Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Interne automatisering Machandel voorzien van impuls

"Ik vind dat je moet weten waar je eten vandaan komt. Anoniem voedsel, daar moeten we van af. En het is waanzin om gif te spuiten over iets dat je even later in je mond stopt." Dit was het motto van Piet Glasbeek toen hij als jonge man een biologisch winkeltje runde naast zijn studie maatschappelijk werk. Zijn motto is hij samen met Bonnie zijn vrouw en zijn twee zonen Eliza en Jasja trouw gebleven toen het bedrijf van plaatselijk zuurkoolfabriekje uitgroeide tot het bedrijf van nu. Machandel is Fries voor jeneverbes, een belangrijk ingrediƫnt bij de zuurkool.

Het is oogsttijd nu. Niemand bij Machandel heeft tijd. Toch komt uiteindelijk het telefoontje: "Kun je over een uurtje? Blauwe deur naast de
schaapskooi op nr. 6!" Twee verschillende loodsen met een naambord
'Machandel' bij de ingang. Twee, drie vrachtwagens, laden producten in. Machandel is ontstaan uit een zuurkoolfabriekje, zo'n 40 jaar geleden. Piet
Glasbeek wilde de eigen kolen uit de achtertuin verwerken. Nu is het uitgegroeid tot een biologisch-dynamisch conservenbedrijf dat over de
hele wereld exporteert. 

Zorgvuldig inmaken

Jasja heeft na zijn informaticaopleiding op alle plekken in de fabriek gewerkt. Ook op de administratie. Nu is het tijd om te kiezen op welk
onderdeel hij zich verder in zal zetten. Vanuit zijn verkooprol is hij bezig de interne automatisering op een hoger plan te brengen. Met als doel een efficiĆ«ntere werkwijze en beter inzicht op de belangrijke processen. Jasja laat potten pindakaas zien: op pallets, klaar om op de band te gaan om van een etiket te worden voorzien. De zes soorten pinda's komen uit verschillende landen, waaronder China. Elk met hun eigen smaak en kenmerken. Jasja legt uit dat ze bij Machandel vooral met de zoete soorten werken, waardoor er geen suiker toegevoegd hoeft te worden. Pindakaas met suiker wordt ook gemaakt. De kleur van het deksel, goud of rood, geeft het verschil aan. Verder in de fabriek staan muurhoge voorraden potten met rode kool, wortelen, spinazie, steeds weer andere producten. 

Welk onderscheid het bedrijf maakt in biologische en biologisch-dynamische producten? "Biologisch is werken zonder kunstmest en
gifstoffen. Biologisch-dynamisch is het wanneer het bedrijf in kringlopen werkt. De rol van de preparaten is ook voor ons heel belangrijk. Dat
speelt een rol bij de BD-teelt. Wij maken het zo zorgvuldig en puur mogelijk in, in glazen potten. Dat behoudt de smaak het beste. BPA-vrije deksels, zonder weekmakers. Uiteindelijk hebben we als bekroning het Demeter kwaliteitskeurmerk." Machandel produceert 20 procent onder eigen naam en 80 procent voor andere merken.

Dit is een ingekorte versie van een artikel dat is verschenen in de laatste editie van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de BD-Vereniging. De tekst is geschreven door Conny Ruigrok. 

Voor meer informatie: www.bdvereniging.nl
Publicatiedatum: