Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Combinatie teelt, zorg en toerisme onverminderd voortgezet

19 augustus: 10-jarig jubileum Tuinen van Weldadigheid

Op zaterdag 19 augustus viert de Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen haar 10-jarig bestaan. Vanaf 11 uur zijn de tuinen gratis toegankelijk en zijn er op de boerderij en op de tuinen diverse activiteiten, zoals rondleidingen en een optreden van 'groentezanger' Henk Boomgaard.

In augustus 2007 begonnen Jolanda Loonstra en Lambert Sijens met drie hectare braakliggende grond. In de loop van 10 jaar is een flink tuinencomplex ontstaan. Drie jaar geleden is de monumentale boerderij Essererf erbij gekomen. Het bedrijf ontwikkelt zich in een rustig maar gestaag tempo.

Wat wel al 10 jaar hetzelfde is gebleven is de combinatie van teelt, zorg en toerisme. Dit zal ook in de toekomst zo blijven want de drie takken versterken elkaar. Sinds het begin is het bedrijf een zorgboerderij. Door de kleine schaal hiervan weten zelfs veel mensen in Veenhuizen dit niet. Er wordt ook maar met één doelgroep gewerkt: mensen met een achtergrond in de psychiatrie en een hoger IQ. Deze mensen passen vaak niet op andere zorgboerderijen maar wel op de Tuinen. De schaal is klein, er is veel keuze in werkzaamheden en men kan samen of alleen werken. Variatie, rust en orde zijn erg belangrijk. Naast dagbesteding worden er ook re-integratietrajecten gedaan.

De collectie oude en andere bijzondere groenten is inmiddels de grootste private collectie van Nederland. Waar in het begin het plan was om vergeten groenten te kweken voor restaurants is dat nu vooral zaai- en plantgoed voor moestuinders dat verkocht wordt aan enkele internetwinkels. Het is de bedoeling om komende winterperiode een eigen webshop te starten. Naast zaden en plantgoed worden verse groenten verkocht via www.destreekboer.nl en op de Ommelander markt, de streekmarkt in Groningen. Alle producten zijn biologisch gecertificeerd.

Onder de toeristische tak vallen onder andere rondleidingen, lezingen, de plantjesmarkt en het inmiddels beroemde diner in de kas, dit jaar op 22 en 23 september. Verder zijn er plannen om meer met scholen te doen en kleinschalige overnachtingsmogelijkheden op de tuinen te realiseren. De afgelopen twee zomers hebben enkele pipowagens, en dit jaar ook een boomhut, gediend als pauperhotel dat bezoekers van de voorstellingen van Het Pauperparadijs konden boeken. Dit is zo goed bevallen dat Lambert en Jolanda hiermee door willen gaan. "Plannen zijn er te over. Je moet blijven dromen en er af en toe eentje realiseren", aldus Lambert.

Voor meer informatie:
info@detuinenvanweldadigheid.nl
www.detuinenvanweldadigheid.nl
Publicatiedatum: