Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marc Laberge begint aquaponicsconsultancy

"Discussie over bio-teelt is rijkeluisdiscussie"

Vissen en planten die in een biologisch evenwicht met elkaar staan - hartstikke duurzaam en biologisch? In Quebec niet. Daar worden de planten van aquaponic kwekerijen niet als bio gecertificeerd omdat de wortels niet in de grond staan. Het maakt de Canadese aquaponic-pionier Marc Laberge boos.

"Vraag aan een stadsmens wat biologisch betekent en je krijgt hetzelfde antwoord: voedsel dat geteeld wordt zonder het gebruik van kankerverwekkende chemicaliën. Vraag het daarna aan een biologische teler die op grond teelt en die zal antwoorden: het behouden van onze grond voor toekomstige generaties."

Marc Laberge werkt sinds kort als consultant voor commerciële aquaponic projecten . "Ik werk sinds eind jaren negentig in de private sector en was altijd gebonden aan overeenkomsten met aandeelhouders. Nu ben ik eindelijk vrij om buiten mijn geboorteprovincie Québec te werken."


Mark Laberge op zijn aquaponisch project in Quebec

Teleurgesteld

Laberge is hier erg blij mee, maar is tegelijkertijd teleurgesteld. De CARTV, de Canadese toezichthouders op de biologische sector, weigeren zijn planten als biologisch te certificeren. Dat zou volgens de Canadian Organic Aquaculture Standards wel moeten. "Overal in Canada worden aquaponic farms opgericht en die worden gecertificeerd als biologisch. Maar in Québec echter weigert de CARTV biologische certificatie omdat de wortels in water groeien en niet in grond."


De eerste aquaponische kas van Marc Laberge.

De 51-jaar oude pionier stelt de definitie van biologisch ter discussie. "Vraag aan ieder stadsmens wat het betekent en je krijgt hetzelfde antwoord: voedsel dat geteeld wordt zonder het gebruik van kankerverwekkende chemicaliën. Vraag het daarna aan een biologische teler die op grond teelt en die zal antwoorden: het behouden van onze grond voor toekomstige generaties."

Volgens Laberge is er niets beter dan aquaponics. "We gebruiken niet eens grond. Het is een onzinnige rijkeluisdiscussie die de vooruitgang in het duurzaam voeden van de planeet vertraagt. Laat het publiek beslissen door producten als biologisch 1 en biologisch 2 te labelen."

Het is niet de enige pittige uitspraak van Laberge. Hij waarschuwt ook voor mensen die aan aquaponics beginnen zonder noemenswaardige teeltervaring en daarmee aquaponics een slechte naam geven. "Aquaponics werkt, maar je moet ermee omgaan als een echt commercieel bedrijf."

Laberge refereert aan zijn ontdekking dat veel aquaponische faciliteiten slecht ontworpen zijn en nooit kunnen slagen. "Ik neem het ontwerp van zowel de vissen als de planten zeer serieus. Beide moeten winstgevend zijn. Wat in één land werkt, hoeft niet direct in een ander land te werken en daarom is een voorstudie zo belangrijk. Het is beter 20.000 euro uit te geven aan een studie en te weten hoe je ervoor staat, dan een paar miljoen verliezen door een slecht ontworpen faciliteit waaraan geen studie van een expert aan vooraf gegaan is."

Laberge werkt nu samen met een team van experts, die landen willen voeden met grondloos biologisch voedsel, stad voor stad.

Voor meer informatie: www.ml-aquaponics.com
Publicatiedatum: