Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Fosfaatregeling moet boeren niet onnodig schaden"

Collega's in actie tegen fosfaatboete van 190.000 euro

Tholen - De biologische melkveehouders Hans en Tanja Nieuwenburg hangt een boete van 190.000 euro boven het hoofd. Deze boete heeft te maken met de fosfaatrechten. De melkveehouders zijn in 2015 begonnen met hun bedrijf De Nieuwenburgt aan de Kappersweg in Spankeren en werden meteen in de categorie 'snelle groeiers' ingedeeld. Er is inmiddels een petitie gestart door verschillende collega-boeren en Aurora Kaas. Deze kaasfabrikant in Ven-Zelderheide is vaste afnemer van de melk van de Nieuwenburgs. De petitie is inmiddels al meer dan 3.000 keer ondertekend.

"We wisten al een tijdje van de situatie waarin Hans en Tanja zitten, maar voelden ons als verwerker zo machteloos. De boer zit in de knel en we hadden het gevoel dat we hier niks aan konden doen. We begrijpen dat de fosfaatregeling noodzakelijk is om de melkproductie binnen de perken te houden, maar het moet boeren niet onnodig schaden", reageert Manon ten Dam namens Aurora Kaas. In samenwerking met diverse andere boeren, die ook aan Aurora leveren, is door een filmmaakster een video gemaakt waarin Hans toelichting geeft over de situatie (zie hieronder). "De video is mede gefinancierd door de collega-boeren. Hiermee willen we het probleem onder de aandacht brengen."


Hans in de video.

Op de website Petities.nl staat de volgende toelichting over de actie:

Hans en Tanja zijn vanuit een burgerbestaan in 2015 een biologische melkveehouderij gestart. Door steeds veranderende regelgeving en onjuiste indeling in de categorie 'snelle groeiers' hangt hen nu een onterechte en niet op te brengen boete van 190.000 euro boven het hoofd. Dat betekent hun einde.

De petitie
Wij
Boeren en consumenten die duurzaam en biologisch produceren belangrijk vinden en ondersteunen.

constateren
dat er door een wirwar van steeds veranderende wet- en regelgeving een onhoudbare situatie ontstaat voor -met name- startende boeren die willen produceren op een manier die het beste is voor mens, dier en planeet. Neem startende bio-boeren Hans & Tanja, die nu een onmogelijk hoge boete boven het hoofd hangt doordat zij onterecht in een verkeerde categorie ingedeeld zijn. Hierdoor kunnen zij hun bedrijf niet voortzetten.

en verzoeken
dat voor Hans & Tanja in het bijzonder,
maar voor alle (startende) boeren die duurzaam ondernemen en voldoen alle wettelijke bepalingen in het algemeen,
de wetgeving wordt aangepast of een knelpuntenregeling wordt toegepast waardoor zij worden gesteund in hun duurzame onderneming - in plaats van tegengewerkt.
Kwijtschelding van oninbare boetes voor duurzame startende ondernemers, zoals de 190.000 euro van Hans & Tanja.

Bekijk hier de emotionele oproep van Hans en Tanja:



Klik hier om naar de petitie te gaan.