Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ook productie neemt toe

Denemarken hoogste marktaandeel bio ter wereld

Denemarken is het land met de hoogste biologische consumptie ter wereld. De producten, die met de opvallende 'rode Ø' van het Deense biolabel zijn voorzien, maakten in het afgelopen jaar 9,6% van de totale voedingsmiddelenverkoop uit.

In 2016 werd een totale omzet van 14 miljard Deense Kroon (1,88 miljard euro) gerealiseerd in biologische voedingsmiddelen (+14% tov 2015). Het belangrijkste marktkanaal zijn de klassieke supermarkten (41,2%) en de discounters (39,4%). Online verkoop heeft een aandeel van 13,5%.

Vooral basisproducten domineren de biomarkt. Voor enkele producten is het marktaandeel heel hoog: havervlokken (43,8%), natuuryoghurt (41,2%), wortelen (36,8%), oliën (33,1%) en eieren (31,2%). De verkoop van groenten en fruit nam in 2016 met 26% toe en maakt nu 29% van de totale bio-omzet.

41,2% van de distributie verloopt via klassieke supermarkten als Irma, SuperBugsen en Superbest. Discounters zoals Netto, Fakta, Kiwi, Rema 1000, Aldi en Lidl hebben een marktaandeel van 39,4%. Netto heeft het grootste aandeel in de totale omzet aan bioproducten (19%). De online verkoop van biologische producten is booming en bereikte een biomarktaandeel van 13,5%. Het bedrijf Aarstiderne is bijzonder succesvol in het verdelen van biologische maaltijdboxen.

Ook productie stijgt

Ook de Deense productie nam in 2016 sterk toe. Het bio-areaal nam met 21% toe. Er kwamen 537 nieuwe landbouwbedrijven bij. Analisten gaan er van uit dat een verdere groei van de productie noodzakelijk is om aan de toegenomen vraag te kunnen blijven voldoen.

Denemarken zet ook steeds meer in op de export van bioproducten. In 2015 werd voor 270 miljoen euro geëxporteerd (155 miljoen euro in 2012), waarvan 38% naar Duitsland en 20% naar Zweden. Vanaf 2013 worden biologische melkproducten ook geëxporteerd naar China. Ondertussen gaat 12% van de export naar China. De belangrijkste exportproducten zijn melk-en eiproducten (51%). In de komende jaren wordt een verdere groei van de export verwacht, met 10% per jaar.

De Deense overheid heeft een ambitieus actieplan voor de biologische sector: tegen 2020 wil men het biologisch areaal verdubbelen in vergelijking met 2007. Om dit te realiseren wordt ingezet op bio in de publieke sector, export, bio in het lessenpakket van het lager en landbouwonderwijs en tot slot ook in onderzoek.

Bron: BioForum Vlaanderen
Publicatiedatum: