Het Restorestje
In januari 2015 is het Restorestje gelanceerd op de Belgische markt door Stad Gent. Met deze oplossing kunnen gasten gemakkelijk hun overschot aan eten mee naar huis nemen in plaats van dat het wordt weg gegooid. Je kunt het zien als de modernere variant op de Amerikaanse 'doggy-bag'.Het unieke aan dit doosje is dat het dusdanig is gevouwen dat het eten er niet uit kan lekken. Op deze manier kan een kartonnen verpakking dus moeiteloos uw eten van A naar B vervoeren. Het type doosje is een kartonnen Genest bakje, een van de vouwkarton-specialiteiten van St-Luc. Het doosje kan daarnaast gewoon in de diepvries of magnetron, mocht u uw eten willen invriezen of opwarmen. Naderhand kan het doosje, dat aan alle voedselveiligheidseisen voldoet, bij het GFT-afval doen.
Potentieel buiten Gent
Het project Restorestje is onderdeel van een groter geheel van de Stad Gent. Het bestuur van Gent stelt deze doosjes gratis ter beschikking voor de lokale restaurants. Tot op heden zijn er al meer dan 22.000 Restorestjes verspreid in meer dan 100 Gentse restaurants. Buiten Gent is deze variant op de doggy-bag natuurlijk ook heel interessant voor anders steden. Naast Gent, gebruiken ook Kortrijk en de gemeente Overpelt het Restorestje al. Altrif en St-Luc hebben dan ook plannen om dit product verder in de markt te verspreiden, en ook Nederland te betreden. Steden die eveneens strijden tegen voedselverspilling lenen zich als goede partners voor dit product.Food Waste Award
Dit jaar werd de Food Waste Award voor het eerst uitgereikt. Het doel van deze award is bestaande projecten tegen voedselverspilling extra in de kijker te zetten. De award is een samenwerkingsverband tussen het FSE Netwerk, Komosie en OVAM. Deelnemers kunnen zich aanmelden in meerdere categorieën, te weten: 'voedselverlies ondernemers', 'bedrijven in de voedingssector', 'lokale overheden' en 'organisaties sociaal aan de slag met voedselverlies'. De uitreiking vond plaats op 9 februari.Bron: Altrif