Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Carel Bouma:

"Convenant zet streep door kopergebruik in bio-aardappelteelt"

Tholen - Het convenant 'Versnelde transitie naar robuuste aardappelrassen is vanmorgen ondertekend. Tot de ondertekenaars en convenantpartners behoort ook Carel Bouma. Hij runt Carel Bouma biologisch pootgoed bv in Biddinghuizen. Carel is erg enthousiast over het convenant. "Dit gebeurt echt op het juiste moment. Henk Klompe kwam voorafgaand aan de ondertekening als voorzitter van Bioplant aan het woord. Hij hield een mooi verhaal en benadrukte dat de keten met dit convenant op het juiste moment in beweging komt en dat alle schakels hiermee bij elkaar gekomen zijn."

Carel geeft aan dat dit convenant een streep zet door het kopergebruik in de aardappelteelt. "Koper was toegestaan als bladmeststof in de biologische aardappelteelt, terwijl je dit als teler liever niet wilt gebruiken. Er was echter onvoldoende vraag naar phytophthoraresistente bio-aardappelen. Door de Phytophthora-problemen vorig jaar is alles in een stroomversnelling gekomen en iedereen ziet nu dat een groei van het aandeel resistente rassen noodzakelijk is. Daarom is het goed om hier met z'n allen afspraken over te maken." Carel ziet het niet zo snel gebeuren dat in de toekomst enkel nog phytophthoravrije rassen in de schappen zullen komen te liggen. "In bepaalde gebieden en onder bepaald omstandigheden kan men meerdere rassen blijven telen en telers blijven natuurlijk altijd hun eigen keuzes maken, maar we zetten hiermee wel een streep door het kopergebruik."

Het convenant biedt ook kansen voor de export, meent hij. "Dit convenant heeft een voorbeeldfunctie naar het buitenland. In het buitenland is koper nog wel als gewasbeschermingsmiddel toegestaan, maar daar is niet iedereen blij mee. Dit convenant zet onze sector voor wat betreft de export in een positief daglicht. Ik verwacht ook dat we meer bio-pootgoed kunnen gaan afzetten in het buitenland."

Voor meer informatie: info@biologischpootgoed.nl