Mededelingen

Vacaturesmeer »

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

  • Er is gisteren geen nieuws gepubliceerd.

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Overig nieuwsmeer »

Koerslijstmeer »




Zuivel

Meerderheid Eerste Kamer stemt in met invoering fosfaatrechtenstelsel
Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft op 23 mei ingestemd met de invoering van het fosfaatrechtenstelsel voor de melkveehouderij per 1 januari 2018. De fracties van SGP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, OSF, SP en PVV en senator Prast van D66 stemden tegen. Ook het voorstel voor de Wet grondgebonden..... 0 reacties

Kort HBO-traject Biologische Melkveehouderij Leeuwarden
De specialisatie Biologische Melkveehouderij van Van Hall Larenstein in Leeuwarden gaat na de zomer van start. Ali-Jetske Hoogland, docent en coördinator van de opleiding: "Wij zijn enthousiast. De eerste studenten hebben zich aangemeld en we kunnen van start. Meer studenten zijn altijd welkom." Kies..... 0 reacties


Biologische zuivel schaars op Franse markt
De aanvoer van biologische zuivelproducten in Frankrijk stokt enigszins, waardoor de schaarste in het land steeds meer toeneemt. 71% van de Fransen heeft in 2016 ten minste eenmaal een biologisch zuivelproduct genuttigd, volgens Agence Bio. Over de komende jaren wordt verwacht dat dit aandeel zal stijgen,..... 0 reacties


Op De Groene Hofstee
Bio-melkkoe Neeltje 214 overschrijdt 100.000 kg melk-grens
Melkkoe Neeltje 214 (vader Looking Major) van De Groene Hofstee heeft de grens van 100.000 kg melk overschreden op 15-jarige leeftijd. Hiermee is zij de tiende koe op het bedrijf die heeft gehaald en de vijfde koe die het behaald in haar biologisch tijdperk. Tevens heeft Neeltje 214 het predicaat sterkoe 3..... 0 reacties


Graskazenseizoen bij Kroon officieel geopend
Tussen de eerste Hollandse asperges en aardbeien, pakt Kroon Biologische Verswaren pakt uit met diverse soorten graskaas in het assortiment.Dansende koeienElk jaar in april zien we steeds meer berichten verschijnen over de koeiendans. Het spektakel van blije, springende koeien boeit steeds meer mensen...... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Klaar voor vragenvuur tijdens infodagen
"Warmonderhof-studenten worden geen 'mainstream' bio-boeren"
Tholen - Vandaag, 22 juni en op 11 juli staan bij Warmonderhof in Dronten weer infodagen op het programma. Ruud Hendriks, teamleider en docent Bodemkunde op Warmonderhof, vertelt hoe de infodag er voor de geïnteresseerden in een voltijd-opleiding uit zal zien. "Voor de dagschool is het echt een meeloopdag...... 0 reacties

Oproep Biohuis en Natuurweide:
"Stuur Van Dam onderbouwd verzoek voor vrijstelling"
Nu de rechtbank Den Haag alle eisers (ruim 50, waaronder ook diverse biobedrijven) in zes kort geding zaken heeft vrijgesteld van de Fosfaatreductieregeling 2017, ligt de weg open voor anderen in een vergelijkbare situatie. De rechtbank had daarbij oog voor de speciale positie van biologische bedrijven...... 0 reacties


Slotdebat It's the food, my friend over botsende wereldbeelden
Rabo-topman verslikt zich in saucijzenbroodje
Na vier avonden met vernieuwende denkers en doeners in ons voedselsysteem werden vernieuwers als bio-dynamisch akkerbouwer Lizelore Vos, varkenshouder Annechien ten Have en vegetarische slager Jaap Korteweg tijdens het slotdebat van de 8ste jaargang van It's the food, my friend! in de Rode Hoed in debat..... 0 reacties


"Brengen de kazen met de tractor naar de winkel"
'Tjonger' van Boer Bart ligt te rijpen
Tholen - Bastiaansen heeft dit jaar drie nieuwe kazen in het assortiment opgenomen. Dit onder het concept 'Bastiaansen van de Boer'. Inmiddels is ook de productie van Bastiaansen van Boer Bart, de 'Tjonger', van start gegaan. De eerste kazen hiervan gaan volgens Marja Bastiaansen in week 24 naar de winkels...... 0 reacties


Bij De Groene Griffioen in Weesp
Eerste Weesper graskaas van 2017 beschikbaar
Vrijdag 7 april gingen de biologische koeien van boerderij De Groene Griffioen voor het eerst van het jaar naar buiten. Het eerste lentegras dat de koeien eten zorgt voor een andere samenstelling van de melk. Als van die melk kaas wordt gemaakt, krijg je graskaas. Dus kaas van melk van het eerst lentegras...... 0 reacties


Biohuis: “Waarom bloeden om het probleem op te lossen?"
Staat in hoger beroep tegen uitspraak fosfaatreductieregeling
Tholen – De Staat heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter waarin een aantal boerenbedrijven, waaronder ook biologische, werd uitgezonderd van de fosfaatreductieregeling. Dat schreef staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. De..... 0 reacties


Nieuw: biologisch kippenvoer speciaal voor hobbykippen
Voerwaarts is fabrikant van specialistische diervoeders. Het bedrijf brengt nu een vernieuwende serie biologische kippenvoeders onder de merknaam 'Via Organica' op de markt. Biologisch voer is echt anders dan gangbaar voer. De granen en zaden en hun bijproducten zijn vrij van genetische manipulatie (GMO) en..... 0 reacties


Biologische sector Schotland groeit sterk
De Schotse bio-voedingssector is booming en presteerde met een groei van 11,7 procent in de retailafzet het afgelopen jaar beter dan die in de rest van het Verenigd Koninkrijk. Volgens een onlangs verschenen marktrapport van de Soil Association groeit de Britse bio-sector al voor het vijfde jaar op rij en..... 0 reacties

Klik hier om je aan te melden voor de dagelijkse nieuwsbrief


Vietnam kiest voor internationale standaard om export impuls te geven
Na het vastlopen van de onderhandelingen over het TTP-handelsakkoord introduceren Vietnamese bedrijven internationale kwaliteitsstandaarden om hun mogelijkheden op de wereldwijde markt te vergroten. Het grootste zuivelconcern van het land, Vietnam Dairy Products (Vinamilk) is de eerste biologische..... 0 reacties




Ekoplaza werkt samen met leveranciers aan duurzamere melk
Uit vergelijkend onderzoek van Milieudefensie is gebleken dat Ekoplaza de meest duurzame supermarkt is om melk te kopen. Milieudefensie: "Grote supermarktketens vinden ontbossing geen belangrijk thema. Voor veel van de zuivelproducten die ze verkopen heeft ontbossing en aantasting van de natuur..... 0 reacties

Milieudefensie: biosector voorloper in gebruik oerwoudvrij veevoer
Met het uitbrengen van een benchmark/monitor van grote supermarktketens in Nederland wil Milieudefensie inzicht krijgen in de mate waarin supermarkten bijgedragen hebben aan ontbossing door gebruik van veevoer geproduceerd met geïmporteerde soja voor de productie van zuivel, vlees en eieren. Daarbij is het..... 0 reacties


Ierse biomarkt groeit kwart in 2016
De Ierse markt voor biologische producten is het voorbije jaar met 23,7 procent gegroeid. Volgens cijfers van marktonderzoeksbureau Kantar Worldpanel werd in 2016 een bio-omzet van 142 miljoen euro gerealiseerd. Deze groei is vooral een gevolg van meer kopers, die vaker komen winkelen en steeds meer..... 0 reacties

Onderzoek naar emissie van fijnstof en ammoniak op omgeving
De biologische pluimveehouderij is tot dusver vrijgesteld van verplichte wettelijke maatregelen voor emissiereductie van ammoniak en fijnstof. Deze vrijstelling heeft enerzijds te maken met de kleinschaligheid waardoor de totale emissie van bedrijven lager is en anderzijds investeringen in emissiereductie..... 0 reacties


Bio-eieren blijven biologisch ondanks ophokplicht
Tholen - De ophokplicht als gevolg van de vogelgriep heeft geen gevolgen voor de status van biologische eieren. Bij vrije-uitloopeieren is dat niet het geval. Die mogen na het verstrijken van een ophoktermijn van 12 weken niet meer als zodanig worden verkocht. Daardoor ontstonden er onlangs nog grote..... 0 reacties

'Ambachtelijke geitenkaas natuur', 125 grams-verpakking
Terugroepactie biologische geitenkaas Le Larry
Le Larry heeft besloten om uit voorzorgmaatregelen alle 'Ambachtelijke geitenkaas natuur, bio, 125 g, geproduceerd van rauwe geitenmelk', met lotcode 1705401 en houdbaarheidsdata 2, 3, 5 of 7 maart 2017 uit de verkoop terug te roepen. De reden voor deze maatregel is een vaststelling van besmetting met..... 0 reacties


Ophokplicht: wat je als Belgisch biologisch pluimveehouder moet weten
Nadat er een geval van vogelgriep werd vastgesteld bij een hobbyhouder in het Belgische Denderbelle, geldt er daar sinds 2 februari een ophokplicht voor alle pluimvee. Voor de professionele sector was die al langer van kracht. Rondom de hobbyhouderij is een bufferzone ingesteld van 3 kilometer, waar alle..... 0 reacties


Biologische garantieprijs maart: -0,75 naar 47,25 euro
De FrieslandCampina biologische garantieprijs voor boerderijmelk voor maart 2017 bedraagt 47,25 euro per 100 kilo melk. De biologische garantieprijs daalt met 0,75 euro ten opzichte van februari (48,00). In de biologische garantieprijs van maart is een correctie verwerkt van 0,30 euro van te hoog ingeschatte..... 0 reacties


Opwaartse trend biologische veehouderij kent geen grenzen
Tholen – De biologische veehouderij in de Europese Unie maakte in de periode 2000-2015 een imposante groei door. Pluimvee is wat betreft aantallen (10,8 miljoen dieren) de onbetwiste nummer één. Schapen (4,5 miljoen) en rundvee (3,7 miljoen) completeren de top drie. Onderaan de pikorde bevinden zich de..... 0 reacties


"Aurora Gold blijft het merk voor de natuurvoedingswinkels"
Achterhooks Dearntjen: regionaal concept Aurora
Tholen - Achterhooks Dearntjen, dit is de naam van het nieuwe streekgerichte concept van Aurora. Voor de Achterhooks Dearntjen-kazen werkt Aurora samen met 8 Nederlandse biologische melkveehouders uit de Achterhoek (binnen een straal van zo'n 70 kilometer van de kaasmakerij in Ven-Zelderheide). Voor de..... 0 reacties


Fotoreportage Nederlanders op BIOFACH 2017
Tholen - Met meer dan 100 Nederlandse exposanten was ons land ook dit jaar weer sterk vertegenwoordigd op de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari). Het aantal Hollandse standhouders was zelfs nog hoger dan in 2015, het jaar waarin Nederland Partnerland was. Volgend jaar is er hopelijk ruimte voor nog meer..... 0 reacties


Hooidammer Honing-Tijm en Truffel geïntroduceerd tijdens BIOFACH
Nieuwe bio-geitenkazen dankzij toegenomen melkaanbod
Tholen - Kaasmakerij Henri Willig presenteerde op de BIOFACH twee nieuwe geitenkazen. De ontwikkeling van deze kazen is mogelijk nu de biologische geitenmelk inmiddels weer goed te verkrijgen is, zo geeft commercieel directeur René Rovers aan. "Vanwege deze betere verkrijgbaarheid hebben we besloten om..... 0 reacties


Drentse Aa nu ook verkrijgbaar bij Udea
De ambachtelijke zuivelproducten van producent Drentse Aa zijn vanaf heden ook bij Udea verkrijgbaar. De recente overname van De Zaai-Ster door Udea betekent dat de distributie voortaan door beide groothandels gedaan zal worden. Partijen waarmee geen samenwerking (meer) mee is, worden vanzelfsprekend niet..... 0 reacties

Verwachte Duitse melkstroom zet druk op gunstige bio-melkprijs
De vraag naar biologische melk is niet te stuiten. De productie draait volle toeren om de huidige tekorten op te kunnen vangen. Tussen 2016 en 2019 zal de productie van biologische melk naar verwachting met een miljard kilogram toenemen, stelt Boerderij. Nederland zou goed zijn voor een meerproductie van 40..... 0 reacties


Kees van Zwaluw (De Natuurweide) over het derogatiebesluit:
"Kans dat we naar de rechter stappen is 95%"
Biologische melkveehouders dreigen vanwege het derogatiebesluit naar de rechter te stappen. Dat meldt Kees van Veluw van branchevereniging De Natuurweide. Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) presenteerde eind vorig jaar het fosfaatreductieplan. Dat was nodig om de derogatie voor ons land te behouden...... 0 reacties


RauwPower zuivel nu ook te koop bij Odin
Vanaf woensdag 22 februari is de rauwmelkse zuivel van RauwPower ook te koop via Odin, de biologische voedselcoöperatie. "We zijn hier blij mee omdat de zuivel nu in principe bij elke natuurvoedingswinkel verkrijgbaar kan zijn. Regelmatig krijgen we berichten van de ervaringen van klanten met onze..... 0 reacties


Bereidingsproces geoptimaliseerd na verhoging productiecapaciteit
Weerribben Zuivel kwark weer optimaal
De afgelopen jaren is Weerribben Zuivel kwark uitgegroeid tot één van de meest succesvolle producten in het Weerribben Zuivel-assortiment en in het zuivelassortiment van de bio-speciaalzaak. Met name de magere kwark van Weerribben Zuivel is een echte hardloper. Keerzijde hiervan was dat de..... 0 reacties


Abbot Kinney's tevreden over BIOFACH-debuut
"Ik denk dat we er volgend jaar weer gaan staan"
Tholen - Onder de 115 Nederlandse standhouders op de BIOFACH 2017 bevonden zich diverse debutanten. De meesten van hen gaven aan dat ze ter verkenning in het verleden zelf al een rondgang over de beurs gemaakt hebben Harold Elisen, commercieel directeur van De Kroes (producent van onder andere toast,..... 0 reacties


Drie digitale meetsystemen toegelaten voor registratie weidegang
De Duurzame Zuivelketen heeft drie meetsystemen toegelaten die melkveehouders kunnen gebruiken om hun weidegang per koe digitaal te registreren. De meetsystemen van fabrikanten GEA, VSM en Het Internet Huis zijn op de witte lijst hiervoor geplaatst.De laatste jaren zijn er nieuwe beweidingsvormen ontwikkeld...... 0 reacties

Beste Biojournaal-lezers,
In verband met het bezoek aan de BIOFACH in Neurenberg (15-18 februari) publiceren we op donderdag 16 en vrijdag 17 februari geen nieuwe editie van Biojournaal. Vanaf maandag 20 februari verschijnt Biojournaal wel weer. In deze nieuwsbrief zal een uitgebreide fotoreportage van de Nederlanders op de BIOFACH te vinden zijn. Lenneke Pors-Schot en Vincent Verboom zijn namens Biojournaal aanwezig op de beurs.

Met vriendelijke groet,

Het team van Biojournaal


Hoeve Sonneclaer breidt uit met 12,7 ha grond
Vorige week heeft biologische melkveehouderij Sonneclaer 12,7 hectare grond aan haar areaal landbouwgrond mogen toevoegen. De komende twee jaar worden deze percelen omgeschakeld van gangbare naar biologische landbouw. Het bedrijf spreekt zijn dank uit voor Roelof van Pijkeren en zijn collega's van het..... 0 reacties


Ondanks tekort vrije-uitloopeieren geen meervraag naar bio
Veel kippen die als gevolg van de vogelgriep verplicht werden opgehokt gaan nu hun twaalfde week in. Dat betekent dat de eieren van de vrije-uitloopkippen na deze periode niet meer als zodanig mogen worden verkocht, wat zijn weerslag heeft op het aanbod vrije-uitloopeieren. Dat biedt kansen voor bio-eieren,..... 0 reacties


Aftrap ‘It’s the food, my friend!’, dinsdagavond 21 februari in de Rode Hoed
Naar een houdbaar wereldvoedselsysteem: de rol van geld
Volgende week vindt de aftrap plaats van een nieuwe debatserie in de Rode Hoed. Bert van Ruitenbeek vertelt over deze nieuwe serie, die het hoofdthema “De transitie van ons voedselsysteem: vernieuwers aan het woord” draagt “We geven ruimte aan inspirerende denkers en doeners die het grotere plaatje zien en..... 0 reacties


Wytze Nauta geeft workshop op BioFach
Zorgen over GMO technieken bij dieren
De Stichting Biologische Veeverbetering / Bio-KI maakt zich zorgen om de komst van nieuwe technieken waarmee ook landbouwhuisdieren gemakkelijk genetisch gemanipuleerd kunnen worden. Bio-KI heeft samen met het Europese netwerk Eco-AB aan de bel getrokken bij IFOAM dat de GMO nu ook de dieren gaat bedreigen...... 0 reacties


Nieuw: Bastiaansen van de Boer
Tholen - Bastiaansen Bio Kaas presenteert volgende week op de BIOFACH in Neurenberg drie bijzondere kazen onder het nieuwe concept 'Bastiaansen van de Boer'. "We zijn gestart om melk van een aantal biologische boeren rechtstreeks te verwerken tot mooie producten. Het gaat om een roodbacterie natuurkorst..... 0 reacties


Duitsland: bio wordt mainstream
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


EU investeert 10 mln euro in Britse en Deense bio-sector
De Europese Commissie heeft besloten om voor de komende drie jaar € 10,4 mln subsidie te verlenen aan twee Europese associaties voor biologische teelt. Dat zijn de 'Organic Trade Board (OTB)', een Britse associatie die verantwoordelijk is voor 70% van de biologische sector van het land en 'Organic Denmark',..... 4 reacties


"Qua ligging niet mogelijk"
Bouwhuis Agro zou ook biologisch willen werken
Bouwhuis Agro uit Witteveen zit nog in de strijd om de felbegeerde titel Agrarische Ondernemer 2017 (top 10). Het familiebedrijf timmert al zo'n 25 jaar aan de weg met scharrel- en vrije uitloopkippen. Johan (52) geeft in De Krant van Midden-Drenthe aan dat hij het liefst ook nog biologisch zou willen..... 0 reacties

Voedseltrends in Vlaanderen
Duurzaamheid, gemaksvoeding en bio winnen terrein
Het Landbouwrapport 'Voedsel om over na te denken' van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij beschrijft wat de Vlaming eet en welke meningen, gedragingen en trends daarbij een rol spelen. Tijdens een seminar van de laatste editie van de Agriflanders beurs in Gent presenteerde het..... 0 reacties


Biologische melk verdringt conventionele domein in Frankrijk
Tholen – De melkindustrie ligt onder vuur. In het conventionele circuit zagen melkveehouders de melkprijzen de laatste jaren in rap tempo verdampen. Door massale overproductie als gevolg van de afschaffing van het melkquotum, zijn boeren vaak genoodzaakt hun melk ver onder de kostprijs te verkopen. De weg..... 1 reacties

Duitsland: biologische levensmiddelen varen succesvolle koers
Biologische levensmiddelen ontwikkelen zich van ooit een nicheproduct naar mainstream: bij groenten en fruit kiest de meerderheid van de Duitsers naar eigen zeggen voor biologische producten. Bij zuivelproducten, vlees- en worstwaren geeft bijna één op de drie de voorkeur aan biologische producten. Bij alle..... 0 reacties


Biologische garantieprijs melk in februari 2017 bedraagt €48
De FrieslandCampina biologische garantieprijs voor boerderijmelk voor februari 2017 bedraagt 48 euro per 100 kilo melk. De biologische garantieprijs blijft daarmee op hetzelfde niveau als in januari. Naar verwachting zullen de biologische melkprijzen van de referentiebedrijven in februari op hetzelfde niveau..... 0 reacties

Edith Finke, DLV Advies:
"Omschakeling naar biologisch kansrijk"
Afgelopen jaar zijn meer gangbare melkveebedrijven overgeschakeld naar biologisch dan voorheen. De markt voor biologische zuivel is groeiende. Edith Finke, adviseur rundvee bij DLV Advies, is gespecialiseerd in de biologische veehouderij. Zij organiseerde twee workshops over omschakelen tijdens de BioBeurs..... 0 reacties


Stichting Bio KI wil coöperatie oprichten
Sybrand Bouma is melkveehouder in Grou (Friesland) en zit in de boeren-initiatiefgroep Bio-KI. Net als voorgaande jaren stondde Stichting Biologisch Veeverbetering (Stichting Bio-KI) in de stand bij de Natuurweide op de beursvloer. Sybrand Bouma: "Ik heb er beide dagen gestaan en veel mensen gesproken. Veel..... 0 reacties


Ekovar Wennekers winnaar Ekoland Innovatieprijs 2017
Het spande erom: ook dit jaar zaten de drie genomineerde bedrijven, voor wat betreft innovatiekracht, zeer dicht bij elkaar. De vakjury beoordeelde de bedrijven op de criteria innovatie, originaliteit, effectiviteit, algemene toepasbaarheid, maatschappelijke acceptatie en duurzaamheid.Alle drie de..... 0 reacties


Areaal 10% toegenomen tot 52.000 ha
Groei bio-landbouw in pluim- en melkveesector
De oppervlakte landbouwgrond voor biologische landbouw is in vijf jaar tijd met bijna 10 procent toegenomen naar ongeveer 52 duizend hectare. Ook het aantal bedrijven met biologische landbouw is van 2011 tot en met 2016 licht gegroeid. Het nam met bijna 2 procent toe naar ruim 14 honderd bedrijven. Van de..... 0 reacties


Natuurweide werft 15 nieuwe leden op Bio-beurs
Teunis Jacob Slob van biologische melkveehouder vereniging De Natuurweide gaat vandaag thuis weer zijn dieren verzorgen na twee volle dagen heel hard gewerkt te hebben als standhouder op de Bio-beurs. "We kijken met heel veel plezier en tevredenheid terug. Het het belangrijkste moment van het jaar om ons te..... 0 reacties


Pluimveehouder houdt moed na preventieve ruiming
De biologische pluimveehouderij van Ben Janssen in Boven-Leeuwen (Gelderland) werd geruimd nadat bij een bedrijf in de buurt vogelgriep werd vastgesteld. De pluimveehouder kreeg voor elke geruimde kip een schadevergoeding, maar de schade door leegstand moet hij zelf bekostigen. Omroep Gelderland bezocht de..... 0 reacties


Designkeuze maakt bio zichtbaarder onder out-of-home kanalen
Nieuwe verpakking voor bio-eieren Eicom Barneveld
Tholen – De bio-eieren van Eicom Barneveld hebben een nieuwe uitstraling. De eieren van het het merk Convei worden vanaf nu in een opvallende groene doos van 3x30 stuks aangeboden. We merken dat de afzet van biologische eieren in de out-of-home markt toeneemt. "Door deze designkeuze vallen onze biologische..... 0 reacties


RauwPower zuivel voor het eerst op de Bio-beurs
Een jaar geleden vertrokken André en Tonny Mulder van Wijthmen naar De Lutte om daar een nieuwe start te maken. In Wijthmen maakten zij al rauwmelkse zuivel. Door de geplande aanleg van de A35 dwars door hun weilanden moesten zij verkassen.Na een tijd alle opties bekeken te hebben werden er nieuwe kansen en..... 0 reacties


Weerribben Zuivel introduceert IJslandse zuiveldrank
Weerribben Zuivel breidt het assortiment Skyr uit met een Drink variant, naast de Skyr yoghurt in beker. Skyr Drink wordt gemaakt volgens een meer dan 1000 jaar oud IJslands recept. Klaas de Lange: "De verse Skyr Drink van Weerribben Zuivel is een naturel drinkyoghurt in een literpak. Het product is fris en..... 0 reacties


Belgische biokazen in de prijzen op BioCaseus
Twee Belgische biologische kaasproducten zijn in de prijzen gevallen bij BioCaseus, een internationale wedstrijd voor biologische kazen. Zowel Karditsel als de Volle Maan kaapten de hoofdprijs weg in hun categorie. BioCaseus is een internationale wedstrijd voor biologische kazen. Een onafhankelijke,..... 2 reacties


Aantal bio-bedrijven Oostenrijk stijgt
De biologische landbouw in Oostenrijk blijft groeien. Volgens het Oostenrijkse Ministerie van Landbouw zal het aantal bio-berdrijven dit jaar stijgen tot boven de 22.000. In het najaar van 2016 besloten 1.753 bedrijven om te schakelen naar een biologische werkwijze. Daarmee hoop Oostenrijk zich meer te..... 0 reacties


Uitwaaien in de IJsseldelta tijdens ERF-1 Winterwandeling
Dit jaar bestaat ERF-1 zuivel 5 jaar! Om het jaar goed te beginnen wordt er in samenwerking met restaurant Eten bij Hendrick en de Eenhoorn Koffie & Thee op zaterdag 21 januari een winterwandeling georganiseerd. "Lekker uitwaaien over de dijken van de Mandjeswaard, je bent van harte welkom op ERF-1,"..... 0 reacties


varkens, geiten en schapen
Gefaseerde omschakeling mogelijk voor Vlaamse veehouders
Het Vlaamse Departement landbouw & Visserij laat weten dat varkens-, geiten- en schapenhouders nu ook gefaseerd kunnen omschakelen naar de biologische productie Dat betekent dat de plantaardige teelten en de dierlijke productie niet gelijktijdig opstarten, dat meldt Bio Forum Vlaanderen.De omschakeling..... 0 reacties


Italiaanse biologische voedselmarkt stijgt met 20% in 2016
Volgens de Italiaanse Association of Organic Processors and Wholesalers (Assobio) kent de Italiaanse biologische voedselmarkt in 2016 een groei van 20%. Assobio heeft een steekproef gedaan van 18 bedrijven om een schatting te maken van de totale omzet. Vorig jaar mat Assobio een omzet van €594 mln, een..... 0 reacties


Bio-beurs 2017:
Veel aandacht voor (omschakelende) melkveehouders
De vraag naar biologische melk in Nederland is groter dan het aanbod. Ondanks het grote aantal omschakelaars in 2016 is er nog steeds ruimte in de markt voor nieuwe biologische ondernemers. De strategie richting extensivering in plaats van intensivering pakt al lang goed uit: de prijs voor biologische melk..... 0 reacties


Reudink legt in nieuw logo nadruk op bio
De afgelopen periode heeft Reudink zich gebogen over haar positionering in de markt. Daarbij werd stilgestaan bij de vraag het hoe het bedrijf zich kan blijven onderscheiden en zichtbaarheid kan vergroten. En wat het bedrijf samen met haar klanten wil bereiken.Daarom heeft Reudink een aantal medewerkers,..... 0 reacties


Sjoerd de Hoop: "Het E-woord klinkt overal"
"Ophokken helpt niet meer"
De buurman van pluimveebedrijf Het Waddenei in Hiaure, dat binnen één jaar twee keer is geruimd, krijgt twee dagen veel volk over de vloer die hun auto moeten parkeren omdat de wegbermen te smal zijn. Naast NVWA-medewerkers, dierenartsen en chauffeurs van vrachtwagens ook een GGD-arts en verpleegkundige die de..... 2 reacties


Beperking maagdarmwormen rundvee voor lager melkproductieverlies
Besmettingen met maagdarmwormen zorgen voor een niet te onderschatten economisch verlies door melkproductieverlies, groeiachterstand van het jongvee en de hoge behandelingskosten. In het CCBT project 'Knelpuntziekten in de biologische veehouderij' is gezocht naar methoden om schade door maagdarmwormen te..... 0 reacties


Arian de Jong, BioStee:
"Een goed plan maken en kringlopen sluiten"
Samenwerken en overschakelen naar biologische landbouw was een goede zet vandrie akkerbouwers in de Hoekse Waard. Op de jonge zeeklei groeien niet alleenaardappelen, groenten en granen, maar ook grasklaver voor eigen koeien. Die koeienleveren voldoende mest voor alle gewassen en goede melk en kaas op de koop..... 0 reacties


Eko-boer vreest uitstoot fijnstof van omliggende megastal
Tholen – De Eko-camembert van Eko boerderij Arink wordt als antibioticavrij verkocht en dat wil ondernemer John Arink graag zo houden. Zijn melkveehouderij loopt echter gevaar. De Raad van State heeft geoordeeld dat de omliggende maatschap Groot-Zevert een stal voor 1.200 witvleeskalveren mag bouwen. "De..... 0 reacties


Vietnamese zuivelgigant lanceert 100% lokale bio-melk
De Vietnamese zuivelgigant Vinamilk heeft de eerste 100% lokale biologische productlijn op de markt gebracht die voldoet aan Europese en Amerikaanse standaarden. De koeien lopen vrij rond op de grasvelden van Da Lat en worden niet blootgesteld aan chemische voedingsproducten of gewasbeschermingsmiddelen...... 0 reacties


Biologisch pluimveebedrijf in Friesland getroffen door vogelgriep
"De entstoffen zijn er, waarom worden ze niet ingezet?"
Tholen – Pluimveehouder Rimer Dijkstra uit Hiaure was onlangs volledig omgeschakeld naar biologisch en had zijn kippen nét zes weken toen de hoogpathogene H5-variant van de vogelgriep bij hem uitbrak. De kippenstal met ruim 28.000 kippen is gisteren door de NVWA geruimd. Een behoorlijke aderlating. "Dat hakt..... 0 reacties


Weerribben Zuivel introduceert A2-kaas
Weerribben Zuivel heeft haar assortiment A2 producten uitgebreid. Naast A2 halfvolle melk is er nu ook A2 kaas te verkrijgen. De gebruikte melk in de A2 kaas ziet eruit als gewone melk, smaakt als gewone melk en bevat al het goede dat koemelk van nature bevat. Het verschil met gewone melk is het type eiwit..... 0 reacties


Fosfaatplafond voor tweede keer op rij overschreden
De fosfaatproductie in dierlijke mest valt dit jaar opnieuw hoger uit dan het door de Europese Unie vastgestelde plafond. In 2016 daalde de productie vergeleken met een jaar eerder wel met bijna 2 procent van 180,1 tot 177 miljoen kg, dat is nog steeds ruim 4 miljoen kg boven het plafond van 172,9 miljoen..... 0 reacties


Elke zaterdagochtend biologische boerenmarkt
Boeren & Buren: nieuw Nederlands concept in De Rijp
In Buurderij De Rijp is er vanaf zaterdag 17 december elke week een biologische boerenmarkt met kwaliteitsproducten van boerderijen en ambachtelijke producenten uit de buurt. Groente, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, banket, maaltijden en nog veel meer. En bijna allemaal biologisch geproduceerd. Tussen..... 0 reacties


Sonneclaer-ijs gebruikt USDA-gecertificeerde melk van eigen boerderij
"Hele bio-zuivelsector moet naar antibioticavrij"
Tholen - De biologische melkproductie van Sonneclaer is sinds 21 juni 2016 officieel USDA-gecertificeerd. Dit houdt in dat de melkproductie volledig antibioticavrij is. Gerard Mul: "We zijn ontzettend blij met dit nieuwe certificaat, er zijn maar een paar melkveehouders in Nederland die dit certificaat hebben...... 0 reacties


Seminar 17 januari 2017
Duurzaam waterbeheer in de strijd tegen klimaatverandering
Door de klimaatverandering die nu inmiddels breed onderkend wordt, zijn er in de praktijk steeds meer particulieren, ondernemers en bedrijven die van klimaatextremen hinder en schade ondervinden. Zo heeft de neerslag in Nederland in de eerste helft van 2016 op veel locaties een record omvang bereikt. Met..... 0 reacties