Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuivel stepping stone voor bio in Denemarken

Tholen – Denemarken was drie decennia geleden het eerste land ter wereld waar een wet werd aangenomen om door middel van overheidsinspectie de biologische landbouw te reguleren. Die pioniersrol is het land sindsdien niet meer kwijtgeraakt. Het groene beleid in Denemarken heeft zijn vruchten afgeworpen, getuige de imposante jaarlijkse groeicijfers die de sector in Denemarken doormaakt. "De Deense overheid is ambitieus in haar visie op de biologische sector. In 2020 moet het landbouwareaal zijn verdubbeld ten opzichte van 2007", vertelt Eyvind Pedersen, beleidsadviseur bij Danish Agriculture & Food Council.

Bio in retail en foodservice groeit hard

In 2016 hadden biologische producten een marktaandeel van 9,7% binnen de Deense retail, waarmee het land wereldwijd een nummer één-positie bekleedt. Ook in de foodservice deed de Deense biosector het niet onverdienstelijk met een groei van 27% in 2015. Aan deze opmars lijkt voorlopig nog geen einde te komen.



Verdeling afzet biologische producten, onderverdeeld naar sector. Bron: Danish Agriculture & Food Council.

Zuivel grootste biologische exportproduct

Op de biologische handelsbalans van Denemarken valt één ding in het bijzonder op: het totale exportvolume komt vrijwel geheel voor rekening van de zuivelindustrie. Daarin is een hoofdrol weggelegd voor Arla, de Zweeds-Deense zuivelcoöperatie die volledig in handen van melkveehouders is en zich 's werelds grootste biologische zuivelproducent mag noemen.

In 2016 werd 499 miljoen kg biologische koemelk geproduceerd, goed voor 9% van het totaal. Bio-eieren hadden met 16,7 miljoen kg een nog groter aandeel met 24%. "De rek in de Deense zuivelindustrie is er nog lang niet uit. Volgens de huidige prognose wordt in 2017 tegen de 580 miljoen kg melk geproduceerd", schetst Pedersen.


Verdeling Deense export-import in 2015, onderverdeeld naar productsoort. Bron: Danish Agriculture & Food Council.

Stepping stone

"Zuivel is als productgroep toegankelijk voor zowel de doorgewinterde bioconsument als de consument die zich voor het eerst op biologisch oriënteert. Dat geldt niet zo sterk voor andere productgroepen. Het is niet gebruikelijk dat 'omschakelende' consumenten van de één op de andere dag overstappen op een volwaardig biologisch dieet. Het is een stapsgewijs proces en zuivel is hierin een stepping stone. Het maakt de weg vrij voor producten als groenten en fruit, chocolade en alcoholische dranken", verklaart Pedersen, wiens situatieschets opvallend veel weg heeft van de piramide van Maslow en zijn ordening van behoeftes en noden.


Het zijn de producten op de hogere treden van deze 'behoeftenhiërarchie' waarin de Denen minder zelfvoorzienend zijn. Buiten de lagere dekkingsgraad is de binnenlandse vraag naar deze producten logischerwijs ook een stuk kleiner.

Voor meer informatie:
Eyvind Pedersen
ep@lf.dk