Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De boer op voor een stukje varkensvlees

Vleesverkoopautomaat biedt speklapje ‘on the go’

Tholen – Op het erf van biologische varkenshouderij Kruisselbrink in het Achterhoekse Westendorp is het sinds kort mogelijk om ambachtelijk vervaardigde vleesproducten van varkens uit eigen stal af te halen in een heuse vleesverkoopautomaat. Tegen betaling kunnen klanten daar een vijftiental diepgevroren producten kopen, variërend van gehakt en rookworsten tot karbonade. "Het idee borrelde al langer. Er niets mee doen was geen optie. Dan zouden we ongetwijfeld spijt krijgen", vertellen Bas en Els Kruisselbrink. Klanten zijn meer dan enthousiast. 



In een vorig leven ging dezelfde machine nog door het leven als ijsco-automaat op een NS-station. Via het spiraalvormige mechanisme schuiven op maat gemaakte en gesealde vleespakketjes in een reservoir waar klanten het vlees uit kunnen pakken. De pakketjes zijn geschikt voor twee personen. Het heeft wat voeten in de aarde gehad om de omgebouwde Wurlitzer geschikt te maken voor vleesverkoop en technisch goed werkend te krijgen. Het is mogelijk om contactloos te betalen, maar klanten kunnen er ook voor kiezen om met munt- of briefgeld te betalen. 



Het echtpaar, dat eerder al aan thuisverkoop deed met vleespakketten van 5 en 10 kg per stuk, kwam het concept eerder tegen bij een gangbare varkenshouder in Brabant. Omdat Bas en Els naast hun varkenshouderij ook elders parttime werken, hoeven zij de vleesverkoop nu niet meer te staken als ze zelf even niet stand-by staan.



De thuisverkoop neemt voorlopig nog een relatief bescheiden rol in. "Het gros van onze varkens is bestemd voor afzet via De Groene Weg, zo'n 1.500 op jaarbasis. Zelf verkopen we er in die periode hooguit 15", rekent Bas voor. Slager Heinen uit Zelhem slacht de varkens voor de thuisverkoop. Het vlees wordt nadien diepgevroren in de diepvries op de boerderij ondergebracht. Of het lucratief is? "Natuurlijk willen we wat aan het vlees verdienen, maar we doen dit niet met de intentie eenvoudig en snel veel geld binnen te halen. Dat is ook niet realistisch. Eerst nog maar eens zorgen dat we de investering eruit halen", vult Els daarop aan. 



De automaat staat vooraan de oprit van de boerderij in een speciaal daarvoor ingericht tuinhuisje met zicht op de uitlopen van de varkens. Sommigen vinden het besef dat het vlees uit de automaat afkomstig is van de varkens in de omliggende stallen, best confronterend, weet Els. "Aan de andere kant biedt deze methode de ideale mogelijkheid om uit te leggen waarom biologische varkenshouders niet kunnen produceren voor de prijs van kiloknallers. We vinden het belangrijk om toe te kunnen lichten hoe biologisch varkensvlees tot stand komt. Zie het als een stukje PR." In het tuinhuisje ligt ook voorlichtingsmateriaal van De Groene Weg, waar consumenten kunnen informeren hoe de weg van big naar vleesvarken precies loopt.



De markt voor biologisch varkensvlees is volgens Bas goed in evenwicht. "Het geeft veel voldoening om varkens hun natuurlijke gedrag te zien vertonen. De rust die daarvan uitgaat is erg prettig." Het bedrijf schakelde bijna tien jaar geleden om naar biologisch. "We kiezen liever voor bijzonder vlees van hoogwaardige kwaliteit, dan grote bulkproductie."
Publicatiedatum: