Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hogere kans op geboorteproblemen door pesticidengebruik

Zwangere vrouwen, opgelet: je kunt maar beter uit de buurt blijven van grond waar veelvuldig met pesticiden wordt gespoten. Uit een grootschalige studie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature blijkt namelijk dat deze doelgroep een hogere kans hebben op baby's met geboorteproblemen naarmate zij dichter bij pesticidenhaarden wonen. Voor de studie werd gebruikgemaakt van gegevens van circa een half miljoen geboortes in de San Joaquin Vallei in Californië tussen 1997 en 2011. Deze regio staat bekend om zijn overwegend intensieve landbouw.

De geboortegegevens werden gekoppeld aan de hoeveelheid pesticidengebruik in hun nabijheid. Daar constateerden de onderzoekers dat de hoeveelheid gebruikte pesticiden verband hield met een aantal geboorteproblemen, waaronder ondergewicht bij de geboorte en een hogere kans op vroegtijdige geboortes.

Bij in totaal 5,8 procent van alle geboortes traden er complicaties op. Dit percentage was hoger voor baby's uit gebieden waar veel pesticiden werd gebruikt, namelijk 6,4 procent. Een significant verschil. Pesticidengebruik was ook van invloed op het geboortegewicht.

Bron: Nature
Publicatiedatum: