Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe Europese bio-verordening in de maak?

Drie jaar geleden publiceerde de Europese Commissie haar voorstel voor vernieuwing van de biologische wetgeving. Het voorstel ontving veel kritiek. Bionext, zusterorganisaties in andere landen en de IFOAM EU hebben lange tijd de verordening afgewezen. Ondertussen hebben ze voortdurend de onderhandelaars suggesties voor verbetering voorgesteld. Het onderhandelingsproces voor de nieuwe verordening is de langst durende onderhandeling tussen Commissie, Europees Parlement en de Europese Raad over een nieuwe wetgeving.

Onderhandelaar Häusling van het Europees Parlement, tot voor kort een criticaster van de nieuwe bio verordening en het proces, sprak begin april de hoop uit dat de drie partijen er voor medio 2017 uit zijn en ook de Europese Raad en de Commissie willen het voorstel afronden. Intimi schatten de kans dat de verordening er voor juli komt op 80 procent. Tijd voor Bionext om de balans op te maken.

Dankzij de samenwerking van Bionext met het ministerie van Economische zaken en ons internationale IFOAM EU netwerk zijn de grootste bedreigingen in het eerste voorstel van de Commissie uit 2014 afgewend. Er is geen afkeuringsgrens voor residuen opgenomen, maar landen met een afkeuringsgrens mogen deze handhaven en over vijf jaar komt er een evaluatie.

De importregels voor landen zonder een handelsverdrag zijn weliswaar veranderd van equivalent (gelijkwaardig) naar identiek aan de EU wetgeving, maar er is ruimte voor uitzonderingen. De productie in de vollegrond als basisprincipe is versterkt, maar er wordt nog onderhandeld over een uitzondering voor Scandinavische landen. De mogelijkheid van parallelproductie, die geleidelijke omschakeling mogelijk maakt, blijft grotendeels behouden.

Hier staat tegenover dat echte vernieuwingen waar behoefte aan is, ontbreken. Bovendien zijn er voorstellen die op bedrijfsniveau toch grote gevolgen kunnen hebben. Bionext heeft een vergelijking gemaakt tussen de standpunten en wensen van de Nederlandse biologische sector uit 2014 in reactie op het eerste voorstel en de laatste onderhandelingsteksten die we gezien hebben van maart 2017.

Voor meer informatie: www.bionext.nl
Publicatiedatum: