Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Commandeur Eko Vlees staakt activiteiten

Tholen - De Nood-Hollandse slagerij Commandeur Eko Vlees heeft onverwacht de activiteiten gestaakt. Het bedrijf stuurde daags na de Kerst een mail naar haar klanten met de korte mededeling dat het bedrijf de deuren sluit. Commandeur Eko Vlees was onbereikbaar voor commentaar. Albert Roozendaal, sinds het eerste uur bij het bedrijf betrokken, maar geen eigenaar, was wel bereid om tekst en uitleg te geven.

Ook voor Albert kwam het bericht plotseling. “Ik ben onaangenaam verrast door de mededeling van de directie van Commandeur Eko Vlees dat per onmiddellijk alle bedrijfsactiviteiten gestaakt zijn. Het bedrijf houdt op te bestaan,” vertelt Albert. “Ook ik, die 15 jaar betrokken was, werd totaal verrast.”

Exit strategie

Commandeur Eko Vlees verkeerde al langer in financieel zwaar weer. In 2015 werd een ontslagronde uitgevoerd. Ook verloor het bedrijf Dekamarkt als klant. “Dat was op zich een verstandige zet, daar er geen marge gemaakt kon worden bij Dekamarkt.” Het jaar 2015 werd in de rode cijfers afgesloten. Volgens Albert was daar een acceptabele reden voor, maar 2016 liet geen verbetering zien. Net na de Kerstdagen volgde de korte mededeling dat het bedrijf de activiteiten staakte. “Achteraf blijkt dat er de laatste maanden al gezocht werd naar een overname kandidaat. Echter bleken de schulden onoverbrugbaar groot. Investeerders wilden gezien de moeilijke marktsituatie in de Natuurvoeding niet investeren in het bedrijf. In samenwerking met hun advocaat heeft Commandeur Eko Vlees een exit strategie opgesteld.”

De biologische vleesmarkt verandert snel. Door goedkope aanvoer uit het buitenland is het moeilijker geworden om met alleen Nederlands vlees te werken. Als voorbeeld noemt Albert de ossenhaas, die voor 8 euro per kilo geïmporteerd wordt. Een Nederlandse ossenhaas moet al snel 18 euro per kilo opleveren om rendabel te zijn. Commandeur Eko Vlees onderscheidde zich in de markt met een uniek track & trace-systeem waardoor van elk stuk vlees de herkomst bepaalt kon worden. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken liet zich onlangs informeren over deze aanpak.

“Ik betreur dat de directie zonder enige overleg met de markt en mij als persoon deze stap zo heeft willen maken. Alle partijen zijn plots voor het blok gezet en veehouders en ander leveranciers zijn daarvan de dupe geworden.”

Albert Roozendaal is ook bekend van World Wide Cheese, zijn bedrijf in de kaashandel. “De bio sector kent mij van kaas en vlees,” sluit hij af. “Hoewel de laatste jaren mijn activiteiten op vlees gebeid doelbewust achterbleven, zal ik persoonlijk ook niet verder actief zijn in vlees en mij met ons team volledig op ons kaasbedrijf blijven storten."