Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met fipronil besmette eieren in Duitsland komen van Gelders biologisch pluimveebedrijf

De duizenden eieren die deze week uit de schappen van Duitse supermarkten werden gehaald na de vondst van residuen van fipronil, komen van een biologisch pluimveebedrijf uit Gelderland. Dat bevestigt Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond voor Pluimveehouders (NVP). Het gaat om ongeveer 73.000 eieren die werden verkocht in 6 deelstaten, verspreid over heel Duitsland. Ze zijn inmiddels uit de schappen gehaald. Een deel was al aan consumenten verkocht.

Van welk Gelders pluimveebedrijf de eieren afkomstig zijn, wordt niet bekendgemaakt. De pluimveehouder in kwestie wil anoniem blijven. "Hij is er erg door aangeslagen", zegt Hennie de Haan namens de NVP. "Zoiets verwacht je niet, hij handelt te goeder trouw. Het zijn de naweeën van vorig jaar. Fipronil is een persistent middel, dat niet zomaar verdwijnt. Op 13 april mochten de kippen weer buiten en was de ophokplicht voorbij. In de buitenuitloop zijn de hennen waarschijnlijk weer besmet geraakt."

De Haan raadt pluimveehouders die een systeem van vrije uitloop voor de hennen gebruiken aan vooral regelmatig bodemmonsters van de uitloop te blijven nemen en te laten onderzoeken. "Als de fipronil zich goed heeft gehecht, kan het nog steeds in de bodem zitten, ook na vorig jaar. Het beste dat pluimveehouders kunnen doen, is de bodem blijven controleren en de stallen zo schoon mogelijk te houden."

Bron: Omroep Gelderland via Agri Holland
Publicatiedatum: