Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU overheidscontrole op bio functioneert goed, harmonisatie kan beter

De Europese Commissie heeft onderzocht of het controlesysteem op residuen in bio wordt uitgevoerd zoals omschreven in de wet. Het onderzoek en de conclusies vindt u hier. Gegevens voor het rapport zijn gehaald uit een audit van 5 lidstaten (Verenigd Koninkrijk, Polen, Finland, Duitsland en Spanje) en een vragenlijst die aan alle lidstaten is gestuurd.
 
De belangrijkste conclusies zijn:
  • Risicogerichte monsters worden in de hele voedselketen genomen
  • Het aantal monsters is groter dan het voor de EU verplichte aantal
  • Dit creĆ«ert een solide basis voor residucontrole in de biologische productie en vergroot de kans om onregelmatigheden op te sporen.



Niettemin stelt met een aantal tekortkomingen vast:
  • Vaak ontbreekt er een goede toelichting voor correcte monstername. Bladmonsters of bodemmonsters kunnen belangrijke informatie geven of er sprake is van drift, maar de wijze waarop de monsters worden verzameld (hoeveel bladen, waar uit de plant en het veld) dragen niet altijd bij aan het trekken van de juiste conclusie.
  • Criteria voor de laboratoria voor de te gebruiken techniek en de reikwijdte van de analyse ontbreekt
  • De criteria hoe de laboratorium uitkomsten te interpreteren ontbreken
  • Maatregelen van de controleautoriteiten als reactie op een vondst verschillen tussen lidstaten of zelfs tussen controleautoriteiten. Dat geeft geen gelijk speelveld in de Europese markt.

De conclusies uit het rapport onderstrepen de mening van Bionext, die er al jaren voor pleit dat in de Europese markt het residubeleid verder geharmoniseerd moet worden en dat er een gezamenlijke risicogerichte kennisbasis ontwikkeld moet worden die leidend is voor hoe om te gaan met residuen.
 
Verder is in dit rapport de rol van de overheid onderzocht. In een goed residubeleid hebben zowel overheid als ondernemer een rol en die moet goed op elkaar afgestemd zijn. Voorstellen daartoe zijn mede dankzij Bionext in de toekomstige verordening verder uitgewerkt dan in de huidige verordening.
 
Bron: Bionext
Publicatiedatum: