Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ruim 16.000 hectare groot graanbedrijf wordt biologisch

Travis Heide, de eigenaar van een 40.000 acre (= 16.187 hectare) groot graanbedrijf in Saskatchewan, Canada gaat zijn bedrijf biologisch maken. 

"In 2019 zullen we voor 75% biologisch zijn en het doel is om in 2020 100% biologisch te produceren." Als alles volgens plan gaat, zal Travis het grootste biologische granenteeltbedrijf in Canada en misschien wel in heel Noord-Amerika hebben. Hij heeft een bedrijf met de naam Organics Canada opgericht en zal onder andere biologische gerst, haver, linzen, erwten, tarwe en hennep gaan telen. 

De omvang van het bedrijf is des te indrukwekkender door het feit dat Heide in 2014 pas fulltime is gaan telen. Heide is vroeger opgegroeid op een conventioneel teeltbedrijf en was zeer bekend met bestrijdingsmiddelen, genetisch gemanipuleerde gewassen en andere hulpmiddelen van de moderne teelt. Hij zag echter de voordelen van de biologische teelt toen hij een stuk land kocht waar de vorige eigenaar geen bestrijdingsmiddelen en meststoffen op had gebruikt. 

"De kosten van de middelen voor de conventionele teelt zijn mettertijd enorm toegenomen", zegt hij. "Met de biologische teelt zijn onze kosten veel lager." Een andere belangrijke reden dat hij voor biologisch heeft gekozen kwam van zijn vrouw, Amy: "Je kunt dit niet alleen om het geld doen. Je moet erin geloven voordat het kan werken." Heide vertelt dat hij hierdoor anders is gaan denken over de productie van zijn gewassen. 

Een andere reden is dat hij iets wil bereiken dat anderen nog niet is gelukt. Hij zegt dat mensen denken dat je "deze dagen geen teeltbedrijf meer zelf op kunt zetten" en dat je "geen groot biologisch bedrijf kunt opzetten, omdat er teveel landbouw is."
Sinds hij in 2014 met 7000 hectare begon, is zijn bedrijf snel uitgebreid. Nu hij 40.000 hectare bezit heeft hij, samen met zijn broer Garret, dan ook 15 fulltime werknemers in dienst. "Als ik alleen kansen voor mezelf creëer, wat is dan het doel? We kunnen op deze manier echter ook kansen en banen voor anderen creëren en daar zijn we ontzettend enthousiast over," besluit Heide enthousiast.

Bron: Producer (Robert Arnason)
Publicatiedatum: