Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een nieuwe vorm van specerijen in de horeca

Koken met kristallen

Tholen - Volgens AlchemiA is 'koken met kristallen' een revolutie in de Nederlandse horeca te noemen. Via een gepatenteerde techniek wordt pure etherische olie ingekapseld in kristallen van biologische agave. "Deze kristallen bevatten alle krachtige smaakstoffen van de betreffende etherische olie. De kristallen bevatten geen zout, suiker en calorieën en zijn 100 procent biologisch en natuurlijk."

Hoe werkt het?

Jiri Verstraaten van AlchemiA legt uit: "Etherische olie wordt gemaakt uit planten of gewassen. Deze zeer geconcentreerde olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie en is het pure concentraat van de plant met alle natuurlijke smaak en geurstoffen. Er zijn grote hoeveelheden planten nodig om enkele druppels etherische olie te maken."



Deze olie is te geconcentreerd en daarmee te bitter om direct in de keuken te gebruiken. AlchemiA heeft een manier gevonden om gebruik mogelijk te maken: "De etherische olie wordt ingekapseld in de kristallen van biologische Agave. Agave is een cactussoort die vooral voorkomt in delen van Noord en Zuid Amerika. Dit eindproduct heet nu 'etherische olie kristallen' en is een heerlijke en krachtige smaakmaker voor vele gerechten in de keuken. De kristallen bevatten geen zout, suiker en calorieën. Daarnaast zijn de kristallen 100% biologisch."

Tips

Voor koks die in hun restaurants willen koken met kristallen heeft de maker een gebruiksadvies: "Strooi een klein snufje kristallen direct over uw gerechten, op dezelfde manier als een specerij of een kruid. Slechts een zeer kleine hoeveelheid is voldoende voor het krachtige (natuurlijke) aroma, 1 potje bevat circa 400 porties. De toepassingen in de keuken zijn eindeloos. Van ijs tot pasta, thee, soepen, desserts, salades, cocktails en nog veel meer. De kristallen zijn zowel in koude als warme gerechten en zowel in vaste als vloeibare vorm te verwerken."

Voordelen

Met deze techniek is het volgens Jiri voor het eerst mogelijk om met etherische olie te koken. De voordelen zijn kristallen somt hij moeiteloos op: "Door het zeer krachtig (natuurlijk) aroma is er slechts een zeer kleine hoeveelheid nodig en dat levert kostenbesparing op. Er zijn ook nieuwe smaken – bijvoorbeeld geranium – beschikbaar. Het product bevat geen zout, suiker en calorieën. De kristallen zijn gemakkelijk doseerbaar en oplosbaar in vloeistof, dit in tegenstelling tot etherische olie. En uiteraard zijn de kristallen 100 procent biologisch en natuurlijk."

Praktijkervaring

'Restaurant Fris' uit Haarlem gebruikt de kristallen in hun keuken en is er positief over. "Wij zijn verrast door de intensiviteit en puurheid van de smaken. Wij gebruiken de venkelkristallen op een zachtgegaarde zalm met dungesneden venkel. De kaneelkristallen gebruiken we in een dessert van Gieserwilderman stoofpeertjes met yoghurt, kaneel en karamelijs, heerlijk. De kristallen bieden veel mogelijkheden."

Meer informatie:

AlchemiA
Napoleonsweg 95
6086 AD Neer
06 46080175
www.kokenmetkristallen.nl