Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe aardappelen geoogst

Carolus uit Noordoostpolder naar Koninklijk Paleis

Maandag 17 juli zijn in Noordoostpolder de nieuwe aardappelen geoogst. Het eerste kistje aardappelen uit de volle grond in Noordoostpolder gaat traditiegetrouw naar de keuken van het Koninklijk Huis. Dit jaar staat het resistente ras 'Carolus' in de schijnwerpers. De aardappelen zijn geoogst door burgemeester Aucke van der Werff. Hij verrichtte de rooihandeling samen met Sjefke Allefs, directeur van Agrico Research waar Carolus is gekweekt, en Joost van Strien, de teler van de Koninklijke aardappel en eigenaar van akkerbouwbedrijf Zonnegoed uit Ens.



Dit jaar had aardappelcoöperatie Agrico uit Emmeloord de eer de Koninklijke aardappel te mogen telen. Hiervoor selecteerde het handelshuis haar bijzondere ras Carolus. Dit ras onderscheidt zich vanwege haar unieke resistentie tegen phytophthora, de grootste aardappelziekte ter wereld. Carolus is het eerste aardappelras dat een goede resistentie combineert met een lekkere smaak, diverse verwerkingsmogelijkheden én goede opbrengsten. Het is daarmee een voorloper in de markt. Voor zowel biologische als gangbare telers is dit ras vernieuwend, omdat het minder tot geen gewasbeschermingsmiddelen nodig heeft. De bescherming zit namelijk intrinsiek in het ras. Dit alles maakt deze aardappel extra duurzaam wat goed past in de trend van bewust omgaan met de natuur en met ons voedsel. Op het kweekbedrijf Agrico Research wordt hard gewerkt aan het ontwikkelen van rassen voor de toekomst. Agrico verwacht de komende jaren haar aanbod van dergelijke resistente rassen verder te kunnen uitbreiden. Vanwege de combinatie van duurzaamheid én smaak wordt Carolus 'de nieuwe generatie aardappel' genoemd. Carolus is voor toekomstige generaties een hele 'natuurlijke' invulling van de maaltijd.



Ook dit jaar ontvangt het Koninklijk Huis de eerste nieuwe aardappelen uit Noordoostpolder. De aardappelen zijn dit jaar medio april gepoot. Hoewel het begin van het seizoen werd gekenmerkt door langdurige en late kou kon door het warme weer van de maand juni het ras Carolus nu toch reeds geoogst worden.
De traditie van de Koninklijke aardappel startte in 2013, bij het bezoek van de Koning en Koningin aan Noordoostpolder. Onder auspiciën van het Agrofoodcluster in Noordoostpolder organiseert ieder jaar een ander aardappelhuis het aanbieden van de Koningsaardappel.

Bron: Noordoostpolder
Publicatiedatum: