Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De interpretatie moet nu nog wel goed gebeuren"

Bart Vosselman verwacht geen problemen meer met patenten

Tholen - Maandag 20 februari hebben de Europese lidstaten unaniem besloten dat producten van klassieke veredeling (zoals planten, zaden en vruchten) uitgezonderd dienen te worden van patentering. Ze scharen zich hiermee achter het onlangs ingenomen standpunt van de Europese Commissie. Bart Vosselman, veredelaar bij De Bolster in Epe, geeft aan zeer verheugd te zijn over het in de Raad voor Concurrentievermogen genomen besluit. Bart heeft zich jarenlang hard gemaakt voor octrooivrije planten en zich dus ingezet om een einde te maken aan patenten op voedselgewassen. "Dit is een hartstikke mooie stap. Dit hele proces is in 2011 begonnen en we hebben dus echt een lange adem moeten hebben."

Vanuit het ministerie heeft Bart gehoord dat de EU-ministers van Economische Zaken unaniem besloten hebben om de interpretatie van de Europese Commissie ten aanzien van de essentiƫle biologische processen te steunen. "De ministers hebben afgesproken om als 1 blok op zullen gaan trekken in het Europees Patentbureau om deze interpretatie ook daadwerkelijk om te zetten in een nieuwe goed functionerende patentverleningspraktijk. Dat zou in juni al ingevoerd kunnen worden."


Bart Vosselman met Annemarie Kruize en zijn zoon Frank op de Bio-beurs 2016.

Bionext meldt in een persbericht dat dit besluit van de Europese lidstaten een belangrijke volgende stap is op weg naar een verbod op patenten op natuurlijke eigenschappen van planten en dieren, maar dat het einddoel nog niet bereikt is. De komende maanden worden volgens Maaike Raaijmakers van Bionext cruciaal. Er moeten goede waterdichte juridische tekstvoorstellen opgesteld worden door de EU lidstaten, zodat de verklarende notitie in strikt beleid omgezet zal worden.

Bart: "Wij zijn optimistisch dat alles goed gaat komen. We zullen echter net als Bionext wel goed alert blijven. We weten inmiddels namelijk hoe gewiekst octrooi-deskundigen zijn om zaken te omzeilen."

Tot zijn tevredenheid zijn tegen diverse patentaanvragen langdurige zaken aangespannen. "Voor het octrooi met de wittevliegresistentie hebben we de afgelopen zomer nieuwe argumenten aangevoerd en heeft het Europees Octrooibureau besloten om het uit te stellen. Syngenta heeft nu geen schijn van kans meer, dat weet ik wel zeker. Als je nagaat hoe veel werk er verzet is door een hele club van mensen om dit octrooi aan te vechten, dan is het toch prachtig als dit ook daadwerkelijk gaat lukken."

De grootste doorn in het oog was voor Bart de afgelopen jaren de 'paarse radijs-zaak'. "In 2011 hebben we daarover de eerste rechtszaak gehad en dat is diverse keren uitgesteld. In april van dit jaar zal een uitspraak plaatsvinden. Alleen in een bodemprocedure kan een patent dat al toegekend is onderuit gehaald worden. Het hoger beroep in die bodemprocedure is al zo'n beetje afgerond, op 1 punt na. De octrooi-aanvrager moet nog aantonen dat het product al geshowd is voordat de ochtrooi-aanvraag plaats heeft gevonden. Dan zou hij nog afgewezen kunnen worden. In eerste instantie zei de rechter dat je producten die verkregen zijn via klassieke veredeling niet kunt patenteren. Dat was zijn interpretatie. In hoger beroep zei een andere rechter dat dit wel mocht en dit liep samen met de beslissing in het Europees Octrooi Bureau. In die rechtszaak zie je hoe krankjorum dit allemaal is. De ene rechter zegt dat het niet mag, de volgende rechter vond van wel, en nu mag het dus niet meer. Ik vraag me af of deze argumentatie in deze rechtszaak weer naar voren gehaald mag worden. Daar ga ik nog wel even achteraan."

Bart is nog altijd actief als veredelaar. "Vorig jaar heb ik al het veredelingswerk voor de tomaten gedaan. Wel is onlangs een nieuwe tomatenveredelaar aan de slag gegaan, dus kan ik hierin een stapje terug doen. Ik moet er niet aan denken dat ik niet meer mag of niet meer kan veredelen. Dit is mijn passie en die wil ik niet missen."

Voor meer informatie: Immenhof@planet.nl en www.bolster.nl