Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch melkveehouder sinds oktober 2017 gecertificeerd

"Omschakeling was lange weg, maar zeker de moeite waard"

Tholen - Biologisch melkveebedrijf Hillekens Hoeve van Jack en Annelies Verhulst bevindt zich in het buitengebied van Etten-Leur. Het melkveebedrijf is sinds oktober 2017 Skal gecertificeerd. "Het is voor ons een lang traject geweest, maar des te blijer zijn we nu we afgelopen oktober het certificaat in ontvangst mochten nemen", aldus eigenaar Jack.

Afgelopen maandagavond heeft Jack een lezing gegeven voor de Lionsclub. Zelf is hij lid van Rotaryclub Etten-Leur, met als titel: 'omschakelen naar biologisch'. "Ik heb hierin mijn weg van gangbaar naar biologisch kunnen vertellen. De route ernaar toe heeft elf jaar geduurd, maar eigenlijk is het al 20 jaar een ideaal. Het stuk gezondheid, voeding en milieu is voor mij en mijn vrouw altijd al een duidelijk verhaal geweest. We wilden onze boerderij zo inrichten dat we biologische voeding konden produceren", vertelt de biologisch melkveehouder.

Hobbels op de weg

In 2007 zijn Jack en Annelies op eigen initiatief verplaatst en dus ook op eigen kosten. "Het is geen hobbel geweest in het omschakeltraject, maar heeft wel het proces er naartoe vertraagd. We hebben vanaf dat moment ieder jaar een kleine stap gezet in de goede richting en extra gronden aangekocht om te extensiveren, terwijl de prijs gewoon gangbaar bleef. Het was dus ieder jaar een stukje inleveren, al met al een flinke investering. In 2015 zijn we echt gestart met omschakelen, wat resulteerde in een Skal-certificatie in oktober 2017. De euforie is des te groter met het certificaat op zak", vertelt Jack.

De presentatie aan de Lionsclub werd goed ontvangen. "Het was een leuke interactieve avond met veel oprechte en geïnteresseerde vragen en de discussie kwam goed op gang. Mensen horen en zien ook dat de vraag naar biologisch groeiende is en ook de impact die gemaakt kan worden op het milieu. Mensen die twijfelen en biologisch willen boeren vanuit hun hart wil ik zeggen: DOEN!"

Het melkveebedrijf heeft 95 melkkoeien en 40 stuks jongvee op 49 hectare huiskavel en 10 hectare pachtgrond. "Daarnaast werken we samen met een biologische akkerbouwer op tien kilometer afstand om grasklaver en mest uit te wisselen en hebben dit jaar voor het eerst zestien hectare natuurgrasland in beheer. We zijn ook met een andere melksoort aan de slag gegaan; A2A2 melk. Momenteel zijn we bezig om deze, in samenwerking met andere veehouders, in de schappen te krijgen. We blijven innovatief bezig", sluit Jack af.

Voor meer informatie:
Melkveebedrijf Fam. Verhulst
Hillekens Hoeve
Vlaanderbos 6
4874 LS Etten-Leur
06-53760836 | 06-83522408
contact@hillekenshoeve.nl
www.hillekenshoeve.nl