Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zwitserland: teelt van bio-AGF opnieuw toegenomen

De biomarkt is een groeimarkt. Het biologisch landbouwareaal nam in de afgelopen jaren in Zwitserland constant toe, zo ook het groenten- en fruitareaal. In 2016 groeide dit areaal met 4%. In de Zwitserse retail ziet men een soortgelijke tendens. Daar steeg de afzet van biologische groenten met 6% en die van biologisch fruit met 8%. De omzet steeg zelfs met 10% (groenten) en 18% (fruit).


Foto: BLW

Biologisch groentenareaal in de volle grond groeit in 2016 met 5%

Het biologische landbouwareaal van eenjarige groenten uit de volle grond (inclusief conservengroenten) groeide in 2016 opnieuw vergeleken bij het voorgaande jaar en wel met 5%. Het areaal van biologische groenten in kassen of uit beschutte teelt bleef daarentegen vrijwel constant, waarbij het totale areaal in de beschutte teelt sinds 2014 licht afneemt.

Het bio-aandeel aan het totale areaal bleef in 2016 zowel bij groenten uit de volle grond alsook bij groenten uit beschutte teelt constant bij 18%. In de retail steeg het bio-aandeel bij groenten licht naar 12% (hoeveelheid) c.q. 18% (omzet).

Areaal van biofruit plantages stagneert op laag niveau

Bij de fruitplantages was het biologisch aandeel met 8 procent in 2016 nog steeds relatief klein. Na een constante toename van het areaal van biofruit plantages in de jaren 2008 - 2013 was het areaal in de afgelopen drie jaar stabiel tot teruglopend.

In de retail steeg de afzet van biologisch hardfruit (+6%) en biologisch steenfruit (+7%) in het afgelopen jaar vergeleken bij 2015.

Bessen booming

Het areaal van biologische bessen groeit jaarlijks sterk sinds 2011. In 2016 groeide dit areaal vergeleken bij het voorgaande jaar met 9%. Het biologische bessenareaal groeit daarmee bovengemiddeld als je kijkt naar de toename van het totale bessenareaal.
Publicatiedatum: