Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Weidegang loont

Biologisch opgefokte gelten zijn socialer en spenen meer

Biologisch opgefokte gelten zijn socialer en spenen meer en krijgen zwaardere biggen dan gangbaar opgefokte gelten. Biggen die al in de zoogperiode een stukje weide krijgen als uitloop, hebben na het spenen sneller diarree, maar doen het tot 25 kilogram beter dan biggen zonder weidegang.

Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de allerlaatste proef van 50 jaar onderzoek op het varkensproefbedrijf in Raalte, beschreven in een artikel in Ekoland. Herman Vermeer, werkzaam bij Wageningen University & Research, sluit dat artikel af met twee adviezen:
  • Wees zuinig op opfokgelten en geef ze ruimte, extra hokverrijking, sociale ervaringen en positieve ervaringen met mensen.
  • Het maag-darmkanaal van biggen is erbij gebaat als ze in de bodem kunnen wroeten. Elke toom bijvoorbeeld een graszode in het hok zou een goede start kunnen zijn.

Klik hier voor het onderzoek.

Bron: WUR via BioKennis.org



Publicatiedatum: