Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Vegetarisch


"La Vida Vegan-lijn scoort heel goed"
Wereldwijd bereik voor bio-chocopasta's
Tholen – De teller staat inmiddels op 60. In zoveel verschillende landen staan de chocoladepasta's van Brinkers in de schappen. "Op dit moment is de Verenigde Staten een grote groeimarkt voor biologische chocoladepasta’s en hebben we onlangs de eerste contacten voor de distributie van ons eigen merk gelegd...... 0 reacties


Your Organic Nature #1 in margherita-wijzer Questionmark
Kant-en-klaar, vers of uit de diepvries, de vraag naar gemaksmaaltijden groeit al enige tijd sterk. Ook de bewuste consument heeft van die dagen dat het niet lekker uit komt, de zin in koken ontbreekt of dat de keuze valt op een filmavondje onder het genot van een snelle (soms ietwat minder gezonde) hap...... 0 reacties

Open Bedrijvendag bij De Hobbit: 1 oktober
Nieuwsgierig wat er allemaal bij De Hobbit te beleven valt? Laat je dan tijdens de Open Bedrijvendag op 1 oktober (10:00-17:00 uur) verleiden tot een ontdekkingsreis in het vegetarisme, wandel mee in de productieruimtes en kom tempeh zien, seitan voelen en tofu proeven. Er is ook biologische catering..... 0 reacties


Nieuwe glutenvrije hartige snacks: triangles
De glutenvrije trend zet door. Steeds meer mensen zijn op zoek naar alternatieven voor glutenhoudende producten. TerraSana speelt hier op in en introduceert een lijn met glutenvrije snacks: triangles. Ze hebben iets weg van tortillachips, maar zijn daarentegen puur en low-fat. Puur, glutenvrij en..... 0 reacties


"Tamari Protein Steak van Bertyn gebruikt voor dit gerecht"
Café Ter Marsch zet vegetarische steak tartare van seitan op de kaart
Sinds maandag 14 augustus is Café Ter Marsch in Rotterdam een nieuw vegetarisch gerecht rijker. In samenwerking met de blog De Hippe Vegetariër werd een vegetarische steak tartare aan het menu toegevoegd. Deze samenwerking is het resultaat van de Blogger Summer Vega Challenge waarbij bloggers werden..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Pascal Depuydt, VeggieBel: "We bevinden ons te midden van grote verandering"
Veganistisch alternatief voor vleesliefhebbers in trek
Tholen – Vleesvervangers zijn de categorie noviteit ontgroeid en hebben hun bestaansrecht in het schap naast de vleeswaren en andere dierlijke producten meer dan verdiend. Heite Dommelholt, algemeen directeur van Vivera, de grootste producent van vleesvervangers in Nederland, sprak eind juli tegen RTL Nieuws..... 0 reacties


"Meerdere productintroducties op de planning"
Vernieuwde Bionova sandwichspreads nu verkrijgbaar
Tholen - Bij FZ Organic Food zijn ze druk met de relaunch van het merk Bionova. Enige tijd geleden zijn de Bionova jams al in een nieuw jasje gestoken, dit geldt nu ook voor de sandwichspreads. De vernieuwde sandwichspreads zijn vanaf nu verkrijgbaar. "We gaan het hele merk Bionova opnieuw in de markt zetten..... 0 reacties


Innovatieve rijstcultuur aan de basis van nieuwe vleesvervanger
La vie est belle viert 25-jarig jubileum met vegetarische rijstburger
Tholen – La vie est belle bestaat 25 jaar. De Vlaamse producent van vegetarische burgers presenteerde vorige maand haar nieuwe RizRiz burger, gemaakt van biologische en fairtrade Sunria Vulcano Rice. "Het is een culinaire, hoogstaande burger met een grote maatschappelijk toegevoegde waarde", aldus Jan de..... 0 reacties

Nederland tekent voor duurzame, lokale sojateelt
Europese sojaverklaring vermindert afhankelijkheid import
Gisteren ondertekenden 13 EU-lidstaten, waaronder ook Nederland, de Europese 'sojaverklaring', waarin wordt ingezet op duurzame sojateelt en andere eiwithoudende gewassen van lokale teelt. De insteek is om minder afhankelijk te worden van import uit hoofdzakelijk Zuid-Amerikaanse landen. Hiermee willen deze..... 0 reacties


Vegetafel en Vegenement verhuizen naar het Groene Hart
Gouda is een evenementenbureau rijker, namelijk het eerste en enige vegetarisch/veganistisch evenementenbureau ter wereld. Vegetafel en Vegenement verzorgen de grootste vega(n) evenementen van Nederland. "Fijn dat ons bedrijf het Groene Hart nóg een beetje groener kan maken", aldus directrice Christine..... 0 reacties


Nieuwe receptuur, nieuwe naam
ProLaTerre Linzenburger wordt Tomaat & Linzenburger
ProLaTerre ontwikkelt vegan producten op basis van biologische ingrediënten. Naast het introduceren van nieuwe producten zoals de ProLaTerre Zeeuwse Zeewierballetjes en de ProLaTerre Zeewierburger verbetert het bedrijf soms ook bestaande producten. Zo is ook de receptuur van de ProLaTerre Linzenburger..... 0 reacties


Twee nieuwe vegan burgervarianten
Florentin introduceert falafel burger en falafel-broccoli burger
Burgers zijn momenteel een grote trend. Florentin speelt hier nu op in door voor het komende BBQ-seizoen met twee nieuwe vegan burgervarianten te komen: een falafel burger en een falafel-broccoli burger. Bereid met verse kikkererwten, uien en peterselie is deze snack ook gluten- en sojavrij. De producten..... 0 reacties


Slotdebat It's the food, my friend over botsende wereldbeelden
Rabo-topman verslikt zich in saucijzenbroodje
Na vier avonden met vernieuwende denkers en doeners in ons voedselsysteem werden vernieuwers als bio-dynamisch akkerbouwer Lizelore Vos, varkenshouder Annechien ten Have en vegetarische slager Jaap Korteweg tijdens het slotdebat van de 8ste jaargang van It's the food, my friend! in de Rode Hoed in debat..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


"Broertje van tempeh"
Nieuw bij Udea: Hobbit Lupeh
Vleesvervanger Lupeh, gefermenteerde lupinebonen, wordt gezien als het broertje van tempeh, maar dan op basis van lupine in plaats van soja. Lupeh wordt gemaakt van zachtgekookte lupinebonen die gefermenteerd worden met een mensvriendelijke schimmel. De fermentatie bindt de bonen tot een vast blok en breekt..... 0 reacties




Florentin komt met 4 desserts
CocoKick: kokosdessert met Midden-Oosters tintje
Tholen - Florentin presenteert een nieuw product. Het gaat dit keer niet om een salade, snack of saus volgens authentieke recepten uit het Midden-Oosten en de Mediterrane landen. Florentin komt namelijk met een nieuw dessert: CocoKick. "Dit kokostoetje kan door iedereen gegeten worden, het is samengesteld..... 0 reacties


Fotoreportage Free From Food Expo 2016:
Opvallend veel 'Free From'-producten ook biologisch
Tholen - Het biologische gehalte op de Free From Food Expo neemt nog elk jaar toe. Dit werd duidelijk tijdens een rondgang van Biojournaal op de vierde editie van de beurs die op donderdag 9 en vrijdag 10 juni werd gehouden in de RAI Amsterdam. Meer dan 200 exposanten presenteerden hun glutenvrije,..... 0 reacties


Kansen voor opschaling van zeewierteelt in Nederland
De teelt van zeewier kan uiteenlopende economische en maatschappelijke voordelen bieden. Naast het product zeewier gaat het om ecosysteemdiensten als golfslagdemping in windparken en opname van nutriënten. Deze diensten kunnen mogelijk helpen om te komen tot een rendabele grootschalige teelt. Pilotstudies..... 0 reacties


Wereld Oceaan Dag werd een echt feestje van de zee
Ruim 750 bezoekers kwamen zondag 5 juni naar de The Budget Hotel in Hazerswoude-Rijndijk om Wereld Oceaan Dag te vieren. Een evenement volledig gericht op de wereld van zeewier en duurzaamheid. Informatie over zeewier werd gegeven via diverse goedbezochte kookworkshops en presentaties van prominente..... 0 reacties


Een kijkje in de keuken van Bertyn
"De seitan bepaalt hier de planning"
Tholen – Bertyn uit het Belgische Schoten is de maker van authentieke biologische seitan. De producent gunde Biojournaal een letterlijk kijkje in de keuken en liet zien hoe de vleesvervanger geproduceerd wordt. "De biologische seitan van Bertyn wordt nog altijd op ambachtelijke wijze geproduceerd. Hier zijn..... 0 reacties


Texel teelt duurzaam truffelwier met zeewater
In het waddengebied op Texel is het bedrijf Waddenwier er in geslaagd met vers zeewater een uitzonderlijke kwaliteit Nederlands zeewier te telen. Zeewier wordt steeds belangrijker in voeding, farmacie, cosmetica en als bemesting in de landbouw. Met deze doorbraak krijgen we de beschikking over duurzaam en..... 0 reacties

Volgende nieuwsbrief maandag 30 mei
Beste lezers,

Morgen zult u de Biojournaal-nieuwsbrief voor een keertje missen. We vertrekken namelijk vanmiddag met ons hele team naar Parijs om daar ons 20-jarig jubileum te vieren. Maandag 30 mei zijn we weer terug met al het biologische nieuws. Alvast een goed weekend toegewenst!

Pieter Boekhout


De nieuwe veganist: van activist naar levensgenieter
Wat begon als een protest tegen de bio-industrie is uitgegroeid tot een positieve manier van leven waarbij genieten voorop staat. Het veganisme groeit in populariteit en zal zich ontwikkelen tot een meer gangbare manier van leven waarbij plantaardige voeding centraal staat. Dit constateert Lisette Kreischer,..... 0 reacties


Consumenten ontmoeten leveranciers
Fotoreportage Lentemarkt de Groene Passage
Tholen - Traditioneel viert de Groene Passage met de Lentemarkt de start van het nieuwe seizoen. Op het plein voor de Groene Passage aan de Mariniersweg in Rotterdam presenteerden afgelopen zaterdag 21 mei zo'n 50 leveranciers hun producten. Ze kregen op de markt de kans om met de consumenten in gesprek te..... 0 reacties


Aanstaande zaterdag Biologische Lentemarkt van de Groene Passage
Heb je ook al zo'n zin in Hollandse aardbeien, knapperige groene asperges en romige graskazen? Op de Lentemarkt viert de Groene Passage in Rotterdam de start van een nieuw seizoen vol heerlijke producten. Dit doen ze op het plein voor de Groene Passage met ruim 50 kramen, live muziek, hapjes, drankjes en..... 0 reacties


"Merken kunnen zich mooi presenteren aan consumenten"
Ruim 4.700 bezoekers voor tweede Better Event
Tholen - De tweede editie van het Better Event heeft zo'n 500 bezoekers meer getrokken dan in 2015. Het gezondheidsevenement op het gebied van voeding, verzorging, sport en beweging vond wederom plaats in het Amtrium, het duurzame gebouw van de RAI Amsterdam. "Het was hartstikke geslaagd, we hebben zo'n..... 0 reacties


Met bio-quinoa uit België
Nieuw: Kinowaburger van La Vie Est Belle
La vie est belle, de Vlaamse producent van vegetarische burgers, introduceert een nieuwe burger: Kinowa. Gezond, duurzaam en innovatief zijn waarden die La vie est belle op het lijf geschreven zijn. Deze waarden vormen de basis van de ontdekkingstocht van La vie est belle naar nieuwe lekkere, vegetarische..... 0 reacties


Erik Does: "Veel mensen langer bleven dan gepland"
Fotoreportage Open Dag Udea - Tientallen kramen op 'leveranciersmarkt'
Tholen - Zondag 24 april opende biologische groothandel Udea haar deuren en gunde haar klanten een kijkje achter de schermen. Bezoekers kregen een uitgebreide rondleiding op beide locaties van Udea. En in het DKW-magazijn presenteerden tientallen leveranciers in marktkraampjes hun producten. Zij grepen hun..... 0 reacties


"Flinke stap gemaakt met verhuizing"
Fotoreportage: Ekoplaza Stratumsedijk trekt veel meer klanten
Tholen – Eén van de twee Ekoplaza's in Eindhoven verhuisde eind 2014 naar de Stratumsedijk 34. De positieve gevolgen van deze verhuizing zijn volgens Ekoplaza-bedrijfsleider Luuk Bogmans nog altijd goed merkbaar. "We hebben hier meer klanten dan aan de Geldropseweg. De meeste nieuwe klanten komen binnen..... 0 reacties


"Discussie is gelukkig al veel minder fel"
Nieuw: veganistisch hondenvoer met kokosolie, baobab en zeewier
Tholen - Yarrah Organic Petfood introduceert begin april de 'Vega Active Dog'. "Dit voer is niet alleen geschikt voor honden die allergisch zijn voor dierlijke eiwitten, maar ook het duurzame karakter van dit voer speelt voor veel hondenbezitters een belangrijke rol om de hond vega te voeren. Aan dit nieuwe..... 9 reacties

Alle Denen kennen biologisch Ø-logo
Het Deense bio-logo Ø is bij alle Denen bekend, dat blijkt uit een recent onderzoek. Het logo wordt al 25 jaar gevoerd op biologische producten. Controle van het certificaat gebeurd door het Ministerie van Voedsel, Landbouw en Visserij. "De bekendheid van het bio-logo heeft de 100 procent bereikt. Er zijn..... 0 reacties


Biologisch, glutenvrij en veganistisch
Patés en kant-en-klare maaltijdsauzen VeggieBel nu ook in Nederland
Vanaf deze maand zijn de biologische en glutenvrije veganistische patés en kant-en-klare maaltijdsauzen van de Belgische fabrikant DePuydt dan eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar.Toen Pascal Depuydt - zoon van de 5e generatie traditionele slagersfamilie - met de productie van glutenvrije veganistische..... 0 reacties


Eerste VeggieWorld in Utrecht: 5-6 maart
Op 5 en 6 maart 2016 zal er voor het eerst een VeggieWorld beurs georganiseerd worden in Utrecht. Dit zal de eerste editie zijn van de beurs voor de veganistische levensstijl in Nederland. Nederland is met bijna 17 miljoen mensen en met een hoog gemiddeld inkomen een zeer lucratieve markt voor alle..... 0 reacties


"Ik vind dat ik heel vernieuwend bezig ben"
Fotoreportage: Goes (her)ontdekt Bio Drôme
Tholen - Natuurvoedingswinkel Bio Drôme is eind oktober verhuisd naar de Oostwal 2a in Goes. Eigenaar Damario Luitwieler is heel blij met de nieuwe locatie. "We zitten echt op een goede plek nu. Er is hier veel bedrijvigheid." Hij vertelt dat de reacties op de nieuwe winkel lovend zijn: "Wat een mooie..... 0 reacties


Debutanten, nieuwe merken en productintroducties
Fotoreportage: Recordaantal Nederlanders op BIOFACH 2016
Tholen - Op de BIOFACH 2016 stonden in totaal meer dan 100 Nederlandse bedrijven. Biojournaal heeft ze allemaal bezocht en een uitgebreide fotoreportage gemaakt. Ook in de gangpaden werden nog wat landgenoten gespot en Biojournaal trof diverse Nederlanders aan in buitenlandse stands. In de fotoreportage zie..... 0 reacties

Beste Biojournaal-lezers,
In verband met het bezoek aan de BIOFACH in Neurenberg (10-13 februari) publiceren we op donderdag 11 en vrijdag 12 februari geen nieuwe editie van Biojournaal. Maandag 15 februari verschijnt Biojournaal weer wel. In deze nieuwsbrief zal een uitgebreide fotoreportage van de Nederlanders op de BIOFACH te vinden zijn.

Met vriendelijke groet,

Het team van Biojournaal


Dag van het Zeewier: 6 februari
Een bijzonder 'plantje' als zeewier verdient een eigen dag waarop extra aandacht wordt besteed aan het potentieel ervan. In Japan, bakermat van de zeewiercultuur, doen ze dit al sinds 1966: op 6 februari in het jaar 702 besloot de keizer dat zeewier dusdanig waardevol was dat je er belasting mee mocht..... 0 reacties


Fotoreportage Bio-beurs
Tholen - De tweede editie van de Bio-beurs werd 20 en 21 januari gehouden in de IJsselhallen Zwolle. De beurs heeft iets meer dan 9.000 bezoekers heeft getrokken, waarmee het bezoekersaantal van vorig jaar overtroffen is (8.747 in 2015). Biojournaal bracht ook dit keer weer een bezoek aan alle..... 0 reacties


Met alle exposanten en nieuwe producten
Fotoreportage Bio-beurs 2016
Tholen - De tweede editie van de Bio-beurs werd 20 en 21 januari gehouden in de IJsselhallen Zwolle. Biojournaal bezocht ook dit jaar weer alle exposanten en maakte een uitgebreide fotoreportage. Klik hier om de fotoreportage te bekijken.Diverse exposanten presenteerden nieuwe producten op de beurs. Bij..... 0 reacties

Biojournaal op Bio-beurs
Donderdag 21 januari verschijnt vanwege de Bio-beurs geen nieuwe editie van Biojournaal. Vrijdag 22 januari versturen wij weer een nieuwsbrief.
 
De redacteuren bezoeken tijdens de Bio-beurs de stands om een uitgebreide fotoreportage te maken. Deze foto's zijn maandag 25 januari terug te vinden in de nieuwsbrief en op de website.

Biojournaal staat zelf ook op de beurs, in stand D 245. Kom gerust langs om je te laten informeren over Biojournaal en het Handboek Bio. Dit handboek is een naslagwerk voor iedereen in de biologische sector. De nieuwe editie verschijnt volgend jaar. Sta je nog niet in dit handboek? Meld je dan op de beurs aan voor een gratis vermelding.

 


Prijsuitreiking op 20 januari
Genomineerden 'Mijn favoriete bioproduct' bij elkaar op beursvloer
Op woensdag 20 januari, tussen 20:00 en 21:00 uur wordt bekend gemaakt welk biologisch product zich het favoriete bioproduct 2016 mag noemen. Er doen 12 producten mee aan de verkiezing. Het publiek bepaalt wie er met de titel vandoor gaat. De Verkiezing van Mijn favoriete Bioproduct is een initiatief van de..... 0 reacties


"Onze 4 kinderen zijn prachtige meerwaarde voor het team"
'La vie est belle' - zelfs voor doorgewinterde vleesliefhebbers
Tholen – La vie est belle wil meer variatie in het vegetarische aanbod brengen. De Belgische producent van biologische vegetarische burgers en spreads groeit na jaren van pionieren inmiddels jaarlijks met zo’n 30 tot 35 procent. En nu is het tijd om de stap naar de Nederlandse markt te maken. Diverse..... 0 reacties

Beste Biojournaal-lezers,
Het jaar is weer bijna voorbij. Wij gaan er even tussenuit en gaan van onze vakantie genieten. Vanaf maandag 4 januari zullen we weer al het biologische nieuws voor jullie verzamelen. Wij wensen iedereen hele fijne feestdagen en een gezond en gelukkig 2016 toe.

Ook in het nieuwe jaar is de inbreng van onze lezers van harte welkom. We zien nieuwtjes, tips en persberichten met belangstelling tegemoet.


"Insecten minst favoriet als vleesvervanger"
Consumenten hebben bij het kiezen uit vijf eiwitbronnen als alternatief voor vlees hele verschillende aankoopmotieven. 'Gezondheid' en 'Natuurlijkheid' zijn de belangrijkste motieven. Vis, zeewier en peulvruchten scoren hoog op deze motieven. Vis en peulvruchten zijn favoriet, daarna zeewier, kweekvlees en..... 0 reacties


"Na jaren van pionieren plukken we de vruchten"
'La vie est belle' verleidt Nederlandse markt met vega-variatie
Tholen – Ook Nederland kan nu kennismaken met de vegetarische bio-producten van La vie est belle. Na De Grote Verleiding in Kruiningen is een deel van het assortiment namelijk opgenomen door Udea en De Zaai-Ster. "Via Udea kregen we een mooie entree in de 72 winkels van EkoPlaza. De Zaai-Ster raakte..... 0 reacties


Seamore winnaar Ketchum Food Lab competitie 2015
'I sea pasta': Zeewier vermomd als tagliatelle
Woensdagavond 15 december is tijdens de finale van de Ketchum Food Lab competitie Seamore uitgeroepen tot 'meest innovatieve food startup 2015'. Willem Sodderland, oprichter Seamore, is erg verheugd de prijs in ontvangst te mogen nemen: "Vanaf de eerste dag denk ik – óók als startup – al vijftien jaar..... 0 reacties