt door steeds meer bakkers ingespeeld op de feestmaand december. De vraag vanuit de consument trekt aan, zeker in vergelijking met voorgaande jaren. Ondernemers zijn desondanks voorzichtig, omdat zij..... 0 reacties

Inschrijving voor Verkiezing Favoriete Bioproduct geopend
Ieder jaar komen mooie, nieuwe producten op de markt die bijdragen aan een eerlijkere, schonere of gezondere wereld. Op de Bio-beurs krijgen deze innovaties een speciaal plekje door middel van een verkiezing voor het 'Favoriete Bioproduct 2018'. Een nieuw product ontwikkeld? Meld het dan aan voor de..... 0 reacties


Nieuw en exclusief bij Natudis:
Thedinghsweert koekjes - met zorg gebakken
In de zorgbakkerij van Thedinghsweert maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt biologische koekjes. Deze koekjes zijn nu exclusief verkrijgbaar bij Natudis. Stichting Thedinghsweert is opgericht in 1991 als zorgvoorziening voor mensen met ontwikkelingsproblemen. Net buiten Tiel, langs de oevers van..... 0 reacties

Ekoplaza redt 2.000 kg bananen
Bietenbrownie en wortelmuffin tegen voedselverspilling
In het voorjaar kwamen Hutten en Ekoplaza met een nieuw product tegen voedselverspilling; een bananenbrood van bananen die anders werden weggegooid.Dit product is met enthousiasme ontvangen en heeft ervoor gezorgd dat er bijna 2.000 kg aan bananen is gered. Na dit succes zijn Hutten en Ekoplaza weer samen..... 0 reacties




Bakkerij de Knollentuin voortgezet door nieuwe eigenaren
In de Knollentuin wordt sinds 1974 ambachtelijk en biologisch brood gebakken. Het graan wordt op authentieke molenstenen gemalen. De naam Knollentuin is afkomstig van het 'in je knollentuin zijn' wat betekent dat je het naar je zin hebt op de plek waar je bent. Anke en Bas Loeffen en Jeroen Sluijters nemen..... 0 reacties


Aantal bio-bedrijven Oostenrijk stijgt
De biologische landbouw in Oostenrijk blijft groeien. Volgens het Oostenrijkse Ministerie van Landbouw zal het aantal bio-berdrijven dit jaar stijgen tot boven de 22.000. In het najaar van 2016 besloten 1.753 bedrijven om te schakelen naar een biologische werkwijze. Daarmee hoop Oostenrijk zich meer te..... 0 reacties


Australië: Vraag naar biologisch graan neemt toe
De biologische veeteelt neemt al jaren toe in Australië, en daarmee ook de vraag naar biologische granen. De vraag naar biologische granen neemt jaarlijks met meer dan 17% toe, maar de biologische graanoogst is nog maar 2% van de totale graanoogst. Het tekort aan graan voor de biologische sector wordt daarom..... 0 reacties


Biologisch bananenmeel op Nederlandse markt
Bananenmeel is heel populair om bijvoorbeeld pannenkoeken of brood mee te bakken of als onderdeel van een(power)ontbijt. "We zijn daarom heel blij dat we als allereerste in Nederland biologisch bananenmeel kunnen aanbieden," vertelt Sandra de Jong van De Nieuwe Band. "Het is heerlijk door yoghurt, pap of..... 0 reacties


Italiaanse biologische voedselmarkt stijgt met 20% in 2016
Volgens de Italiaanse Association of Organic Processors and Wholesalers (Assobio) kent de Italiaanse biologische voedselmarkt in 2016 een groei van 20%. Assobio heeft een steekproef gedaan van 18 bedrijven om een schatting te maken van de totale omzet. Vorig jaar mat Assobio een omzet van €594 mln, een..... 0 reacties


Bio-beurs 2017 voor akkerbouw en groenteteelt
Phytophthora resistente rassen, strokenteelt en omschakelen
Tijdens de Bio-beurs in Zwolle is er volop aandacht voor de ontwikkelingen in de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt. In verschillende workshops wordt ingegaan op actuele thema's als phytophtera resistentie, strokenteelt en natuurlijk omschakelen. De workshops zijn verdeeld over 18 en 19 januari.Workshops..... 0 reacties


Elke zaterdagochtend biologische boerenmarkt
Boeren & Buren: nieuw Nederlands concept in De Rijp
In Buurderij De Rijp is er vanaf zaterdag 17 december elke week een biologische boerenmarkt met kwaliteitsproducten van boerderijen en ambachtelijke producenten uit de buurt. Groente, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, banket, maaltijden en nog veel meer. En bijna allemaal biologisch geproduceerd. Tussen..... 0 reacties


Britse bio-verkoop bereikt 2,2 mld euro
De verwachting is dat aan het eind van 2016, de Engelse verkoop van biologische producten 2,2 miljard euro zal bereiken. Dit meldt de Soil Association. Volgens data van Nielsen nam de biologische verkoop in supermarkten, in de 52 weken tot aan 1 oktober 2016, met 6 procent toe vergeleken met een afname van..... 0 reacties


Fotoreportage: Nederlanders en Belgen op Nordic Organic Food Fair
Tholen - De Nordic Organic Food Fair in het Zweedse Malmö vierde tijdens de laatste editie haar eerste lustrum. De biologische beurs, die volledig op Scandinavië is gericht, trok veel inkopers van retailers en natuurvoedingwinkels uit met name het noordelijk halfrond. Hét moment voor veel bedrijven om zich..... 0 reacties


Eerste indruk Nordic Organic Food Fair
Kleurrijk, divers en een drukte van belang
Tholen - Waar de Zweedse stad Malmö bij aankomst letterlijk in nevelen was gehuld, was daar in het kleurrijke MalmöMässan - waar de vijfde editie van de Nordic Organic Food Fair plaatsvindt - niets meer van te merken. In totaal 375 standhouders, waarvan 33 Nederlandse en 8 Belgische, tonen hun..... 0 reacties


Verkoop biologische producten €5,3 miljard in 2015
De vraag naar voedsel- en drankproducten met een biologisch label neemt toe, met name in de biologische landbouwsector. Verkoop van gecertificeerde biologische producten bereikte de 5,3 miljard euro in 2015, 14 procent hoger dan in 2014. Dit zijn resultaten van de 2015 Certified Organic Survey van de USDA's..... 0 reacties


Oude ambachten en nieuwe technieken
Molen De Gouden Engel verkoopt granen nu ook online
Oude ambachten en nieuwe technieken gaan prima samen. Op Molen De Gouden Engel in Koedijk (Noord-holland) wordt met windkracht gemalen. De molen is in 2008 gebouwd volgens de oude technieken. Daar worden vanaf de start alleen biologische granen als tarwe, spelt, rogge, haver en boekweit gemalen.Vanaf 1..... 0 reacties


Bakkerijbedrijf Pandriks neemt Duitse bio-bakkerij en meelproducent over
Het Nederlandse bakkerijbedrijf Pandriks uit Meppel heeft per 1 november de Duitse biologische bakkerij Gutes Gut Gebacken (GGG) in Fulda en meelproducent Sauer Mühle in Bamberg overgenomen van W-E-G. Met de nieuwe fabriek midden in Duitsland kan Pandriks zijn groeiende groep klanten in Centraal- en..... 0 reacties


TerraSana vernieuwt Mediterrane lijn
Koude Spaanse soepen maken intrede in Nederlandse markt
TerraSana presenteert een vernieuwde Mediterrane lijn. Naast een nieuwe look zijn een aantal toevoegingen gedaan: Spaanse soepen, premium pasta's, Italiaanse piadina's en een aantal Griekse delicatessen. In totaal omvat de lijn nu 46 authentieke producten die het complete Middellandse zeegebied..... 0 reacties


Nederland goed voor 6% Deense bio-export
Tholen – Ondanks de grote markt in Denemarken is het land in staat om biologische producten te exporteren naar omliggende landen. Paul Holmbeck en Henrik Hindborg van branchevereniging Organic Denmark geven een toelichting bij de cijfers. Ook vertellen ze over de activiteiten van de organisatie.Organic..... 0 reacties


Drukbezochte winkeliersbijeenkomst van De Nieuwe Band
"Baktarwe staat onder druk"
Vorige week kwam coöperatieve groothandel De Nieuwe Band met ruim 50 natuurvoedingswinkeliers en molenaar Raoul Schyns samen, om te praten over het maken van meel en over de herkomst van tarwe in de winkel. Raoul is meester-molenaar van de Commandeursmolen in Mechelen, en maalt al zo'n 15 jaar bijna alle..... 0 reacties


TerraSana vernieuwt verpakking en receptuur honing-/hazelnootwafels
TerraSana heeft zijn honing- en hazelnootwafels vernieuwd. Niet alleen qua look, maar ookk qua receptuur. De wafels zitten nu in een vernieuwde verpakking met een doorzichtig venster. Verbeterde receptuurNu veel consumenten zich bewust zijn van de hoeveelheden en soorten suikers die in producten als deze..... 0 reacties

Rassenproef biologische spelt 2015-2016
De afgelopen jaren neemt de belangstelling voor bakspelt fors toe. Voor biologische spelt is de vraag redelijk stabiel gebleven. In 2015-2016 is voor de tweede keer op rij het rassenaanbod van biologische spelt getest. Er is onderzoek gedaan naar het aanbod van rassen voor de biologische teelt. Verschillende..... 0 reacties


Fruitbomen blijven achter in Europees bio-areaal
Tholen - Hoewel het areaal in Europa is gestegen zijn er wel duidelijke verschillen per gewasgroep. De Europese cijfers maken een verdeling in drie categorieën. Daarbij valt op dat de permanente gewassen, waar fruit- en olijfbomen onder vallen, aanzienlijk achterblijft ten opzichte van de andere..... 0 reacties


Europees bio-areaal blijft stijgen
Tholen - Met meer dan 11 miljoen hectare bio-areaal en areaal in omschakeling vorig jaar is de sector goed voor 6,2 procent van het totale Europese landbouwareaal. Sinds 2010 is het biologisch areaal met bijna 2 miljoen hectare gestegen. Eenzelfde trend is zichtbaar in het aantal biologische producenten. Aan..... 0 reacties


EU verplicht elektronisch certificaat op bio-import
De Europese Commissie heeft nieuwe regelgeving gepubliceerd rond de elektronische certificering van biologische importproducten. De nieuwe aanpak werd gisteren gepresenteerd en gaat over zes maanden in werking.De nieuwe regels moeten de traceerbaarheid van producten vergroten en potentiële fraude voorkomen...... 0 reacties

16-20 oktober: Sial Paris
Overzicht Nederlandse bio-standhouders op Sial Paris
Sinds ruim een halve eeuw streeft de internationale voedingsmiddelenvakbeurs SIAL ernaar om het grootste wereldwijde netwerk voor professionals in de voedingsmiddelenbranche te organiseren. Een doelstelling die met verve is bereikt. Het aangekondigde positieve resultaat van de aankomende beurseditie van de..... 0 reacties


"Een taart is niet compleet zonder fruit"
Biologisch vierseizoenenbanket goed voor vijfde plek Gouden Garde-verkiezing
Tholen – De populariteit van Heel Holland Bakt zal weinigen zijn ontgaan. De gedachte aan warme versgebakken taarten houdt menig zoetekauw en doe-het-zelver in de koude herfstmaanden aan de buis gekluisterd. Ook gisteravond was het volop zoetigheid wat de klok sloeg tijdens de jaarlijkse uitreiking..... 0 reacties


Supermarkt met breed bio-aanbod
SuperBrugsen in studentenwijk verkoopt meer biologisch
Tholen – Net buiten het centrum van Aarhus, in een studentenwijk, ligt een filiaal van supermarktketen SuperBrugsen dat in het oog springt. Het zijn niet de gevel of het pand waar de winkel gevestigd is die de aandacht trekken. Sterker nog: de winkel gaat vrijwel naadloos op in het straatbeeld. In de..... 0 reacties


Nieuw: chocolade- en kokoskoekjes gezoet met rijst- en appelsiroop
Het Tiense familiebedrijf Nutridia komt met nieuwe biologische chocolade- en kokoskoekjes. De koekjes zijn vervaardigd zonder toevoeging van biet- of rietsuikers. Ook geraffineerde suikers horen daar niet thuis. De koekjes worden gezoet met stropen van granen en fruit zoals rijst- en appelsiroop en bevatten..... 0 reacties


Fotoreportage: AGF Detail / Vakbeurs Foodspecialiteiten '16
Tholen - De bio-sector was ruim vertegenwoordigd op de laatste editie van de vakbeurzen AGF Detail en de gelijktijdig georganiseerde Vakbeurs Foodspecialiteiten. Op 27 en 28 september maakten tientallen bedrijven met biologische producten in hun portefeuille hun opwachting in Expo Houten. Gisteren lichtte..... 0 reacties


Broodspektakel bij 125-jarig jubileum Bakkerij Carl Siegert
Bakkerij Carl Siegert in Harmelen heeft op maandag 26 september 2016 haar 125 jarig bedrijfsjubileum gevierd met een spetterend Broodspektakel. Tijdens dit speciale evenement stond inspiratie, innovatie en ambacht rond het lekkerste biologische desembrood centraal. Meer dan 500 Horecaprofessionals waren te..... 0 reacties


Coop voortrekker in Deense bio-opmars
Tholen - Vroeg in de jaren ’80 was de Deense supermarktorganisatie Coop een van de eerste supermarkten in het land die biologische producten in het assortiment op nam. Nu, zo'n 25 jaar later, is biologisch niet meer weg te denken uit de Deense supermarkten. "Het begon in 1981 met peen en aardappelen,"..... 0 reacties


Deense bio-groei kent keerzijde
Tholen – De voortrekkersrol van Denemarken in de biologische sector is onbetwist. Hoewel in recente cijfers gesuggereerd werd dat het Zweedse bio-aandeel even groot is als dat van Denemarken, blijkt dat er geen rekening gehouden is met de groei van de Deense sector in de afgelopen maanden. Alleen dit..... 0 reacties


Lenneke met zwangerschapsverlof
Dag Lenneke, hallo Vincent
In de afgelopen zes jaar wist Lenneke 'haar' Biojournaal op de kaart te zetten en groeide ze zelf uit tot het gezicht van onze nieuwsbrief. Vorig jaar moesten we haar al drie weken missen op kantoor. Na haar bruiloft reisde Lenneke met haar Leroy af naar Zuid-Afrika voor een heerlijke vakantie. Nu, ongeveer..... 3 reacties


Fotoreportage toont bio-aanbod op Gastvrij Rotterdam
Tholen - Biologische koffie, brood, pesto, bier, crackers en limonade. Dit is slechts een kleine greep uit het biologische aanbod op de vierde editie van Gastvrij Rotterdam, de vakbeurs voor horecaprofessionals die van 19 tot en met 21 september gehouden werd in Ahoy Rotterdam. Biojournaal maakte deze..... 0 reacties


Le Perron toont ambachtelijke broden op AGF Detail
Le Perron staat voor het eerst op AGF Detail in Houten, dat op 27 en 28 september 2016 plaatsvindt. Sinds de tachtiger jaren staat de 'boulangerie traditionnelle' bekend om haar uitgebreide assortiment biologisch brood en banket. Ambachtelijke en pure producten die elk uur vers uit de oven komen. Dino Lobbes..... 0 reacties


Nieuw: Enjoy biologische (ontbijt)crackers
Met gepaste trots presenteert Mont Blanc Foods een nieuwe lijn biologische (ontbijt)crackers. Leo den Hamer: "De crackers zijn gemaakt in Nederland en worden verpakt onder ons nieuwe merk Enjoy. Het moderne groene logo met een vork en een wijnglas staat voor lekker biologisch genieten."De crackers zullen..... 0 reacties


"Maar liefst 46 nieuwe leden voor onze coöperatie"
Biologische producten Veld en Beek zelfs 's nachts verkrijgbaar
Tholen – Het Gelderse Doorwerth stond op 11 september voor even in het teken van ambachtelijk bereide biologische voeding. Door middel van proeverijen en rondleidingen konden de honderden bezoekers op de open dag van Biologische Boerderij Veld en Beek ervaren wat deze 'boerderijsupermarkt' zoal te bieden..... 1 reacties


Supermarkten realiseerden 18,5% groei
Biologische omzet +11,5% naar 1,3 miljard euro in 2015
De supermarkten realiseerden 18,5% groei in 2015 in hun omzet in biologisch. De omzetstijging van de totale levensmiddelen bedroeg ruim 3%. Daarmee groeit biologisch veel harder dan de reguliere markt. In de eerste helft van 2016 zet deze groei bij de supermarkten zich door. De speciaalzaken wisten hun omzet..... 0 reacties


Kersttrui tegen kerstkledingkeuzestress
Tijdens - wellicht - de laatste hittegolf van 2016 presenteert kledingmerk Appelkruimel&Fris de kersttrui. Deze kersttrui is tot 20 oktober slechts via pre-order te bestellen en dient om kerstkledingkeuzestress te voorkomen. Met de opbrengst van de verkoop organiseert Appelkruimel&Fris een feestelijk..... 0 reacties


Bieslanddagen laten jong en oud het poldergevoel ervaren
Oude koeienstal Hoeve Biesland wordt streekwinkel
Tholen – In de Polder van Biesland waren afgelopen weekend meer dan honderd vrijwilligers op de been voor de Bieslanddagen. Gelegen tussen Den Haag, Rotterdam en Delft, trok het evenement veel bekijks van stedelingen en buurtbewoners. "We mogen spreken van een gezellige drukte", vertelt Linda Duijndam, die..... 0 reacties


Vantland prominent naast de ingang
Fotoreportage: Bio-aanbod op Lowlands
Tholen - Biologische kaasfondue, soep, macaroni en wraps. De bezoekers van Lowlands konden de afgelopen dagen (19-21 augustus) in Biddinghuizen van een breed aanbod aan biologische gerechten genieten. Ook in het drankenaanbod was biologisch vrij goed vertegenwoordigd, variërend van sappen tot wijn...... 0 reacties

Soil Association:
'Organic September stuwt bio-markt over 2 miljard pond'
De algemene groei van biologische producten in supermarkten is in de 52 weken tot 18 juni met 5% toegenomen. Volgens de data van Nielsen heeft de groei van biologische verkoop in de eerste helft van 2016 doorgezet. Het is nu +5,2% in vergelijking met +3,2% aan het eind van 2015. Hier tegenover staat een..... 0 reacties


"Vullen hiermee de vraag naar ambachtelijk bio-brood in"
Bourgondische Broden krijgen alle tijd bij Bakkerij Verbeek
Tholen - Bakkerij Verbeek bakt sinds kort elke dag een zestal soorten ambachtelijke biologische Bourgondische Broden. Tijd is het geheim van deze broden. Het complete proces duurt zelfs langer dan 40 uur. Vincent Derksen geeft aan dat het een broodlijn is met toegevoegde waarde voor de biologische bakkerij..... 0 reacties

Volgende nieuwsbrief: maandag 8 augustus
Beste Biojournaal-lezers,

De Biojournaal-redactie gaat de komende twee weken van vakantie genieten. Op maandag 8 augustus verschijnt weer een nieuwe editie van Biojournaal en zullen we jullie dus weer elke werkdag van al het bio-nieuws voorzien. Persberichten, nieuwtjes en tips zijn ook na de vakantie van harte welkom via info@biojournaal.nl.

Groeten,

De redactie van Biojournaal


Biologische 'Lola Quinoa' nu verkrijgbaar bij Ekoplaza en Udea
De Dutch Quinoa Group (DQG), initiatiefnemer van de eerste Nederlandse quinoa-keten, brengt onder haar consumentenmerk Lola Quinoa biologische quinoa van Nederlandse bodem op de markt. Deze is vanaf nu verkrijgbaar bij de Ekoplaza en Udea. De quinoa is verpakt in een melkpakje met schenkdop. Er zijn twee..... 0 reacties


Anne-Marij de Koning opent deuren patisseriewinkel:
"Door mijn seizoensgebonden werkwijze kan ik fruit een hoofdrol toebedelen"
Tholen - Een jaar na de eerste voorbereidingen was het moment dan eindelijk daar: op 6 juli opende Anne-Marij de Koning haar eigen patisseriewinkel in Hilversum. In De Keuken van de Koning bereidt Anne-Marij huisgemaakte verse taarten, gebakjes en andere lekkernijen, waarvan een groot deel met biologische en..... 0 reacties


Bekend van franchiseformule Le Perron
Van Lanschot Participaties neemt minderheidsbelang in Market Food Group
Van Lanschot Participaties heeft op 1 juli 2016 overeenstemming bereikt over het verwerven van een minderheidsbelang in Market Food Group, gevestigd in Bunschoten-Spakenburg. De transactie is nog onderworpen aan de goedkeuring van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).Market Food Group, dat voor de..... 0 reacties


"Tussen 500 en 600 bezoekers voor Biologische Velddag"
Tholen - De Biologische Velddag op de Broekemahoeve in Lelystad heeft woensdag 22 juni tussen de 500 en 600 bezoekers getrokken, zo schatten de organisatoren. Geertje Schlaman geeft aan dat ze met een goed gevoel terugkijken op de Biologische Velddag. "Het was een hele goede geslaagde dag. We hebben veel..... 0 reacties

"In een horrorscenario beland, we zijn speelbal"
Sector doet appèl op Timmermans: stop herziening bio-wetgeving
Het is ook onder Nederlands voorzitterschap van de Europese Raad niet gelukt om een akkoord te sluiten over nieuwe wetgeving voor biologische productie en controle. De biologische sector vraagt in een open brief aan vice voorzitter Timmermans om het voorstel in te trekken. Het proces loopt vanaf 2013 en..... 0 reacties

Dinsdag 28 juni
Proefboerderij Ebelsheerd toont akkerbouwvernieuwingen tijdens open dag
Op dinsdag 28 juni is er een open dag op proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw Beerta. Op de proefboerderij wordt praktijkonderzoek verricht naar onder andere granen, koolzaad, suikerbieten en uien. Belangstellenden zijn tijdens deze dag van harte welkom om diverse vernieuwingen in de akkerbouw te komen..... 0 reacties


Zo'n 100 ton door Nederlandse bio-bedrijven aangekocht
Decertificatie Italiaanse partij tarwe
Skal is door CCPB, een Italiaanse controleorganisatie, geïnformeerd dat onderzoek heeft uitgewezen dat een Italiaanse partij durum tarwe onterecht als biologisch is verkocht. De partij tarwe ter grootte van 10.384 ton is gedecertificeerd. 7.626 ton tarwe lag tijdens decertificatie in opslag in Italië en is..... 0 reacties


Fotoreportage met marktkramen Veldplein, demo's en veldpresentaties
Machines nu wel in actie op Biologische Velddag
Tholen - Het weer is de laatste tijd op zijn zachtst gezegd nogal wisselvallig te noemen. Dit bezorgde de organisatoren van de Biologische Velddag voorafgaand dan ook de nodige kopzorgen. Tot grote opluchting van de organisatoren, deelnemers en bezoekers bleef het gisterenmiddag (22 juni) beperkt tot enkele..... 0 reacties


Biologische Velddag toont demo's granen en quinoa
Op de Biologische Velddag 22 juni aanstaande liggen diverse proefvelden en demonstraties klaar op proefboerderij De Broekemahoeve in Lelystad. Veel gewassen zijn nog in de beginfase van ontwikkeling, maar de granen staan al in bloei. In samenwerking met het bedrijfsleven verkent het Louis Bolk Instituut de..... 0 reacties


Groei zit vooral in breder assortiment
"Afzet biologische producten groeit weer met dubbele cijfers"
Tholen – De Nederlandse consument maakt duidelijk gezondere keuzes. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers die Rini Emonds van IRI dinsdag 14 juni presenteerde tijdens de VBP vergadering. Naast dat er voor gezondere producten gekozen wordt, groeit ook het marktaandeel van de duurzame producten in de reguliere..... 0 reacties


COBRA-project afgesloten
Biologische veredeling voor meer weerbare graan- en eiwitgewassen
Het Europese project 'COBRA' is begin 2016 afgesloten. In dit project was aandacht voor biologische veredeling en zaadproductie van granen en eiwitgewassen. In totaal namen 41 partners uit 18 landen deel aan dit project. Vanuit Vlaanderen participeerden Inagro en Universiteit en Hogeschool Gent. Het Louis..... 0 reacties


VBP wordt Bio Nederland
Jan Groen nieuwe voorzitter VBP
Tholen – Er verandert veel binnen de VBP, zo bleek gisteren tijdens de ledenvergadering van de Vereniging Biologische Producenten. Met een nieuwe naam en een nieuw logo moet de organisatie een nieuw elan krijgen. Ook zwaaiden twee bestuursleden en de voorzitter af. Jan Groen, van Green Organics, nam de..... 0 reacties


Fotoreportage Free From Food Expo 2016:
Opvallend veel 'Free From'-producten ook biologisch
Tholen - Het biologische gehalte op de Free From Food Expo neemt nog elk jaar toe. Dit werd duidelijk tijdens een rondgang van Biojournaal op de vierde editie van de beurs die op donderdag 9 en vrijdag 10 juni werd gehouden in de RAI Amsterdam. Meer dan 200 exposanten presenteerden hun glutenvrije,..... 0 reacties


"Suiker gebruiken we echt alleen als steun-ingrediënt"
Groente in Donny Craves-koeken?
Hanneke van den Berg, redacteur en blogger van het Noordhollands Dagblad, heeft onlangs een bezoek gebracht aan Donny Craves. Ze mocht de biologische koekjes niet alleen proeven, maar uiteindelijk ook zelf maken. Ze mocht eigen creaties maken, buiten de drie bekende Donny Craves-koeken (chocolate chip..... 0 reacties


Bauck met bio-aanbod op Free From Food Expo
Bauck GmbH, een pionier als het gaat om de productie van biologische producten, zal voor de vierde keer op de Free From Food Expo aanwezig zijn. Deze beurs zal op 9 en 10 juni gehouden worden in Amsterdam. Bauck GmbH is gespecialiseerd in de productie van convenience producten zonder allergenen. Het grote..... 0 reacties


Fotoreportage - Estafette Dordrecht opent op AA-locatie
Groter assortiment en meer vers
Tholen - Zaterdag 4 juni heropende Estafette in Dordrecht feestelijk de deuren op een nieuwe locatie. Biojournaal bezocht de nieuwe vestiging om een fotoreportage te maken. Gelegen op een AA-locatie in het hart van de stad kan geen Schapenkop (Dordtenaar) meer om de Estafette heen. Dat was ook te merken,..... 0 reacties


Alliantie P. de Vrij Moerkapelle BV – Van Uden
P. de Vrij Moerkapelle BV is een strategische alliantie aangegaan met Van Uden uit Rotterdam. P. de Vrij Moerkapelle BV is gespecialiseerd in de bewerking, opslag en verzending van onder andere kruiden en specerijen, granen, peulvruchten, bakkerijzaden en suiker. Mede door de diverse certificeringen zoals..... 0 reacties

Hogere uitbetalingsprijzen voor biologische haver, baktarwe en spelt
Agrifirm Plant betaalt telers in de biologische graanpool 270,30 euro per ton voor EKO & Demeter haver. De basisprijs van EKO-baktarwe bedraagt 335,10 euro per ton. In tegenstelling tot de gangbare granen zijn de prijzen voor biologische granen afgelopen seizoen gestegen. De prijs van 270,30 euro per ton..... 0 reacties


Samenwerking Stadsbakkerij Broodt met High Tech Campus
Stadsbakker Dido van Klinken keert terug naar de High Tech Campus. Exact 3 jaar geleden, op 1 juni 2013, vertrok Dido bij Philips Design. Nu, 1 juni 2016 keert hij weer terug naar de High Tech Campus. Nu niet als designer, maar als bakker.Vanaf 1 juni aanstaande is het brood van Stadsbakkerij Broodt te koop..... 0 reacties

Franse bio-omzet: +14,7% naar 5,75 miljard euro
Het Franse l'Agence Bio meldt dat de markt voor biologische levensmiddelen een waarde bereikt heeft van 5,75 miljard euro. Dit betekent een stijging van 14,7% ten opzichte van het voorgaande jaar. Uit de cijfers blijkt verder dat het bio-aandeel in eieren ongeveer 20% bedraagt, voor melk is dat 12%. Vooral..... 0 reacties

Volgende nieuwsbrief maandag 30 mei
Beste lezers,

Morgen zult u de Biojournaal-nieuwsbrief voor een keertje missen. We vertrekken namelijk vanmiddag met ons hele team naar Parijs om daar ons 20-jarig jubileum te vieren. Maandag 30 mei zijn we weer terug met al het biologische nieuws. Alvast een goed weekend toegewenst!

Pieter Boekhout


'Transitional organic'-certificering
Amerikaans label voor omschakelaars
Amerikaanse boeren die willen omschakelen naar biologisch staan voor de enorme uitdaging van 3 jaar aan de strenge eisen voldoen voordat een oogst gecertificeerd biologisch is. Ze krijgen te maken met een leerproces en hoge kosten zonder extra winst voor hun oogst. Daardoor maakt, ondanks de grote vraag naar..... 0 reacties


Consumenten ontmoeten leveranciers
Fotoreportage Lentemarkt de Groene Passage
Tholen - Traditioneel viert de Groene Passage met de Lentemarkt de start van het nieuwe seizoen. Op het plein voor de Groene Passage aan de Mariniersweg in Rotterdam presenteerden afgelopen zaterdag 21 mei zo'n 50 leveranciers hun producten. Ze kregen op de markt de kans om met de consumenten in gesprek te..... 0 reacties