Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Floris de Graad, Vegetariërsbond

"De vegetarische trend wordt waarschijnlijk door Kamerleden gevreesd"

Na jaren van sterk groeiende verkoopcijfers van vleesvervangers hebben komt de eerste melding van verwarring rond de term binnen. De VVD-Kamerleden Ziengs en Lodders vinden vleesaanduidingen zoals 'schnitzel' voor vleesvervangers verwarrend en vroegen onlangs minister Schippers om maatregelen. De Vegetariërsbond betreurt het dat de Kamerleden als eersten in Nederland in verwarring zijn gebracht, maar is blij dat het mensen steeds makkelijker wordt gemaakt om van vlees af zien."



"Uit onderzoek blijkt dat vleesvervangers door flexitariërs en veel vegetariërs als welkom alternatief voor vlees worden gezien. De vegetarische trend wordt waarschijnlijk door de Kamerleden gevreesd", stelt Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond.

Het lijkt er echter sterk op dat de Kamerleden op een middel zinnen om vleesproducenten te beschermen en de stijgende verkoopcijfers van vleesvervangers een halt toe te roepen, stelt de bond. De verkoop van vleesvervangers heeft in 2016 een volumegroei van 15 procent doorgemaakt. "Wij hebben nog nooit gehoord van iemand die zich heeft vergist en hebben ook navraag gedaan bij Vivera, dat meer dan een miljoen vleesvervangers per week produceert. Ook daar hebben ze nog nooit zo'n klacht gehad."

Wel is het zo dat vleesvervangers een sterke ontwikkeling hebben doorgemaakt en steeds meer op vlees zijn gaan lijken. In sommige gevallen zijn ze qua smaak zelfs niet van vlees te onderscheiden. Uit onderzoek van de Vegetariërsbond blijkt dat het publiek de betere vleesvervangers in de markt ruim voldoende waardeert.

"Blijkbaar zitten de vleesproducenten met de handen in het haar. Dat de productie en consumptie van vlees nadelige gevolgen heeft voor klimaat, dierenwelzijn en bij wat grotere hoeveelheden ook voor de gezondheid wordt eigenlijk niet meer betwist. Een discussie eindigt dan vaak met de opmerking dat men om de smaak toch vlees blijft eten. Nu vleesvervangers steeds meer op het originele product zijn gaan lijken vervalt ook dat laatste argument."

De recente groei van de verkoop van vleesvervangers is ingezet na schandalen in de vleesindustrie. Wie een vegetarische schnitzel koopt weet dat hij straks geen verstopt paardenvlees eet. In Duitsland, tot voor kort bij uitstek een land van vleeseters, eet na een serie vleesschandalen 8% van de bevolking vegetarisch.De Kamerleden sluiten zich aan bij de Duitse minister van Landbouw Christian Schmidt volgens wie een curryworst zonder vlees geen curryworst is. Hij wil daarom een verbod op vegetarische of veganistische producten met vleesaanduidingen, zoals 'vegaschnitzel'. Die zouden de consument 'onzeker maken'.

Voor meer informatie:
Floris de Graad
Directeur Vegetariërsbond
0628071832
f.degraad@vegetariers.nl
www.vegetariers.nl
Publicatiedatum: