Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Betere voerbenutting en lagere voerkosten"

Nederland ontdekt meerwaarde gekiemde granen

Tholen – Machinaal ontkiemen van graan is in Oostenrijk al jaren gebruikelijk. Ook Nederlandse graantelers en veehouders beginnen de meerwaarde van gekiemde granen te ontdekken. Telers kunnen regionale afzet creëren van hun product, terwijl veehouders op hun beurt kunnen beschikken over aanzienlijk verbeterd uitgangsmateriaal met een betere voerbenutting en lagere voerkosten. "Met ons kiemrad willen we akkerbouwers en veehouders met elkaar in contact brengen", vertelt Adri van Boxtel. "Biologische graantelers die tarwe of andere granen willen verkopen aan boeren die gebruikmaken van het kiemrad zijn daarom meer dan welkom." Het kiemrad maakt 100% biologisch voeren mogelijk.


 
Het kiemrad is een machine die zaden, granen en zelfs bonen laat ontkiemen. Verschillende enzymatische processen tijdens het kiemproces zorgen voor een verbeterde vrijgave en regulering van mineralen als fosfor, vitamines en aminozuren. Middels een roterende trommel met vier of zes compartimenten, kan van dag tot dag graan worden ontkiemd. Ter illustratie: tijdens het proces kunnen bijvoorbeeld een of twee kamers met gekiemd graan worden leeggemaakt en bijgevuld met vers graan, terwijl de overige kamers nog bezig zijn aan het kiemproces.


 
Afhankelijk van het uitgangsmateriaal kunnen factoren als kiemduur, bewegings- en bevochtigingstijden worden ingesteld. "Het kiemproces is afhankelijk van de (water)temperatuur en de rotatiesnelheid van het rad. Tijdens het roteren worden de kiemen grondig gewassen met verwarmd water. Hierbij spoelen de anti-nutriënten eraf en de graankorrel start te ontkiemen waardoor deze zich opent", legt Adri uit. Het is van belang dat je gebruikmaakt van kwalitatief hoogwaardige tarwe om de vorming van mycotoxines tegen te gaan. "Biologische granen zijn al daarop vaak al geselecteerd."
 
"Vanwege toenemende belangstelling voor het kiemrad zijn we naarstig op zoek naar telers die tarwe of andere granen kunnen leveren aan boeren die het kiemrad al hebben ontdekt. Akkerbouwers met eigen opslag en bewaring kunnen hun kiemen op deze manier vrijwel rechtstreeks aan de veehouder leveren zonder kwaliteitsverlies. Het hele jaar door. Die vraag is er vanuit veehouders."
 
Binnenkort verschijnt een nieuw kiemrad met een capaciteit van 150 kilogram per dag.
 
Voor meer informatie:
Adri van Boxtel
T: 06-51978173
adri@kiemrad.nl
www.kiemrad.nl
Publicatiedatum: