Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nu ook stalboekjes over kalkoenen en konijnen

De serie stalboekjes is uitgebreid met een boekje over kalkoenen en een editie over konijnen. Er waren al boekjes over melkvee, varkens, pluimvee en vleeskalveren. In deze stalboekjes is onder andere informatie en tips te vinden over het gebruik van kruiden en andere natuurlijke producten.

Kalkoenen

Het stalboekje voor kalkoenen is een aanvulling op het al eerder uitgebrachte stalboekje voor pluimvee. De uitgave voor kalkoenen is samengesteld met nieuwe middelen en inzichten en aangepast voor toepassing in de kalkoenhouderij. Kalkoenhouders vinden in het boekje informatie over het groeiende aanbod van kruiden- en andere natuurproducten. Sinds het verbod op het gebruik van antibiotica als groeibevorderaars is de toepassing van deze producten, met name vluchtige oliën zoals carvacrol toegenomen. De verschillen natuurproducten blijken uitstekende vervangers voor antimicrobiële groeibevorderaars te zijn.

Konijnen

Naast het boekje over kalkoenen is er ook een editie over konijnen. Omdat bij fok- en huiskonijnen het antibioticagebruik relatief hoog is en er voor deze dieren een beperkt aantal antibiotica beschikbaar is, is het Stalboekje Konijnen 2017 uitgebracht. Dit boekje is bedoeld voor dierenartsen en konijnenhouders. Het boekje kan helpen de juiste toepassing van kruiden en andere natuurproducten te vinden. Kruiden en andere natuurproducten kun je inzetten bij stress en beginnende ziekte of als ondersteuning van gezonde dieren. Naast algemene informatie over natuurproducten vind je in het boekje voor veel gezondheidsproblemen suggesties voor de inzet van natuurproducten.

Oorsprong van de boekjes

De boekjes zijn samengesteld door RIKILT Wageningen University & Research. De stalboekjes voor de veehouderij zijn in eerste instantie gemaakt voor de biologische veehouderij. Latere versies van de stalboekjes zijn aangepast voor de gangbare veehouderij omdat meer veehouders interesse toonden voor het werken met natuurlijke middelen. Door natuurlijke producten kun je de weerstand van dieren verhogen zodat je minder afhankelijk wordt van de inzet van antibiotica.

Bron: Biokennis
Publicatiedatum: