Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologisch pluimveebedrijf in Friesland getroffen door vogelgriep

"De entstoffen zijn er, waarom worden ze niet ingezet?"

Tholen – Pluimveehouder Rimer Dijkstra uit Hiaure was onlangs volledig omgeschakeld naar biologisch en had zijn kippen nét zes weken toen de hoogpathogene H5-variant van de vogelgriep bij hem uitbrak. De kippenstal met ruim 28.000 kippen is gisteren door de NVWA geruimd. Een behoorlijke aderlating. "Dat hakt er natuurlijk wel in. Zeker omdat ik in de afgelopen zomer ook al ben getroffen door vogelgriep, toen al mijn kippen uit voorzorg werden geruimd nadat de laagpathogene variant daar was vastgesteld", verzucht Rimer.


Rimer Dijkstra in beeld. Fotocredits: Gerrit de Boer.

De pluimveehouder zit met de handen in het haar. "De aanschafwaarde van de kippen wordt weliswaar vergoed vanuit het Diergezondsheidsfonds, maar de gevolgschade niet. Die is minimaal eenmaal zo groot als de aanschafwaarde van de dieren." Door de samenloop van omstandigheden wordt Rimer min of meer gedwongen toe te kijken. "Toen de vogelgriep afgelopen zomer toesloeg, heb ik de overgangsperiode nog kunnen gebruiken om de vrije-uitloopstal ook biologisch te maken. Nu heb ik weinig om het lijf. Dat houdt in dat ik vanaf juni dit jaar tot juni volgend jaar waarschijnlijk zo goed als de hele periode leegsta en bezig ben geweest met het schoonmaken van de stallen. Ook nu duurt het weer minimaal drie maanden voordat de stal vrijgegeven wordt."

Rimer doet daarom een oproep aan de autoriteiten. "Ga alsjebliéft enten, de entstoffen zijn er en de plannen liggen op tafel. Waarom wordt het dan niet ingezet? Het is toch niet te geloven? Dit kan zo niet blijven. Ik heb de afgelopen weken bijna niet kunnen slapen van angst. Vorige week zondag zijn hier allemaal besmette eenden gevonden. Ik had de hoop dat de vogelgriep dit keer aan ons voorbij zou gaan, maar het heeft niet mogen baten. Het virus is ditmaal dusdanig besmettelijk dat de kippen het gewoon niet kunnen handelen. Zo snel kunnen ze die weerstand niet opbouwen."

Voor meer informatie:
Rimer Dijkstra
De Wilgen 5
9148 BB Hiaure
dijkstrahiaure@hotmail.com
www.biomeerwaarde-ei.eu