Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verbod voorlopig alleen voor particulieren

Belgische regering legt gebruik glyfosaat aan banden

Belgische particulieren mogen de omstreden onkruidverdelger glyfosaat niet meer gebruiken. De federale regering wil de verkoop van het middel echter niet verbieden. De federale Belgische regering wacht op een advies van de Europese Commissie over de kwestie.

Het Belgische verbod op het gebruik is ingesteld op initiatief van minister Joke Schauvliege van Milieu en Landbouw, melden Vlaamse media. Zij heeft haast gemaakt met de wetgeving toen zou zijn gebleken dat het Amerikaanse bedrijf Monsanto studies zou hebben beïnvloed om te voorkomen dat de onkruidverdelger het predicaat 'kankerverwekkend' zou krijgen.

Tegen gewasbeschermingsmiddelen die glyfosaat bevatten, zoals het middel Roundup, is veel protest vanwege de risico's voor gezondheid en milieu die uit sommige onderzoeken blijken.

Europese vergunning

De Europese Commissie wil echter de vergunning voor het gebruik van het middel met 10 jaar verlengen. EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid en Voedselveiligheid) zei onlangs dat er geen wetenschappelijke argumenten zijn om dat niet te doen.

De Wereldgezondheidsorganisatie oordeelde eerder dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is, maar de Europese voedselveiligheidwaakhond EFSA en het agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) concludeerden dat dat niet zo is.

Speeltuinen

Wel kan glyfosaat ernstig oogletsel veroorzaken en is het giftig voor al het leven in het water. Ook is het advies afgegeven dat het middel zo min mogelijk in openbare parken en speeltuinen moet worden gebruikt.

Burgerinitiatief

Ruim een miljoen Europeanen hebben een burgerinitiatief getekend een verbod van onkruidverdelgers waarin glyfosaat zit. Dat gebeurde in een recordtijd van minder dan vijf maanden. De Europese Commissie moet een burgerinitiatief formeel in behandeling nemen als er in minstens zeven EU-lidstaten in totaal 1 miljoen steunbetuigingen zijn.

Nederland is tegen een verbod op glyfosaat, maar stelt dat de vergunning voor het middel moet worden ingetrokken als definitief blijkt dat het kanker veroorzaakt. Verschillende tuincentra hebben het middel uit de verkoop gehaald.

Door: NU.nl
Publicatiedatum: