Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pionieren in eerste fruitdrogerij van Mozambique

Tholen - Een koloniale erfenis van de regio Inhambane in Mozambique bestaat uit duizenden hectare verwaarloosde kokosnoten- en mangoplantages. De bomen staan nog overeind, de lokale bevolking oogst het fruit voor eigen gebruik en sinds twee jaar kan de lokale bevolking de oogst verkopen aan AfriFruta. Het bedrijf droogt het tropische fruit en verscheept het eindproduct naar Europa.

"Met een groot deel van het fruit dat in Inhambane aan de bomen groeit, werd niets gedaan", vertelt Ties Minnen van AfriFruta. "De lokale mensen hebben allemaal hun eigen bomen, waarvan ze oogsten voor eigen gebruik of verkoop langs de weg. Om die reden hebben we daar een drogerij neergezet." Het bedrijf koopt het fruit op bij de lokale bevolking. Met manden op hun hoofd of met een ossenkar komen de mensen het fruit afleveren bij de drogerij of één van de twee collectiepunten in de regio. "Daarnaast hebben we een eigen plukteam waarmee we het fruit oogsten. Dan kunnen we zelf afspraken maken met de telers en oogsten we het fruit zelf."



Duizenden leveranciers

De kokosnoten worden al enkele jaren verwerkt. Dit seizoen is het eerste jaar dat mango’s en ananas gedroogd worden. In totaal verwerkt de drogerij meer dan 1.000 ton fruit. In de wintermaanden, november tot maart, wordt hoofdzakelijk ananas en mango gedroogd. In de zomermaanden bestaat de aanvoer vooral uit kokosnoten. Deze kokosnoten worden verwerkt tot verschillende producten waaronder biologische kokosolie, flakes, rasp en meel. Voor het drogen worden Zuid-Afrikaanse droogkamers gebruikt. Het fruit wordt geschild en in stukken gesneden. Vervolgens wordt de mango en ananas veertien tot achttien uur in deze droogkamer gelegd.



Rond de 5.000 mensen in de regio leveren hun oogst aan de drogerij. Dat aantal wordt in de komende jaren uitgebreid naar 10.000 tot 15.000 leveranciers. "We selecteren het fruit nauwgezet voordat het de droger in gaat en als het eruit komt", vertelt Ties. Daarmee worden de kwaliteitsverschillen tussen de producten van het grote aantal leveranciers opgevangen. "Het voordeel van drogen, is ook dat we een slecht plekje van een mango weg kunnen snijden en het fruit dan nog kunnen verwerken", vervolgt hij. "Het heeft onze voorkeur om met een team te werken en in samenwerking met de lokale bevolking het fruit te plukken. Daarmee kan de kwaliteit van het fruit beter gecontroleerd worden."



Pionieren in Mozambique

Daarmee heeft het project veel weg van een ontwikkelingsproject, maar er zijn duidelijke verschillen. "Voordat ik bij AfriFruta aan de slag ging, adviseerde ik bedrijven over impactprojecten in Afrika en dit project was by far het project met de meeste impact", vertelt Ties. Het aantal mensen, dat profiteert van de drogerij, is enorm. Naast de telers die het fruit leveren, biedt de drogerij werkgelegenheid.

"Het is ook echt pionieren. Er is geen vergelijkbaar project in Mozambique", vervolgt hij. "Het is de eerste en enige commerciële productiefaciliteit in deze sector in het land." Ook op arbeidsgebied is het pionieren. Slechts tien procent van het personeel heeft eerder een baan gehad. "Sommigen kennen het idee van een werkdag niet, dat deze ongeveer acht uur duurt en dat het niet de bedoeling is dat ze zomaar vertrekken. Dat soort dingen moeten we dan dus uitleggen."



Brug naar Europa

Ties benadrukt dat de aanpak van het bedrijf professioneel is. Het dagelijks bestuur in Mozambique is in handen van Jaco le Roux en Koos van der Merwe. De twee Zuid-Afrikanen verdienden hun sporen bij grote agro-processing bedrijven, waaronder Westfalia. Daarnaast heeft het bedrijf de nodige certificeringen die de kwaliteit van de producten garanderen. "Het is niet altijd makkelijk zaken doen in Mozambique, maar Jaco en Koos lossen alles op en de lokale overheid is een groot supporter van AfriFruta."



Een groot deel van het assortiment wordt als biologisch in de markt gezet. Nadat de Portugezen de kokosbomen en mangobomen achterlieten, zijn de plantages verwaarloosd. "De oogst valt onder wild pick en is daarom biologisch", verklaart Ties. Daarom is het niet nodig om de duizenden leveranciers van een bio-certificaat te voorzien.



Ties neemt het vermarkten binnen Europa voor zijn rekening. "We verkopen een deel van de producten in Mozambique en Zuid-Afrika. Dit seizoen zijn we ook begonnen met de export naar Europa", vertelt hij. "We zijn de enige leverancier van biologisch gedroogd fruit in Afrika op het zuidelijk halfrond." Die unieke positie, met een tegenovergesteld seizoenspatroon ten opzichte van West-Afrika, maakt het bedrijf een interessante partner. "Nederland en Duitsland zijn redelijk grote markten. Je ziet dat consumenten de gedroogde mango en ananas als snack eten in plaats van snoep. Vooral de biologische markt groeit hard. Ik ben druk bezig om relaties op te bouwen, onder andere door beurzen als de Anuga, BIOFACH en de Bio-beurs te bezoeken. Ik ben de brug naar de Europese markten", vervolgt Ties. "Dat kan voor een Afrikaans bedrijf heel moeilijk zijn. Het zijn de premium markten van West-Europa waar we moeten zijn. Gelukkig blijkt de smaak, textuur en kleur van onze Mozambikaanse gedroogde mango's uitstekend te zijn en worden ze heel goed ontvangen."

Voor meer informatie:

Ties Minnen
AfriFruta

+31 6 4201 5743
ties@afrifruta.com
www.afrifruta.com