Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Noorwegen kan export biologische zalm naar EU hervatten

Er lijkt een oplossing in zicht voor Noorse bio-zalm nu IJsland zijn verzoek voor aanpassing van de EU-regels heeft laten varen. Door deze nieuwe ontwikkeling kan Noorwegen de export van biologische zalm naar EU-landen hervatten.



De Noorse minister van Landbouw en Visserij, Per Sandberg, noemt dit zeer goed nieuws voor Noorse vissers. "We hadden de EU al laten weten dat we de Europese regelgeving zouden implementeren in onze eigen wetgeving maar wij konden dit niet doen zonder IJsland."

EU-minister Frank Bakke-Jensen vertelt dat de IJslandse regering de zaak snel heeft afgehandeld wat aangeeft hoeveel belang het land hecht aan de toegang tot de EU-markt. "Gestandaardiseerde regelgeving voor de EU en de EEA (Overeenkomst inzake de Europese Economische Ruimte) draagt bij aan de concurrentiepositie van zowel de Noorse als IJslandse aquacultuursector", legt Bakke-Jensen uit. Sinds het najaar van vorig jaar heeft Noorse biologische zalm geen toegang meer tot een aantal EU-markten omdat de Europese bio-wetgeving en –certificering nog niet volledig in de EEA-overeenkomst is opgenomen.

Noorse zalm voldoet aan alle EU-criteria voor biologische zalm maar alle EEA- en EFTA-staten moeten akkoord gaan met de implementatie van deze wetten. Sandberg hoopt tot slot dat Noorse zalm binnenkort weer in de schappen van Europese supers zal liggen.

Bron: Fishupdate
Publicatiedatum: