Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Danique Couprie, marktanalist bij Agrifirm:

"Biologische zuivel wél een belangrijke speler"

In 2017 was ruim 8% van de zuivelproducten biologisch en 3% van de andere etenswaren biologisch. Niet voor niets dus dat steeds meer veehouders, waarvan 50% melkveehouders, omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering. "In tegenstelling tot etenswaren, waar biologisch nog als niche wordt beschouwd en in 2016 maximaal 3% van de omzet biologisch was, is biologische zuivel een belangrijke speler", signaleert Danique Couprie, marktanalist bij Agrifirm. In 2017 was ruim 8% van de zuivelproducten biologisch. Zelfs in de licht krimpende zuivelmarkt, groeide het aandeel biologisch nog met 2%. Biologische melk groeide met zelfs 4%, room spant de kroon met een groei van 11% in het biologische segment.

Focus op biologische huismerken

"Merken als Arla, Campina Boerenland en Vecozuivel spelen een belangrijke rol in het biologische zuivelschap, maar private label heeft het grootste aandeel. Biologische huismerken moeten een alternatief zijn voor de duurdere A-merken", signaleert Couprie.

Hogere opbrengstprijzen

De populariteit van biologische zuivel bij producenten en supermarkten vertaalt zich in hogere opbrengstprijzen voor u als biologische melkveehouder. De biologische melkprijs bevindt zich al sinds het voorjaar van 2017 in een stijgende lijn ten opzichte van eerdere jaren. Ook de net gepubliceerde prijs voor maart stemt positief. Eerder namen sommige zuivelondernemingen geen nieuwe deelnemers voor biologisch meer aan, momenteel lijken er voldoende afzetmogelijkheden voor de biologische melk.

Groei in aantal bedrijven en dieren

Het verschil in opbrengst tussen gangbare en biologische melk heeft veel veehouders bewogen om de overstap naar biologisch te maken. "Er zijn in 2017 69 biologische melkveebedrijven bijgekomen. Dit is voor het tweede jaar op rij een toename van 16%", weet Couprie. In totaal zijn er nu 487 biologische melkveehouders, oftewel 3% van alle bedrijven. Ook voor 2018 is een zelfde toename aannemelijk gezien de hoeveelheid omschakelaars, waarvan 50% melkveehouder is.

Begeleiding bij biologische houderij

Ook Agrifirm speelt in op deze trend met een team van biologische specialisten en adviseurs. Zij adviseren graag op het gebied van voer, teelt, mest en wet- en regelgeving. Agrifirm behaalde een groei van 32% in biologisch melkveevoer en 43% van de melkveehouders koos voor begeleiding van de biologische specialisten bij Agrifirm. Ook op het gebied van omschakelen naar biologisch is Agrifirm actief met bijvoorbeeld haar omschakeldag en begeleiding bij omschakelen.

Bron: IRI en Agrifirm
Publicatiedatum: