Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Liefde voor kippen per ongeluk zo gegroeid"

15.000 bio-leghennen warm ontvangen op De Gunnink

Tholen - Hans Brinke heeft afgelopen vrijdag 15.000 leghennen mogen ontvangen op zijn nieuwe en zelf ontwikkelde biologische kippenverblijf in Orvelte. De week ervoor (12 januari) was de officiƫle opening van 'De Gunnink'. "Het was een leuke en drukke middag met veel belangstelling voor mijn nieuwe verblijf. Ikzelf ben er natuurlijk heel enthousiast over, maar het is altijd afwachten hoe anderen er over denken. Ze leken het allemaal erg mooi te vinden", zo vertelt Hans.


Wethouder Gert Jan Bent van gemeente Midden Drenthe hijst de Drentse vlag op vrijdag 12 januari bij de opening

Hans heeft eerst vrije uitloopkippen gehad en na 40 jaar was de kippenstal op en toe aan vervanging. Hij heeft toen besloten voor gekozen om zelf een biologisch kippenverblijf te ontwikkelen. De keuze viel op een boogstal voor meer inhoud om zo een beter klimaat te kunnen handhaven in het verblijf, zo geeft Hans aan. "Ik heb voor biologisch gekozen, omdat ik in vergelijking met vrije uitloop minder dieren in het kippenverblijf hoef te houden. Ondanks dat ik bij vrije uitloop ook al twee sterren van het Beter Leven-kenmerk had. De dieren hebben gewoonweg veel meer ruimte. Dat spreekt me erg aan bij biologische leghennen."



De liefde voor kippen is niet vanzelfsprekend voor Hans. Het is begonnen toen hij met zijn ouders op een boerderij terechtkwam waar toevallig ook kippen waren. Hij houdt zelf al 18 jaar kippen. Het afgelopen jaar heeft hij een jaar zonder kippen gezeten. "Ik ben blij dat er weer kippen zijn, ik kom er nu pas achter dat ik ze ook echt heb gemist", aldus Hans.



De pluimveehouder ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. Het enige waar hij een beetje voor vreest is dat het gaat vriezen. "We moeten dan nog maar zien of de grote inhoud van het kippenverblijf dit wel aankan. Daarnaast houden we ook de voerprijs in de gaten. Dit zijn allemaal zaken waar we zelf geen invloed op hebben, maar die wel invloed hebben op ons. Ik heb er een goed gevoel bij en ben erg enthousiast over deze nieuwe ontwikkeling binnen ons bedrijf." Niet alleen de kippen, maar ook de koeien die hij nog heeft, gaan Hans erg aan het hart.

Voor meer informatie:
Hans Brinke
De Gunnink Orvelte
Orvelterveld 3
9441 TG Orvelte
M: 06-40709716