Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe aankoop Stichting Grondbeheer

BD-tuinderij Zonnehorst breidt uit met 1,5 hectare

Deze week heeft Stichting Grondbeheer de koopakte getekend voor 1,5 hectare landbouwgrond van de Zonnehorst in Punthorst. Hiermee is de bio-dynamische tuinderij uitgebreid naar 10 hectare cultuur- en natuurgrond. Het nieuw verworven perceel grenst over de hele lengte aan de huidige tuinderij en kwam vorig jaar te koop. Dankzij schenkgeld van donateurs en legaten kon Stichting Grondbeheer deze unieke kans voor uitbreiding grijpen en de hectares direct aankopen.

Henk Bunskoek, oprichter en tuinder van de Zonnehorst, is blij met de uitbreiding. Hij startte het bedrijf begin jaren '80 van de vorige eeuw samen met zijn vrouw Hillie op 1,6 hectare. "Toen we begonnen, waren we een klein eilandje in dit gebied. In 2003 heeft Stichting Grondbeheer onze grond overgenomen en daarna nog twee grondaankopen gedaan waardoor we zijn gegroeid naar 5,3 hectare. Sinds 2013 beheren we de 4 hectare aangrenzende waterberging voor het Waterschap Reest en Wieden. Daar ontwikkelen we natuur en biodiversiteit zodat bijzondere bloemen, insecten en vogels er een plek vinden. De Zonnehorst is in de loop der jaren uitgegroeid tot een mooie biotoop waar we bio-dynamische groentes verbouwen in samenhang met natuur en landschap. Met het nieuwe perceel erbij kunnen we vanaf nu ruim tien hectare op bio-dynamische wijze gaan beheren. We zijn geen eilandje meer maar een toonaangevende plek voor de omgeving."



Gemengd bedrijf

Henk en Hillie zijn voornemens om hun bedrijf dit jaar over te dragen aan hun opvolgers, Olle en Marije. Stichting Grondbeheer ziet erop toe dat het levenswerk van Henk en Hillie 'eeuwig' in goede handen blijft van bio-dynamische boeren en tuinders. De erfpachtcontracten zijn dan ook langdurig met een pachtprijs die is gebaseerd op het producerend vermogen van de grond. Zo krijgen Olle en Marije straks de kans om een duurzaam bedrijf voort te zetten, dat hen een eerlijk loon oplevert. Met de nieuwe aankoop heeft de Zonnehorst meer mogelijkheden voor de toekomst. Henk: "Het aangekochte perceel moet de komende twee jaar eerst omgeschakeld worden naar biologische grond. Daarna kan het ingezet worden voor groententeelt of grasland. Tot nu toe was de Zonnehorst te klein om vee te houden maar dit perceel geeft ruimte om ook het dierlijke element in het bedrijf een plek te geven. Een gemengd bedrijf van groenteteelt en grasland voor vee verruimt de vruchtwisseling en dat versterkt de bodemvruchtbaarheid en ecologische balans."

Voor meer informatie: www.bdgrondbeheer.nl
Publicatiedatum: