Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aardappelrooidag bio-boerderij De Boterbloem trekt jong en oud

"Met Carolus verzekerd van lekker veel grote fritesaardappelen"

Tholen – Met de poten in de klei, handen in de aarde en het hoofd in het wolken. Voor velen even werkelijkheid tijdens de zonovergoten Aardappelrooidag op bioboerderij De Boterbloem. Nieuw dit jaar was aardappelras Carolus, een kruimige aardappel die zeer geschikt is als fritesaardappel. "Dat was een toevalstreffer", vertelt eigenaar Trijntje Hoogendam. "We hadden bij Carel Bouma eigenlijk Frieslanders besteld omdat men die zo smaakvol vindt, maar die bleken niet meer beschikbaar. Toen kwam hij met dit alternatief. En ik moet zeggen: de Carolus gaan ook een stuk beter."



Het loof van de Frieslander heeft al snel te lijden van Phytophtora, weet Trijntje uit ervaring. Met fors lagere opbrengsten tot gevolg. De resistente Carolus bood uitkomst: "Met deze stevige bonken zijn we verzekerd van lekker veel grote fritesaardappelen." Om dat te bewijzen werden de aardappelen onder toeziend oog van het toegesnelde publiek goed bruin gebakken. Voor liefhebbers was er ook aardappelsoep.



"Deze aardappel kun je tijdens het rooien aan het loof eruit trekken. Dat is leuker dan met een spitvork in een rug waar alleen nog maar wat dooie stengels zitten. De aarde is bovendien een stuk zachter gebleven. Dat maakt het de ideale aardappel om met de hand te rooien", vervolgt Trijntje. Dat viel in de smaak bij bezoekers die voor een euro de kilo zelf mochten rooien. "Jong geleerd, oud gedaan, zullen we maar zeggen. Het was aandoenlijk om te zien hoe kleine kindertjes hun ouders maanden morgen weer terug te gaan, 'omdat we nog lang niet klaar zijn!'"



De aardappelen vormen slechts een bescheiden productie: een paar ruggen van enkele honderden meters lang." Grotere volumes draait De Boterbloem van een omvangrijk aanbod andere vollegronds- en glasgroenten, waaronder courgette, komkommer, groene en gele pompoen, bosprei, rode biet en suikermaïs. Veel van deze producten zijn bestemd voor thuisverkoop. Daarbuiten teelt De Boterbloem op grote schaal spelt voor Agrifirm en kapucijners voor de biodynamische conserven van Machandel.

Voor meer informatie:
deboterbloem@kpnplanet.nl
www.deboterbloemamsterdam.nl