Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Woensdag 21 juni

Bio Velddag: symposia, velddemonstraties en machinerie

De Biologische Velddag start op woensdag 21 juni met de officiële opening van SMARAGD (Slimme Mechanisatie - Automatisering – Robotisering voor een Akkerbouw met Groei en Duurzaamheid). Gedeputeerde Jan Nico Appelman (Provincie Flevoland) geeft het startschot. Dit vierjarige project richt zich op de ontwikkeling van lichte autonome mechanisatie. SMARAGD toont en demonstreert op de Bio Velddag onder andere de Multi Tool Trac. "De Biologische Velddag groeit uit van een kleine bijeenkomst tot een echte beurs, waar ook genoeg machines te vinden zijn", merkte een bezoeker vorig jaar op. Met velddemonstraties en symposia is er voor ieder wat wils.

Branderdemo

Op de Biovelddag zal dit jaar een brander demo zijn van een velddemonstratie met diverse branders begeleid door Christoffel den Herder (Adviseur bij Delphy). "Er leven in de praktijk veel vragen over branden. Ook zijn er de nodige noviteiten en ontwikkelingen geweest afgelopen jaar die interessant zijn om te laten zien", aldus Christoffel.

Voorafgaand aan deze velddemonstratie is er enkele dagen voor de Biovelddag al een demonstratie met de betreffende machines waarbij enkele proefveldjes worden aangelegd voor de Biovelddag. Op de Biovelddag zelf is dan het resultaat te zien van de verschillende technieken. Bij goed weer wordt op de BioVelddag opnieuw gedemonstreerd en samen gediscussieerd over de resultaten.

Demo Man@Machine

De eerste schoffelmachine van Treffler voor in de groententeelt wordt als primeur op deze middag getoond door Jos Pelgröm van Man@Machine begeleid door Delphy in een velddemonstratie in industriekool op 75 cm rijafstand. Het gaat hierbij om een eenvoudig, innovatief concept van schoffelen waarbij aan de schoffelelementen aanvullend vingerwieders, aanaarders of torsiewieders gemonteerd kunnen worden.


 

Multi tool track

De Multi Tool Trac is ontwikkeld met zeven akkerbouwers die een geschikte werktuigdrager zochten. Het resultaat is een multi-innovatieve machine die aan meerdere innovatieve ideeën een invulling heeft gegeven. De verstelbare spoorbreedte van de Multi Tool Trac maakt het mogelijk dat de machine in een rijpadensysteem kan werken van maximaal 3.25m als smal weer veilig de weg op kan met 2.25m. De Multi Tool Trac biedt verder rondom goed zicht vanuit de verstelbare cabine. Werktuigen kunnen voor, achter en ook in het midden van het frame van de machine hangen. Dit maakt vele combinaties mogelijk en het voorkomt nekklachten door het vele achteruit kijken. Bovendien wordt de Multi Tool Trac elektrisch aangedreven, waarmee het echt een toekomst gerichte machine is geworden. De Multi Tool Trac rijdt slechts nog als proto type rond die uitgebreid getest wordt én op de Bio Velddag gedemonstreerd.



EBee: precisielandbouw ten top

Met een eBee worden mogelijkheden gedemonstreerd vanuit Agrifirm. Aan de hand van foto’s en kaarten kunnen tekorten vroegtijdig zichtbaar gemaakt worden en kan gericht aangepast worden in combinatie met GPS techniek. Hoe het in de praktijk werkt wordt aan de hand van ook eerder gemaakte foto’s op de Velddag uitgelegd.

Demonstratie met Rodweeder

De Rodweeder is een zeskantige as, die kan draaien in en lager, die met kettingen achter bv een cultivator hangt. De staaf werkt ongeveer op vijf cm diep in de grond, achter een machine waarmee het land bewerkt wordt. Door de rijsnelheid gaat de staaf draaien en worden planten- en wortelresten naar boven gewerkt. Daardoor zullen deze resten sneller opdrogen en/of minder snel hergroeien. De wortelonkruid bewerking met de rodweeder zal meerdere malen gedemonstreerd worden op de BioVelddag.

Demonstratie Nice biomassaketel

Technisch Buro Nijkamp BV demonstreert een Nice biomassaketel. Er is een voloperationele ketelopstelling welke brandt op geperste houtpallets. Met deze nieuwe energiezuinige en automatische biomassaketel wordt een volledig CO2-neutrale vorm van stoken gegarandeerd. Met name voor agrariërs en veehouders een effectieve manier om duurzaam te voorzien in de warmtebehoefte om de kringloop op het erf rond te krijgen.

Agrifirm: symposium over kruidenteelt

Agrifirm organiseert op de Bio Velddag voor telers en veehouders een symposium over het telen en toepassen van Nederlands te telen kruiden. Welke kruiden kunt u zelf makkelijk telen in Nederland? Wat voor invloed hebben kruiden op de diergezondheid? Jan Paul Wagenaar, onderzoeker aan het Louis Bolk Instituut, vertelt welke Nederlandse kruiden makkelijk zelf geteeld kunnen worden en hoe. Maria Groot, dierenarts en onderzoeker aan het RIKILT- WUR, vertelt daarna over de geneeskrachtige werking van deze Nederlands geteelde kruiden voor verschillende diergroepen in de veehouderij.

Het symposium is interessant voor zowel telers als veehouders. Agrifirm laat hier verschillende gras/klaver mengsels, voederbieten, kruidenmengsels, zomer- en wintergranen en groenbemestermengsels zien.

Praktische informatie

Datum: woensdag 21 juni 2017
Thema: Symbiose; Bodem - Boer- Business
Organisatie: Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) van Wageningen UR, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en het Biologisch Netwerk
Symposium Agrifirm: 10.00 uur opgave via:www.agrifirm.nl/bio-velddag
Start Velddag: 14.00 uur met om 18.00 uur een Bourgondische maaltijd
Entree bezoekers: gratis

Voor meer informatie: www.biologischevelddag.nl
Publicatiedatum: