Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Herenboeren als uitgangspunt

Coöperatief boerenbedrijf uit Soest in de maak

Een enthousiaste groep mensen uit Soest wil daar een coöperatief boerenbedrijf beginnen. Uitgangspunten zijn biologisch, diervriendelijk en natuurinclusief. Belangstellenden zijn welkom op informatieavonden op 15 februari en 14 maart.

Herenboeren waren vroeger de rijke boeren met veel grond die een groot aantal knechten voor zich lieten werken. Dat idee, maar dan moderner, is nieuw leven ingeblazen onder de naam Herenboeren Nederland. In Soest is een groep kartrekkers actief die op zoek is naar een stuk grond om er een coöperatief boerenbedrijf op te beginnen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat 200 huishoudens samen een boer of boerin in dienst hebben die hun aardappelen, groenten, fruit, vlees en eieren levert. Groente en fruit worden biologisch geteeld, de dieren krijgen zo veel mogelijk bewegingsruimte.


Op vrijdag 22 december 2017 werd de Stichting Herenboeren Soest e.o. opgericht. De stichting is een tijdelijke organisatievorm, nodig om leden te kunnen werven en aan het initiatief te kunnen binden. Als er voldoende leden zijn geworven, wordt vanuit de stichting de coöperatie gevormd. Het bestuur van de stichting bestaat uit Henk Vroom (voorzitter), Kees Rezelman (secretaris) en Ronald van der Vight (penningmeester).


Nu 90 huishoudens, richting de 200

"We gaan daar natuurinclusieve landbouw toepassen", zegt Jeroen Meeder, een van de initiatiefnemers. "Die vorm van landbouw levert hoogwaardig en veilig voedsel op. Bovendien belasten we het milieu minder door zo te werken en verbetert de biodiversiteit op het boerenland. Na onze eerste informatieavond in september 2017 reageerden al veel Soesters positief. Inmiddels hebben we van 90 huishoudens een toezegging om lid ter worden van de op te richten coöperatie. Al deze mensen vinden het welzijn van dieren en duurzaamheid belangrijk. Door zich te verbinden met het initiatief, zijn ze lid van de coöperatie en mede-eigenaar van het bedrijf."

Informatieavonden

Op 15 februari houdt Herenboeren Soest een informatiebijeenkomst in de Da Costa school in Soest, op 14 maart gebeurt dat in het Baarnsch Lyceum in Baarn. Wie hier meer over wil weten en graag hoort hoe dat verder vorm krijgt, kan zich voor de informatieavond aanmelden via herenboeren.soest@gmail.com.

Bron: Natuur en Milieufederatie Utrecht
Publicatiedatum: