Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het wordt duidelijk breed gedragen"

Zwolse bioboeren verenigen zich in coöperatie

Tholen – Zeventig Zwolse gezinnen krijgen drie maanden lang een winterpakket met verse producten van Zwolse makelij. Het initiatief werd bij wijze van proef geïnitieerd door producenten uit de regio die zijn aangesloten bij de Zwolse Stadslanderijen. Biologische Schapenhouderij De Vreugdehoeve, agrarisch leer-werkbedrijf De Huppe en Rundveehouderij van Vilsteren hebben zich nu officieel verenigd in een coöperatie.



In Zwolle is veel braakliggend terrein, weet Herman van Assen van De Vreugdehoeve. Het bedrijf dat hij samen met zijn vrouw runt ligt nabij het natuurgebied De Vreugderijkerwaard. "Ongebruikte grond waarvoor een veel betere bestemming denkbaar is." De coöperatie mag het desbetreffende gebied van 60 hectare aan de rand van de wijk Aa-landen aanwenden voor voedselproductie – zowel op dierniveau als voor menselijke consumptie. Deze grond was in eerste instantie bestemd voor woningbouwdoeleinden. 



De bedoeling is dat op deze grond voedsel wordt verbouwd dat in dezelfde stad aan de man wordt gebracht. Herman: "We vinden het belangrijk dat consumenten de Zwolse producten weten te vinden. De gronden die onder de Stadslanderijen vallen, garanderen een biologische herkomst. De wereld volledig biologisch voeden zal wel een utopie zijn, maar de stad is elk geval dusdanig ontwikkeld dat er meer ruimte is voor biologische landbouw." Naast deze grond beheert Zwolse Stadslanderijen nog een terrein van zo'n 100 hectare.



Het initiatief wordt gesteund door grootbanken, de gemeente en de woningcorporaties. "Het wordt duidelijk breed gedragen. Dat geeft houvast om onze plannen ten uitvoer te kunnen brengen", besluit Herman. 

Voor meer informatie: