Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Beregenen nog niet overal noodzakelijk

"Bepaalde fruitrassen zijn watjes"

Tholen - Bio-fruitteler William Pouw was helemaal klaar voor een nachtje 'beregenen'. Dit bleek de afgelopen nacht in zijn boomgaarden tussen Schalkwijk en Wijk bij Duurstede echter nog niet nodig. "Ik werd om 2 uur vannacht gewekt door het vorstalarm, maar we hebben uiteindelijk niet beregend. Dankzij de wolken en een beetje wind ging de temperatuur al snel weer omhoog. Daarna was het afwisselen helder en bewolkt, maar de temperatuur zakte niet tot een zorgwekkend laag niveau. De voorspelling is dat het de komende twee nachten vrij heftig zal worden. Daarom wilde ik ook niet teveel water in de boomgaard hebben", aldus William.

Toch blijft het link, zo geeft hij aan. "Je moet het echt goed in de gaten houden. Zo kan de temperatuur binnen 10 minuten opeens zakken naar -1. Dat is echt teveel. Bij de appelen zijn momenteel wat bloemetjes open en de peren zijn eigenlijk al bijna uitgebloeid. Daarmee kunnen ze ongeveer een halve graad vorst verdragen." William heeft vannacht volop met collega's overlegd. "Dan appen en bellen we heel wat over en weer."



William vertelt dat de ligging van zijn boomgaarden een gunstige uitwerking heeft. "Ik teel op vrij zware grond, waardoor het bij mij vaak wat minder is dan op de wat lichtere grond. De bodem kan de warmte wat beter vasthouden doordat de kleideeltjes wat dichter bij elkaar zitten. Als je op heel lichte grond teelt, kan het zijn dat je om 12 uur al aan de gang moet."

Bij beregenen komt vrij veel kijken, meent William. "De beregening kan niet geautomatiseerd worden. Je moet alles goed in de gaten houden. Er kan bijvoorbeeld een zuigleiding springen of een leiding verstopt raken, door riet of takken. Ik heb zelfs al een keer kikkers in de sproeiers gehad. Een paar jaar geleden zijn bij een collega de sproeiers zelfs gestolen." William heeft 7 beregeningspompen in de boomgaarden staan. "Deze pompen staan verspreid van Schalkwijk tot Wijk bij Duurstede. Ik moet ze controleren op oliepeil, verstoppingen en dergelijke. Het risico met automatiseren is te groot. Ons inkomen hangt immers buiten. Dan maar niet slapen..."



De vorstgevoeligheid verschilt volgens de bio-teler per fruitras. "Het is ook afhankelijk van het stadium van de bloei. De Conference is bijvoorbeeld minder gevoelig dan de Jonagold, Santana of Goudrenet. Bepaalde rassen zijn watjes, die zijn snel bevroren. Topaz heb ik in tien jaar tijd nooit hoeven beregenen. Met 2 graden vorst had ik nog geen oogstderving."

Wel beregening in 's-Hertogenbosch

Bij William's collega Henri Albers van Biologisch Fruitteeltbedrijf Albers en Reijnen in 's-Hertogenbosch bleek beregening de afgelopen nacht wel al noodzakelijk. Henri: "Ik ben begonnen toen het rond het vriespunt was, iets daaronder. Op 1 meter hoogte, dat is de waarnemingshoogte van het weerstation, toch steeds onder nul gebleven. Dus ik heb beregend van 1:30 uur tot 7:30 uur. Maar dit was nog maar een voorproefje op de aankomende nacht." Of de beregening voldoende blijkt te zijn, is nog afwachten, maar Henri is in ieder geval positief: "Als het echt heel hard gaat, zie je na verloop van tijd bevroren vruchtbeginsels, maar zo hard gaat het nu niet. Er was ook weinig ijs te zien, maar dat wil niet zeggen dat het niet onder nul is geweest."

Voor meer informatie:

William Pouw
Fruitbedrijf William Pouw
Pothuizerweg 27A
3998 NB Schalkwijk
030 2201017
06 54212970
mail@williampouw.nl
www.williampouw.nl