Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eindverslag Europese Commissie gepresenteerd

Succesvolle gemengde landbouwsystemen in Europa

In 2015 stelde de Europese Commissie een focusgroep samen om adviezen en aanbevelingen te verzamelen over gemengde landbouwsystemen. Het eindverslag (in Engels) is nu beschikbaar. In het verslag is aandacht voor succesvolle casestudies van gemengde landbouwsystemen op bedrijfsniveau en op regionaal niveau in heel Europa. De cases omvatten zowel voorbeelden uit de gangbare en bio(dynamische) landbouw in het Verenigd Koninkrijk, Polen, Ierland, Servië, Slovenië en Denemarken.



Specialisatie en intensivering van de Europese landbouwsystemen leiden tot hogere gewasopbrengsten, maar hebben ook nadelige gevolgen op de omgeving in de vorm van watervervuiling, bodemvervuiling en verlies van biodiversiteit. Deze negatieve impact wordt deels gelinkt aan de scheiding van veehouderij en teelt, zowel op bedrijfsniveau als op regionaal niveau. In gemengde landbouwsystemen worden grondstoffen efficiënter benut, doordat gewas en grasland ingezet worden als diervoeder en het met het gebruik van mest de kringloop weer sluit. De voordelen op het gebied van duurzaamheid ten spijt: de economische opbrengsten vallen doorgaans lager uit, als gevolg van toegenomen arbeid.

Het eindverslag onderstreept de voornaamste belemmeringen en de kansen voor de ontwikkeling van gemengde landbouwsystemen en technische en/of organisatorische oplossingen om duurzame gemengde systemen mogelijk te maken. Het eindverslag bevat ook aanbevelingen voor verder onderzoek met betrekking tot de gemengde landbouwsystemen. Deze hebben betrekking op de nood aan het ontwikkelen van kennisuitwisseling, het bevorderen van samenwerking tussen gespecialiseerde bedrijven en andere actoren voor het voorzien van ecosysteemdiensten op regionaal niveau en het beschouwen en het valideren van de gemende bedrijven geproduceerde 'gemengde voedselmand'.

Klik hier voor het volledige eindverslag.

Bron: EC (via BioKennis.org)
Publicatiedatum: