Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
3 tot 11 juni: Vlaamse campagne voor biovlees

"Kies voor minder vlees, maar wel voor biologisch!"

Biovlees wordt geproduceerd volgens heel andere normen dan gangbaar vlees. Dat maakt van biovlees een verantwoorde keuze voor zij die graag een stukje vlees eten. Biologische kippen, varkens en koeien lopen buiten, eten biologisch voer en kunnen lekker zichzelf zijn. De biologische veeteelt houdt uit principe nooit meer dieren dan de grond aankan en streeft naar het sluiten van de kringloop dichtbij. Minder dieren betekent minder milieulast. Van 3 tot 11 juni staat in Vlaanderen biovlees centraal. Tijdens deze nieuwe campagne wordt opgeroepen minder vlees te eten, maar meer voor bio te kiezen.

Biologisch varkenshouder Raf Francken is het boegbeeld van de biocampagne over vlees. In zijn bedrijf De Groene Boerderij houdt hij opvallend minder dieren dan een klassiek varkensbedrijf. Toen Raf het bedrijf van zijn vader omschakelde naar bio, had hij 140 zeugen en 1.000 mestvarkens. Nu zijn dat nog 34 zeugen en 200 mestvarkens.

Raf wilde een gezond varken kweken met lekker, sappig vlees en een eerlijke boterham verdienen. Hij kwam uit bij de biologische productiemethode: "Zowel de moederdieren als de mestvarkens leven grotendeels buiten. Ik kweek mijn eigen robuuste ras, dat mals en sappig vlees levert. Mijn dieren zijn door mijn manier van werken erg weerbaar tegen ziekten. Gelukkig want in bio is het antibioticagebruik sterk beperkt. Ik heb op mijn bedrijf al zeker 10 jaar geen antibiotica nodig. Mijn biggen drinken tot tien weken bij de moeder.. Dat is erg lang, maar daarna zijn de biggen sterker."

Voor dat sappige, malse varkensvlees betalen zijn klanten graag iets meer. Raf heeft een slagersdiploma en kan daardoor het vlees van zijn dieren zelf verwerken en in korte keten afzetten. "Mijn eigen vleesverkoop is de sturende factor, niet de markt. Goed vlees waar geen water in zit heeft een prijs, maar je betaalt ook niet zoveel meer dan gemiddeld. Mijn klanten zijn enthousiast over de smaak en daaruit haal ik veel voldoening."

Diervriendelijke aanpak

Biologische veehouders zoals Raf Francken kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Hun dieren lopen buiten, eten biologisch voer en krijgen meer tijd om te groeien. Voor kippen, runderen en schapen gelden dezelfde principes: de dieren moeten naar buiten kunnen, moeten biologisch voer krijgen, mogen niet preventief met antibiotica behandeld worden en moeten ruimte krijgen om hun soorteigen gedrag te vertonen. Deze principes staan garant voor een diervriendelijke aanpak.

Doordat de biologische veeteelt het aantal dieren per beschikbare hectare beperkt, wordt ook de milieulast die door een teveel aan mest wordt veroorzaakt, sterk beperkt. Minder dieren én het laten begrazen van minderwaardige gronden door runderen, haalt bovendien de klimaatimpact van biologisch rundvlees naar beneden.

Campagneweek: 3 tot 11 juni

Tijdens de biocampagne staat centraal hoeveel zorg en vakmanschap er steekt in biologisch vlees en vleeswaren. Men kan rekenen op een 20-tal activiteiten op biobedrijven en verschillende promo-acties in biowinkels.

Voor meer informatie: www.biomijnnatuur.be
Publicatiedatum: