Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe verrijdbare kippenstal vermindert wormbesmetting en dioxineverontreiniging

Tholen – Wormbesmetting bij kippen of een hoger dioxinegehalte in je eieren dan je lief is: het bezorgt de moderne biologische pluimveehouder de nodige hoofdbrekens. De mobiele kippenkar van Stijn van de Bovenkamp en Rico Wijgergangs belast het land minimaal en voorkomt zwarte grondvorming. Hun nieuwste vinding beleeft op de Bio-beurs in Zwolle zijn vuurdoop voor het grote publiek. "Met deze kar leggen we de lat binnen de biologische sector weer een stuk hoger", zegt Stijn.



Zoals de naam al doet vermoeden, is de mobiele kippenkar volledig verrijdbaar. In de regel dient de kar iedere één à twee weken verplaatst te worden. Afhankelijk van het type gemengd bedrijf en de eventuele aanwezigheid van andere begrazers op het land kan de kar volledig naar wens worden samengesteld. De ondernemer voor wie het duo het eerste prototype kar heeft gemaakt, houdt bijvoorbeeld schapen en paarden. De kar volgt precies hun mestspoor en de kippen scharrelen die mest weer uit elkaar.



Veel kippen uit de biologische pluimveehouderij hebben last van wormbesmetting. "De leghennen lopen vaak maar een paar meter uit de stal, met als gevolg een kaalgepikte, zwarte grond. Als je hun stal op gezette tijden verzet, heb je steeds weer een stuk verse wei voorhanden. Daarmee verminder je dat de wormcyclus en ook dioxineverontreiniging op gang kunnen komen. Pluimveehouders hoeven dan niet of minder snel terug te grijpen op middelen, wat resulteert in een veiliger eindproduct", legt hij uit.



"Mijn compagnon heeft met zijn achtergrond als technisch tekenaar de kar inclusief het bijbehorende chassis ontworpen, ikzelf ben weer meer onderlegd ben in de kippen. We vullen elkaar op deze manier goed aan", vervolgt Stijn. Hij vertelt dat de kippenkar met name geschikt is voor biologische bedrijven die kippen houden als nevenactiviteit zien. De kar die het tweetal nu heeft ontworpen biedt plek aan 249 leghennen. Op het eerste gezicht een nogal arbitrair getal. "Een bewuste keuze, omdat je bij dat aantal geen productierechten nodig hebt en je de kippen hobbymatig kunt houden."



Vooral biologische akkerbouwers en boomtelers hebben baat bij de mobiele kippenkar. "Rondom de bomen groeit veel onkruid, waarvoor de telers geen bestrijdingsmiddelen mogen gebruiken. Zet daar een mooie kar tussen en de kippen scharrelen het weg. Dat scheelt de teler weer werk, met als mooi neveneffect dat het aanvankelijke probleem zelfs nog wat oplevert", vervolgt Stijn.



Ten opzichte van andere, soortgelijke mobiele kippenkarren die op de markt zijn, onderscheidt die van Stijn en Rico zich op meerdere fronten. Zo is de mestband hydraulisch af te draaien door middel van een tractor. Op het dak van de mobiele kippenren liggen zonnepanelen die zorgen voor de elektrische voorzieningen van de kar. Als er in de avonduren of 's winters te weinig zonne-energie wordt opgewekt, zorgt een accu ervoor dat er altijd voldoende stroom aanwezig is. De kar is compleet zelfvoorzienend. 



Overdag gaat er door middel van een elektrische cilinder een luik open zodat de kippen in de wei kunnen rondscharrelen. Als het avond wordt gaat deze ook weer automatisch dicht met een tijdschakelaar. Een zelfde tijdschakelaar bedient ook het automatisch open en dicht gaan van de nest. Op deze manier kunnen de kippen niet in de nest slapen en blijven de eieren schoon. Onder de kar zijn twee grote cilinders geplaatst, die vanwege de hydrauliekslang eenvoudig aan de tractor kunnen worden gekoppeld. Bij het verplaatsen komen de wielen zo'n 30 centimeter van de grond af. Als de kar op zijn plaats staat, laat je deze zakken en staat deze gelijkvloers. Stijn: "Bij andere karren speelde het probleem dat kippen onder de kar gingen zitten. Geloof me, het is een flinke klus om ze daaronder vandaan te krijgen."

Het tweetal heeft goede verwachtingen over de Bio-beurs. "We hopen daar als startend bedrijf natuurlijk veel spelers uit de biologische sector aan te trekken, onder wie ook kopers en verkopers. In Zwolle gaan we laten zien waartoe deze kar in staat is", besluit Stijn. 


Voor meer informatie:
M: 06-43697506 (Stijn van de Bovenkamp)
M: 06-43964548 (Rico Wijgergangs)