Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

4 oktober: studiedag stimulering biologische landbouw

Op 4 oktober organiseert Bionext een studiedag voor (semi)-overheden en NGO's om te kijken welke maatregelen zij kunnen nemen om biologische landbouw te stimuleren. De studiedag vindt plaats in Utrecht, op het provinciehuis, is van 10 tot 16 uur en is gratis toegankelijk.

Op zoek naar manieren om de landbouw verder te verduurzamen? Dan is biologische landbouw een van de mogelijke scenario's. Het bevordert immers natuur, milieu, landschap, schoon water, de economie en de werkgelegenheid en het verstevigt de band tussen stad en platteland.

Over de studiedag

Op de studiedag wordt ingegaan op de voor- én nadelen van biologische landbouw, de marktkansen en de belemmeringen voor boeren om nu om te schakelen. In workshops wordt ingegaan op de mogelijkheden om biologisch te stimuleren via grondbeleid, als strategie binnen natuurinclusieve landbouw, via stimulering van kennis(ontwikkeling) en door zelf als organisatie het goede voorbeeld te geven.

Programma

Vanaf 10 uur: Inloop met koffie en thee

10.30 uur: Welkom en inleiding bij het doel van de bijeenkomst door Miriam van Bree;
10.45 uur: Waarom biologische landbouw? Maatschappelijke context, voor- en nadelen, rol voor andere beleidsterreinen.
11.15 uur: Kansen en belemmeringen bij omschakelen naar biologisch
11.45 uur: Workshop ronde ochtend

Workshop 1: Stimuleer biologisch landbouw met grondbeleid
Grondeigenaren zoals overheden, drinkwaterbedrijven en terrein beherende organisaties die hun gronden graag duurzaam willen laten beheren, kunnen hierop hun beleid aanpassen. Welke instrumenten kunnen hiervoor ingezet worden? Hoe kansrijk zijn ze? Workshopleider: Maria van Boxtel, Land & Co en projectleider biologische landbouw Noord-Holland.

Workshop 2: Faciliteer omschakeling met kennis en informatie.
Hoe faciliteer je als provincie of gemeente de omschakeling naar biologisch, zonder de balans tussen vraag en aanbod te verstoren. Hoe vergroot je de toegang tot kennis en informatie voor boeren? Dit vraagt om analyse van de knelpunten. De provincie Groningen licht hun aanpak toe. Workshopleider: Miriam van Bree, teamleider Bionext.

12.45 uur: Lunch
13.45 uur: Workshop ronde middag

Workshop 3: Geef het goede voorbeeld met duurzaam inkoop beleid
Hoe kun je als provincie/gemeente/waterschap zelf het verschil maken bij het beheer van het openbaar groen? Wat draagt dit bij aan de biodiversiteit? Workshopleider: Maaike Raaijmakers, projectleider Bionext.

Workshop 4: Natuurinclusieve landbouw is de nieuwe trend
Welke kansen biedt dat aan biologisch? En hoe zorg je als provincie dat het beleid hierop aansluit? Workshopleider: Helmer Wieringa , Land & Co.

15.00 uur: Samenkomen plenair / opstellen actieplan. Wat heb je nodig als ambtenaar om aan de slag te kunnen? Waar kunnen wij je helpen? Welke informatie, welke netwerken, welke contacten? Op basis van de workshopresultaten wordt een actieplan biologisch geformuleerd.

15.30 uur: Vervolgafspraken en sluiting

Aanmelding vooraf graag via dit inschrijfformulier
Publicatiedatum: