Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe rassen voor biologische aardappelteelt

Het project BioImpuls is begonnen met het stimuleren van de veredeling, op zoek naar een betrouwbare biologische aardappel die bestand is tegen ziekten & plagen. Dit spitst zich toe op de beruchte schimmelziekte Phytophthora dat zowel de opbrengst als de kwaliteit van het product onderuit haalt. Inmiddels zijn enkele resistente cultivars in vermeerdering en productie. Afgelopen jaar zijn deze nieuwkomers samen met de standaard rassen beproefd in de demovelden. Ook dit jaar worden demovelden aangelegd.

In de rassen demovelden lagen zowel vroege, middenvroege en late rassen. Op basis van de demoproef 2011 kunnen we in het vroege segment Vitabella aanbevelen als ras naast Biogold. Het heeft een vrij goede Phytophthora resistentie en een goed OWG. In de middenvroege rassen lijken de nieuwkomers Athlete en SA00-001-4 een aanwinst. Ze zijn beide resistent, hebben een goede opbrengst en voldoende hoog OWG. Athlete heeft van deze twee de mooiste sortering (meeste opbrengst in klasse 35-55). YP03-3 is een goede kandidaat in het late segment. Dit ras heeft een goede resistentie, een hoge opbrengst en een voldoende OWG. Het ras wordt wel snel grof en zou dus eerder geoogst kunnen worden.

Naast de gebruikelijke aardappelrassen zijn ook aardappelen met afwijkende kleuren en vormen gepoot. Het ging om een vijftiental bijzondere rassen. De speciale varianten zijn geteeld in een demoveld en getoond tijdens de open dag voor biologische bedrijven in juni afgelopen jaar. De bijzondere piepers kregen ook hier warme belangstelling van de bezoekers, vooral burgers/consumenten. Op de vraag wat de afzet van biologische aardappelen zou kunnen stimuleren kwamen vooral smaak en bijzondere soorten naar voren. De combinatie van beide eigenschappen lijkt daarmee extra interessant

Op het proefbedrijf Broekemahoeve zijn demo's uitgevoerd met potermaten en in ZW Nederland met meststoffen in bemestingniveaus. Dit heeft aangetoond dat een grote potermaat en voldoende stikstof in het begin van het groeiseizoen belangrijke aspecten zijn bij een vroege oogst van biologische aardappelen. Dat is vooral aan de orde in seizoenen dat Phytopthora vroeg toeslaat. Op het demoveld in het Zuidwesten in 2011 zijn verschillende meststoffen uitgeprobeerd, bij 2 stikstofniveaus.

Wat men zag:
Meer stikstof gaf hogere opbrengst
Gras/klaver als maaimeststof heeft goed gewerkt

Klik hier voor BioImpuls Nieuwsbrief.

Voor meer informatie: Harm Brinks, DLV plant
Bron: bioKennis
Publicatiedatum: